Грб и застава Србије

Нисте ми одговорили ни на једно питање.

Ако нисам одговорио то значи да нисам разумео питање. Термин Српски национализам користе само непријатељи Срба. Ја већ 9 година немам право тражити визу за улазак у Енглеску јер су ме вратили са границе пре 10 година зато што нисам као Србин имао визе. То би био српски националиам. довољно је да си Србин није важно да ли си етнички или национални, комунистички или фашистички.

Не смете бити тако искључиви, када говоримо о нацијама. Ви и Формица све време представљате нацију као појам са јасном дефиницијом, а заправо ради се о вишезначном појму. Да се не бавимо српским преводом, ево званичних дефиниција оригиналног термина "Nation may refer to a large group of people who share a common language, culture, ethnicity, descent, or history. Nation can refer to “a people, race, or tribe; those having the same descent, language, and history.” Webster’s New Encyclopedic Dictionary defines nation as “a community of people composed of one or more nationalities with its own territory and government” and also as “a tribe or federation of tribes (as of American Indians)”. Nation carries varying meanings, and the connotation of the term has changed over time."

Национална припадност није припаднос етничкој групи, већ свест о припадности етничкој групи. То је најправилније објашњење етничког национализма који је овде доминантан. Постоји и територијални национализам, као што је у предходном чланку и објашњено, и он је доминантан у западним земљама. Међутим пошто је то синоним са држављанством, нема никакве поенте да се људи изјашњавају о томе. Било би несмотрено да ми прихватимо концепт територијалног национализма, јер границе Србије обухватају мање од половине свих националних Срба. Ово тумачење одговара оним нацијама које нису апсолутна већина ни у својој држави. Црногорци и Бошњаци у својим државама чине око 40% становништва, па је логично да ће се залагати за грађански концепт.

Ако ви имате на уму само замену термина национално и народно, то има логике, али сматрам да Срби једва да разумеју тренутну терминологију, па би ово донело додатне забуне. Колико знам, у доба комунизма постојали су народи и народности (нације и националне мањине), и са том терминологијом ми смо изгубили барем милион националних Срба.

нација увек подразумева политичку заједницу - то је садржај појма, то је његово значење. све нације су увек политичке заједнице. разликује се само по томе како су настале (по генези), али никад по свом садржају. према томе, једна нација може се формирати из једне или више етничких група; или једна етничка група може створити једну, две или више нација.

Већ сам то објаснио да су Срби и Нација и Народ, етнос па према томе како се изјашњавли да изјашњавали они се увек изјашњавају као Срби.

дабоме. Срби су и нација (политичка заједница) и народ (етничка група). шта више од српског народа настала је још једна нација- црногорска. а можда ће настати и војвођанска. тако је и од руског народа настало неколико нација - руска, белоруска, украјинска, русинска (?).

дабоме. Срби су и нација (политичка заједница) и народ (етничка група). шта више од српског народа настала је још једна нација- црногорска. а можда ће настати и војвођанска. тако је и од руског народа настало неколико нација - руска, белоруска, украјинска, русинска (?).

Интересантно би било прочитати грб Србије и Престолонаследника, како би га ти прочитао ако би мото био " Спаситељу Спаси Слугу Свога " и Како би је превео на латински језик.? Послао сам је Престолонаследнику и још нисам добио одговора.

