Blogovi

Hrastove ubijaju noću...
U mestu Manthorbe u Engleskoj raste hrast za koji se procenjuje da je star oko 1000 godina. Zove se Bowthorpe oak i nalazi se u Bowthorpe Park Farm. Čak je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. To je najstariji engleski hrast i ujedino jedno od najstarijih debala na svetu. U Kaliforniji, u mestu Temecula raste Pechanga Great Oak Tree, vrsta Quercus agrifolia, za kog se procenjuje da je star 2000 godina i verovatno je najstariji hrast ne samo u SAD, nego i u svetu. Hrastovi su drveće koje može živeti i oko 500 godina, a ovo su rekorderi u kategoriji dugovečnosti. Naravno, nisu samo hrastovi ti koji žive dugo – još neko drveće, posebno vrste poput masline, bora, sekvoje, tise, smokve i ariša mogu živeti veoma dugo. Drveća za koje...

18.

- Zato što nema ćelije. Nežive stvari imaju jednovrstan, čisti materijalno-energetski sastav. Mada u osnovi imaju idejnu suštinu prema kojoj se grupišu atomi, stvarajući oblik s karakterističnom dubinom, širinom i visinom, sve ostaje u okviru pojavnog ili fizičkog. Ideje živih bića su kompleksnije. Kreiraju materijalni sastav koji, pored atoma, ima i ćelije. Zbog toga je njihova interakcija s fizičkom dimenzijom kompleksnija. S ćelijama telo dobija svest i počinje reagovati na spoljašnje nadražaje. Kod inteligentnih, misaonih bića ta interakcija je naročito komplikovana, jer imaju i duhovnu dubinu, širinu i visinu, odnosno dušu, um i duh. Osećaju, misle i razumevaju. Njihov razvoj se odvija i kroz fizičke i duhovne zakonitosti. -...
Mnogima neprijatna istina
Svaka sličnost sa minijaturnom ekspoziturom RuZije na Balkanu je 100% slučajna... Whataboutisti tipa ''aAmErIkA'' da od**bu u troskocima. Rusija je totalitarna, ekstraktivna država kojom se upravlja apsolutnom, despotskom vlašću. Izlog-prestonica ni na koji način ne predstavlja pravu Rusiju, koju je mnogo bolje opisati kao oronulu pustoš koja se nalazi na ivici zaborava, nego bilo šta što liči na „veliku silu“ kojom se hvale car-tiranin Putin i njegove ponizne sluge. Razlog zašto Moskva, Sankt Peterburg i još možda nekoliko gradova blistaju od raskoši je taj što Rusija, kao i svi despotski sistemi, funkcioniše na hipercentralizovanoj društveno-ekonomskoj paradigmi eksploatacije i pljačke. Setite se starih kolonijalnih carstava, osim...

17.

