Blogovi

Jos i danas zamirise tresnja - Tose Proeski Jos i danas zamirise tresnja u proljece kao davno prije jedna tresnja danima daleko tamo gdje me vec odavno nije Rekao sam kad poci sam mor'o uzmite mi i kucu i njivu samo tresnju ostavite staru kad navratim da je vidim zivu Refren Sta to ima u ljudima tuzno da ulaze u tudje zivote tko to zivi u proslosti mojoj a jos nije umro od sramote Rekao sam u vjetar sam pric'o nikog nije bilo da me cuje lijepu pjesmu ne voli bas svatko neko baca kamen na slavuje Refren Nije nebo ovo sto vam nude nije sunce od zlata i moci kad bi mogli prodali bi Boga njima niko ne moze pomoci....
Znam, mora biti da je tako: nikad se nismo sreli nas dvoje, mada se tražimo podjednako zbog sreće njene i sreće moje. Po obrazima vetar me mlati. Čupa drveću žutu kosu. U koji deo grada da svratim? Dan je niz mutne ulice prosut. Vucaram okolo dva prazna oka, gledam u lica prolaznika. Koga da pitam, smešan i mokar, zašto je nisam sreo nikad? Il' je već bilo? Trebalo korak? Možda je sasvim do mene došla, al' ja: za ugao skrenuo, gorak, a ona: ne znajući prošla. Možda smo celu jesen obišli u žudnji ludoj, podjednakoj, a za korak se mimoišli? Da. Mora biti da je tako. Znam, mora biti da je tako: nikad se nismo sreli nas dvoje, mada se tražimo podjednako zbog sreće njene i sreće moje. Pijana kiša šiba i mlati, vrbama vetar čupa...
U tihoj novembarskoj noći,poželeh te ljubavi samo za sebe. Dok svetlo gori u mojoj sobi i dok mi umor polako sklapa oči,ja ti šaljem slatki glas kroz noć,sa bezgraničnom željom da te volim. Da li ćeš čuti ovaj zov ljubavi i makar samo pomisliti na mene??? Možda se varam,ali ipak u tišini osećam da je neko tu...Gasi se svetlo,tvoj dah.... To si ti ljubavi,tvoj dodir ruke,tvoja kosa,lice,telo i nežni šapat ispunjavaju me.Dodir vrelih usana,gole grudi i neka čudna struja kroz moje telo. Da li si to stvarno ti ljubavi?? Reci mi..želim te tako jako i sebično,želim čuti tvoj glas. Odvojim se od tebe i....nema te.. Opet tišina ,noć i praznina. Svetlo gori u mojoj sobi i umor mi sad...
Nedostajes mi....
Nedostajes mi ove noci najdrazi,mili moj, cekam te i ceznem,ceznem,ceznem... Ruke krecu da te zagrle oci zele da upiju tvoj lik srce hoce da iskoci iz grudi jer te zelim,zelim,zelim... U mislima samo ti u krvi mali djavoli vode borbu strast i razum koji gubi,gubi,gubi.... Mastam o nemogucem zudim za nedostiznim i na javi sanjam,sanjam,sanjam... I imam te malo, a hocu sve, zelim javu ,a ne samo sne i nadam se,nadam,nadam... I sirim ruke od srece da poletim ali nisam ptica, samo sam zena,tugujem i padam,padam,padam...

san

opet sam te mislima u snove svoje zvala cele te noći sanjala a onda se pokajala... budi me sunce a tužne mi misli nosi zašto te sanjam kada otišao si...
Tema o Nuklearkama koja ovih dana osvanu u našim medijima izazvala je velike polemike. Evo šta ja mislim o istoj, i zašto su Srbiji potrebnije nuklearke, no celom svetu: Kad nema kiše, kad su suše, kad su veliki minusi, srpske vlasti već decenijama prave budale od naših gradjana, potrošača...kažu da moramo da štedimo struju, da struje nema jer je mnogo trošimo, da moraju da nam uvode zelenu, žutu, plavu, skupu crvenu i graorastu TARIFU. Srbija je jedina zemlja na svetu, gde je Struja skuplja kada je trošite više. Ovo je takav argument za nuklearke, da protivnici istih treba proglasiti za maloUmne ili neuračunljive osobe. Struja iz nuklearki ne zavisi od vode, kiše, brane, turbine i ostalih stvari, kojima nas plaše i kažu zašto...

