Struja u Srbiji najskuplja na Balkanu ali i pored toga prete nam restrikcije!!!

Тихи

Starosedelac
Poruka
162.404
Savić: EPS ima najskuplju struju u regionu!

Nenad Savić, direktor Sektora za komunikacije kompanije EFT, koja je jedan od najvećih trgovaca električnom energijom u regionu, kaže da EPS trenutno ima najvišu cenu struje u regionu.

- Nakon poslednjeg poskupljenja električne energije iz avgusta 2008. tarifna cena EPS-a je 5,5 evrocenti. Ali, danas na otvorenom tržištu kilovat može da se kupi po ceni od 3,8 evrocenti, koliko se prodaje u Bosni. Tržište električne energije pretrpelo je ogromnu korekciju zbog svetske krize i sada je kilovat najjeftiniji u poslednjih nekoliko decenija. Sa 8,3 evrocenta, koliko je bila u oktobru 2008, cena je pala na ispod četiri centa za svega nekoliko meseci - navodi Savić.

On dodaje da struje sada ima u izobilju zbog izuzetno povoljne hidrologije i manje potražnje zbog pada industrijske proizvodnje. Savić ne veruje da će tokom narednih hladnih dana biti restrikcija, jer „EPS ima odlične inženjere koji umeju da izvuku maksimum iz sistema".

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/98098/Strujni+kolaps!.html

------------

Setih se sada vesti od pre neki dan da je u Crnoj Gori pojeftinila struja dok nas ceka novo poskupljenje

znaci struja je u evropi u odnosu na 2008 godinu pojeftinila za duplo, a kod nas ostale iste cene + ide novo poskupljenje od 10%

TADICU IMAS LI TI DUSU :evil:

Izgleda da nemas...
 
Rekordna potroŠnja struje zbog niskih temperatura
Strujni kolaps!

EPS upozorio da je elektro-sistem u opasnosti zbog povećane potrošnje i optužio Vladu da je odlaganjem povećanja cene električne energije zapravo pozvala građane da se greju na struju!
„Elektroprivreda Srbije" upozorava da je u Srbiji moguć pravi energetski kolaps zbog rekordno povećane potrošnje struje! Deo krivice za moguće restrikcije i havarijska isključenja EPS prebacuje na Vladu Srbije, zato što je odložila povećanje cene struje. Do povećane potrošnje struje došlo je i zbog toga što se jedan broj toplana zbog dugova nalazi pred gašenjem (pogledajte donji tekst), pa se građani dogrevaju na struju.

Pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević kaže da je potrošnja električne energije premašila 152 miliona kilovat-sati dnevno i da i dalje raste, što ugrožava redovno snabdevanje. EPS danas očekuje obaranje rekorda sa 156 na 160 miliona kilovat-sati, „što ukazuje da je potrošnja veća nego u vreme gasne krize".

Kvarovi, ispadi...

Manasijević upozorava da EPS neće moći da isprati visok nivo potrošnje tokom ledenih dana i da je moguć povećani broj kvarova i ispada.

- Za te rizike EPS neće da preuzme odgovornost. Postrojenja i mreža EPS-a opremljeni su automatskim sistemima zaštite, čiji je zadatak da spreče pojavu težih kvarova i oni će reagovati automatski na pojavu prekomerne potrošnje iznad tehničkih mogućnosti. Probleme mogu da imaju oni kupci koji su sami sebi protivzakonito prepravljali te sisteme zaštite kako bi iz sistema povlačili veću snagu od one za koju su se ugovorom obavezali. U tim slučajevima moguća su i pregorevanja instalacija - kaže Manasijević, i dodaje da su u okolini već počeli veliki problemi sa snabdevanjem strujom.

On ističe da EPS i danas ostvaruje „rekorde u proizvodnji sa istim kapacitetima koje je imao i pre 25 godina, kad je potrošnja bila 125 miliona kilovat-sati".

- Posao EPS-a je da obezbedi struju, a ne grejanje! U zimsku sezonu „Elektroprivreda" je ušla spremna, sa dovoljno zaliha uglja i značajnim rezervama vode u akumulacijama. Ali, s postojećim kapacitetima nije moguće dalje povećavanje proizvodnje, jer sistem nije projektovan za toliku potrošnju. Nedostaju nam nove elektrane da bi se moglo proizvesti više struje - ističe Manasijević.

Za glavnog krivca za mogući „strujni kolaps" EPS označava Vladu Srbije! Vlada je kriva što nije prihvatila njihov zahtev da struja odmah poskupi za 10 odsto, već je tu odluku odložila za april, kad prođe grejna sezona.

- Najava da će struja poskupeti tek kad prođe grejna sezona jasan je poziv da se ko god može greje na struju! Ta najava svakako će doneti relaksaciju budžeta domaćinstava, ali to je u proseku po nekoliko stotina dinara mesečno. Nadamo se da to nije maksimum koji pojedini ministri mogu da ponude narodu. Ali, ovakve odluke imaju i svoje negativne posledice koje se kao bumerang vrate svakome od nas - navodi Manasijević.

On ističe da EPS zbog odlaganja poskupljenja struje ima manji prihod za oko četiri milijarde dinara, što će ugroziti investicije i remont.

- Negativne posledice ovakve odluke prva će osetiti domaća privreda, jer će zbog redukcije investicija i remonta manje posla biti za stotine srpskih firmi i instituta koji neposredno ili posredno rade za EPS, sa više desetina hiljada zaposlenih - ističe Manasijević.

Ministarstvo ćuti

S druge strane, Milan Budimir, portparol Ministarstva energetike, koje je nadležno za EPS, nije hteo za Press da odgovori na optužbe iznete na račun Vlade Srbije.
 
SAMO DERU TADICEVCI, KIDAJU NAROD USI OTPADAJU? :think:

I jos kazu najeftinija struja kod nas

banda lazovska

a smislili su upravo zato tarifni sistem sa nekim zonama crvenom zelenom plavom merne grupe angazovane snage i ostala cuda i muda da narod ne moze da provali koliko ga kosta kilovat sat struje

banda ZUTA

Da trošiš struju po žutoj tarifi bilo bi ti povoljnije,al ti nisi privilegovan.
 
u trenutku kada su plate i penzije zamrznute, oni povecavaju cene struje? ocigledno hoce da sidju sa vlasti

ma kakvi ovo je sludjen narod sto ga vise kecas oni te vise vole...

a tako i treba. neka crknu


magare treba yebati dok su mu noge u blatu. tako kaze poslovica.


sto kaze onaj drugi grafit ko ovde nije poludeo taj nije normalan

neka crknu , i nek zive i dalje sa evropskim cenama i africkim platama.
 
Poslednja izmena:

Back
Top