Blogovi

Ležala je u krevetu. Podne je. Bože, zašto ne mogu da ustanem? Zašto sam ovako prikovana, nepomična, kao beživotna lutka, ležim u postelji i ne pomeram se... Kakav život! Šta će mi ovakav život! Ne želim da budem bolesna (da li je ovo bolest ili bol?) Marija pokuša da ustane, ona, sa svojih dvadestosam godina, pokušavala je da ustane iz te učmalosti, ali joj nije pošlo za rukom. Oh, bespomoćno se vratila u krevet dok joj je glava teško padala na jastuk poput nekog kamena. Ne mogu. Ne mogu da ustanem... Razmišljala je o životu, o smislu. Čemu život? Čemu da se radujem? Bože, šta da radim? Telo mi trne, okreće se sa jedne strane na drugu poput šarki na vratima kad ih otvaraš i zatvaraš. Glava joj je teška tonu, kao da je od olova, celo...

ONI

Uvek sam se palila na originale. Unikatni nakit. Pse mešance. Ljude koji ne ostavljaju utisak blede kopije nekoga. Svoji, u ritmu "I did it my way", oni govore jezikom morskih dubina i vetrova divljih, koji razumeju samo frajeri i fajteri sa šmekom. I poneki kolekcionar posebnosti. Ti originali su uvek najbolji u onome što zaista jesu. Divim se njihovoj hrabrosti da budu sto odsto oni. Cenim njihovu potrebu da budu verni sebi samima. I, kao takvi, oni su uvek ispred svih. Jači i od Tajsona. Gotovo nepobedivi naoružani individualizmom. Kao retkim ordenom u svetu plagijata...
Drage moje! Imam jedan savet za vas. Nipošto ne ostavljajte sliku u profilu, osim ako ne želite da dobijate brdo pp svaki dan. Ja svoju stavila i šlognula se. Ne mogu da živim od privatnih poruka! Taman izbrišem jednu, kad eto ti je druga...Javljali mi se i mlađi i stariji, kuku meni! A ja udata pa jadna odma' brišem postove da muž ne gvirne gde ne treba. Samo mi još fali da mi se on nakači na vrat svojom ljubomorom. Daklem, ako ste imalo pametne, aman-zaman, NE STAVLJAJTE FOTKU U PROFIL!!!!!!!! Vaša sjo
Treba da odem u biblioteku po neke knjige ali se nisam ofarbala. Moje sede vlasi vrište iz ogledala "Vidi na šta ličiš! Sramota i do prodavnice da odeš!" Jeste. Ne možete tek tako, sa sedim izrastkom (a "tek" mi je tridesetsedma) da odete u biblioteku. U tu riznicu znanja, duhovnog blaga, u taj svet knjiga, eminentnih pisaca i pesnika...da zakoračite neuredni! Šta će Dostojevski da pomisli kad me vidi ovakvu, on, koji je imao oko za detalje? Ili Crnjanski, Virdžinija Vulf ili tek Erika Džong! A ne smem ni da pomislim šta bi rekle naše lepe i pametne glave književnosti iz ženskog tabora. Smeškale bi se sa korica knjige i potcenjivački gledale u ženu-čudo koja se usudila da upadne u njihovo društvo tako otrcana, bez trunke glamura! Ali...
Ево нас најзад пред директном упоређењем двеју личности: Исуса Назарећанина, прозванога и доказанога Христа, и једне проблематичне личности по имену Кришна, за чију историчност немамо никаквих доказа. Споменим најпре сличности: а) сличност је пре свега у њиховим именима Христос и Кришна. Реч Кришна на санскритском језику значи “привлачност”, а реч Христос на грчком језику значи помазаник. Према томе, сличност је само привидна. А ако реч Христос изговарамо по јеврејском језичком корену Машијах, или јелинизирано Месија, онда не постоји чак ни привидна сличност. Друга је тачка сличности што хришћани верују да је Исус Христос оваплоћено друго лице Свете Тројице, Син Божји, или Бог Син, а Шрила Прабупада, као и многи хиндуисти верује да...
