Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
О становништву Ускршњег острва.

Živeli su na udaljenom ostrvcetu usred Paficika, 3.700 kilometara zapadno od Južne Amerike i 1.770 kilometara udaljeni od najbližeg ostrva i podizali su ogromne, misteriozne kamene statue koje zure sa brežuljaka.

Ali drevni Polinežani koji su naseljavali Uskršne ostrvo (Rapa Nui), nisu bili toliko izolovani koliko se ranije mislio.

Naučnici koji su sproveli genetsku studiju objavili su svoja otkrića u listu “Current Biology” i naveli da je ovaj drevni narod imao značajnih kontakata sa američkim Indijancima stotinama godina pre dolaska Zapadnjaka na ostrvo 1722. godine.

Narod Rapa Nuija stvorio je jedinstvenu kulturu najpoznatiju po 900 monumentalnih kamenih figura - moaija. Kultura je cvetala od 13. veka do 16. kada je počela da propada.

Genetski podaci 27 stanovnika Uskršnjih ostrva pokazuju da je do ukrštanja naroda Rapa Nuija i Južne Amerike došlo između 1300. i 1500. godine, piše Rojters.

"Pronašli smo dokaze genetske povezanosti između ove i populacije Indijanaca što pokazuje da je postojala drevna okeanska, migraciona ruta između Polinezije i Amerike", rekla je vođa studije Ana Sapfo Malaspinas iz Centra za geogenetiku Universiteta Kopenhagen.

Genetski dokazi pokazuju da su ili Rapa Nui putovali ka Južnoj Americi ili da su stanovnici Amerike išli ka Uskršnjim ostrvima.

Stručnjaci su naklonjeniji prvoj verziji i veruju da su stanovnici Rapa Nuia drvenim kanuima nedeljama plovili okeanom kako bi došli do Južne Amerike, kao i da je do ukrštanja naroda došlo pre 19 do 23 generacije. Sa belcima, Rapa Nui su počeli da se mešaju tek kasnije, u 19. veku.

Malaspinas kaže da su po genetskoj strukturi, narod Rapa Nui 75 posto Polinežani, 15 posto Evropljani i 10 posto indijanskog porekla.

http://www.nature.com/ncomms/2014/141021/ncomms6257/fig_tab/ncomms6257_T1.html
Колико видим пронађене су Y хаплогрупе I2a, J2a1, N и C6.

Ово је први антички налаз хаплогрупе J на простору Европе.
2 x I2a Age (cal BC): 4,360–4,490
kako ovako lako odredjuju hg za tako star uzorak a nikako da iskopaju i odrede za anticko doba, 7 vek ili budu tako uspešni kod moštiju srpskih vladara?
em bi pomogli nauci, vsekolikom srpstvu ali i ušparali memoriju ovog servera.

http://www.nature.com/ncomms/2014/141021/ncomms6257/fig_tab/ncomms6257_T1.html
Колико видим пронађене су Y хаплогрупе I2a, J2a1, N и C6.

Ово је први антички налаз хаплогрупе J на простору Европе.

Pa naravno da su nasli I2a.
Mesoliticka kultura lepenskog vira kao i neolithicka kultura Vinca su bile kulture koje su stvorile stare evropljane za y-haplogrupom i2a.
srbi mogu sada da kazu da su potomci tih kultura a to je veliki udarac u lice svih "albanaca" koji misle da su duze na balkanu nego srbi.

Mi znamo da su srbi jako centrirani na broj 3. ovaj broj je bio centralni element mesoliticke kulture lepenskog vira kao i vincanske kulture.

Srpski simbol CCCC nema svoje poreklo iz grckog BBBB nego taj simbol je puno stariji nego grcka kultura. najstarije dokaze za taj simbol se moze naci na vasama vincanske kulture.

Nepčelovano odsustvo G2a HG.
Meni očekivano peisustvo I2a HG.

Samo mi ništa ne radimo na ovom polju.

Trebalibi. Bas zbog toga zato sto siptari misle "da" oni imaju vise prava na balkanu nego srbi.
sada je vreme da mi lepo dokazemo da su srbi "autotohan" narod na balkanu a ne siptari. njihov "nacionalizam savmo zivi od teze da su oni autotohan narod.

Trebalibi. Bas zbog toga zato sto siptari misle "da" oni imaju vise prava na balkanu nego srbi.
sada je vreme da mi lepo dokazemo da su srbi "autotohan" narod na balkanu a ne siptari. njihov "nacionalizam savmo zivi od teze da su oni autotohan narod.

