Blogovi

Iz kruga u krug : "Ex-Yu" Sećanja - 1989-1991 / 06
II Jedan od prvih ljudi sa kojima sam se čuo i video bio je Leo. Pozvao sam ga i otišli smo u "Znak pitanja", kafanu pored Saborne Crkve. Leo je pustio malo dužu bradu, kosa mu je porasla. Imao je one svoje "tegle", od naočara i gledao me je radosno i radoznalo kroz njih, uz širok osmehe, mi se izljubismo i sedosmo da razgovaramo. - Kako je bilo? - pitao je Leo, znajući da neću moći da prestanem da pričam kada počnem. Pričao sam pola sata. Leo se puno smejao. Izvlačio sam najzanimljivije detalje i zaključivao... tada već sa male distance: - Ma ti Englezi su bezobrazni brate, bezobrazni i gotovo... - Da mu speluješ kaže... hahaha... pa vidiš, da te vaspita, da znaš gde si došao... hahhaa... - Da, da, nisam ja više pričao, spelovala je...
Po jutru se dan poznaje
„Po jutru se dan poznaje!“ – reče Radomir, ispi ostatak rakijice, udari ženi šamar, za svaki slučaj, otvori vrata, pljunu ispred sopstvenog praga i izađe u polje. Po još mraznoj zemlji, na svom propalom polju on dođe do "strašila“, koje se raspadalo. Strašilo je visilo na dve ukrštene motke, imalo je pocepnano odelo, bez slame, zakucano na motke i debelu kožnu glavu, napravljenu od stare lopte, ofarbane u crveno, sa belim očima, takođe zakucanu za dasku. Strašilo je imalo nacrtan i beli osmeh, nos nije imalo. Radomir stade ispred strašila pa poče vikati na njega: „Sve manje se ljudi smeju a i ja se sve manje smejem, a ti se ceriš po ceo dan noć! Nisam trebao taj osmeh da ti nakačim! – On besno izvadi kutiju šibica iz džepa i zapali...
Kada se podje od analize reči i pojmova, u različitim religijama i duhovnim učenjima, zapanjuje podudarnost i smisaona povezanost. Na primer, u hinduizmu suština svega je Brahman. Reč Brahman ima značenje bujanja, bubrenja, klijanja ili nečega što bukne, prsne i raste. U Gnosticizmu Bog je Monad ili Jedan koji se još naziva i Pleroma (grč.) što znači punoća, ispunjenost kao i region svetlosti. U Neoplatonizmu ima značenje inteligibilnog sveta kojem se suprostavlja ograničeni čulni svet. Na latinskom se postojanje kaže "existere" što znači izaći, istupiti, kao i pojaviti se. Istupiti (individualizovati) i izaći se može samo iz jedinstva i zajedništva, kao što pojava može uslediti iz nepojavnosti ili nemanifestovanosti. Time se...
Gde je znanje?
Hiljadama godina ljudi su znali kako da uzgajaju hranu, šiju odeću, leče bolesti hranom I biljem, grade skloništa I prežive. Trebale su samo 2 generacije da se sve te veštine i znanja zabrane i izbrišu iz memorije celog čovečanstva i da nas učine potpuno zavisnim od sistema... Ako odemo na Zapad videćemo da: - Ne postoje male prodavnice I mesare. Hrana se prodaje samo u velikim megamarketima. - Ljudi ne znaju skoro ništa da urade, što nije posao za koji su se školovali. - Vatreno oružje znaju da koriste samo oni koji se bave streljačkim sportom. - Gotovo niko ne zna ništa o gajenju biljaka I životinja. - Kuvanje hrane je sve ređa pojava, jer se svi hrane u restoranima, ili naručuju hranu. - Ušiti zakrpu je postala...
Dve karte do Holivuda
Dve karte do Holivuda ----------------------------- Još od najranijih bogoslovskih dana, nikada neće da mi se zaceli u srcu ta rana, a sećanje je samo produbljuje i boli me sve jače, ostalo mi u navici da, kad-god me nostalgija obuzme, posve, zadrhti mi srce i zabole bele džigerice, odlazim na železničku stanicu i tamo, sa suzama u očima, gledam vozove koji mom zavičaju kreću, mada znam da sa njima još dugo, možda ni nikada više, kucaj, srce, malo tiše, poći neću. Tako sam i pre nekoliko dana, odolevajući krvledećim sibirskim vetrusinama, koji su mi još više, drhtavo-boleće, produbljivali tu prokletu nostalgiju u grudima, došao na tu moskovsku železničku stanicu gledajući vozove koji nekamo u daljinu kreću, a ja ću da tugujem i sa njima...
Back