Otvorila sam oci sa krikom u beznadno sivo jutro koje se spustilo nad mojom glavom I cvrsto mi stezalo kapke koje su se rosile I znojile dok se bezlicna tecnost slivala niz obraze I lice bolno pekuci moju kozu.Bio je to protest,bucni I svirepi protest,protiv ljudi,protiv stvari.Dosla sam do dna ,provalija koja je pod amnom vesto se siri,otvara se sve dublji I ne premostiviji jaz,stojim na klancu izmedju bola,patnje I mastanja I kao akrobata izvodim tacke u zraku zagusljivom I trulom ,moja se publika podrugljivo smeje. Nema aplauza I odusevljenja,moja se dela pripisuju drugima.Pad je neizbezan,ta neminovnost gusi,jos trazim slamku spasa.Bog lagano okrece glavu u stranu,ne zeli da vidi, a zar ima sta?Pogresni ljudi I pogresni...
Шрила Прабупада је вегетаријанац. То је његово лично право које му не може нико оспорити. Али он сматра да сви људи морају бити вегетаријснци. За тај циљ он се позива на Библију, посебно на шесту Божију заповест која гласи: “Не убиј!”. Кад су му два римокатоличка теолога патер Емануел и кардинал Данијел рекли да се та забрана односи на човека, а не на животиње, он је инсистирао на томе да заповест гласи само “Не убиј”, а не “Не убиј човека”. Према томе, то по његовом тумачењу значи “не убиј ништа живо”. Кардинал му је одговорио да човек има духовну душу, а животиње је немају. Шрила је то порицао тврдећи да између човека и животиње не постоји никаква разлика. Свако је остао при своме. Чуди ме што су римокатолички теолози пристали на...
Излазим пред вас са једном темом коју лично никад не бих поставио, јер је сматрам за грешну. Реците и сами, зар није грех ставити на исту раван конкретну историјску личност вечно живога, васкрслога, Господа Исуса Христа и исфантазиранога бога Кришну, шумског љубавника спрам којег је Казанова тек незнатни шегрт. Јер по сведочанству најистакнутијег гуруа Шриле Свами Прабупаде који је 1965. године напустио Индију, стигао у Америку (Бостон) да њу просвећује индијском религијом, а његови ученици осамдесетих година стигоше и у Србију да нама кажу своју “истину” о Богу, о души, о земљаском и загробном животу – тај Кришна је на земљи имао шеснаест хиљада и сто осам жена. Па и сада после свога земаљског боравка у којем је доживљавао стотине...
Најстарије свете књиге Индуса зову се Веде. У њима има не само религиозног песништва него и философије разних праваца: теизам, пантеизам и атеизам, чак и скептицизам, затим у делу које се зове Атарва Веда има и мађијских формула и заклињања. Осим тога, има у Ведама и обичних световних песама, чак и крајње непристојних стихова. Књиге које сачињавају збирку Веда писане су као и Библија, као и Талмуд, у једном дугом временском размаку, од стране многих писаца. Објективној науци није пошло за руком да тачно утврди време постанка Веда. Неки научници сматрају да су Веде написане најраније 1.100 година пре Христа. Дакле, отприлике у време цара Давида Псалмопевца. Други, пак, држе, да су Веде оне старе чак 4.000 година пре Христа. А Шрила...
Тешко је наћи шаренији и фантастичнији политеизам (многобоштво) него што га је створила народна машта Индије. У ведској теологији обично се избрајају тридесет и три бога, који су подељени на богове неба, ваздуха и земље. Али у једној песми Веда говори се да су се богу Агни поклонили 3.339 богова. У прадавно, преведанско доба, Индуси су знали само за једног Бога, кога су звали “Дијатус-Питар”, што значи Небески Отац. Чувени историчар религије Макс Милер каже да је то доказ данашњег, већ заборављеног једнобоштва. У веданском периоду њега су заменили многи богови и полубогови, међу којима су се највише истицала три бога: Варуна као Господ неба који влада светом, затим Агни који је најприснији са људима и Индра који је био посебно омиљен у...
