Koča
Elita
- Poruka
- 15.249
Питаш зашто је Дража одбио да се стави под Титову команду. А ја те питам какав разлог Дража треба да има да се стави под команду некога ко није признавао Краљевину Југославију и њене законе, некога ко се ставио под команду туђинске земље и изговарао пароле туђе идеологије, која је проповедала и пре рата и у рату рушење законите творевине?
Кажеш да је капитулација војске законита. А ја те питам да ли је легална капитулација коју влада није претходно одобрила и коју је преко радија чак осудила? Како може бити легална капитулација потписана на силу од стране генерала који није имао овлашћење да потпише капитулацију, већ примирје?
Оспораваш влади право на вршење дужности зато што је избегла из земље? А ја те питам по ком основу КПЈ има право да у име стране државе изводи револуцију, коју би онда такође требао да осуђујеш као незакониту?
Кажеш окупација је легална. А ја те питам да ли је легална та окупација која у једној држави ствара нове државе?
Оспораваш четницима легалитет. Да те подсетим. Пре рата Министарство војске је при свакој армији основало по један јуришни четнички батаљон и спремало га за герилско ратовање.
Овлашћење за оснивање и вођење четничког покрета отпора у случају распада војске су имала тројица војвода: Бирчанин, Пећанац и Станковић. Под њихову команду су имали да се ставе сви официри који не допадну заробљеништва.
Када је Станковић допао немачког заробљеништва, његова овлашћења иду Пећанцу, а када Пећанац креће са Немцима његова овлашћења влада је пренела на Дражу, а Бирчанин је такође у име владе своја овлашћења, са знањем исте такође своја овлашћења пренео на Дражу. И ко теби даје право да оспораваш чтницима легитимитет, а да формацију основану од партије која се бори у име стране државе представљаш као легитимну?

sad me podseti brate...zamisli, sto kazes, paravojna formacija koja je citav rat pod komandom strane zemlje (mada mnogo toga radi na svoju ruku) daje sebi za pravo da nekog naziva kolaboracionisitma?