RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
:arrow: Stalno mucim muku sa ribom na rostilju, a posto sad kreće sezona potrebna mi je Vasa pomoć.Već sam citao na forumu da ribu treba posusiti krpom, namazati uljem pre pecenja,isto tako i za brasno (ali nisam još probao), mada sve u svemu slabo mi ide.Doduse i riba koju koristim nije uvek bas sveza, obično ono sto tražim nađemu zaledjenom stanju, do Smudja ili soma svezeg teško mogu doći.Takođe me muce i fileti oni mi se najcesce raspadnu cele pastrmke još nekako i prezive ali fileti nikako. :?:

A da ti malo zaviriš po Forumu i pronađeš rešenje za svoje probleme?
Postoji tema "riba na 100 načina" kao i mnoge druge koje se bave sličnom problematikom...
Ako te još nešto zanima - pitanja postaviš na već postojećim temama - taki je red :wink:

sakazvaka:
:arrow: Stalno mucim muku sa ribom na rostilju, a posto sad kreće sezona potrebna mi je Vasa pomoć.Već sam citao na forumu da ribu treba posusiti krpom, namazati uljem pre pecenja,isto tako i za brasno (ali nisam još probao), mada sve u svemu slabo mi ide.Doduse i riba koju koristim nije uvek bas sveza, obično ono sto tražim nađemu zaledjenom stanju, do Smudja ili soma svezeg teško mogu doći.Takođe me muce i fileti oni mi se najcesce raspadnu cele pastrmke još nekako i prezive ali fileti nikako. :?:
Pa ne stavljaj "filete" na rostilj!
Pravi fileti su u jednom komadu, seceni su od bez kicme, samo sa "rebarcima".Ono smrznuto je uljepljeno od vise komadica i moze samo da se pripomogne brasnom, a rezutat je neizvestan.
Zasto ti se raspadne riba? Obicna skusa ispadne odlicno, i to ona smrznuta pa odmrznuta. Cekas da se uhvati korica s jedne strane, pa tek onda okrenes, pa onda ponovo, krace vreme, i tako...
Moze i ona dalmatinska grancica ruzmarina umocena u maslinovo ulje pa prskas ribicu s vremena na vreme.
Posle pozoves komsije na klopu, a ovi donesu hladno belo...
Onda komsija kaze "Sto je doooobra ova riba...!" A ti ogovoris "Moracemo da ponovimo, al' zvacemo i ljude sa Kulinarstva..."
Onda ja priupitam je l' mozemo da dovedemo pratioce, znamo sta je uslov - belo i koji komad ribe - ti kazes: "Naravno, bre!"
Posle dodju muzikanti, sira familija, poznanici iz trece ulice a i nepoznati - narodno veselje!
A samo zato sto si se javio ovde, pa iako nisi dobio neki narociti savet...

smeh:
A da ti malo zaviriš po Forumu i pronađeš rešenje za svoje probleme?
Postoji tema "riba na 100 načina" kao i mnoge druge koje se bave sličnom problematikom...
Ako te još nešto zanima - pitanja postaviš na već postojećim temama - taki je red :wink:
Smehić kao ozbiljna članica i proverena kuvarica uvek nađe pravo rešenje u mom odsustvu. Nemam ništa da dodam.

ovo je preprican tatin recept, ne znam mere.
sitnu belu ribu ocisti i preko noci ostavi u rastvoru sirceta i vode. onda u serpu redja red ribe, red sargarepe, pa malo ulja pa tako do vrha, sa zacinima naravno. kuva se 12 sati na najmanjoj jacini vatre. a kad je gotovo, zaista je interesantno, kosti su omeksale skroz i ne osete se a ukus je sjajan!

sanja:
ovo je preprican tatin recept, ne znam mere.
sitnu belu ribu ocisti i preko noci ostavi u rastvoru sirceta i vode. onda u serpu redja red ribe, red sargarepe, pa malo ulja pa tako do vrha, sa zacinima naravno. kuva se 12 sati na najmanjoj jacini vatre. a kad je gotovo, zaista je interesantno, kosti su omeksale skroz i ne osete se a ukus je sjajan!
Ovo cemo odmah da isprobamo..Hvala Sanjice

obzirom da ne znam tacne mere a tata je na pecanju :lol: , nemoj da eksperimentises da nesto ne upropastis. jeste to jefrina riba ali opet... rastvor sirceta i vode ne treba da je prejak, nisu to krastavci. sargarepa treba da je secena na kolutove.
moj savet, za spremanje bilo koje recne ribe (za bg uslove) je da sidjes do dorcola, savamale, zemunskog keja, bilo kog mesta gde ces naci alase. i verujem da ce svaki imati svoj unikatan recept. a i svasta jos od njih moze da se cuje, o zivotu, reci, ljubavi... to je svet za sebe.

baci na ulje na krtko, ocedi pa stavi u vatrostalni sud. od gore narezi kolutove kuvanog krompira, dodaj kolutove paradajza (ili sokom prelij do dna), zacini masl. uljem, solju, sta vec volis, i od gore pospi malo prezli. dobro zapeci, ohladi vino, postavi dragog muza za sto i.... uzivajte!

sanja:
baci na ulje na krtko, ocedi pa stavi u vatrostalni sud. od gore narezi kolutove kuvanog krompira, dodaj kolutove paradajza (ili sokom prelij do dna), zacini masl. uljem, solju, sta vec volis, i od gore pospi malo prezli. dobro zapeci, ohladi vino, postavi dragog muza za sto i.... uzivajte!
Zašto mi se javlja da bi ovo bolje moglo da se konzumira po principu:" Rimljani jeđahu ležeći..." :wink: :lol:

Espanol:
sanja:
Zašto mi se javlja da bi ovo bolje moglo da se konzumira po principu:" Rimljani jeđahu ležeći..." :wink: :lol:
Biće da imaš neke (skrivene :?: ) željice... :wink:

smeh:
Espanol:
sanja:
Uvek... :lol: :lol: :lol:

Espanol:
smeh:
Espanol:
sanja:
:oops: Jedino nam nisi rekao da li su "skrivene"? :oops: :wink:

smeh:
Espanol:
smeh:
Espanol:
sanja:
:oops: Jedino nam nisi rekao da li su "skrivene"? :oops: :wink:
Baš si radoznala... :lol: :lol: :lol:

Back