:worth::worth::worth:
ooooo covece boziji.... kakve veze imaju danasnji Srbi sa ljudima koji su ziveli na teritoriji danasnje Srbije pre 10000 godina??? Kakve veze imaju Siptari sa istima???? To o cemu ti govoris nema nikakve veze sa naukom. U pitanju je politika najprizemnijeg tipa. Pravo na tlo je stara sovinisticka floskula i nista drugo.

Pa naravno da su nasli I2a.
Mesoliticka kultura lepenskog vira kao i neolithicka kultura Vinca su bile kulture koje su stvorile stare evropljane za y-haplogrupom i2a.
srbi mogu sada da kazu da su potomci tih kultura a to je veliki udarac u lice svih "albanaca" koji misle da su duze na balkanu nego srbi.

Mi znamo da su srbi jako centrirani na broj 3. ovaj broj je bio centralni element mesoliticke kulture lepenskog vira kao i vincanske kulture.

Srpski simbol CCCC nema svoje poreklo iz grckog BBBB nego taj simbol je puno stariji nego grcka kultura. najstarije dokaze za taj simbol se moze naci na vasama vincanske kulture.

Naravno, mada mislim da su Albanci nebitni u ovoj priči.

Definitino i danas u kulturi Srba imao sačuvane elemente te preindoevropske kulture.
Nekada su arheolozi pratili razvoj kultura od Lepenskog Vira do Rima, međutim najnovija istraživanja pokazuju da imamo most između predrimske kulture i postrimskih kultura, u zapadnoj Srbiji, pre svega...

Srecem istu pricu o autohtonosti i kod bos. muslimana. Jedini razlog zbog kojeg su oni autohtoni je sto kukavice ne smeju da napuste brda u kojima se osecaju sigurnim, a za Srbe se moze reci da im je I2a kao glavna haplogrupa na celom Balkanu autohtona. To sto su bili malo tamo malo ovamo po celom Balkanu posledica je njihove nekadasnje sposobnosti da se razmnozavaju brze od nomadskih nekultura za koje je karakteristicno da naseljavaju pustinjsko-brdske predele koje ne nude dovoljno hrane za veci broj stanovnika. Dakle, Nestorova hronika kaze da su Srbi iz (severnog) Podunavlja bili potisnuti i isterani sa Balkana kroz Vlahe, koji isto kao i bosanci i albanci naseljavaju neplodne brdske krajeve i bave se stocarstvom, dakle usled pritisaka odselili su se u Bojku, Bohemiju, danasnju Cesku, a vratili su se na Balkan, tacnije u Iliriju zbog neprijateljstava sa Rimom, jer da su bili juzno od Dunava bili bi Rimski poslusnici, kao i Iliri, ali posto su bili severno, onda su se odatle i survali na rimsku provinciju iliriju. Gde su bili pre severnog Podunavlja nije ni vazno, ali se moze predpostaviti da su kao Tribali imali I2a i da ih je Aleksandar Veliki oterao preko Dunava na sever. Gde su bili pre toga zar je toliko vazno? Mozda cak i u Podrinju ...

:worth::worth::worth:
ooooo covece boziji.... kakve veze imaju danasnji Srbi sa ljudima koji su ziveli na teritoriji danasnje Srbije pre 10000 godina??? Kakve veze imaju Siptari sa istima???? To o cemu ti govoris nema nikakve veze sa naukom. U pitanju je politika najprizemnijeg tipa. Pravo na tlo je stara sovinisticka floskula i nista drugo.

Mi mozemo da konstruiramo "put" od mesoliticke kulture "lepenskog vira" do danasnjih slovenaca i srba.
Haplogrupa I2a je indikator kao i "kulturni centrizam o broju 3".
To su bili centralni elementi "kulture lepenskog vira" i posle svih neolithickih kultura na balkanu i indoevropkim.
Mi znamo da se iz kulture lepenskog vira stvorila neolithicka vincanska kultura i posle toga cucuteni tripolye cultura na prostoru danasnje rumunije, moldavije i ukrajine.
Ove neoliticke kulture, pogotovo kultura cucuteni tripolye" su imali ogroman uticaj na tako zvanom "indo evropskom pokretom prema "centralnoj evropi i istocnoj aziji" od 3500bc.
simbolizam(svastika, yin yang), religija(centrizam o broju 3), tehnologija (metalurgija i tocak i kola), pismo (vincansko) ovih balkanskih neolitickih kultura se moze nadji na svim indo evropskim prostorima od evrope do kine.
Slovenci su direktni potomci starih evropljana(i2a) i indoevroplanja (r1a) koji su se oko 3500bc modza i pre stvorili iz cucuteni tripolye kulture. dokaz za to je "genetika". bas na prostoru tih starih neolitckih kultura se moze nadji veliki procenat "r1a i pogotovo i2a.
Dalje:
Nije slucanjo "da ti narodi" koji nose ogroman deo Haplogrupe "i2", to su juzno slovenci kao i deo ukrajinskog, moldavskog i rumunskog naroda" imaju direktan kulturni "link" za neolitickim balkanom.