Као што су се у дуготрајној историји Индије мењала божанства тако се мењао и култ посвећен појединим боговима. У доба ведантизма култ се обављао у слободној природи. У доба хиндуизма култ је везан за величанствене храмове и сложени церемонијал. Облик култа зависи од тога коме је култ посвећен, да ли богу Сиви или Кришни или Сивиној жени Сакти. У једном сиваистичком спису говори се о свештеним обредима да се они не састоје само из жртвоприношења, молитава и свечаних литија него и из смеха, певања, играња, и чак и хркања, дрхтања, љуљања и безумних покрета тела, брбљања бесмислених речи, и у свим могућим изразима болесне екстазе – као што видимо код присталица рок музике на телевизији. Друга карактеристика хиндуистичког култа јесте...
Хиндуистичка есхатологија Шта бива са човеком после смрти? На то питање у Ведама и Упанишадама има разних одговора. У најстарије доба веданског периода Инди су веровали да човекова душа после смрти иде у царство Јаме где је очекују њени преци. Тако и Библија каже: “умрије Аврам и би придодат роду својему” (Пост. 25,8. Сам Бог рекао је Авраму: “Ти ћеш отићи оцима својим у миру и бићеш погребен у дубокој старости” (Пост. 15,15. Добро би било да адвентисти и јеховисти и други секташи, који кажу да верују Светом Писму а поричу постојање душе у загробном животу, још једном прочитају ово Божје обећање Авраму па да изведу на чистац своја схватања. Међутим, има и разлике између ово библијског и индуског схватања. По Библији, “тело се врати...
Oprosti mi Ja nisam umela da kažem DA Oprosti mi moju bol Moju nemoć I strah Ja nisam umela da kažem DA Oprosti što misli ti sad kradem I žudnju u srce ti stavljam Oprosti što za nas nema nade Ni svetlosti Ni sunca da nas miluje Oprosti Ja nisam umela da kažem DA
Никад Србска жена није била владарка над земљом и народом. Како је то слично Индији, и како неслично рецимо Енглеској, Русији и Холандији, или старим царевима над којима су владале Семирамиде и Клеопатре! Србска жена је царица дома, домаћинства и деце. Девојка, сестра, жена и мати - четири ове Србске речи јасно су индијског, санскритског корена. Дева код нас у Индији и сада у говорном језику означава божанство и девојку. И заиста код Срба права девојка сматра се за једно више биће, за нешто свето и узвишено. У јужним крајевима Србије, где европска "госпођа култура" још није избезобразила народ, пред девојком устају и старци и бабе. У великом народном епу опеване су са поштовањем девојке, сестра и мајка. Жена као жена нити је опевана...
Sumrak kao mesec teče Jedno veče Ja i ti Pogledaj kako padaju kiše I zaviri u tragove moje duše Videćeš, tamo potoci suza teku Vrleti svakojake spotiču me Trnje i korov Sumrak i mrak Huk neželjenog bola Nikad prevaziđenog Nikad prežaljenog... Gle, jedna zvezda sinoć je pala I sad je stala Više je nema Pala je, pala...
Za trenutak ne nastaje ljubav iskrena, Nit' po želji iskre ima njenog kremena. Spajanjem se dugim rađa, kreće lagano, stubovi joj se utvrde čvrsto, odabrano. zato ona ne propada niti iščezava, Potvrđuje to: sve što se brzo stvorilo, videćemo da se skoro i razorilo. Sama zemlja čvrsta, tvrda, ne dozvoljava U nju biljke da ko sadi i zasejava. U nju neće prodreti žila manja ni veća, Makar i bile česte kiše s proleća.
Sanjam te Sanjam strast I drhtaj u telu Zaboravljen Sanjam tvoje usne Meke sočne Tvoje telo Tvoje mirise Sanjam Da si tu Da me poljupcima budiš Dok rumena zora pozdravlja nas i našu ljubav Sanjam da drhtim Da ljubim U ekstazi plačem Otvorenih očiju Sanjam tebe Čežnjo moja
И Луцифер је наставио: "Слушајте пажљиво: и ти, легиону црне змије, и ти, стари Молоху, и ти, вечно насмејани Еросе, дете црне змије, који си се родио испод рајског дрвета саблазни!.. Слушајте! Предстоји вам најтежи посао без кога ништа нећемо учинити и без кога су све наше замисли бесплодне. Постоји једна, најнеприступачнија тврђава људи. То је материнство: обнављање потомства и васпитавање. Жена девојка и жена мајка: то је та неприступачна тврђава човечанства коју треба да имате стално у виду и да вешто, опрезно у том правцу упућујете своје ударе. Ако не заузмете, не покорите то утврђење, све је узалуд, јер нећете се решити једног поколења, а израшће ново и против вас ће бити васпитана нова снага. У жени морамо да узмемо...