Национална застава је тробојка без грба, та застава, коју је Султан потврдио Србима, почела је да се касније користи од Срба из Аустрије, Босне, Црне Горе и постала српска национална застава и тако је и данас. Закон се не бави српском нацијом и српским национализмом, тиме се баве национални савети, а тробојка без амблема од средине 19. века до данас је општеприхваћена застава свих људи који се сматрају националним Србима. Сви људи који се сматрају националним Ромима, од скора имају своју националну заставу коју користе било у којој држави да живе.
Хрвати су 1948. усвојили пансловенску тробојку без грба, која је била по бојама иста као застава холандије. Грбови нису национални симболи, него симболи државе. Тада је под хрватскам сматрана само савремена северозападна Хрватска и само је ту шаховница била грб. Славонија је имала свој грб, а Далмација свој. Када се уједињују Хрватска и Славонија прави се и застава краљевине Хрватске и Славоније, која се добија обједињавањем заставе Хрватске краљевине (црвено бела) и славонске (плаво беле). Ова застава је идентична са заставом хрватског народа, али ово је све за наш разговор неважно, тврдили сте да не смеју постојати две исте заставе. Ја вам кажем да не смеју постојати две исте државне заставе, међутим заставе различитих намена постоје истих боја.
Рекли сте да република Српска има заставу са грбом, ја вам кажем да није ни са грбом, ни са амблемом, него чиста тробојка. На чланку који сте навели пише да је застава идентична народној застави Србије. Даље пише да је за легализацију заставе било важно да се разликује од државне заставе Србије, док није важно да ли је иста са народном или националном. Такође, република Српска на папиру није усвојила нашу националну заставу (тада још није била дефинисана народна застава Србије, али зна се од 19. века која је национална застава Срба), већ је усвојила комбинацију пансловенских боја. Ово је генијална досетка Драгомира Ацовића, којег због овога треба да славе сви Срби у републици Српској. Иначе би застава била проглашена неуставном, јер заставе ентитета, као ни грбови, не смеју да симболишу одређене нације.
Ако сте прочитали заиста цео закон (што искрено не верујем, јер не бисте стигли) видели сте сва правила, као и тачне описе државне заставе и народне заставе. Где и када се користи једна, а када друга застава. Ни једна застава нема везе са одређеним нацијама у Србији, већ са свим њеним становницима, без обзира на национално изјашњавање.
Тробојка без грба се јасно наводи као народна застава данас и она може бити иста са националном једино ако националност вежете за народност, па је то двоје онда исто.Ја националност вежем за државу јер је то двоје политичка категорија, за разлику од народа који је етничка категорија.
Да ја тврдим да не смеју да постоје две исте заставе јер се тиме крши основно вексилолошко правило разликовања застава.Замисли да нека група људи маше заставом која је цела плава без ичега на њој, а том заставом машу и представници неког предузећа јер је то и њихова застава, и навијачи неког клуба такође, такође то је и застава неке државе, неке међународне организације и неког удружења, и настао би хаос, не зна се уопште на кога се односи застава , губи се сама сврха постојања застава, капираш.
Није ми познато да господин Ацовић има било шта са заставом РС.
Закон сам прочитао још давно и не знам како мислите да не бих стигао!!!!!
И национална застава се у њему не помиње уопште, помињу се државна и народна, националну ви можете да приписујете овом или оном и да тумачите према вашем нахођењу, али тога у закону нема.

Тробојка без грба се јасно наводи као народна застава данас и она може бити иста са националном једино ако националност вежете за народност, па је то двоје онда исто.Ја националност вежем за државу јер је то двоје политичка категорија, за разлику од народа који је етничка категорија.
Да ја тврдим да не смеју да постоје две исте заставе јер се тиме крши основно вексилолошко правило разликовања застава.Замисли да нека група људи маше заставом која је цела плава без ичега на њој, а том заставом машу и представници неког предузећа јер је то и њихова застава, и навијачи неког клуба такође, такође то је и застава неке државе, неке међународне организације и неког удружења, и настао би хаос, не зна се уопште на кога се односи застава , губи се сама сврха постојања застава, капираш.
Није ми познато да господин Ацовић има било шта са заставом РС.
Закон сам прочитао још давно и не знам како мислите да не бих стигао!!!!!
И национална застава се у њему не помиње уопште, помињу се државна и народна, националну ви можете да приписујете овом или оном и да тумачите према вашем нахођењу, али тога у закону нема.

