Koji su po vama "True Man" filmovi?

Smorisha

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.225
Kada biste nekom preporučivali filmove ili serije gde se prikazuju ili glorifikuju "pravi" muškarci koji bi to filmovi bili?

EDIT:

Pošto već teoretišemo. Daću neke definicije šta je po meni True Man/"pravi" muškarac i još neke pride o tipovima muškaraca po mom mišljenju!:roll:
Ako se nekom ne sviđaju moje definicije neka predloži svoje i teoretiše nezavisno od mojih "definicija".:)

1) True Man je neko ko je pokretačka sila. Ko pomera planine, ko je u stanju da promeni svet i izvede nesvakidašnje poduhvate. Ono što me najviše oduševljava kod True Man je sposobnost da prevlada velike prepreke. Dakle to je neko ko će metaforički rečeno sa dna provalije dospeti na vrh planine.
Često i menja sebe kroz ceo poduhvat.

2) Alfa mužijak je vođa čopora. Neko sposoban da bude lider, poglavica svog plemena i oko koga se drugi muškarci okupljaju i osećaju sigurnije. U modernom vremenu to su dakle ljudi koji privlače sve oko sebe i gde uvek ima gostiju. Dakle uvek neko bleji na njegovoj gajbi.

3) Stasao Muškarac - stasao muškarac je neko ko rešava životne probleme i za sebe i svoju porodicu pronalazi mesto pod suncem. Što bi rekli sposoban za vojnu službu.:cool::pivce:
4) Luzer Muškarac - neko ko se ne snalazi u današnjem vremenu i sistemu. Skoro uvek je sam. Često depresivan. Žali se na skoro sve. Ništa mu nije po volji.
U većini stvari vidi crno i negativno. O sebi takođe često nema neko pozitivno mišljenje. Ili ima super mišljenje o sebi, ali uvek pronalazi neke bezvezne izgovore za svoje luzerstvo. E to je najgora vrsta muškaraca "luzera" in my opinion.
 
Poslednja izmena:
Moj favorit bi bio Once Upon a Time in the West. https://www.imdb.com/title/tt0064116/


1714036152167.png

Da vam ne spojlujem ako niste odgledali, ali po mom mišljenju cela ideja i poruka ovog filma je takozvano "merenje qurčeva" između 4-5 moćnih muškaraca u ovom filmu. Gde je zapravo svaki od pomenutih muškaraca poseban tip "pravog"/ "True Man" muškarca. "Merenje qurčeva" se odvija najviše kroz "čast", ali i uspeh, novac.

1) Osvetnik - glavni protagonista filma MC je Harmonica. Misija osveta za grubo poniženje, ubistvo člana porodice i uvredu. U RPG-u bi bio klasifikovan kao Neutral Good ili Chaotic Good.
2) Zločinac - antisocijalac, psihopata, surovi ubica, bez skrupula i odan samo sebi i sve iskorišćava ne mareći ni za koga i ni za šta. Siledžija, sve potcenjuje. Jedino razume i priznaje zakon sile. Chaotic Evil bez sumnje. Tip je nešto najgore što postoji.
3) Sanjar oportunista - ubijen na samom početku filma zajedno sa celom svojom porodicom pa nismo ni videli mnogo od njega, ali meni svakako spada u kategoriju moćnog muškarca. Oženio prostitutku - nije ga briga šta svet misli. Lawful Good.
4) Bandit - zanimljiv čovek, snalažljiv, banditski moral. U RPG bi bio klasifikovan kao Chaotic Good ili Chaotic Neutral. Neko ko se bori protiv surovosti sveta, ali je i sam surov. Za razliku od Zločinca ima srce i moralan je makar na neki način.
5) Graditelj - Lawful Neutral- Krupni kapitalista koji ne preza ni od čega i iako ima tešku bolest zbog koje je nepokretan, njega je ta bolest ipak samo usporila.
Ne kvalifikujem ga kao Sanjara jer po meni Sanjar je neko ko ni iz čega stvara nešto dok je Graditelj neko ko širi svoj biznis. Bar moje lične definicije.


