Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
A zasto bas da bude u kombinaciji sa I2a a ne sa I2c, koji je najvise prisutan u regionu gde imamo mtDnk R3? Mislim, bilo bi nekako logicnije da je sve obrnuto.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da postavim, mada...
Human Paternal Lineages, Languages and
Environment in the Caucasus
R1b: Indo-European
R1a: Scytho-Sarmatian
J2: Hurro-Urartian
G2: Kartvelian
http://digitalcommons.wayne.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=humbiol_preprints
Mogu da utvrde haplogrupe iz nekih sleleta prije 2600 godina, a ne mogu iz moštiju Nemanjića?! Neće Nemanjiće da izanaliziraju.Pronađena četiri skeleta sa retkom haplo grupom
Analizom četri skeleta iz usamljene grobnice sa početka VI v.n.e. sa lokaliteta Jerinin grad utvrđeno je da se radi o dve starije osobe ženskog pola, starosti oko 45 i 38 godina, kao i o dva detata, muškog i ženskog pola starosti između 8 i 14 godina. Istraživanja su obavili saradnici Istraživačke stanici Petnica, u okviru odeljenja za arheologiju, Vladimir Pecikoza rukovodilac. Uz pomoć DNK-a analize rezultati su pokazali da se radi o sahrani majke sa decom, kao i da je u grobnici kao četrtva osoba bila sahranjena sestra majke. Ono što je interesatno jeste da sve četiri osobe imaju izuzetno retku haplo grupu U5a2a čije današnje potomke nalazimo najčešće na prostoru Finske, centralne Evrope i Rusije, a čije korene nalazimo u severnoj Evropi pre oko 12.000 godina. Detaljnim analizama utvrđeno je, da je jedna od starijih osoba bila nepokretna usled srastanja lumbalnih pršljenova, kao i da je tokom života bolovala od benignog tumora čiji se tragovi mogu videti na lobanji. Uzrok smrti nije u potpunosti određen, ali je evidentno da na kostima nisu uočeni tragovi koji bi ukazivali na nasilnu smrt, kao ni tragovi trovanja teškim metalima, što je utvrđeno hemijskim analizama.
Mogu da utvrde haplogrupe iz nekih sleleta prije 2600 godina, a ne mogu iz moštiju Nemanjića?! Neće Nemanjiće da izanaliziraju.
In the later Roman period the policy had the long term effect of further complicating the ethnic mix on the Balkans. Under the Emperor Probus (276-82) 100,000 of the (Celto-Scythian) Bastarnae were settled in Thrace (Historia Augusta Probus 18), and shortly afterwards Emperor Diocletian (284-305) carried out another ‘massive’ transfer of the Bastarnae population to the south of the Danube (Eutropius IX.25). Thus, the Bastarnae presence in Thrace, already well established since the 2nd c. BC, was reinforced by the ethnic engineering policies of both Probus and Diocletian. Despite the fact that historians in the region have completely ignored the Bastarnae, such statistics are estimated to represent the majority, if not all, of the Peucini Bastarnae, and leaves no doubt that by the Late Roman period a substantial proportion of the population of the central and eastern Balkans were of Bastarnae origin
Pa Kor delova "mesa" kod Nemanjića ima kolko voliš. Ti izgleda ne razumiješ kako je čudno da uspijevaju da analiziraju skelete stare 2600 godina, a ne mogu Nemanjiće?!Kada je u pitanju potomstvo preko muske linije, skeleti moraju da budu dobro ocuvani (potrebni su delovi "mesa"), odnosno da im nije unistena DNK sekvenca. Da je tako lako analizirati, danas bi sve bogatije drzave imale podatke o svojim vladarima iz proslosti ali to i nije bas tako jednostavna stvar.
tako nešto ne da crkva zbog skrnavljenja moštiju, a možda i znaju nešto što mi ne znamo
Ne verujem. Mislim da se radi o uobičajenom srpskom nedostatku vizije. Koliko sam shvatio, Stojković je pokušao da analizira DNK Stefana Lazarevića metodama kojima se ispituje DNK živih davalaca, što izgleda nije dovoljno kvalitetno. Potrebno je da neko da lovu za testiranje u inostranstvu, ili da neko pri SPC ili nekoj drugoj ozbiljnoj instituciji otvori račun za tu svrhu. Mislim da bi novac bio relativno brzo skupljen.
Pa nismo baš preskočili, ovo je bio moj komentar:Ako me secanje ne vara, mislim da s mo propustili jedan zanimljiv rad koje je opublikovan letos a tice se naseg regiona:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0105090
Moze se skinuti i PDF verzija fajla sa sajta, besplatno.
"Konačno imamo mtDNA sliku Srba.
Rezultati su začuđujući. Veoma retke HG. One češće, veza sever - jug. Ima razlike u odnosu na druge populacije, posebno Hrvate (imaju H3, H11, H7).
H5 (3 kom kod Srba), najviše podgrupa H5*. H5 Indetifikovana u minojskoj kulturi. Moram da kažem da sam ovu podgrupu odavno povezao sa Srbima i sa I2a Y hg.
H1c (4), H1c*
H13a1a1a, H13a1a indetifikovana u minojskoj kulturi.
H9(2), kod nas i u Velsu
U4(4), U4c1a, U4 indetifikovana u starčevačkoj kulturi.
J1c(3), jedna od vodećih u starčevačkoj kulturi.
V(4), V*, i V je starčevačka,
K (starčevačka), K1a13,
W (starčevačka), W1c
H*, H1*
U5a1 samo jedan.
T1a1*, T1a prisutna u starčevačkoj kulturi.
...
Po ženskoj liniji ne mogu da uočim razliku između kosovskih Albanaca i Srba.
Koliko zajedničkih predaka iz kog perioda?
![]()
The maximum likelihood history (grey) and smoothest consistent history (red) for all pairs of population groupings of Figure S12 (including those of Figure 5). Each panel is analogous to a panel of Figure 4; time scale is given by vertical grey lines every 500 years. For these plots on a larger scale, see Figure S17. (ovde su Srbi i Hrvati zajedno)
http://forwhattheywereweare.blogspot.com/2013/06/the-less-homogeneous-european.html
http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.1001555#pbio.1001555.s008
Pogledajte prilog 313557
http://img41.imageshack.us/img41/3492/ralphcoop2.png
Dve stvari mi padaju u oči. Velika povezanost Srba sa Baltima (od pre 3000 g) i Albancima.