RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sturmgeist:
Koristi lepo ruzmarin, basilikum, beli luk, maslinovo ulje, avizhu ako nadjes...napravi blitvu na dalmatinski nacin kao prilog...ide super uz morske plodove...ne mora se trpati sve i svasta tek da bi mirisalo na nesto... :evil:
iseckaj sitno persun, a imas i gotove mesavine zacina, koje ce sigurno napraviti caroliju od tvog jela pre nego kecap... :evil:
E, sad direktno pitam:" Zašto taj kečap nije izmišljen u domovini dobre hrane (Evropi) nego preko "bare" kao dodatak plastici Mc Donalds. Pa da taj bućkuriš nešto valja sigurno bi ga izmislili Italijani, Francuzi, ( možda čak i mi)...Pravi kulinari, zaboravite na taj jeftini dodatak prepun konzervansa, sumnjivih začina, veštačkog šećera... Fantastičan preliv od paradajza pravite za deset minuta od svežeg, u krajnjem slučaju uvek je bolji sok u flaši ili tetrapaku. Kečap je SMRT za svako jelo! :twisted:

Napravi pravi Frutti Di Mare.

Poprzi na maslinovom ulju cesnjak i kapulu.
Ubaci skoljke i ostalo.
Persun, bosiljak, vegeta i biber.
Isjeckaj pome na sitno
Kada se poprzi sipaj bijelo vino i malo vode i pusti dok se ne omeksa i ne ispari voda.

Skuhaj spagete trocolore i sve to promjesaj zajedno.
Gori narendaj parmigana i uzivaj!!!

ljilja br.0905967:
Zamolila bih vas da mi objasnite u kakvoj marinadi da drzim skusu pre pripreme,kao i kolika treba da bude temperatura prilikom pripreme i duzinu pripreme ribe na rostilju.

Ja svaku ribu koju pečem na roštilju ili nekoj varijanti teflona, prethodno držim potopljenu u smeši maslinovog ulja, limuna, bio-začina, iseckanog peršunovog lišća (nekad dodam i drugi začin) i samlevenog belog luka. (Mislim da nisam ništa zaboravila)
Dok se peče, povremeno je premazujem istim prelivom.
Srazmera je odokativna (ulje i limun su u približnom odnosu 3:1), a temperatura i dužina pečenja - stvar trenutne procene.

ljilja br.0905967:
Zamolila bih vas da mi objasnite u kakvoj marinadi da drzim skusu pre pripreme,kao i kolika treba da bude temperatura prilikom pripreme i duzinu pripreme ribe na rostilju.
Da ne dangubiš puno, stvari sa skušom stoje ovako: Dovoljno je masna i nema jak miris što znači da nije potrebno gubiti vreme oko marinata. Dovoljno je da je pred pečenje zasečeš popreko sa svake strane nekoliko puta, dobro posoliš i u otvore dodaš sitno seckani peršun i beli luk izmešan u ulju. Poprskaš spolja i znutra limunom (ili jabukovim sirćetom) da se meso ne raspada. Tokom pečenja povremeno je prelivati smešom od 50 : 50 % ulja i belog vina, dobro izmešanog. Skidaš sa roštilja kad lepo porumeni (veštiji sa ribom znaju kad je gotova po očima), ili slobodno kucni noktom po najpečenijem mestu. Nikako je ne prevrći više puta! Svaka strana peče se samo jednom uz povremene kontrole (malo je odigneš pa zvirneš). :lol:

smeh:
ljilja br.0905967:

Ja svaku ribu koju pečem na roštilju ili nekoj varijanti teflona, prethodno držim potopljenu u smeši maslinovog ulja, limuna, bio-začina, iseckanog peršunovog lišća (nekad dodam i drugi začin) i samlevenog belog luka. (Mislim da nisam ništa zaboravila)
Dok se peče, povremeno je premazujem istim prelivom.
Srazmera je odokativna (ulje i limun su u približnom odnosu 3:1), a temperatura i dužina pečenja - stvar trenutne procene.

OVO MI SE VIŠE SVIĐA,naime i ja je tako spremam za roštilj. Pešun ne stavljam on gori. Njega spremim sa maslinovim uljem seckanim belim lukom i lim. sokom kao preliv kada se ispeče.Inaće odlična je i u foliji.
Uzmeš parče folije premažeš masl.uljem malo staviš skušu nareckanu posooljenu malo pobiberenu, malo belog luka, lim. soka i malo crneog luka i sec. peršun i odozgo malo masl.ulja. Foliju zatvoriš kao bombonu da ništa ne iscuri i u rernu jedno 25 min.
Odlična je, upije sve one sokove i mirise a napravi se od onih dodataka prelep sos. Prijatno.

Espanol:
sanja:
moj predlog je da zasadis ruzmarin u saksiju na terasi.
uvek ga imas svezeg, a skusa to voli... :)
I ne samo ruzmarin. Već sam savetovao da se u saksije baci bosiljak, origano...Divota kad čupneš sveže. :wink:
Poslusala sam savet jos odavno, imam veliki ruzmarin, a bosiljak posejem u saksije svakih mesec dana novi pa imam uvek svez.Origano ne uspevam da odgajim, zaista ne znam zbog cega.

ljilja br.0905967:
Espanol:
sanja:
I ne samo ruzmarin. Već sam savetovao da se u saksije baci bosiljak, origano...Divota kad čupneš sveže. :wink:
Poslusala sam savet jos odavno, imam veliki ruzmarin, a bosiljak posejem u saksije svakih mesec dana novi pa imam uvek svez.Origano ne uspevam da odgajim, zaista ne znam zbog cega.
Probaj da promeniš vrstu zemlje i dodaj malo peska.

sanja:

Eh... Uradila bih ja to odavno...
Nego, majka jedne moje drugarice mi davno rece: "Kad u kuci ima ruzxmarin, devojka iz te kuce se ne udaje"... :(
I ovako mi nikako ne ide - sta bi bilo tek da posadim ruzmarin?! :wink:

smeh:
sanja:

Nego, majka jedne moje drugarice mi davno rece: "Kad u kuci ima ruzxmarin, devojka iz te kuce se ne udaje"... :(
Možda bi kod tebe bilo baš kontra! :wink:

Espanol:
smeh:
sanja:

Možda bi kod tebe bilo baš kontra! :wink:
Nesto me ova tema pokrenula da razmislim i u tom pravcu... A sad kad i ti kazes... mozda i poslusam! :lol:

Back