Naravno, mada mislim da su Albanci nebitni u ovoj priči.

Definitino i danas u kulturi Srba imao sačuvane elemente te preindoevropske kulture.
Nekada su arheolozi pratili razvoj kultura od Lepenskog Vira do Rima, međutim najnovija istraživanja pokazuju da imamo most između predrimske kulture i postrimskih kultura, u zapadnoj Srbiji, pre svega...

Najveci dokaz je vincansko pismo i "centrizam o broju 3".
Mi ove elemente mozemo da najdemo od evrope do kine.
Jel mislis da je slucanjo da bas ovi narodi koji nose ogroman deo i2 koriste danas simbolike iz te neoliticke i mozda pre neotlicicke periode?
Sto Srbi i pogotovo "ovi slovenci na prostoru "bosne i hercegovine imaju tako veliki procenta i2a kada svi drugi slovenski narodi imaju puno veci r1a procenat? to je dokaz da su ovi "juzno slovenci" negde morali da zive izoluvano i da su se ta plemena malo mesala.

U mojim ocima su karpati kao i dinarske alpe idejalno mesto za izolcaiju:
Cak i elemente iz hrvatske kulture se moze nadji na tom prostoru. Jel to slucaj?

The Vučedol culture (Croatian: Vučedolska kultura) flourished between 3000 and 2200 BC[1]

250px-Vucedol_culture_map.png

sirenje vucedol kutlure pase 1:1 za sirenjem i2a. slucaj?

haplogroup_i2a-edit.gif

Vucedolska Sahovnica stara 4800 Godina:

vu%C4%8Dedolska-%C5%A1ahovnica-stara-4800-godina-na%C4%91ena-na-prostoru-u-vu%C4%8Dedolu.jpg

Poslednja izmena:
Srecem istu pricu o autohtonosti i kod bos. muslimana. Jedini razlog zbog kojeg su oni autohtoni je sto kukavice ne smeju da napuste brda u kojima se osecaju sigurnim, a za Srbe se moze reci da im je I2a kao glavna haplogrupa na celom Balkanu autohtona. To sto su bili malo tamo malo ovamo po celom Balkanu posledica je njihove nekadasnje sposobnosti da se razmnozavaju brze od nomadskih nekultura za koje je karakteristicno da naseljavaju pustinjsko-brdske predele koje ne nude dovoljno hrane za veci broj stanovnika. Dakle, Nestorova hronika kaze da su Srbi iz (severnog) Podunavlja bili potisnuti i isterani sa Balkana kroz Vlahe, koji isto kao i bosanci i albanci naseljavaju neplodne brdske krajeve i bave se stocarstvom, dakle usled pritisaka odselili su se u Bojku, Bohemiju, danasnju Cesku, a vratili su se na Balkan, tacnije u Iliriju zbog neprijateljstava sa Rimom, jer da su bili juzno od Dunava bili bi Rimski poslusnici, kao i Iliri, ali posto su bili severno, onda su se odatle i survali na rimsku provinciju iliriju. Gde su bili pre severnog Podunavlja nije ni vazno, ali se moze predpostaviti da su kao Tribali imali I2a i da ih je Aleksandar Veliki oterao preko Dunava na sever. Gde su bili pre toga zar je toliko vazno? Mozda cak i u Podrinju ...

Niko nezna ko je te staro sedovce tacno isterao. Mogli su biti huni, rimljani, kelti, germani, i neki nepoznati "r1b" plemena.
Srbi kao narod nisu krenluni iz bohemije nego u mojim ocima iz severnih karpata zajedno za hrvatima.

:think:
Najveci dokaz je vincansko pismo i "centrizam o broju 3".

U mojim ocima su karpati kao i dinarske alpe idejalno mesto za izolcaiju:
Cak i elemente iz hrvatske kulture se moze nadji na tom prostoru. Jel to slucaj?
oftopičariš. ovo je tema o genetici.

nema hrvatske kulture. to se zove indoktrinacija. stvar naopakog učenja dela istog naroda. pa otuda sličnost.

nacionalni hrvati su deo slovena koji su pod uicajem tudjina i mudroslova poput anta starčevića prihvatili da se zovu po zvanju hor-bat. (visoki ban). tj. titule osnivača prve velike slovenske države. a atilinog pra..praunuka. tako kaže povijest.tu slovensku državu istoričari zovu stara velika bugarska.

a što genetika ne može da dokaže jer je u horvatovom grobu pronadjena urna sa pepelom.:think:

Poslednja izmena:
[ikomiko;29166258]
Mi mozemo da konstruiramo "put" od mesoliticke kulture "lepenskog vira" do danasnjih slovenaca i srba.