Najbolji citat u filmu je "The future don't matter to us. Nothing matters now. Not the land, not the money, not the woman."
Po meni je tu sadržana suština filma. Borba za čast ili što bih ja nazvao u ovom slučaju "merenje qurčeva".
 
Poslednja izmena:
Moguće. Morao bih da izanaliziram.
Terminator 2 cak ima i otac-sin/cerka motive, sto je isto jedan od najjacih muskih motiva.

Naravno, na nivou koji je moguc za neki akcioni film, ne mislim sada da je to neki 'Last of Us', ali za akcioni film, super je.

Cak, posto su oni muski motivi zbog kojih se meni svidja Kazablanka danas ne cene na trzistu, taj otac-sin/cerka motiv danas postaje verovatno i jedini muski motiv na kojem ti mozes da napravis neko kvalitetno umetnicko delo u mejnstrim filmovima. Posto na svakom odnosu sa zenom, nemoguce je napraviti danas neki jaci muski film, barem od ovih AAA naslova.
 
Malj Bogova, The Hammer of the Gods.
https://www.imdb.com/title/tt2193418/

Da ne spojlujem staviću ovakvu analizu.

Vikinzi. Mračna srednjovekovna drama, horor koji izgledom podseća na Dark Fantasy, genijalan. Nešto najbolje što sam video u zadnje vreme. Ono što bih ja nazvao seljačkim hororom. Dominiraju motivi sumraka i pomrčine. Zato kažem seljački horor. Uz pomračenja vidika dolazi i pomračenje svesti. Jako dobri efekti razvoja radnje gde stvari postepeno postaju sve mračnije i mračnije. Blade Runner vajb na kraju. Glavno pitanje je ko zaslužuje da bude kralj. Postavljene su 4 vrste prinčeva koji su kandidati za kralja:

1) Slabić princ koji se savija kako vetar duva i menja strane po potrebi
2) Neodlučan, fini princ koji ne želi da ubija bez potrebe i odan je svom ocu i izvršava naređenja. Ali je sposoban borac itd.
3) Lukav i proračunat princ koji podmićuje i kuje zavere. Ali nema ličnu snagu i odlučnost.
4) Moćan i surovi princ koji je sebe skoro proglasio božanstvom. Tip koji sve uzima za sebe.

1714044529189.png
 
Poslednja izmena:
Kada biste nekom preporučivali filmove ili serije gde se prikazuju ili glorifikuju "pravi" muškarci koji bi to filmovi bili?

The Champ(1979) i Kramer protiv Kramera, očevi koji odgajaju decu
Escape from Alkatraz, Fabrika životinja,
Tigerland, Spasavanje Redova Rajana
Most na reci Kvaj,
7 veličanstvenih,
Escape to victory (S.Stalone, Pele ...)
Život je lep (nije mačo men, ali je muškarac, vođa porodice), Drumska kafana
Lorens od Arabije

:think: bar jedan od ovih ?
 
Poslednja izmena:
The Champ(1979) i Kramer protiv Kramera, očevi koji odgajaju decu
Escape from Alkatraz, Fabrika životinja,
Tigerland, Spasavanje Redova Rajana
Most na reci Kvaj,
7 veličanstvenih,
Escape to victory (S.Stalone, Pele ...)
Život je lep (nije mačo men, ali je muškarac, vođa porodice), Drumska kafana
Lorens od Arabije

:think: bar jedan od ovih ?
Skoro svi filmovi Klinta Istvuda su "mačo men". Nisu za svakog jer imaju i dozu mistike i odslikavaju duh određenog vremena.
Meni je jedan od omiljenih Beguiled.:lol:. Alkatraz je sigurno njegov dragulj takođe. 7 veličanstvenih i Alkatraz upadaju u True Man po meni.
Ovo ostalo nisam siguran. Na primer meni Lorens teško da odslikava True Man. On je neki sanjar. Oličenje muškosti baš not.
Ovo ostalo ne znam, morao bih još da se prisetim cele radnje i motiva detaljnije da analiziram.
 
Poslednja izmena:

Back
Top