Ја сам нагласио да се закон не бави српском нацијом, нити оним што ви сматрате народом. Закон се бави народом Србије, односно српским грађанима. Ако сте прочитали закон онда вам је јасно шта је народна застава и када се користи. То није застава само Срба, него свих грађана државе Србије.
Не треба вам, господине Лекизан, закон да бисте знали која је српска национална тробојка. Нема ту забуне, било где да неко маше српском тробојком знате да је Србин. Сада да ли је Србин из Мађарске или Хрватске, неважно је. Ваш став је био да не смеју мањине у различитим државама да имају исте заставе, а ја сам вам објаснио да и Јевреји и Роми и многи други, па и Срби имају исте заставе у свим државама, као националне заставе Срба. А државна застава и народна застава Србије је нешто друго, то нема везе са нашом дијаспором.
Тврдили сте да је неко на Википедији грешком написао народна застава Србије, а ја сам вам објаснио да није грешка, да је тако закон дефинише и да се мисли на народну заставу становника републике Србије, да је та застава иста као национална застава Срба, али да се користи у различите сврхе. Драгомир Ацовић дефинисао је заставу републике Српске, као пансловенску тробојку, па обзиром да је словенска, она симболише сва три народа Босне и Херцеговине. Због те дефиниције српска тробојка је државна застава републике Српске и иста је као и застава српске мањине у Хрватској, народна застава Србије и национална застава Срба. Ја разумем ваше становниште, требало би да свака застава буде јединствена, али ми овде не причамо о томе шта бисмо ви и ја волели, него о томе шта јесте.
Ви тумачите нацију како желите, ја вам кажем да се зна шта је нација, шта је национализам, а шта је држављанство, а шта патриотизам. Народ је сваки већи скуп људи, а у зависности од онога што повезује те људе, зависиће и тумачење термина.
Најважнија етничка одредница јесте етнички корпус, који се састоји од више етничких група. Идентитет припадности етничком корпусу, најчешћи је примарни национални идентитет, тако да су нације у Европи најчешће настајале (нарочито источној Европи) од народа у смислу етничког корпуса, тј. народа као етничког термина. Тамо где је нација настала од народа као територијалне одреднице, тј. народа једне земље, данас имамо територијалне нације.

Наш неспоразум је у томе што ви термин народ користите искључиво у значењу припадника етничког корпуса, а термин нација искључиво као назив за држављане. Међутим ово су термини којима се баве друштвене науке, они имају више дефиниција и често су хомоними, па их тако треба и третирати.

Ја сам нагласио да се закон не бави српском нацијом, нити оним што ви сматрате народом. Закон се бави народом Србије, односно српским грађанима. Ако сте прочитали закон онда вам је јасно шта је народна застава и када се користи. То није застава само Срба, него свих грађана државе Србије.
Не треба вам, господине Лекизан, закон да бисте знали која је српска национална тробојка. Нема ту забуне, било где да неко маше српском тробојком знате да је Србин. Сада да ли је Србин из Мађарске или Хрватске, неважно је. Ваш став је био да не смеју мањине у различитим државама да имају исте заставе, а ја сам вам објаснио да и Јевреји и Роми и многи други, па и Срби имају исте заставе у свим државама, као националне заставе Срба. А државна застава и народна застава Србије је нешто друго, то нема везе са нашом дијаспором.
Тврдили сте да је неко на Википедији грешком написао народна застава Србије, а ја сам вам објаснио да није грешка, да је тако закон дефинише и да се мисли на народну заставу становника републике Србије, да је та застава иста као национална застава Срба, али да се користи у различите сврхе. Драгомир Ацовић дефинисао је заставу републике Српске, као пансловенску тробојку, па обзиром да је словенска, она симболише сва три народа Босне и Херцеговине. Због те дефиниције српска тробојка је државна застава републике Српске и иста је као и застава српске мањине у Хрватској, народна застава Србије и национална застава Срба. Ја разумем ваше становниште, требало би да свака застава буде јединствена, али ми овде не причамо о томе шта бисмо ви и ја волели, него о томе шта јесте.
Ви тумачите нацију како желите, ја вам кажем да се зна шта је нација, шта је национализам, а шта је држављанство, а шта патриотизам. Народ је сваки већи скуп људи, а у зависности од онога што повезује те људе, зависиће и тумачење термина.
Најважнија етничка одредница јесте етнички корпус, који се састоји од више етничких група. Идентитет припадности етничком корпусу, најчешћи је примарни национални идентитет, тако да су нације у Европи најчешће настајале (нарочито источној Европи) од народа у смислу етничког корпуса, тј. народа као етничког термина. Тамо где је нација настала од народа као територијалне одреднице, тј. народа једне земље, данас имамо територијалне нације.

Наш неспоразум је у томе што ви термин народ користите искључиво у значењу припадника етничког корпуса, а термин нација искључиво као назив за држављане. Међутим ово су термини којима се баве друштвене науке, они имају више дефиниција и често су хомоними, па их тако треба и третирати.

Da to je to.

