RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Obozavam da jedem skoljke, hobotnice i ostale plodove mora. To ima da se kupi zamrznuto kod mene u C marketu ali ne umem lepo da ih spremim (a ne zna ni moja mama). Mi ih kuvamo ali nekako kad ih jedemo na pizzi uvek ispadnu mnogo bolje nego kad ih same spremamo.
Da li neko ima neki savet kako da nam bolje ispadnu ?

'Ajmo sad malo o lososu!
Hocu da ga jedem ,ali necu salatu, dosadilo mi. Hocu nesto drugo, ekstravagantno, pravim decku, a on misli da sam nikakav kuvar, pa pomagajte!

A za uzvrat evo recepta za salatu:

Losos se obari i izmrvi, onda se doda belog luka (sitno, sitno iseckano), persuna, i maslinovog ulja. Sve se dobro promulja i pravac u frizider na hladjenje. Sa belim vinom je prava uzivancija za nepce!

Izvinjavam se sto ne pisem kolicine, ali ja sam hemicar, pa sam navikla na odokativne metode ili bi u suprotnom morala da koristim menzuru :D !

LepaJeka:
'Ajmo sad malo o lososu!
Hocu da ga jedem ,ali necu salatu, dosadilo mi. Hocu nesto drugo, ekstravagantno, pravim decku, a on misli da sam nikakav kuvar, pa pomagajte!

A za uzvrat evo recepta za salatu:

Losos se obari i izmrvi, onda se doda belog luka (sitno, sitno iseckano), persuna, i maslinovog ulja. Sve se dobro promulja i pravac u frizider na hladjenje. Sa belim vinom je prava uzivancija za nepce!

Izvinjavam se sto ne pisem kolicine, ali ja sam hemicar, pa sam navikla na odokativne metode ili bi u suprotnom morala da koristim menzuru :D !
Ništa ne brini. Javlja mi se da recept stiže... samo da doviknemo šefa :wink:
I rekla bih da kad to (što treba da stigne :wink: ) primeniš - nema šanse da više iko sumnja u tvoje kulinarsko umeće :wink: :lol: !
Pozdrav!

Pomažemo Lepoj Jeki da se proslavi kod dečka! :lol:
Losos na italijanski način

Materijal za 4 osobe:

- 1 kg. lososa
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 1 šargarepa isečena na kolutove
- 3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka krupno seckanog
- 2 karanfilića
- 1/2 šolje celera sečenog na kockice
- so, biber, 1 limun sečen na kolutove, 3 šolje vode

Priprema

Očišćenu i opranu ribu iseći na komade debljine 5- 6 cm i ostaviti po strani. Sve ostale sastojke osim limuna staviti u posudu i kuvati dvadesetak minuta. Dodati ribu i kuvati istiha 15 minuta ili dok lepo ne omekša. Služiti vrlo toplo sa povrćem i supom u kojoj se kuvao, prekriveno kolutovima limuna.

Napomena: Za one koji kao Jeka nisu pri lososu, recept važi podjednako za sve ribe iz familije salmonida, pastrmku, mladicu, lipljana...

Losos na francuski način

Materijal:

- 4 kotleta od lososa
- bujon od crnog vina
- 4 kriške hleba (iseći u obliku srca) :wink:i propržiti na buteru
- 200 gr. šampinjona
- 1 kašika butera
- 1 kašika brašna
- 25 gr. butera

Priprema:

Obariti kotlete od lososa u bujonu od vina na sasvim tihoj vatri. Ocediti i ostaviti u činiji preko prženog hleba. Ukrasiti pečurkama kuvanim u istom bujonu i držati na toplom. Bujon kuvati dalje dok ne uvri do željene količine i jačine. Umešati buter umućen sa brašnom i mešati kratko dok se umak ne zgusne. Propasirati ga, dodati komadić svežeg butera i preliti ribu u činiji.

