Ne verujem da se rasprava o finansijskoj politici može smatrati "skenerom za ateiste".
Al, kad već pitaš - nemam ništa protiv, pod uslovom da upravnik klinike eventualno plati od svoje plate, a ne od državnih para ovaj... uslugu.
Видиш, ово ми паде напамет чим сам завршио пост а питање финансија (веома битно и за СПЦ, не спорим) тад није поменуто.
Поп ништа не раде за џабе, јербо "живе од молитви", један ми тако рече. Теоретски је можда од прилога верника...
У сваком случају хвала на одговору и доприносу расправи.
Надам се само да си такав пуританац за паре и кад држава финансира "невладине организације", постоји и таква ставка у буџету.
Узгред, то ко је платио може да пита и верник (или не-атеиста), зар не...
A onda se desilo da je politika izgurala najgrđi nacionalizam koji je za sobom povukao i religiju na površinu.
Видим носталгичан си за својим временом (социјализам? па и није било тако лоше...) па морам да те питам нешто ван теме, али опет влиско већини наших атеиста (интернет активних). Клати се клатно, не само верског опредељења него и државне политике. Да ти се не чини да је сада клатно отишло исувише у неком анти-националном, што оно кажу европејском смеру? Онда би и реакција, што ти кажеш, била оправдана...
Што се верских осећања тиче, признајем да је већина у Србији далеко од било каквог процеса атеизације. Не видим ту неку опасност од атеиста, мада ми се чини да би неки свашта радили, само кад би могли... Или су ето тако, мало дрчни на речима.
desilo se da neznanje, neobrazovanost i zatucanost koje su ranije bile karakteristične samo za deo i inače malobrojne populacije vernika, razliju preko čitavog društva poput kanalizacionog taloga.
Ја не видим верску затуцаност у већим количинама у Србији. Да неко, рецимо, избегава секс пре брака?! Колико има таквих? Можда би се могло рећи да су неки верници лицемерни, да једно наводно заступају, а друго раде. Ако желиш такве расправе, то је између тебе и таквих верника. Како рекох, лично ми је попјам "грех" поприлично стран.
За незнање и необразованост тешко можеш да кривиш религију или верске заједнице. Можда ти живиш у незнању који је извор проблема?! Осим ако нећеш можда околним путем - за "деведесете" да окривиш "лопове & попове", а онда "деведесете" да окривиш за све остало...
Не, драги мој... Одавно су прошле "деведесете" и не шири се необразовање због "верске затуцаности", него зато што омладина види да им одговара партијска штела, а школа, посебно да нешто у истој науче - никако!
Сети се оне Слађе што није знала да цитира Ђинђића па се после просула са огромних штикли које је носила на скупу из пијетета... Је ли за њено жалосно стање крив ДС или СПЦ, шта мислиш?!?
п.с. Ја се извињавам што скренух у политику. То је зато што видим да се окривљавају црква и верници за "друштвену стварност", па реко да кажем шта мислим зашто нам је иста толико лепа...