Закон се господине Вучићевићу не бави ни србским народом ни србском нацијом ни грађанима Србије, већ дефинише државну заставу која је застава државе Србије и народну заставу која би требало да представља србски народ, али то по истом закону није.
То је била више моја предпоставка него неки став зато сам и поставио питање у вези тога.Није проблем да Срби ма где се налазе машу нашом народном заставом, то и треба да раде јер то и јесте застава Срба и нашег народа, међутим шта се деси ако Срби у Аустралији, Немачкој, Швајцарској и другим земљама усвоје ту народну заставу за заставу србске националне мањине у тим земљама, добијамо да се више политичких субјеката идентификује са истом заставом, без обзира што су они тада у различитим државама.Тада застава Срба постаје и застава националних мањина србског народа тј.означава више од једног субјекта.Можда то и може тако али се ја никада нисам срео са таквим вексилолошким правилом или изузетком од општег правила.Да ствар буде још гора по ову тематику данас у свету немамо неки општи вексилолошки стандард на кога пожемо да се позовемо, такође многе земље уопште и немају народне заставе већ је све то једна застава и за народ и за државу и за мањину.
Да ја тврдим да је грешка и на википедији и у закону, свесно или несвесно учињена већ је за дискусију, они кажу "народну заставу Републике Србије", тиме се уопште не мисли на народ или нацију како ви кажете већ на републику тј. државу Србију која има ето две заставе као своје обележје док сам народ нема ниједну по томе, дакле држава Србија има две заставе које се користе као народна и државна и које су различите, од тога је ова народна за вас национална али о томе се у закону не говори шта она представља.
Захвалан сам господину Ацовићу на тој акробатици и образложењу јер је србска тробојка тако остала застава РС, међутим иако србска тробојка спада у пансловенске заставе она са овим распоредом боја представља искључиво србски народ, постоје и пансловенске заставе које наравно репрезентују друге народе, а и иначе пансловенска застава усвојена на конгресу у Прагу је плаво-бело-црвена.
Ја термин народ користим искључиво у етничком значењу евентуално културном, а никако у политичком што представља термин нација.

Ви сте слободни да интерпретирате закон како желите, међутим устав и закони се и те како баве грађанима Србије, тј. народом Србије, а држава Србија има државну заставу, док је народна застава у Републици Србији или народна застава републике Србије, тробојка. Иначе тробојка у тој комбинацији представља одавно српски народ, али закони се тиме не баве. Нећете ме убедити да је на Википедији неко погрешио, јер када неко препише закон једне државе он не греши, једино закон може а буде погрешан. Међутим и са тиме се не слажем, држава има државну и народну заставу, једна представља институцију државе, друга представља народ државе. Тачно је да многе земље имају само једну заставу, а ако ћемо искрено, и Србија је једна од њих. Застава државе републике Србије, користи се у све сврхе, како на државним институцијама, тако и на зградама локалних самоуправа, утономних покрајина, током весеља, спортских догађаја и митинга. То што је тробојка тог распореда српска и јесте главни трик који је господин Ацовић генијално извео, дефинишући је као заставу свих словена. Да не причамо о националним мањинама света (због чега вексилологија дозвољава Јеврејима као националној мањини да користе исту заставу било где, или Србима?) ево само да наведемо заставе Срба из Хрватске, Републике Српске и заставу народа Србије. Значи, на неком скупу нађу се представници српске мањине у Хрватској са представницима републике Српске и требало би да имају исте заставе. Шта мислите, је л мислите да су овде битнија вексилолошка правила, или чињеница да су се Срби изборили да заједништво показују једном заставом? Мислите ли да су Јевреји вексилолошки неписмени, или Ацовић неупућен у вексилолошке законе?

Ви сте слободни да интерпретирате закон како желите, међутим устав и закони се и те како баве грађанима Србије, тј. народом Србије, а држава Србија има државну заставу, док је народна застава у Републици Србији или народна застава републике Србије, тробојка. Иначе тробојка у тој комбинацији представља одавно српски народ, али закони се тиме не баве. Нећете ме убедити да је на Википедији неко погрешио, јер када неко препише закон једне државе он не греши, једино закон може а буде погрешан. Међутим и са тиме се не слажем, држава има државну и народну заставу, једна представља институцију државе, друга представља народ државе. Тачно је да многе земље имају само једну заставу, а ако ћемо искрено, и Србија је једна од њих. Застава државе републике Србије, користи се у све сврхе, како на државним институцијама, тако и на зградама локалних самоуправа, утономних покрајина, током весеља, спортских догађаја и митинга. То што је тробојка тог распореда српска и јесте главни трик који је господин Ацовић генијално извео, дефинишући је као заставу свих словена. Да не причамо о националним мањинама света (због чега вексилологија дозвољава Јеврејима као националној мањини да користе исту заставу било где, или Србима?) ево само да наведемо заставе Срба из Хрватске, Републике Српске и заставу народа Србије. Значи, на неком скупу нађу се представници српске мањине у Хрватској са представницима републике Српске и требало би да имају исте заставе. Шта мислите, је л мислите да су овде битнија вексилолошка правила, или чињеница да су се Срби изборили да заједништво показују једном заставом? Мислите ли да су Јевреји вексилолошки неписмени, или Ацовић неупућен у вексилолошке законе?

