Konstantin Veliki
Buduća legenda
- Poruka
- 28.822
Svugde po bivšoj Jugoslaviji se uči da su se Sloveni doselili na Balkansko poluostrvo i da smo "mi" njihovi direktni potomci, znači nema traga o mešanju sa "Ilirima" - a to što se uči po školama, to je za mene zvanična istorija. Može neki naučnik da kaže to nije baš tako, nego malo drugačije (mislim na odnos Slovena prema "Ilirima), ali to nije zvaničan stav države, državnog sistema, školskog sistema, ministarstva obrazovanja ili kako god hočeš.
I sta cemo sad stim, napisi pismo na ministarstvo da promeni.
Jeste naslučuje na ovo drugo, kao što i sve ostalo.
Znači Sloveni/Srbi su, kada su došli na Balkansko poluostrvo bili "manjina" u odnosu na starosedeoce "Ilire". Iako su bili manjina "spektakularno" su im nametnuli jezik,pismo, običaje, kulturu - pokorili ih totalno. Nema ni traga od "Ilira". Ne zna se gde su nestali, neki kažu Vlasi. Tačno, ali oni su Srbi - to je pisao već Mrkalj i ja, odnosno g. Janković, a ni jedan nije to demantovao, osim "to nije tačno" i slično. Ja i dalje čekam neki odgovor na tu temu.
Bezveze je pricati o Ilirima u tom vremenu jer su na nasim prostorima makar vecinski romanizovani oni su Rimljani koji pricaju latinski jezik. Naravno su Vlasi ti njihovi naslednici i nisu Sloveni, makar oni gde je Vlah stvarno nacionalna odrednica. Inace sta te tacno cudi ili te cudi sto su Turci nametnuli svoj jezik u Anatoliji, ili Madjari u Panoniji, Spanci u polovini juzne Amerike, a drugu polovinu Portugalci. Stvar koja se hiljada puta desila u istoriji covecansta, dali ti to osporavas naprimer i kod Turaka da su doseljenici???
Kako to da Srbi nisu primili ni jednu reč od "Ilira"? Primili samo toponime, pa to je smešno. Koliko smo samo primili turcizama od Osmanlija, a od Ilira ni jednu.
To jeste jedini prilicno dobar argument, dok svi ostali ne piju vodu. Naravno ne dovoljno da prihvatimo tu teoriju. Kako gore vec receno mi za vreme naseljenje Slovena ne mozemo da pricamo o Ilirima kao narod jer taj narod nije genetski ali kulturloski izumro i vecina Balkanaca preslo latinski. A latinskih reci ima koliko hoces.