noc

mesecina je obasjala grad, u ovoj tihoj,carobnoj noci, i dok sve izgleda bajno mnogi tuguju u svojoj samoci. idealnu sliku zivota docarava ta prelepa noc, znajuci da sa osvitkom zore, sve ce jednostavno proc. Na ovom svetu nista vecno nije, tako ni lepota ove noci, jer osvitkom novog dana, carolija ce u zaborav poci.
Iz sna se mracnog budim, put me novi doziva, kroz doline i skrivene staze ka beskraju zvezdanog sjaja usnulim jos bolom krocim. Njegovo cisto srce rastapa mog srca trnje, njegovim se neznim pogledom tope maske predugo kovane. Na jednom mestu zastacu, ja ne vidim prepreke! Pomisljam na lazni odsjaj savrsenstva dok blistaju u daljini sve vece kule nade... Ponekad najdivniji snovi dobijaju vecnost beskraja i ne padaju lako, ponekad bistrina srca kroci ka svom carstvu predodredjenom sreci nekad i slepim hodom, vodjenim bledom nadom!
Beli kaputi na mesecini tisina veje staze poznate nemo gleda strasilo gde odlazi smrtnik sa koferom zelja. Slike svetla bljeste u tami niz jelke se mesec rusi. Prijatelj stari kucu ti cuva i samo reci odlaze nekud.
:think: Zanima me vase misljene u vezi sa debljinom, mislite li da su debeli lli puniji ljudi omrazeniji u drustvu. Sklapaju li teze prijateljstva od ljudi sa normalnom tezinom.
Vec duze vrijeme planiram da se okusam u nekom obliku proznog stvaralastva.Oni koji navracaju na moj blog,znaju da se kod mene sluzi samo lirika,uglavnom ljubavna,nekad sa šećerom nekad bez...zavisi od mog raspoloženja. Elem,kao što rekoh plan je u glavi,jos samo tema i eto mene u prozaiste. I dok čekam temu da me lupi posred glave malo ću i ja prozboriti o nečemu što je jučer baš ustalasalo stranice ovog sajta. Ma pročitala sam brate svašta..od toga kako se piše blog...do toga zašto služe blogovi itd.itd.I mogu Vam reči da sam jutros osvanula puno pametnija nego što sam bila prethodnog dana.Sad kad imam precizna uputstva kako napisati blog i čemu on zapravo služi sigurnom rukom tipkam po ovoj tastaturi jer znam da ne mogu fuliti. Eh,da...
sećanje: MOJ DRUG PAJA
MOJ DRUG PAJA Jedan naš kolega novinar, koji stanuje blizu Patrijaršije, često je u džepu jakne svoga sina nalazio bombone. Znajući da mu ih nije kupio, pitao je sina odakle mu. Mališan je odgovorio: "Dao mi moj drug Paja." Posle nekog vremena ocu je već to postalo čudno jer nije mogao da se seti nijednog druga svoga sina po imenu Paja, pa je upitao: "Koji ti je to drug?" Dečak je ko iz topa odgovorio: "Pa naš patrijarh. Kad god prolazi pored parkića u kom se mi igramo, on kupi bombone pa nam podeli. A mi ga volimo jer nam je drugar, pa ga zovemo Paja."
Londonski „Gardijan” objavio nekrolog o patrijarhu Pavlu
Londonski dnevnik „Gardijan” je danas objavio nekrolog o srpskom patrijarhu Pavlu, u kome navodi da je nedavno preminuli poglavar Srpske pravoslavne crkve uživao veliko poštovanje među pravoslavnim vernicima, i onima koji to nisu. „Patrijarh se na miran i tih način ophodio prema svima, odisao je dubokom duhovnošću i mudrošću i uživao je veliko poštovanje među vernicima, ali i među onima koji to nisu”, piše „Gardijan”. U biografiji patrijarha Pavla list navodi da je on na čelo Srpske pravoslavne crkve došao u teška vremena i da je bilo trenutaka kada su se njegovi postupci „činili kontroverznim”. On je „potpisao je zajedničko saopštenje sa predstavnicima muslimanske i katoličke zajednice, u kojem se osuđuje međuverska mržnja i...
Sve lepo što bi vreme možda donelo nije vredno kao radost koju donosiš ti, svaka misao nežno se pretvara u svetlost, tvoj lik nad mislima i svetlošću bdi. U snovima, nad zvezdama nedostižnim srebrnim tragom ostavljaš beskraje nade, mislima svojim čudesno lepim i čistim svaku trnku destrukcije bacaš u beznađe. Božanstvena divota kojom zrače iskre sreće i rasplamsavaju vatre mističnog univerzuma, protkana je najnežnijim melodijama energije, najfinijim nitima blaženosti tvoga postojanja. Tamo, gde nestaju granice duhovnosti i misli najčistije više se sa pojmovima ne bore, vode nas nekad teški putevi realnosti jer to veličanstveno mesto oživljava snove. Bistrinom tvoga pogleda se sniva o tajanstvenoj moći iskrenih misli, i mada nekad...