То је оно што није тачно. Тробојка није само панславенска или било чија него је имају многи народи и институције. Како је ко дефинише законом то мора бити објашњено, а овде се не разуме објашњење. Ја мислим да би државна и национална застава требале бити исте а народна би се требала разликовати по нечему љко је иста као и државна и национална..

То је оно што није тачно. Тробојка није само панславенска или било чија него је имају многи народи и институције. Како је ко дефинише законом то мора бити објашњено, а овде се не разуме објашњење. Ја мислим да би државна и национална застава требале бити исте а народна би се требала разликовати по нечему љко је иста као и државна и национална..

Ми причамо о хоризонталној тробојци која је прихваћена као пансловенска. Скоро све словенске државе прихватиле су овај симбол, а црвено плаво бела тробојка постала је симбол Срба. Не интересује ме Лекизаново и ваше тумачење термина нација и народ. Ви сте одлучили да различито од свих тумачите ове термине и то је ваша ствар, али када овде пишете збуњујете остале чланово. Знамо шта је национално опредељење, национална застава и национализам. Ми имамо изузетно једноставне симболе, грб као симбол власти, када је на српској тробојци симболие државу, док сама тробојка симболише српски народ. Међутим законима је регулисана и застава народа Србије, не само Срба, већ свих који живе у нашој земљи и то је тробојка идентична са српском националном заставом, само других нијанси. Мој комшија у Скадарској је Алжирац, али још му је деда дошао у Београд и он, као српски патриота (човек воли отаџбину, а њему је то Србија) има право да маше српском народном затавом, тачније народном заставом Србије!

Ми причамо о хоризонталној тробојци која је прихваћена као пансловенска. Скоро све словенске државе прихватиле су овај симбол, а црвено плаво бела тробојка постала је симбол Срба. Не интересује ме Лекизаново и ваше тумачење термина нација и народ. Ви сте одлучили да различито од свих тумачите ове термине и то је ваша ствар, али када овде пишете збуњујете остале чланово. Знамо шта је национално опредељење, национална застава и национализам. Ми имамо изузетно једноставне симболе, грб као симбол власти, када је на српској тробојци симболие државу, док сама тробојка симболише српски народ. Међутим законима је регулисана и застава народа Србије, не само Срба, већ свих који живе у нашој земљи и то је тробојка идентична са српском националном заставом, само других нијанси. Мој комшија у Скадарској је Алжирац, али још му је деда дошао у Београд и он, као српски патриота (човек воли отаџбину, а њему је то Србија) има право да маше српском народном затавом, тачније народном заставом Србије!

То су комунистички закони одредили да је тако и зато није логично ни тачно. Какве везе има национализам у нашој причи?

Zbog tih stvari je možda najsretnije rješenje, kako je u mnogim zemljama svijeta, da se zastave dijele na civilne, državne i vojne. E sad taj naziv civilna je najopštiji i predstavlja sve koji nijesu držani službenici i vojna lica i zaista odgovara svima koji su u nekoj zemlji bez obzira čime se bavili jer i držabvni službenici i vojna lica kada nijesu na dužnosti su građani neke zemlje. Svi drugi nazivi koji se koriste građanska, narodna, nacionalna i ako ima još, zapravo su uži pojmovi koji ne uključuju sve stanovnike neke zemlje. ne uključuju se svi pripadnici svih nacija ili etničkih grupa već se biraju samo jedni ili na primjer strani radnici koji nijesu građani neke zemlje ali žive i rade u njoj i žele joj dobro i vole je jer im hrani familiju i slično. zato bi civilna zastava po mom mišljenju bio najsreniji naziv za tu zastavu. Možda je tu i problem nesretno izabran termin za zastavu koja je istog dizajna za sve upotrebe, kao što je na primjer zastava Crne Gore , ona se u veklilološkoj terminologiji opisuje kao nacionalna zastava, jedino takva.

