Statler and Waldorf
Buduća legenda
- Poruka
- 43.083
аман Вујадине, какви Турци и турски витешки редови у средњем веку. где си то нашао?!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
аман Вујадине, какви Турци и турски витешки редови у средњем веку. где си то нашао?!
Можда сам погрешио јер нисам контролисао кад је живео Салим Трећи јер га је он основао.
он је владао у време кад су се Срби под Карађорђем дигли на устанак. био је у блиским односима са Француском, али није основао никакав турски витешки ред; нити је додељивао одликовања са полумесецом; нити је полумесец код Османлија имао некакво хералдичко значење. ордење је уведено тек у време султана Абдулмеџида.
Хвала на исправци.
Иако трагичним поводом, видех данас у Бањој Луци правилно истакнуте српске заставе, само сходно Дану жалости спуштене на пола копља.
![]()
Позитиван пример који сам недавно видео је застава Републике Србије у Спомен комплексу Сремски фронт. На истакнутом месту, на усправном копљу, правилно постављена. Нисам био у прилици да сликам, али ако неко буде ишао тамо, имаће прилику да види заставу која се достојно вијори.
Прегледавајући своју дигиталну библиотеку нађох јуче један рад Срђана Рудића из 2006. године, а на тему Зборника знамења дубровачких породица, рукописне књиге настале некад после 1746. године (при чему постоји могућност да је њен други део настао знатно раније, по Рудићу чак и пре 1670. године), која се од 1856. године налази се у збирци ћириличних рукописа и старих штампаних књига Архива САНУ, заведена под насловом Reipublicae Ragusinae eijusque optimatum insignia.
Детаљ који ми је привукао пажњу, јесте грб извесне дубровачке продице Лазаревић, која у десној страни свој грба недвосмислено баштини челенку из грба Мрњавчевића. Пошто Рудић није ништа детаљније писао о власницима знамења поменутог Зборника, не знам где би се могло наћи нешто више о поменутој породици, осим можда у недавно овјављеној Властели града Дубровника?
![]()
Da li je istina da je zastava Srbije naopako okrenuta Ruska zastava?
Практично гледано, то је необорива чињеница, али историјски гледано, тешко је рећи да ли је тако. По Сретењском уставу из 1835. године, званична застава Србије била је црвено-бело-плава, као данашња застава Хрватске, јер је то био редослед тинктура на српском грбу.
Мада нема везе са модерном српском заставом, занимљиво је споменути да је једна средњовековна застава, троугластог облика, која се чува у Манастиру Хиландару, имала је исти такав распоред боја. Тај податак објавио је Милош Ћирић у свом капиталном делу Летопис симбола.
Чекај, па који је то грб?
То ми је непознато?! Откуд сад тробојка, има она једна троугласта застава која се чува у Хиландару и везује се за цара Душана зелене је боје (чему је било пуно речи), није ваљда да има још нека?
То је и мени пало на памет, али јел не беше да је та застава краља Владислава помало апокрифна?Мислим да је Ројалиста заменио ту зелену (тачније златно зелену) заставу која се чува у Хиландару, са ономе краља Владислава чији је опис сачуван у архиву Дубровника - у питању је црвено-плава застава.
Чекај, па који је то грб?
То ми је непознато?! Откуд сад тробојка, има она једна троугласта застава која се чува у Хиландару и везује се за цара Душана зелене је боје (чему је било пуно речи), није ваљда да има још нека?
То је и мени пало на памет, али јел не беше да је та застава краља Владислава помало апокрифна?
Ова данашња верзија која се чува негде у Суботици јесте, али је зато у једном дубровачком документу описана застава краља Владислава коју су са још неким драгоценостима оставили у трезору у Дубровнику на чување његов син жупан Деса и његова мајка Белослава а које Которани преузимају:То је и мени пало на памет, али јел не беше да је та застава краља Владислава помало апокрифна?
“...На самом улазу у катедралу “Providebtle memor” налазе се два кипа, која представљају стражаре и чуваре града Дрездена (то ће вам рећи сваки туристички водич, приликом обиласка овог града). Ипак оно што вам неће нико рећи, а неће вам ни показати, то је да се на штиту једног од стражара Дрездена налази српски грб...”
Kako znamo da je Srpski a ne Bizantski?
Kako znamo da je Srpski a ne Bizantski?
![]()
Nažalost današnji grb Srbije jeste direktna kopija vizantijske zastave, iako se nikad nije koristila u Srbiji u takvom obliku.
Занимљиво. Шта знамо о самој скулптури, ко је аутор, када је настала? Такође, која је сврха овог предмета, што прекрива ратникову мушкост?
Питање је Voždone чија је копија српски грб и да ли је уопште реч о копији?