Као што је време почело своје постојање Христом, тако ће га и завршити Њиме: последњи дан биће у исто време и дан другог доласка Христовог. У тај необични дан престаће да постоји време. Тада ће се збити чудна реч Светог Откривења: "Времена неће бити више".1 На неки тајанствени начин време ће утонути у вечност. Али, док нам је у Светом Писму јасно откривено шта ће се све догодити у последњи дан, није нам откривен сам тренутак у који ће наступити гај дан. То је остало сакривено у неиспитаним дубинама Божанског ћутања, и сачињава недокучиву тајну Божију. Она jе сакривена и од Анђела и од људи, и живи у неприступачној оветлости Божјег свезнања. На непосредно питање светих Апостола о томе, Спаситељ је одговорио: 0 дану томе и часу нико...
Од око 1900. године, па до средине XX столећа, људи тога доба постаће такви да ће се једва моћи препознати. Када се приближи време Антихристова доласка, разум људи помрачиће се од плотских страсти и само ће се бесчашће и безакоње разрастати. Свет ће бити непрепознатљив, измениће се изглед људски, захваљујући бестидности у одевању и чешљању неће моћи јасно да се разликују мушкарци од жена. Ти ће људи бити дивљи и зверски сурови због саблазни Антихристових. Неће бити поштовања према родитељима и старијима, љубав ће нестати. А пастири хришћански, епископи и свештеници, постаће људи сујетни који савршено не разликују десни пут од левога. Тада ће се хришћански морал и предање изменити. Међу људима ће нестати скромности и челомудрија, а...
Неутешна и бескрајна би морала бити наша туга за нашим ближњима када умиру кад нам Господ не би поклонио живот вечни. Бесмислен би наш живот био ако би се завршавао смрћу. Каква је корист онда од врлине, од добрих дела? У праву су онда они који говоре "јешћемо и пићемо, јер сутра ћемо умрети". Али човек је створен за бесмртност, а Својим Васкрсењем Христос отвори двери Царства Небеског, вечног блаженства онима који у Њега вероваше и живеше праведно. Наш земаљски живот је припрема за онај будући и нашом смрћу завршава се та припрема. "Човеку следује да једном умре, а потом суд". Напушта тада човек све своје земаљске бриге, тело се распада, да би поново устало у општем васкрсу. Али душа његова наставља да живи и ни на трен не прекида...
Живот сваког православног хришћанина треба да буде подвижнички. Без нашег духовног и телесног труда, потпомогнутог Божјом благодаћу, немогуће се ослободити силе греха и сјединити са Господом. Зато пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка у ниједној хришћанској врлини. У давној прошлости, појам поста обухватао је потпуно уздржавање од било какве хране, да би касније попримио смисао уздржавања од једне врсте хране која се назива „мрсном“, тј. оном која у себи садржи масноће животињског порекла, али, у одређеним периодима и од хране која је спремана на биљним масноћама. Тако у чисто посну храну спадају: хлеб, поврће, воће и разни други плодови. Посебну врсту поста представља „сухоједење“, које...
Kad prodje sve kad ova tama prekrije mi zivot kao grob studenom tisinom kad secanja zamru i uguse srecu. odlazi i ti nek ostanem sama u danu bez sunca neka kise padnu na umorne oci neka lice moje uvene od bola. ne vracaj se sve je davno palo zivot i nase izgubljene nade proci ce mladost sreca doci nece. ne trazi me budi hrabar,jak ja sam kukavica.
