HanibalBarka666
Aktivan član
- Poruka
- 1.274
Не могу рећи да сам видео неку старију. Лазарева карта је ако не настарија, онда свакако једна од најстаријих, јер тај простор српски народ насељава након пада Деспотовине и Босне, тј. не много раније од времена настанка овде карте. Сремски део се углавном насељава из Србије (као и банатски, само што на овој карти Банат није обележен као Рашка, мада на неким другим не много каснјим јесте), а славонски из Босне.
Неретко се уместо назива Rascia употребљава етноним Ratzen или Rasciani. Картографи дакле немају двојбе да исти народ насељава и Славонију и Банат, а на основу писаних извора и пописа знамо да их не насељавају сви из Србије, већ да просторе северно од Саве и Дунава у исто време насељавају и бегунци из Србије и бегунци из Босне.
Синоћ нађох још једну занимљиву карту, Tabula Geographica Ungariae Veteris ex Historia Anonym Belae Regis Notarii, карта је из 1772. године, али биће да се односи на Средњи век - оно што је занимљиво, јесте да се Рашком (Terra Racy) назива простор између Врбаса и Дрине (можда и шире, јер нису приказане границе, натпис је смештен углавном на том простору).
Везано за грб Рашке, овде говоримо о две бакрорезне књиге на отприлике исту тему, прву је урадио Павле Витезовић, а другу Христофор Жефаровић. Обе се зову Стематографијама, а што се тиче хералдичког дела Жефаровићева је скоро у потпуности пресликана Витезовићева Стематографија, с том једном разликом (у главном делу) код грба Рашке. Витезовић доноси илирски грб Рашке (на плавом три сребрне потковице), а Жефаровић тај грб радикално мења (на плавом једноглави бели орао са по једном потковицом у обе канџе и кљуну).
Таква промена је могла доћи само на иницијативу патријарха, али поставља се питање зашто је хтео да промени грб Рашке, свакако не без неког ваљаног симболичког резона. На неким местима се спомињао грб кнезова Рашковића и њихове везе са патријархом, али та верзија не улева поверење, пре свега јер ми је тај податак о грбу Рашковића сумњив. Податак је заснован на печату са грбом који је сачуван у неким документима која датирају из времена после интервенције у Стематографији, како стоји у Зборнику Народног музеја:
![]()
Како грб Рашке изгледа код Витезовића, а како код Жефаровића, можемо видети у прилогу:
![]()
Витезовићев је као што се може видети пресликан илирски грб Рашке, док код Жефаровића имамо ову неочекивану интервенцију, те се поставља питање зашто је дошло до промене баш овог грба?
Terra Racy u Bosni mi više liči na grešku kartografa pošto je izgleda jedini pomen.
Grb Raške (tri potkovice) se javlja u 16v. u prvom izdanju Ilirskih grbovnika, dakle pre Žefarovića. Sad sam grbovnik je dosta problematičan kao izvor zbog prirode njegovog nastanka.
PS Ukoliko možeš postavi karte na onoj temi koju sam ja otvorio o kartama a grbove u temi o heraldici, Primetih da Lekizan ima sliku Raškog grba