Poslednja izmena:
Међутим и са тиме се не слажем, држава има државну и народну заставу, једна представља институцију државе, друга представља народ државе.
Дакле једна држава има две заставе које представљају различите субјекте јер народ и држава нису исто!!!
Тачно је да многе земље имају само једну заставу, а ако ћемо искрено, и Србија је једна од њих.
Свака земља има само једну заставу, само неке имају поред ове и народну заставу која представља народ, док је за друге државна и народна застава иста.
Значи, на неком скупу нађу се представници српске мањине у Хрватској са представницима републике Српске и требало би да имају исте заставе. Шта мислите, је л мислите да су овде битнија вексилолошка правила, или чињеница да су се Срби изборили да заједништво показују једном заставом? Мислите ли да су Јевреји вексилолошки неписмени, или Ацовић неупућен у вексилолошке законе?
Требало би да имају различите заставе како би се знало одакле долазе, чија би основа вероватно била иста тробојка.Проблем је овде што и једни и други користе нашу народну заставу, а већ са рекао да ми правила око тога нису баш јасна ако она уопште постоје.
Што се тиче застава битнија су вексилолошка правила.
Јевреји су једни од народа којима је народна и државна застава иста.
Не сматрам господина Ацовића неписменим, а он се овим о чему ми причамо није ни бавио или у вези тога није дао ниједно објашњење, успео је једино да сачува србску тробојку као заставу РС позивајући се на пансловенске боје, и на томе сам му захвалан.

Nadam se da se niko neće ljutiti ako dodam još jednu varijantu srpskog grba... ;)

170989_73376047_grb-srbije-by-KOSKA-6-3-2014-ver-4-L-srpski-grb-serbian-coat-of-arms-serbia-srbija.jpg

Poslednja izmena:
пријатељу, пробај да нам пронађеш ове грбове што их спомиње Палавестра, можда ће расветлити неке недоумице. ја сам покушавао, али узалуд.

Je li mogu ja?

Grb Srbije iz Šarolea:

Srbija_Sarole.jpg

Inače, iz istoga grbovnika (1425), grb Nemanje i Raškog kraljevstva:

Nemanja_Raska_Sarole.jpg

Prema Grbovniku Lord Maršal (1295); grb Srbije:

Savoie-1.gif

Takođe, čisto djeluje interesantno pa da postavim; ovo je Grb Solunskog kraljevstva prema istom izvoru:

salonica02-1.gif

Poslednja izmena:
Je li mogu ja?

Grb Srbije iz Šarolea:

Srbija_Sarole.jpg

Inače, iz istoga grbovnika (1425), grb Nemanje i Raškog kraljevstva:

Nemanja_Raska_Sarole.jpg

Ово је препис Грбовника Шароле из 1656. године, а да ови грбови нису били део оргиналног из 1425, сведочи један натпис у коме се спомиње Мавро Орбини. Тај податак Палавестра и остали не наводе, ценим само зато што нису имали увид у грбовник. Али сви који су помињали тај грбовник, доследно су наводили да је реч о препису, управо да укажу на могућност да су неки грбови додани касније. Ако се не варам, тај помен Мавра Орбинија се налази поред једног од грбова Босне у овом грбовнику.

+++

Ево тог натписа где се спомиње Мавро Орбини (ориг. Moro Orbini):

Screen_Shot1286.jpg

Poslednja izmena:

a sad ja...

grb oblasti Terespol u Poljskoj na granici sa Belorusijom, a blizu granice sa Ukrajinom....

100px-Terespol_herb.svg.png

http://en.wikipedia.org/wiki/Terespol

to je i grb plemićkih porodica Ostoja i Pržegonja
90px-Ostoja_herb.svg.png

90px-POL_COA_Przegonia.svg.png

evo još nekih starih grbova poljskog plemstva.. poljsko plemstvo je inače često ponosno na sarmatsko poreklo...

140px-Herb_Druck.PNG

89px-Herb_Debno.jpg
92px-140px-Herb_Gieralt.PNG
87px-Herb_Orda.jpg
70px-HerbWysocki.ws.png
66px-HerbKarnickiII.ws.png
114px-Herb_Korybut.jpg
90px-POL_COA_Tarnawa.svg.png
90px-POL_COA_Cholewa.svg.png

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Polish_coat_of_arms_images

drevni narod Sart / Seres / Siraces / Seriani ... (za koji drugde na forumu dokazuijem povezanost sa poreklom imena Srbi
vidi post http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=27537747&viewfull=1#post27537747)

je upravo narod na čijoj je zastavi mesec (srpanj)...