Tamo na kraju grada Tamo,postoji jedna poljana Nije ona tek tako na kraju ovog grada Na tu poljanu odlaze oni kojima se spava Uz pesmu ptica i miris ruzmarina Tamo se isti san sanja Tamo se tiho govori i bez koraka koraca Da se ne probudi neka dusa koja nemirno spava Tamo kad udjes,pred ocima ti zivot proleti U sarenom cvecu se krije tajina vecnosti Tamo kad dodjes po najvedrijem danu Oko sebe osetis namracniju tamu Cujes kako se iza tebe krece,gordu i hladnu Na toj poljani raste cudna trava Jedina koja nije simbol zivota Na toj poljani postoji mnogo staza Jedinih staza koje ne vode ni kuda Tamo na kraju grada tamo postoji jedna poljana Na njoj ne pada vece i ne svicu zore Na njoj sanjaju oni za koje se prica da su negde gore
ne znam da li ste bilo kada prisustvovali nekom dogadjaju koji je mobilisao ceo narod, ali lepom dogadjaju, ne izazvanom nekom tragedijom ili sl. mogu vam samo reci da se to ne da opisati. dok sam kuci, malo sam "hladniji" i nekako vise razmisljam o nekom "bitnijem" kasnijem egzistencijalnom momentu, mislim na narod a ne na pojedinca, ali kada se izadjete vani, kada vidite sav taj narod, bez obzira da li ima pet ili sedamdest i pet g. kako se raduje, peva, place, vristi, igra, onda se jednostavno taj osecaj opsteg raspolozenja prenosi i na vas i u tom momentu nista nije bitno osim tog trenutka. osecate se da pripadate nekom trenutku koji se vise nikada nece ponoviti, da i vi ma kako bili mozda nebitni stvarate nesto, samim tim sto ste...
ko nije procitao ovu knjigu, koja je u sustini jedan skup eseja i tekstova Borislava Pekica trebalo bi meni, kao maloj i zanemarljivoj jedinki, treba samo odmor od 'licne istorije'; predah, 5 minuta pus-pauze (doduse bez cigarete) jer ne moze se vecito biti u depresiji... nekada moze da posluzi samo i melanholija
BOJE ŽIVOTA
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime.....) BOJE ŽIVOTA Malo me je sustugao život danas........ili je to umor tj. premor.....svejedno, osećanje je da sam tužna, setna, usporena ........želela bih biti sama i ne bih želela, želela bih da se smejem i ne bih želela, mogla bih i da plačem ali ne mogu da se opredelim izmedju više razloga a zapravo ni jedan nije dovoljno dobar da makar oko zasuzi.......hvala bogu te nemam puno ovakvih neodlučnih dana..... I tako neodlučna batalim posao i odredim sebi pauzu......moji na odeljenju su previše veseli za moj današnji dan te se sklanjam da ne kvarim drugima raspoloženje. Čitam blogove......odgovaraju po količini veselosti mojim današnjim...
Ako možeš da sačuvaš razum kad ga svi oko tebe gube i osuđuju te Ako možeš da sačuvaš veru u sebe kad svi sumnjaju u tebe, Ali ne gubeći iz vida ni njihovu sumnju; Ako možeš da čekaš, a da se ne zamaraš čekajući, Ili da budeš žrtva laži, a da sam ne upadneš u laž, Ili te mrze, a da sam ne daš maha mržnji; I da ne izgledaš u očima sveta suviše dobar ni tvoje reči suviše mudre; Ako možeš da sanjaš, a da tvoji snovi ne vladaju tobom, Ako možeš da misliš, a da ti tvoje misli ne budu cilj, Ako možeš da pogledaš u oči Pobedi i Porazu I da, nepokolebljiv, uteraš i jedno i drugo u laž; Ako možeš da podneseš da čuješ istinu koju si izrekao, Izopačenu od podlaca u zamku za budale. Ako možeš da gledaš tvoje životno delo srušeno u...
