Bivsi Predsjednik Republike Srpske je na slobodi..
Iznenadjujuca presuda Suda BiH..
Koji je stvarni cilj bio zatvaranja i optuzivanja Mirka Sarovica..
Rusenje ugleda SDS-a i njegov umanjen uticaj na politickoj sceni BiH..
Kada je SDS izgubio izbore onda je Mirko Sarovic oslobodjen svih optuzbi..

Шаровић ослобођен, Мандићу 9 година затвора

Суд Босне и Херцеговине изрекао је ослобађајућу пресуду за бившег председника Републике Српске Мирка Шаровића и за Милована Бјелицу, док је Момчилу Мандићу изречена пресуда од девет година, а Милораду Говедарици четири године затвора. Шаровић, Бјелица, Говедарица и Мандић били су оптужени у предмету „Привредна банка Српско Сарајево”. Сва четири бивша висока функционера СДС били су оптужени за организовани криминал, злоупотребу положаја и удруживање ради вршења кривичног дела. Мандић је осуђен због злоупотребе положаја директора банке и фалсификовања докумената. Мандићу, бившем министру правосуђа Републике Српске, на терет се стављало и кривично дело помагања лицу оптуженом пред Хашким трибуналом, али је ослобођен те оптужбе. Говедарица је осуђен због злоупотребе положаја директора фирме „Матрес”.

Суђење у овом предмету почело је 14. априла. Мандић се у притвору налази од 17. августа прошле године. Бјелица, Говедарица и Шаровић ухапшени су крајем новембра прошле године.

У оптужници се наводи да је Момчило Мандић, као директор Привредне банке Српско Сарајево (ПБСС), одобрио необезбеђене кредите предузећу „Спекта” са седиштем на Палама, чија је једина сврха била незаконито финансирање изборне кампање Српске демократске странке БиХ.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, искористио свој положај директора банке како би наведеном предузећу давао необезбеђене кредите, чиме је оштетио ПБСС за износ од 1.667.367, 69 марака.

Милорад Говедарица је, према наводима оптужнице, у својству директора предузећа „Матрес”, подносио банци захтеве за кредите знајући да ће они бити искоришћени за незакониту куповину акција.

Мирко Шаровић је, према оптужници, донео и потписао Одлуку о оснивању предузећа „Матрес”, знајући да ће оно пословати као фиктивно, док је Милован Бјелица, према наводима оптужнице, као овлашћени заступник предузећа „Спекта” подносио захтеве за одобрење тих кредита.

Момчило Мандић налази се у притвору д 19. аугуста 2005. године, а Милован Бјелица, Милован Говедарица и Мирко Шаровић од 1. децембра 2005. године.

Главни претрес у овом предмету отворен је 14. априла 2006. године.

Осим у овом предмету, Мандић је пред Одељењем за ратне злочине Суда БиХ оптужен и за ратне злочине.