Brkovi
Eto, pojavio se izvestan vrlo delikatan problem! Moj otac je imao brkove. I moja baba je imala brkove (mada neočekivano usled poremećaja hormona). I pradeda sa očeve strane nosio je brkove. I ja nosim velike brkove pod nosom! Ali... Devojka je uvela totalni štrajk ljubljenja dok se ne obrijem. Mislio sam da je šala, ali ne ljubimo se evo već dve nedelje! Kaže da je bocka i da grebe. Kaže da je neprijatan osećaj. Brkove neću da brijem, a devojka ne popušta! Možda sam tvrdoglav, ali i devojka je tvrdoglava. Neki psihoanalitičari veruju da brkovi sa ustima predstavljaju neku vrstu dobro uzgajane vagine pod nosom! Prosto ne znam kako bih rešio ovaj problem? Kako da raskinem sa dugogodišnjom tradicijom nošenja brkova u mojoj lozi, kako...
Pre nekoliko meseci moj baja je sanjao sledeći san: javio mu se neki glas koji je rekao "dobićeš sedmicu na lotou, dva miliona evra, samo počni da igraš kad premija bude ta suma novca". Glas je zatim dodao da, kada dobije novac, sto hiljada evra treba da pokloni crkvi. Moj muž se u snu složio i kad mi je ispričao taj san, ja sam se zamislila i počela da se nadam. Dva miliona evra! Eeeeej! Verujte mi na reč, stvarno sam se nadala da će se to obistiniti. I počesmo mi da igramo loto baš kad je premija bila dva miliona, sve se nadajući da ćemo baš mi biti srećni dobitnici. Jedan krug- ništa, drugi krug- ništa, nema sedmice, treći- neko je osvojio dva miliončeta! Ali ne mi. Razmišljla sam, kako to, pa ono je bio božanski san, hteo Bog da nas...
11.februar prestupne 2008. (oh, my God!) Ceo dan mi je bio super dok predveče nisam otišla kod keve i ćaleta. Moja keva, uvek raspoložena, dočekala je mene i Dragana vesela kao i uvek. Ali, moj otac...ljudi! Čovek Koji Pegla Fotelju Sa Daljinskim U Ruci- nervozan, nervozan...dozlaboga! -Što si neraspoložen, pitam ga. -Kako da budem raspoložen kad se prodaje Kosovo?! Ja i Dragan ćutimo jer znamo da je on bomba koja samo što nije eksplodirala. Okreće na kanal B 92. -Gledaj izdajnike! Vidi ovo! Pa neka nam je ovako kad smo glasali za Tadića, tako nam i treba! Đubrad! Puu! (pljuje u pravcu televizora) Ljutito okreće na drugi kanal. Priča se o zdravlju. -Oni će mi pričati o zdravlju, naši lekari! Neće ni da te pogledaju kad odeš na...
Фертилитет или стопа фертилитета је број деце које роди просечна жена у једној популацији, током свог плодног периода. Статистички начин рачунања је дискутабилан, јер ово је синтетички показатељ, не нешто што се директно израчунава. Обично се у међународној статистици узима као период плодности од 15 до 44 или 49 година. Иако је овај показатељ по начину израчунавања синтетички, то је основни показатељ по питању демографије. Наталитет, који се много лакше израчунава, је последица фертилитета. Ако нека земља има (још увек) младо становништво, и са сниженим фертилитетом одржаће стопу рађања по години (што је наталитет). Природни прираштај настаје као разлика наталитета и морталитета. Смањењем смртности може се повећати природни прираштај...
NAPISANO ISKRENO I BEZ FOLIRANJA Ne znam kako je uspeo da mi useta u zivot. Rekla bih,sasvim slucajno,pa opet, u slucajnosti ne verujem. Verujem da je moralo tako biti. Sa druge strane,on tvrdi da sam ja pokrenula lavinu. Mozda je to istina, mada vise nije ni vazno. Susreli smo se na prekretnici; mojoj drugoj, njegovoj hiljaditoj.Lagana konverzacija, sve cesci kontakti, dvosmislene opaske koje nisu skrivale da mu se dopadam i konacno nas prvi susret. Ne znam sta sam tada osecala.Bio mi je simpatican, pomalo zbunjen, previse obziran, suzdrzanost koja je neutralisala svu opustenost ranijih dijaloga, razgovor koji nije otkrivao nista a govorio je sve.Fascinirana njegovim iskustvom, uplasena nepoznatim, zatvorila sam se u oklop...
Back