SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kalendar ishrane za bebe

Niste sigurni kada da date bebi prvu kašicu ili koliko obroka čvrste hrane treba da pojede tokom dana?
Ova tablica može Vam poslužiti kao odličan podsetnik, stavite je ili zalepite na neko vidno mesto i koristite je kao podsetnik

KADA POCNETE SA ISHRANOM PISITE DNEVNIK

Prva nedelja
Vrsta namirnica: Voćna kašica umesto ručka, a zatim redovni mlečni obrok.
Količina: Rukovodite se bebinim apetitom. U početku je obično dovoljno nekoliko kašičica voćne kašice, jednom dnevno (osim ako ona ne želi više).

Druga nedelja
Vrsta namirnica: Kašica (pire) od neke druge vrste voća ili od povrća. Ako je beba prethodne nedelje lepo prihvatila voćnu kašicu, sada joj možete dati kašicu od slatkastog povrća (šargarepa ili krompir umućeni sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom).
Količina: Dve male porcije dnevno (u podne i, recimo, oko četiri po podne). Ostali obroci su mlečni.

Treća nedelja
Vrsta namirnica: Možete da počnete sa kombinovanjem dve vrste voća ili povrća u kašicama - krompir i grašak, kruška i jabuka. Količina: Dve ili tri porcije dnevno. Ostali obroci su mlečni.

Četvrta nedelja
Vrsta namirnica: Sada možete da ubacujete i "sitije" namirnice poput kuvanog sočiva koje će pomešati sa kuvanim krompirom, šargarepom ili tikvicama. Podelite obroke - neka za ručak jede povrće, a po podne, za užinu, kašicu od voća.
Količina: Dve porcije na dan plus četiri mlečna obroka.

Peta i šesta nedelja
Vrsta namirnica: Ukoliko je beba prihvatila voće povrće i jogurt, počnite sa dodavanjem kuvanog posnog mesa ili ribe uz kašicu od povrća (sada to već treba da liči na pravi ručak). Ove namirnice su bogate proteinima i potpomažu razvoj.
Količina: Dva ili tri obroka dnevno sa najmanje jednom proteinskom porcijom plus tri mlečna obroka.

Beba od osam - devet meseci
Vrsta namirnica: Uključite nešto čvršće kašice (ne potpuno izmiksane) i komadiće hrane poput kolutova banane ili štapiće kuvane šargarepe. Ponudite joj tvrdo kuvano žumance, sredinu integralnog hleba, integralnu testeninu, kuvani pirinač i kašice od kukuruznog griza.

Beba starija od devet meseci
Vrsta namirnica: Sitno iseckana hrana umesto pirea. Uopšteno govoreći, ona sada može da jede sve što i odrasli, samo neposoljeno. Sada možete da uvedete i citrusno i jagodičasto voće.
Količina: Tri glavna obroka uz dve užine od voća i žitarica plus najmanje dva mlečna obroka.
Ne zaboravite!
Vašoj bebi potrebno je još uvek dosta mleka (vašeg ili veštačkog). Ova namirnica je najvažniji izvor hranljivih materija i neophodna je u količini od najmanje 600 ml dnevno.

Poslednja izmena:
@feelgood
Najtoplije preporucujem Pentaxim. Jeste da kosta skoro 3000din, da treba dati 3 vakcine u prilicno kratkom roku, ali vredi svaku paru. Em primi 5 vakcina u jednoj, em nema skoro nikakvih nuspojava. Lenka cak nije ni plakala dok je primala. A kad se setim kako je Dimitrije plakao od DTP i koliko je posle bio nervozan...

Hvala ti, verovatno ću tako i uraditi.. čula sam sa više strana da je Pentaxim bolji od klasičnih vakcina.. Kada se samo setim kako je jadničak vrištala pre petnaestak dana kada je dobila vakcinicu, draže mi je da je bodu jednom nego tri ili pet puta :cry:

odemo ti mi u savetovaliste i kazem da dete jede koz.mleko tek ce sestra a inace ona ima jedno 2m i 120kg poce da se dere, ja je lepo pitam a od cega si ti narasla tolika e o0nda ucuta , nego kockice daj neki kineski recept sa algama i tako to :klap:

Dunja ima 8.5 meseci. Sad vec uveliko sve jede, a najvise voli karfiol i tikvice i meso naravno:super:
Rukovodim se time da obavezno dnevno na meniju bude povrce, meso i voce, pa kombinujem. Jos uvek joj nisam davala ribu, negde sam cula ne pre 11-12 meseci, mada cu verovatno uskoro i sa tim da krenem.
Za dorucak joj obicno dajem palentu sa jogurtom ili u jogurt nadrobim hleb (to obozava), vocni jogurt, kiselo mleko, poparu i slicno. Rucak nam je povrce i meso, a vecera keks sa mlekom. Izmedju obroka jede voce, pije sok, caj, vodu, a ujutro i uvece je dojim. Lepo napreduje i sve voli da jede, jedini problem nam je banana:dontunderstand: sto nam je cudno, zato sto znam da obicno bebe to obozavaju. Pojede je ona, ali se sve mrsti ko da joj dajem limun:think:

Gabriel ne voli jogurt,ni voćni ni običan...juče u rerni zapekla testeninu sa jogurtom,da ste samo videle kako je njupao...naravno morala sam njemu u ruke da stavim parče testenine i on je to tako grickao...pojeo je 6 komada onih u obliku školjke...

Gabriel ne voli jogurt,ni voćni ni običan...juče u rerni zapekla testeninu sa jogurtom,da ste samo videle kako je njupao...naravno morala sam njemu u ruke da stavim parče testenine i on je to tako grickao...pojeo je 6 komada onih u obliku školjke...

Mmm testenine... retko koje dete ih ne voli, sam provalila... a pitam se bas zasto je tako, jer na primer banane ne voli svaka beba, ali zato testeninu i jogurt skoro svaka... :think:

:dash:
Mi se borimo sa nekom suludom temperaturom koja skace i pada, nikad iznad 38.5. Nocas smo probdeli noc, od jutros je sve uobicajeno. Prvi zub je nije ni malo mucio, ali ovi sto slede ce nam ispomerati mozgove. Bili smo kod lekara, sve je drugo u redu - i lepo smo porasli i ugojili se (8500gr, 74 cm - za neke je to mozda malo ali sam ja prezadovoljna) samo nas to zubalo muci :dash:

Back