Putarine u Srbiji poskupljuju 2013.

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Putarina poskupljuje 2013.
Izvor: Tanjug

Beograd -- Cena putarine se ove godine neće menjati, ali će se u 2013. verovatno uvećati za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak.






Putevi Srbije će poslati novoj vladi dopis sa detaljnim obrazloženjem zbog čega bi putarina trebalo da poskupi u idućoj godini, rekao je Drobnjak agenciji Tanjug.

Cene putarine u Srbiji nisu menjane od februara 2008. godine, iako je u tom razdoblju zabeležen osetan rast inflacije, ukazao je Drobjak.
Poslednji put Putevi Srbije su zahtev za povećanje cena putarine uputili vladi pre nepune dve godine, u maju 2010. Resorni ministar Milutin Mrkonjić i Vlada Srbije, nisu, međutim, odobrili taj zahtev, uz tvrdnju da su "već previše visoke".




Računica preduzeća za održavanje puteva pokazuje, međutim, da je putarina u Srbiji tri puta manja nego u Španiji i Francuskoj, i tek nešto niža od cene u Hrvatskoj i Italiji.

Kada je reč o načinu naplate putarine, Drobnjak je istakao da će se u Srbiji raditi na poboljšanju zatvorenog sistema naplate, posebno elektronske naplate.

''To je neophodno kako bi imali još više brzih prolazaka učesnika u saobraćaju i brže naplate'', naveo je Drobnjak.

On je kazao da sistem naplate putarine preko vinjeta - nalepnica kojima se potvrđuje da je plaćeno korišćenje određenih vrsta puteva, nije toliko uspešan, o čemu svedoči činjenica da Slovenija godišnje gubi od 40 do 50 miliona evra.

Drobnjak je podsetio da su Slovenci prešli na vinjete koje su uveli samo na putnički saobraćaj, dok je teretni ostao u okviru zatvorenog sistema naplate.

Osim toga, kako je naveo, na nedavnom sastanku Asocijacija evropskih koncesionara autoputeva (ASECAP) u Kopenhagenu je rečeno da će Mađarska u kojoj je postojao video-nadzor i i Poljska gde je bio sistem vinjeta preći na zatvoreni sistem naplate putarine.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=04&dd=14&nav_id=600574

Taman posla da sad pred izbore poskupe putarine nego će sačekati. Eto vidite šta radi ova lopovska DS URS SPS Vlada. A da ne govorim o tome da su nam putarine među najskupljima u Evropi i da su mnogo skuplje nego u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj...

A plus što oni pričaju o inflaciji a upravo su putarine bitan faktor koji izaziva inflaciju. Banda lopovska!
 
Kako jedu gowna...

Naveli su tri zemlje gde su putarine skuplje, a sve tri zemlje imaju kao i kod nas hajdučke zasede na autoputevima.

Laže da Slovenija ima gubitke sa vinjetama. Hajde da ga ja vidim da li ima muda da se vozi kroz Sloveniju bez vinjete. Dalje, laže da teretnjaci ne plaćaju vinjete. Moj teretni kombi je bar dva puta nedeljno u Sloveniji, i vozač redovno kupuje vuinjetu.

A, tek Mađarska... Oni imaju elektronske vinjete. Lepo prijaviš tablice, oni te ubace u sistem i vozi miško. Naravno da je laž da razmišljaju o vraćanju "balvana" na puteve.

A, šta reći za cene... U mnogim evropskim zemljama je vinjeta za nedelju dana jeftinija od putarine za jedan prolaz od Subotice do Niša.

I, kada je počeo da nas upoređuje sa drugim zemljama zašto je prevideo Grčku. Imaju enorman protok putevima, odlične puteve, nedavno su izgradili novi paralelan autoput sa starim, koji ide od Soluna do Turske granice, pa im na pamet ne pada da ikome naplate putarinu na bilo koji način.
 
nece biti opsteg smanjenja cena u srbiji dok to drzava ne zapocne. ona treba da smanjuje sve cene koje moze i da da primer.
putarina moze i da se regulise i nalati nalepnicama, to je drugaciji sistem, jeftiniji 5 puta od ovog sa putarinom.
inace da podsetim svuda gde potoji naplata putarine mora da postoji i alternativni put! svuda. na to se zaboravilo, jer neko u vladi nece i ne zna da radi. ali zna da povecava cene kao nacin povecanja prihoda
 

Back
Top