Међу осумњиченима за крађу ордења из СИВ-а и бивши државни секретар Слободан Хомен

комшија

Stara legenda
Poruka
91.962

1710515987761.png

Među osumnjičenima za krađu ordenja iz SIV-a i bivši državni sekretar Slobodan Homenпреузимање - 2024-03-15T161840.727.png


danas 16:00

Osam osoba je uhapšeno, dok se za dve traga, zbog sumnje da su opljačkali desno krilo Palate Srbija i iz kancelarije u njemu odneli vredno državno ordenje. Među osumnjičenima za krađu je i bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, za kojim se traga, prenosi Nova.rs.

Kako je saopšteno, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica, među kojima je i Slobodan Homen, Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

Inače, Slobodan Homen je srpski političar i advokat. On je u Vladi Mirka Cvetkovića bio postavljen na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde.

Kako je poznato široj javnosti, bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. godine.

Aktivni je kolekcionar odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

Podsetimo, kako je saopštilo tužilaštvo, za sada 10 lica je u saizvršilaštvu iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a, izvršilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrednosti.

Osumnjičeni su saslušani, svi su izneli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor, prema dva lica raspiše poternica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri lica mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

link


Па зар борац за рехабилитацију Чича Драже и СрБске Мајке Недича да краде срБско ордење?! Ово је шкандал над шкандалима! О боже, о боже, смилуј се грешноме и срБском роду!!
 
Čak 43 hiljade državnih ordena je nestalo, što je izazvalo uzbunu u Palati "Srbije", a osam osoba je uhapšeno, dok se za još nekoliko traga.

Broj ordena koji se godišnje dodeli daleko ispod te cifre., objašnjava heraldičar Dragomir Acović.

Acović je za RTS dao svoje viđenje ovog skandaloznog događaja, naglasivši da se deo ukradenog ordenja verovatno potiče iz perioda komunističke Jugoslavije.

Ordenje iz komunističke Jugoslavije

Acović ističe da je vrednost ukradenog ordenja izuzetno niska u odnosu na količinu, istakavši da se godišnje dodeljuje znatno manji broj ordena. Dodatno, podseća nas da je u periodu od pedeset godina komunističke Jugoslavije dodeljeno oko 300.000 ordena samo za zasluge za narod u trećem stepenu, što naglašava značaj ovog krađe.

ordenje, orden, odlikovanja, Dan Državnostifoto: Damir Dervišagić
Promena zakona o odlikovanjima

Važno je napomenuti da je Zakon o odlikovanjima promenjen 1998. i 2009. godine, što je rezultiralo promenom dizajna ordenja. Acović naglašava da je ovaj detalj od značaja jer ukazuje na potrebu za izradom novih ordena i medalja koji su sada drugačiji od prethodnih.

Velika količina, mala vrednost

Heraldičar ističe da je ključno pravilo u ovakvim situacijama da "što je veća količina, to je manja vrednost". Ova neobična činjenica dodatno baca svetlo na skandaloznu krađu državnih ordena, ističući da je motivacija iza ovog zločina možda drugačija nego što se na prvi pogled čini.

Uzimajući u obzir ove zanimljive činjenice, slučaj krađe državnih ordena iz Palate "Srbije" postaje još intrigantniji, a javnost s nestrpljenjem očekuje dalji razvoj događaja.
 
1710596128074.png
LEGIJA GA TUŽIO ZA KLEVETU, BIO JEDAN OD LIDERA OTPORA: Ko je Slobodan Homen, osumnjičeni za KRAĐU 43.000 KOMADA ORDENJA


LEGIJA GA TUŽIO ZA KLEVETU, BIO JEDAN OD LIDERA "OTPORA": Ko je Slobodan Homen, osumnjičeni za KRAĐU 43.000 KOMADA ORDENJA

15.03.2024. 17:25h

Slobodan Homen (52), jedan od desetoro osumnjičenih za pljačku 43.000 komada državnog ordenja u Palati "Srbija", bivši je državni sekretar Ministarstva pravde i advokat koji je dugo bio i narodni poslanik kao član DS a kasnije i SDS Borisa Tadića. Bio je jedan od lidera pokreta "Otpor", a zanimljivo Milorad Ulemek Legija, osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, tužio ga je za klevetu.

Homen je završio Pravno-birotehničku školu, a zatim diplomirao na Pravnom fakultetu. Na Harvardu je 2001. godine završio John F. Kennedy School of Government Executive Network Program i položio pravosudni ispit.

Krajem devedesetih bio je aktivan u Studentskoj inicijativi, organizaciji koja je proizašla iz Studentskog protesta 1996/1997. Osnivanjem Otpora, čiji je cilj bio rušenje Slobodana Miloševića, Homen postaje jedan od lidera tog pokreta. Tu je bio zadužen za finansije.

U Vladi Mirka Cvetkovića postavljen je na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde, a njegovo ime bilo je i na spisku članova Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944.


Deda mu branio Dražu Mihailovića


Njegov deda Slobodan Subotić osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je njegova sestra. Deda mu je bio branilac na suđenju Draži Mihajloviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru. Na sednici Vlade Srbije u martu 2011. godine Vlada Srbije je imenovala Homena za koordinaciju odnosa sa javnošću.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Novi mandat mu je potvrđen u junu 2014. godine ispred Socijaldemokratske stranke.

Legija ga tužio za klevetu

U aprilu 2010. godine bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji služi višedecenijsku kaznu zatvora tužio je Slobodana Homena za klevetu.