Mozemo mi mnogo sta, pod uslovom da nam je djon=obraz. To sto ti govoris je najobicnija decija mastarija.

Haplogrupa I2a je indikator kao i "kulturni centrizam o broju 3".

aj; da se kladimo da nije 3 nego 2?

To su bili centralni elementi "kulture lepenskog vira" i posle svih neolithickih kultura na balkanu i indoevropkim.

sve jasno i dokumentovano, cestitam

Mi znamo da se iz kulture lepenskog vira stvorila neolithicka vincanska kultura i posle toga cucuteni tripolye cultura na prostoru danasnje rumunije, moldavije i ukrajine.

mi znamo da je procvat Vince dosao sa dolaskom poljoprivrednika. Ostalo je mlacenje prazne slame.

Ove neoliticke kulture, pogotovo kultura cucuteni tripolye" su imali ogroman uticaj na tako zvanom "indo evropskom pokretom prema "centralnoj evropi i istocnoj aziji" od 3500bc.

simbolizam(svastika, yin yang), religija(centrizam o broju 3), tehnologija (metalurgija i tocak i kola), pismo (vincansko) ovih balkanskih neolitickih kultura se moze nadji na svim indo evropskim prostorima od evrope do kine.

Za tvoju informaciju, nastarija svastika je sa podrucja danasnje Ukrajine i stara je preko 10000 godina.

Slovenci su direktni potomci starih evropljana(i2a) i indoevroplanja (r1a) koji su se oko 3500bc modza i pre stvorili iz cucuteni tripolye kulture. dokaz za to je "genetika". bas na prostoru tih starih neolitckih kultura se moze nadji veliki procenat "r1a i pogotovo i2a.
Dalje:
Nije slucanjo "da ti narodi" koji nose ogroman deo Haplogrupe "i2", to su juzno slovenci kao i deo ukrajinskog, moldavskog i rumunskog naroda" imaju direktan kulturni "link" za neolitickim balkanom.

Umesto st mastas, bolje vise citaj pa ces shvatiti da nisi u pravu.

Kulturu stanovanja je najlakše arheološki pratiti.
Od Lepenskog Vira, preko Starčeva, Vinče, Vatine... imao naselja sa malim kućama dovoljnim sa prostu porodicu.
To nam ukazuje na postojanje institucije braka i posebnu ulogu žene.
To smo imali do juče kada sin u dvorišti, kada se oženi, pravi kućerak za sebe (vajati).
U isto vreme zapadno se grade kuće dužine i po 50m, gde su svi "na gomili".
Kod Tračana, ali i nekih Slovena imamo poligamiju...
...

Izgleda da je Đorđe Janković u pravu kada ukazuje na cetinsku kulturu, koja je egzistirala na prostoru od Cetine do Ibra.

Poslednja izmena:
Disk se može čitati u spiralnom pravcu, od spoljašnje strane obruča ka unutrašnjoj, a korišćenjem podataka prethodnih studija u vezi sa hijeroglifima sa Krita, naučnici su uspeli da identifikuju tri ključne reči:

- IQEKURJA – što znači “trudna majka” ili “boginja”

- IQE – što znači “majka” i/ili „boginja“. Ova reč se neprestano pojavljuje na disku

- IQEPAJE ili IQE-PHAE – što znači “presvetla majka” ili “boginja”.

Na osnovu prevednih reči, Oven smatra da se na disku nalazi molitva boginji.

„Sumnjamo na boginju majku skoro ceo jedan vek na osnovu stvari koje mislimo da znamo da su u vezi sa Minojskom civilizacijom, ali je cilj da to lingvistički i pokažemo“, zaključio je Ovens.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=10&dd=29&nav_id=917656

Disk se može čitati u spiralnom pravcu, od spoljašnje strane obruča ka unutrašnjoj, a korišćenjem podataka prethodnih studija u vezi sa hijeroglifima sa Krita, naučnici su uspeli da identifikuju tri ključne reči:

- IQEKURJA – što znači “trudna majka” ili “boginja”

- IQE – što znači “majka” i/ili „boginja“. Ova reč se neprestano pojavljuje na disku

- IQEPAJE ili IQE-PHAE – što znači “presvetla majka” ili “boginja”.