Bujon od crnog vina

Odličan je za kuvanje SVIH vrsta morskih i rečnih riba. Za 1 kg. ribe potrebno je:

- 1,5 lit. crnog vina
- 200 gr. šargarepe sečene na kolutove
- 150 gr. crnog luka sečenog na "rebarca"
- 1 lovorov list
- 1 struk majčine dušice
- 1 vezica peršuna
- 1 čen belog luka
- 40 gr. soli
- Desetak zrna bibera

Priprema:

U posudu staviti sve sastojke osim bibera, poklopiti i na umerenoj vatri kuvati jedan sat. Dodati biber i kuvati još 10 minuta. Procediti i kuvati ribu. Bujon se dalje uz dodatak brašna, butera ili pavlake koristi za prelive.
-
[/i][/b]

Brodet

1 kg morske ribe (skarpina ili oslic)
1 1/2 dl ulja
6 glavica crnog luka
2 dl belog vina
2 lista lorbera
1 krompir
so
biber
1/2 veze persunovog lista
2 /1/2 dl soka od paradajza

Pripremanje: Luk ocistite, isecite na rebarca, pa prodinstajte na ulju, da bude staklast. Dodajte ociscenu, opranu i na komade isecenu ribu, lorber, ociscen i na kockice isecen krompir i zalijte vinom i sokom od paradajza. Kuvajte na tihoj vatri dok krompir ne postane mekan. Posolite, pobiberite, pospite opranim i sitno isecenim persunovim listom i posluzite.

Prijatno! :D

Evo kako ja spremam škarpinu i na ovaj nacin je najviše volim:

Naprimer 2 škarpine očistiš( ne skidaš kožu) staviš u posudu naliješ vodom da ogreznu lineš malo maslinovog ulja, ubaciš na krupnije isecen očišćen manji crni luk, 1-2 čena belog luka, bio zacin,1 lovor list, neko zrno bibera,malo limunovog soka i to pustiš da provrije pa smanjiš da tiho vri i skuvaš ribu. Izvadiš je i poslužiš uz prilog( baren krompir, blitva, bareno povrće, baren brokoli i slicno) Supa u kojoj se škarpina kuvala je veoma ukusna tako da Mediteranci istu ne bacaju nego u nju zakuvaju malo pirinca ili rezanaca.

Espanol:

Losos na italijanski način

Materijal za 4 osobe:

- 1 kg. lososa
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 1 šargarepa isečena na kolutove
- 3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka krupno seckanog
- 2 karanfilića
- 1/2 šolje celera sečenog na kockice
- so, biber, 1 limun sečen na kolutove, 3 šolje vode

Priprema

Očišćenu i opranu ribu iseći na komade debljine 5- 6 cm i ostaviti po strani. Sve ostale sastojke osim limuna staviti u posudu i kuvati dvadesetak minuta. Dodati ribu i kuvati istiha 15 minuta ili dok lepo ne omekša. Služiti vrlo toplo sa povrćem i supom u kojoj se kuvao, prekriveno kolutovima limuna.

Napomena: Za one koji kao Jeka nisu pri lososu, recept važi podjednako za sve ribe iz familije salmonida, pastrmku, mladicu, lipljana...

[/i][/b]
Kasno ustala iz kreveta, i spremila pastrmku na gore navedeni način. Imala sam tu sreću da i lično dobijem savet od šefa da komade pastrmke prethodno natrljam limunom kako se ne bi raspali prilikom kuvanja.
Rezultat je bio očekivan - poprilično brzo spremljen i izvanredno ukusan ručak. Fala šefe :wink:

:shock: Poznavaoci riba imam dva pitanja, zna li neko ZAISTA dobar recept za PIJANOG SARANA? Imam jedan, ali nisam odusevljena, ispod njega se stavi pirinac, koji bude posle previse mastan?! Je li ko spremao KRAPA (saran iz Skadarskog jezera - divljak) i kako?

Back