Šok otkriće! Izgradnja auto-puteva u Srbiji i okruženju- Povezaće sve američke vojne baze na Balkanu?!

Da ti odam "tajnu" :lol: . Prave autoputeve jer na osnovu istih dobijaju kredite, a onda po km puta proplahnu boga oca para. Kamo lepe sreće da nam NATO gradi puteve za svoje potrebe , barem se ne bi krpili svakih 6 meseci kao kineski. I bili bi barem 50% jeftiniji sa sve korupcijom, jer bi se naši lopovi jako malo pitali..

Ali opet pozitivno iz čitave priče je da ćeš ti svakako koristiti te auto puteve par generacija. Ako već kradu, od ovoga ima neke koristi za razliku od betonskih monstruma i zgradurina od 50 spratova što niču po beogradskim zelenim površinama ili na Zlatiboru.

P.S. Autoputevi generalno imaju tendenciju da idu preko nedođija. To što su neki nekada gradili kroz centar grada je pre fenomen nego pravilo ;)

e da odam sad tebi jednu tajnu, da tačno je ovo što si rekao
kinezi idu korak dalje pa prave čitave GRADOVE u nedodjijama
/google-china abandoned cities/
zarad BDP i novih kredita, u pravu sui, slažem se
ALI, oni sve što rade ima barem 2-3 cilja ako ne i više...
jedan od tij ciljeva je i NATO saobraćajnica tj UZLETNA STAZA za AVIONE.
 

Sedmog novembra 2023 godine tri zemlje: Rumunija, Bugarska i Grčka potpisale su sporazum vredan 6 milijardi dolara za izgradnju auto -puta.

Neko bi sada pitao pa kakve to veze ima sa vojskom?

Naime, ovaj projekat se održava u okviru inicijative „Dva mora“ (Crno i Egejsko) i neko bi rekao obanvljanje komunikacije i regionalnog povezivanja tri članice Evropske unije.

Međutim, ono što je interesantno jeste da auto put će voditi od Aleksandropulisa, grčke luke na Egeju do Konstance u Rumuniji takođe luke na Crnom moru.

Ali, ne krije se samo ekonomski razlog nego Aleksandropulis i Konstanca su najveće američke i NATO vojne baze na krajnjem istoku Evrope.

Ovaj auto put povezaće ujedno i dve baze koje koristi SAD u Bugarskoj: Novo Selo i Graf Ignjatijevo kao i Bezmer i Aitos koje za svoje potrebe koristi američka vojska.

Rok za igradnju ovog auto-puta je 5 godina i naknadno bi trebalao da se poveže i Moldavija gde SAD planiraju da uspostave istureno baziranje prema Transnjistriji (Tiraspolju poruskoj enklavi na reci Dnjestar) i Uktajini sa posebnim naglaskom na Odeski džep koji je trenutno najveći fokus SAD kako bi se sprečilo izlazak Rusije na reku Dunav.

Ključnu ulogu u ovom planu zauzima veza sever-jug kroz izgradnju autoputa koji će povezivati Grčku i Rumuniju , prelazeći preko Bugarske, projekat za koji je na sastanku u Varni potpisana zajednička izjava između premijera tri zemlje .

Autoput Aleksandropolis-Konstanca, koji prelazi Bugarsku, trebalo bi da bude gotov za 5 godina.

Kako je Vasiljev napomenuo, u budžet ovog koridora je uključena garancija od šest milijardi evra, a očekuje se izbor konzorcijuma koji će izvršiti njegovu izgradnju.

Bugarski ministar finansija rekao je da će zemlja tražiti novac od Evropske unije za nadoknadu troškova, ali da u međuvremenu neće zaustaviti projekat dok se ne dobije finansiranje.

Inače u Grčkoj će se takođe povezati osim Aleksandropulisa još dve vojne baze Larisa i Suda koje takođe koristi američka vojska.

Grčka je dodelila SAD štab kopnenih snaga „Januli“, koji se nalazi u Aleksandropolisu koji je 45 kilometara od turske granice, kako bi se mogao koristiti kao vojna baza. Uz finansijska sredstva SAD, u štabu će biti izgrađeni dodatni objekti za smeštaj 300-400 američkih vojnika.

U okviru istog protokola biće proširena i američka pomorska baza na ostrvu Krit. Strelište u okrugu Litohoro, 92 kilometra od Soluna, takođe je dodeljeno na korišctenje SAD. Štab pešadijskog bataljona „Jeorgula”, koji se nalazi oko vojnog aerodroma Stefanovikio kod grada Larisa, takođe je ustupljen Oružanim snagama SAD.

Njihova uloga se ogleda i u Sporazumu o uzajamnoj odbrambenoj saradnji (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA), a „objekati“ koje vojnim bazama u ovim gradovima pružaju američkim snagama postaju razlog za značajna ulaganja Vašingtona i stvaranje trougla od strateškog značaja, koji podupire rastuću ulogu Grčke u regionu, istovremeno dozvoljavajući Sjedinjenim Državama da kontrolišu i Balkan i Bliski istok i Afriku, a sada i direktno Crno more.

Inače nije džabe turski brigadni general Nejat Eslen u novmebru 2021. naglasio da NATO sada služi samo zemljama poput Grčke. On je skrenuo pažnju na sve veći značaj Poljske, Rumunije i Bugarske, koje su danas novi frontovi protiv Rusije, u očima NATO-a. i naglasio da:

„Jezgro NATO-a danas čine SAD, Velika Britanija, baltičke zemlje, Poljska, Rumunija, Bugarska i Grčka“, rekao je tada Eslen.

Изградња ауто-путева у Србији и окружењу- Повезаће све …

(Mediji)
**********************
Da li je ovo slučajnost ili je sve planski dobro osmišljeno?
Ako je tako, postavlja se pitanje da li nam svi ti auto puitevi u suštini i trebaju?
Šta ako se u skorije vrijeme promjene političke a i vojne okolnosti na Balkanu (a i šire), ko će na kraju biti žrtveni jarac?
Da li je Srbija posle svega (vojno i politički) neutralna država ili je to samo na "papiru"?
Ma koja planiranost, jbt, pa ovo je čista slučajnost! Gledaj, ti auto-putevi su tu da nas voze od tačke A do tačke B, a ovi se sad prave pametni da znaju nešto više. Pa nije to neki masterplan, već obično širenje puteva. A što se tiče Srbije, pa ko joj kriv što je uvučena u sve to, jbt! Pa zar mi nismo uvek bili "žrtveni jarci"? Ne seri bre, neutralna država - sve je to samo mrtvo slovo na papiru!
 

Back
Top