Na osnovu prevednih reči, Oven smatra da se na disku nalazi molitva boginji.

„Sumnjamo na boginju majku skoro ceo jedan vek na osnovu stvari koje mislimo da znamo da su u vezi sa Minojskom civilizacijom, ali je cilj da to lingvistički i pokažemo“, zaključio je Ovens.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=10&dd=29&nav_id=917656
ja sam skeptičan glede njihog dekodiranja. gde god dodješ. sve nesto boginja ili bog ili kingkong... ja sam za to da tudji radovi najpre služe za psihoanalitiku stanja svesti autora.

tako su onu titulu velikog HOR-BATa neki "'strucnjaci" dekrdirali sa KING KUBRAT. ovo drugo su znali jer su tako neki grcki hronicari pisali njegovo ime. a ono KING su klepili.

tek kasnije je pronadjen slovenski zapis koji veli:" posle smerti slavnoga 'ORBATA ". falilo je dakle jedno slovo a ono se ima na njegovom prstenu: X. tako se konačno dodje do HORBAT. ili kada B predje u V: HORVAT= visoki ban, veliki župan.

ispričavam se na oftopičarenju. budimo oprezni prema tudjim i svojim zaključcima.

Poslednja izmena:
Kor:
Mozemo mi mnogo sta, pod uslovom da nam je djon=obraz. To sto ti govoris je najobicnija decija mastarija.
Tvoj argument je kao od nekog koji nema pojima o materiji i ko samo argumentuje kao jedno ideolocko deriste.
aj; da se kladimo da nije 3 nego 2?
Hajde dokazi mi da je 2.

sve jasno i dokumentovano, cestitam
Naravno da je dokumentovano. Postoj arhelogija i genetika. aktualiziraj malo tvoje znanje.

mi znamo da je procvat Vince dosao sa dolaskom poljoprivrednika. Ostalo je mlacenje prazne slame.
Mi znamo da se kultura lepenskog vira "transformirala u Vincaksu za dolazkom "neoliticara iz male azije. To su fakti koje ti "ignorires"

Za tvoju informaciju, nastarija svastika je sa podrucja danasnje Ukrajine i stara je preko 10000 godina.
Nemoj ti da me ucis. Sam si sada dao dokaz za "kontinuitet" mesolitickih kultura i neolitickih na prostoru istocne evrope i balkana. Samo da to nemozes iz ideolockog razloga da shvatis.
Ovo sam napisao 14.01.2014:
http://forum.krstarica.com/showthre...енеалогија?p=27147872&viewfull=1#post27147872
I to je sasvim logicno, zato sto su ti ljudi dosli "iz Male azije u Evropu. Kontinuitet Vincanske kulture ja za Graventiskom ja vezem za kulturom lepenskog vira a i za kulturama iz ukraine kao ove u mezine gde je pronadjenja nastarija swastika i kuca. Te kulture su epi graventinske.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mezine

Umesto st mastas, bolje vise citaj pa ces shvatiti da nisi u pravu.
Ovaj argument bez fakta je sada dokaz za sta?

Poslednja izmena:
A dalje:
Nije samo svastika, centrizam o broju 3, morfologija figure, kao i genetika dokaz za transformaciju mesolitickih kultura u neoliticke na prostoru istocne evrope i balkana nego i "vincansko pismo".
Ima ciste dokaze da simboli vincanskog pisma imaju svoje poreklu u mesolitickim (gravetinskim) kulturama evrope:

Janukovich Bone Stick more then 12000 years old:
Pict-05_Bajot-palcaveg.jpg

Examples of (a) Upper Paleolithic signs, and characters in three of the early written languages which resemble the Paleolithic marks: (b) Indus Valley signs, (c) Greek (western branch), (d) Runic... Correlation of the symbols found accompanying Magdalenian cave art with symbols from other ancient cultures shows a nearly-complete match, after Forbes and Crowder, "The Problem of Franco-Cantabrian Abstract Signs: Agenda for a New Approach." World Archaeology 10 (1979): 350-66... These illustrations show (a) the collection of symbols that accompany the Magdalenian cave art in France, from 20,000 years ago or less, and characters in three of the early written languages which resemble the Paleolithic marks... Was writing practiced even 20,000 years ago?

Upper Paleolithic writing recovered from Magdalenian cave sites (top) compared to characters in three early written languages: (b) Indus valley signs, (c) Greek and (d) Runic. Settegast (p. 28) after Forbes and Crowder, 1979. - See more at:

palaeowriting.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back