13-th century Mongolian source, "Secret History of the Mongols" states that the Mongols called people from Central Asia, most notably Khwarezm, as "Sartuul". "Sar" in Mongolian means "moon", hence sart or sarta would mean "ones with (flag with) moon", since the Muslim people had Hilal symbol on their flags. One of the Mongolian tribes living in the Zavkhan province are descendants of merchants from Khwarezm, who resided in Harhorin. This tribe, still, is called Sartuul.

In the post-Mongol period we find that Ali Sher Nawa'i refers to the Iranian people as "Sart Ulusi" (Sart Ulus, i.e. Sart people), and for him "Sart tili" (Sart language) was a synonym for the Persian language. Similarly, when Babur refers to the people of Margelan as "Sarts", it is in distinction to the people of Andijan who are Turks, and it is clear that by this he means Persian-speakers. He also refers to the population of the towns and villages of the vilayat of Kabul as "Sarts".
http://en.wikipedia.org/wiki/Sart

što se tiče grba Paleologa ...oni potiču iz Makedonije...koja je tada u 11-om veku bila naseljena Srbima / Makedoncima... tako da njihov porodični grb može biti po uzoru na grb koji su Srbi doneli na Balkan.. u svakom slučaju grb nema veze sa Grcima nego sa ovim malim oblasnim gospodarima iz zemlje naseljene Srbima i Makedoncima koji su se zahvaljujući vojevanju jednog od njihovih članova u 11-om veku uzdigli na nivo vladara Vizantije
.
The Palaiologoi were originally petty lords from Macedonia, but their earliest generations are unknown. The family is first attested in the 11th century, with Nikephoros Palaiologos, general under Michael VII Doukas.
http://en.wikipedia.org/wiki/Palaiologos

Poslednja izmena:
a sad ja...

grb oblasti Terespol u Poljskoj na granici sa Belorusijom, a blizu granice sa Ukrajinom....

100px-Terespol_herb.svg.png

http://en.wikipedia.org/wiki/Terespol

to je i grb plemićkih porodica Ostoja i Pržegonja
90px-Ostoja_herb.svg.png

90px-POL_COA_Przegonia.svg.png

evo još nekih starih grbova poljskog plemstva.. poljsko plemstvo je inače često ponosno na sarmatsko poreklo...

140px-Herb_Druck.PNG

89px-Herb_Debno.jpg
92px-140px-Herb_Gieralt.PNG
87px-Herb_Orda.jpg
70px-HerbWysocki.ws.png
66px-HerbKarnickiII.ws.png
114px-Herb_Korybut.jpg
90px-POL_COA_Tarnawa.svg.png
90px-POL_COA_Cholewa.svg.png

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Polish_coat_of_arms_images

a evo i grba iz naselja Schorndorf (što je mislim naziv za selo Serijana) iz Bavarije/Bohemije odakle su Srbi došli na Balkan...
Wappen_Schorndorf.png

http://en.wikipedia.org/wiki/Schorndorf,_Bavaria

Млад месец је чест мотив у пољској хералдици, али то нема никакве везе са грбом Србије. У неким примерима грб Србије је приказан са полумесецима, уместо са оцилима или словима, али то се дешавало из неких других разлога, а не зато што се тај мотив јавља и код Пољака. И уопште доводити у везу досељавање Срба на Балкан и грб неког места из кога су можда дошли, немогуће је из тог разлога што у време настанка хералдике ту тих Срба већ одавно више није било.

Ово је препис Грбовника Шароле из 1656. године, а да ови грбови нису били део оргиналног из 1425, сведочи један натпис у коме се спомиње Мавро Орбини. Тај податак Палавестра и остали не наводе, ценим само зато што нису имали увид у грбовник. Али сви који су помињали тај грбовник, доследно су наводили да је реч о препису, управо да укажу на могућност да су неки грбови додани касније. Ако се не варам, тај помен Мавра Орбинија се налази поред једног од грбова Босне у овом грбовнику.

Ah, zahvaljujem na pojašnjenju.

браво момци! Славене и Ројалиста, решили сте хералдичку загонетку и објаснили о чему се ради.

Back