To je sam Homen potvrdio srpskim medijima i tom prilikom napomenuo da se, kao i svaki drugi građanin odazvao pozivu suda za saslušanje i dao iskaz istražnom sudiji. Naime, Ulemek ga je tužio jer je smatrao da ga je oklevetao kada je na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u junu 2009. godine, rekao da je "kuću na Ceraku kupio parama od otkupa od otmice Vuka Bajruševića koju je izvršio zemunski klan“.

Homen je tada izjavio da mu nije jasno kako je moguće da "neko povredi čast osobi koja je već pravosnažno osuđena za višestruka ubistva i kome je sudskom odlukom, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, oduzeta imovina".
 
  • Haha
Reactions: PA8

1710597112607.png


OTKRIVAMO GDE SE NALAZI SLOBODAN HOMEN: Evo i ko je najviše pomogao istrazi!


Kako je Republika ekskluzivno prva pisala, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije.

1710597073788.png


15.03.2024

Slobodan Homen bivši državni sektretar u Ministarstvu pravde u vladi Mirka Cvetkovića je glavni organizator krađe ordenja i za njim je raspisana poternica.
Istrazi je najviše pomogao kolekcionar Jovan Mara koji je takođe uhapšen, a potom pušten na slobodu. Kako se navodi Mara je sarađivao sa policijom i dao dosta podataka. Kako dalje saznajemo, prema operativnim podacima Homen se trenutno nalazi u Dubaiju. On će biti uhapšen odmah po lociranju, ili čim bude ušao u zemlju.


Kako je Republika ekskluzivno prva pisala, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica S.H. (52) i S.B. (46) Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

Prema navodima krivične prijave, za sada 10 lica je u saizvršilaštvu iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a izvršilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrednosti.

Tokom detaljne pretrage, pretreseno je pet nekretnina, dok je u tri vile koje su pod vlasništvom Homena, pronađen samo deo ordenja!

611503_photo-6026350776198217423-y_iff.jpg

Foto: MUP Srbije
611502_photo-6026350776198217424-y_iff.jpg

Foto: MUP Srbije

Naime, kako dalje saznajemo 2011. godine su njih 10, po nalogu Homena iznosili ordenje iz SIV-a. Tu su bila najveća dražavna odlikovanja, koja su nosili naši predsednici, kao i druge brojne znamenite ličnosti.

Sistem za krađu ordenja je bio taj što je po nalogu Homena osnovana nepostojeća komisija Ministarstva pravde.
 
  • Haha
Reactions: PA8

1710618919665.png

Отпораш и бивши државни секретар Слободан Хомен под истрагом и потерницом због крађе пола тоне ордења


677z381_03772701.jpg


Субота, 16.03.2024. у 18:06

У великој акцији државних органа јуче је расветљена крађа 43.000 комада државног ордења из зграде Палата Србија у Београду, а истрага се води и против некадашњег државног секретара Слободана Хомена, а медији наводе да је за њим расписана потерица.

У међувремену, Хомен се огласио из иностранства и казао да са крађом нема никакве везе, да није у бекству, да није у Србији и да му је та оптужба "подметнута", што је, како каже, "згодно", а да су му деда и отац пасионирани колекционари ордења. За истрагу и спомињање свог имена сазнао је из медија.

Хомен је био државни секретар Министарства правде у времену када су Драган Ђилас и његова екипа владали Србијом.
Он је на функцији био у влади Мирка Цветковића од 2008. године. Његово име налазило се и у Државној комисији за тајне гробнице убијених од септембра 1944.

Хомен, иначе је по струци адвокат.

У политику је ушао још деведесетих као један од лидера покрета Отпор. У том периоду бавио се адвокатуром, а његов деда Слободан Суботић такође је био правник који је основао адвокатску канцеларију у Београду 1934.

Био је народни посланик у сазиву 2012-2014. Нови мандат му је потврђен у јуну 2014. године испред Социјалдемократске странке.

Слободан Хомен (52), један од десеторо осумњичених за пљачку 43.000 комада државног ордења у Палати "Србија", бивши је државни секретар Министарства правде и адвокат који је дуго био и народни посланик као члан ДС а касније и СДС Бориса Тадића. Био је један од лидера покрета "Отпора", а занимљиво Милорад Улемек Легија, осуђени за убиство премијера Зорана Ђинђића, тужио га је за клевету.
Како медији преносе, Хомен се тренутно налази у Уједињеним Арапским Емиратима.

Хоменово име нашло се и на списку функионера Демократске странке за које се 2012. године говорило да су "по београдским кафанама састављали спискове судија и тужилаца, који обављају те функције у реформисаном правосуђу."

Хомен је запамћем и по снимку из 2014. године који је настао у Скупштини Србије, када је заспао током говора његовог бившег страначког колеге Борка Стефановића.

Ипак, оно по чему је Хомен привукао највећу пажњу јавности је реченица коју је Дарко Шарић, како су пренели медији, споменуо у авиону агентима БИА када је ухапшен.

Он је наводно тада рекао да су "политичари од њега опрали руке и поред свега што је за њих учинио".
Говорио је о томе како су га политичари издали иако их је дебело задужио, а онда је у једном тренутку питао: “Где су вам она двојица, Тадић и Хомен?"

 
Ovi ostali iz SNS kradu slike Paje Jovanovica i sliketine , pa i kroz carinu ih slepaju, a ovi se uhvatili znacaka i ordenja......E deco deco , padoste za znacke, a ovi sa Tetkama iz Kanade i iz frizidera sa slikama idu gde hoce...
Али акценат је на "бивши отпораш"...

А оно лопине ко и ови...
 

Back
Top