- Pomenuli ste da se svest, u fizičkoj sferi, razjedinjavanja kroz različite materijalne oblike, što za posledicu ima svesnu degradaciju i nastanak nesklada, destrukcije, zla i besmisla. Nije mi jasno zašto duhovna dimenzija, kao suština u kojoj postoji sklad, konstruktivnost i jedinstvo, stvara razjedinjenu pojavu? Ne vidim nikakvu svrhu u materijalizaciji. - Svrha materijalizacije je stvaranje komplementarne suprotnosti. Sećate se da smo konstantovali da je to neophodno za razvoj. Jedino razvoj omogućava kontinuitet smisla ili svesti/života. Život se obnavlja i opstaje promenom. Umno mora imati praktično, materijalno iskustvo, inače ostaje jalovo. Zapada u zabludu. Učimo i kroz teoriju i kroz praksu. Do istine stižemo i kroz jedno i...
Molim, odmaknite se od izložene slike
Molim, odmaknite se od izložene slike! -------------------------------------------------- I tako, lutajuće i život shvatajuće olako, nađoh se jednom prilikom, pre nešto više od desetak godina, u Muzeju umetnosti u Filadelfiji. Od stotine izloženih slika, jedna mi privuče svu pažnju. Scena koju videh pred sobom mi je intimno, baš onako leptiravo u donjem delu stomaka, poznata i zato poželeh da je pravilno shvatim, oku iz inata. Na slici zvanoj »Le marché, Gisors« (Tržnica, Gisors) francuskog impresioniste Camille Pissarro-a, žene sa sela, u širokim suknjama i sa maramama, građanima Gisorsa prodaju sveže povrće i voće. Svojstveno impresionizmu, nema tu oštrih detalja za koje se posmatrač može "uhvatiti", niti je to analiza karaktera...
Kada ti dojave, najmilije moje
KADA TI DOJAVE, NAJMILIJE MOJE --------------------------------------- Kada Ti dojave, najmilije moje, a dojaviće, nego šta će - dušmani jedva dočekaće, ali i njima mržnja doakaće, da nema me više pogledaj tamo-gore, u to sveto nebo plavetno, baš tamo-gore gde se zvezde gnezde, u tom treptećem sjaju i beskraju, nastavljaju plemenite pesničke duše da slobodno jezde, večito vrludaju i blaženo uživaju.. Da, nego šta – to je živa, živcata, istina, pesnik i jeste vragolasto dete zalutalo na Zemlju sa neke daljne planete ... Još dok sam bio dete, jest`, Majke mi Presvete, osetio sam u duši, srcu i guši kako me dodiruju zvezde, dok sam vrludao u beskraju žudljive nade, s` osmehom blažio ovozemaljske tuge, bole i jade i, naravski, ljubovao...

16.

- Mislim da preterana spoljašnja interakcija može objasniti emocionalnu inteligenciju. Ego koji se previše orijentiše na spoljašnje dogadjaje i informacije, a zapostavlja samospoznaju nije svestan unutrašnjeg stanja svoga bića i dubljih osećanja. Zato i dodje do raskoraka izmedju intelektualne sposobnosti i emocionalne zrelosti. Takva ličnost može biti veoma inteligentna, ali joj neodstaje emocionalni uvid. Nije u stanju da pravilno proceni ni svoje, ni tudje emocionalne potrebe. To je zaista interesantna i fascinantna tema. Nadam se da ćemo je nastaviti, jer bih želeo da se vratim predjašnjem razgovoru o Idejama, ako nemate ništa protiv? Šta još možete reći o njima? - Naravno da nemam. Ideje se medjusobno razlikuju po individualnim...

13.

- U to ne sumnjam. U fizičkoj sferi se shvatanje kreće samo u okviru oblika i pojave. Sve je time odrejeno. To je razlog što se pojmovi nepostojanja i ništa ne mogu odrediti. Šta je po vama ništa, a šta nešto? - Hm. Dobro pitanje. Ništa se poistovećuje nepostojanjem, a nešto postojanjem. - Kako vi shvatate nepostojanje? - Uh, vi ćete mi u potpunosti razneti mozak vašim pitanjima. - nasmejao se David. - Ali, dobro. Shvatam ga kao tamu. - Tama nije ništa, već Nešto što postoji u univerzumu. Na osnovu vaše definicije nepostojanja proizilazi da tama nije nepostojanje nego postojanje pošto je Nešto. - U pravu ste. Zaista je teško predočiti nepostojanje ili ništa. Ipak, može se reći da je ništa odsustvo bilo čega ili bilo koje pojave i...

15.

- U svakom slučaju. Čak i ako poremećaj nema psihički karakter, već je organske prirode mogu se preduzeti potrebne mere da se učini nešto u vezi toga. Što pre se potraži pomoć pruža se veća šansa za uspešnije lečenje. Pored toga, rad mozga je usko povezan s mislima i osećanjima. Nepravilna reakcija na stresne situacije aktivira destruktivna osećanja i disfunkcionalne misli. Dugotrajna izloženost takvom načinu mišljenja može dovesti do hemijske neravnoteže i promena na mozgu ili stvoriti ogranski poremećaj. - Da li postoji neka vrsta pregleda da se ustanovi šta je u pitanju? - Postoje različiti instrumenti koji posmatraju mozak u procesu mišljenja. Njima se vidi koji deo mozga nije dovoljno aktivan, a koji je previše aktivan. - Šta...
Back