NOCNA TISINA
U samotnoj noci Sveca joj gori I plamen njen joj lice greje A lik u ogledalu Gleda I ne zna Da li da place il da se smeje? U tuznoj noci Mrakom okupana Sedi i masta o trenutku Kada ce njegov lik Videti,oslikan Na zgazenom belutku. U tihoj noci Blistaju zvezde Mesec se negde skrio Zena jos sedi sklupcana Gleda u prazno I pita se: Sa kim je nocas bio? U tamnoj noci Cuju se krici Odzvanjaju daleko… Ona jos sedi i razmislja, S pogledom uprtim U tamu: Da li na nju misli sad neko?
Izmedju ljubavi i moci
Kada je 1661. godine donski kozacki atamam Stenjka Razinj podigao ustanak protiv cara, na svom putu je palio, pljackao i masakrirao sve sto mu se naslo na putu.. U to svom pohodu pobedio je vojsku ruskog grofa Bezobrazova i sukobio se sa persijskom carevinom...Tamo se, dok je palio i pljackao, zaljubio u persijsku princezu Mijarku, oteo je i poveo sa sobom.. U medjuvremenu se rodila velika ljubav izmedju svirepog atamana i lepe princeze. Ali, na tu ljubav nisu svi gledali dobro....vecina atamana, Stenjkinih vojskovodja su smatrali da zena donosi nesrecu u rati i diskretno su zahtevali da se Veliki Ataman otrese lepotice. Jedno po podne tako, dok su kozaci odmarali na obali reke Volge, pred satorom su lezali Veliki Ataman i...
mudrost 1
Ko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je, izbegavajte ga! Ko ne zna, a zna da ne zna , dete je, naučite ga! Ko zna, a ne zna da zna,spava,probudite ga! Ko zna i zna da zna, mudar je, sledite ga!
Ponosno vežuci svoje grafitne niti među nabubrelim vlaknima celuloze,uspeva da unese takvu nijansu srceparajućih i istinitih drama,da istakne velelepne predele koji se tajanstveno provlače kroz majstorske pejzaže,i naposletku da skroji takve balade,koje će otkloniti sve stenovite teksture u ljudskim srcima. Tada će ljudsko srce biti zamenjeno onim grafitnim koje zna sve tajne čovečjeg uma,sve skrivene želje i slatke ljubavi. Niko ne voli više od tog komada drveta! Na tom listu meke hartije,on vrlo lako može oblikovati bilo kakvu strast,požudu,ili možda vatru koja tad tiho tinja u duši. Mogao je on biti kojekakvi mizantrop i širiti nesklad,nezadovoljstvo i mržnju među ljudima. No,ipak se odlučio da sprovede mirotvorne reforme i time...
Sreća je uzbrati poljski cvet u minskom polju i doživeti da zamiriše u vašoj vazi....Možemo li biti srećni kada posle svega shvatimo da taj cvet neće još dugo živeti bez svog korena i livade...na kojoj je procvetao...
Вратићу се. У мраку својих чежњи и снова, oдлучила сам. Крпа подамном, ужеглог мириса тела, зна да хоћу. Рукама грубим, притискам усхали трбух и знам: вратићу се. У пепео седох, ко древни Јов, незнана иком -до Теби. "Будала!", рећи ће сви, насмејаног лица, ведро, без мисли и греха. Вратићу се. Прибраћу шатор своје душе, упасана само надом у Тебе. Ослоњена на чворновати штап сећања, јер све сам друго давно подавала… "Иди,иди и не враћај се!", викаће они што остају замном, и газити све што им дадох. Вратићу се Теби, јер знам да чекаш, загледан у срж бића, да ме питаш: „Где си до сада…?“
Veliki ucitelj sufizma,Nasrudin,pozvan je da odrzi predavanje. Predavanje je Nasrudin zakazao za dva sata popodne i odziv je bio ogroman: rasprodato je svih hiljadu mesta,a jos blizu sedamsto ljudi je ostalo ispred dvorane da prate dogadjaj na velikom platnu. Tacno u dva sata,usao je jedan Nasrudinov pomocnik,objavivsi da ce zbog vise sile,predavanje poceti sa zakasnjenjem. Neki ustadose,u znak protesta,zatrazise da im se vrati novac od kupljenih ulaznica i izadjose. Ali,i dalje je mnogo sveta ostalo u sali i ispred nje. U cetiri sata ucitelj sufizma se jos nije pojavio i ljudi su,malo-pomalo,napustali dvoranu, dobijajuci natrag svoj potroseni novac. Uostalom,i radno vreme se zavrsavalo u to doba dana,i trebalo je da se vrate kucama...
Back