Blogovi

"Ja te samo zelim, ali nicemu se ne nadam da ne bih patio, jer "svi se ljudi razocaravaju u svojim nadama, varaju u svojim ocekivanjima". Ja se ne nadam pa se zato necu ni prevariti, necu sa gorcinom govoriti . I zelja je iluzija, ali zelja bez nade, ovakva kakva je u meni, to je iluzija blize stvarnosti no iluziji; iluzija koja pomaze coveku da se u stvarnosti odrzi, a ne da se od nje ogradi. Moje iluzije su jace, postojanije, no sama stvarnost. Zasto ne ucinis da, ili prestanem da sanjam, ili da mi san postane zivlji? Ucini, ja te molim..." Toliko si me visoko digla, da, kada bih padao, naziveo bih se...
Cao ja obozavam ski skokove i postoji jedna igra na netu na sajtu skijump.visitnorway.com ima sve kao i pravi ski skokovi pozivam vas da to probate.z:)z:)z:)z:)
Ugasle su zvezde na nebu, u vedro jutro pretvori se mrak. Od tisine,nasta bujica reci, tek na jastuku osta,suza kao znak! Da me podseti da te jos nema, da nisi mi zavirio cak ni u snove! Zaledjena na jastuku mekom, ta suza...tvojim imenom se zove. Zavejana perjem na jastuku spi, kao kap rose,u pupoljku cveta! Sakrih je od tebe,tek da te ne dotakne. Ne..ne zelim,da ti ona smeta! Jer ona je samo,govor moga srca. Tako mala,bistra...poput kapi kise. Eh da mozes,shvatiti je samo. Rekla bi ti puno...od svih reci vise
Zaista ste divni, mladi autori! Raduje me taj naboj emocija, prosvetljenosti, cistota srca i duha, ta ceznja za lepim i uzvisenim, za Bogom, za istinom. Ljubav, i kada boli, i kad se gubi, i kad se ocekuje, i kad se za njom traga uvek ostaje ljubav - neiscrpno izvoriste nasih opstanaka... Ziveti sa sobom Voditi unutrasnje dijaloge Ostati OK Saslusati roditelje Pritom ne podici ton Ostati OK Imati osecaj za lepo Jesti disati Ostati OK Pomoci mozda oko bastenskih stvari Uopste pomagati Fotografisati se besomucno po proslavama Ostati OK Odgojiti decu Osetiti miris njihove kose I od srece zaplakati Ostati OK Znati sta zelimo i to nekud potiskivati Obuzdavati se Ostati OK Ugledati konacno Tvoje belo lice Opisivati ga prstima I sasvim...
Postoje pesme u koje je prosto pretočen sav bolni osećaj vezan za neke dogadjaje.Malopre je na radiju bila ova pesma...zgrčio mi se stomak,kao da me neko udario i silno osećanje nekadašnje tuge se izlilo u mene već sa prvim notama.Davno On "ne zanjiše dušu" svojom pojavom ili rečima,ali note i stihovi umeju da iznenada,snažno razderu taj stečeni mir i razviju prašnjave zastave nespokoja. Aleksandra...
Dok plamen svece gori, pred oltarom srce strepi. Cujem tvoj glas,kako zbori... gde si sada andjele lepi? Negde na nebu...da li snivas? da li nas gledas,s tugom na licu? da li sretan u miru pocivas, ili se boris s tugom u srcu. Zvonik na crkvi,za tebe zvoni sveca gori,dok plamen plamti! Iako nisi medju nama, ostaje neko da te pamti! Iako ne znam gde si sada u ovom trenutku,za te' se molim! molitvom hocu i pesmom ti reci, iako te nema jako te volim!
Ako ja ne želim ono što ti želiš, ne trudi se, molim te, da mi dokažeš da je ono što ja želim pogrešno; ili, ako ne verujem u ono što ti veruješ, zastani malo pre nego što počneš da me ubeđuješ; ili, ako osećanja pokazujem jače, odnosno slabije od tebe u istim situacijama, dopusti mi da to ipak učinim onako kako mi odgovara; ili, ako nešto radim na način koji se razlikuje od načina kako ti radiš to isto, dozvoli mi. Ne zahtevam od tebe da me potpuno razumeš, bar ne sada; to ću, možda, tražiti tek kad osetim da od mene hoćeš načiniti kopiju sebe.... Možda sam tvoj bračni drug, možda radni kolega, tvoj roditelj, ili jednostavno, prijatelj.. I dok ostvarujem svoje želje, pokazujem svoja osećanja ili izražavam veru, ti otvori svoje...
Živojin Mišić (1855 – 1921) O Hrvatima Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita (Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića) „Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala….. Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko...
Na tebe cu cekati dokle god bude bilo snage u meni........
Postoji jedno mesto, Na koje svracam cesto, Na tom mestu postoji jedna klupica, Na tom mestu ja se ne osecam tako sam, To je moj hram, To je moje uticiste, Od surovog sveta pribeste, Na njemu ja se osecam siguran, Uma bistrog i srca cistog, Zagleden u reku koja protice, I moju tuga sa njom otice, Na mestu tom ja cekam, Mojoj srodnoj dusi ja se nadam, Svaka pesma moja, Sa tog mesta je potekla, Ali inspiracija je uvek ista, Na andjela ja cekam, Vatrenih usana, Plamenog pogleda, I osmeha blistavog, Poljubca kojim ce otopiti led sa usana mojih, I tereta sam mojih pleci odici……… Tvoj Marko :heart:
Molim da procitate moj iskaz i date mi dragoceno misljenje ili savet, drage kolege! Diplomirao sam na Filoloskom fakultetu u Beogradu 1986. na odseku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku knjizevnost, smer srpskohrvatski jezik sa opstom lingvistikom, i tada dobio strucno zvanje profesor srpskohrvatskog jezika. Godinama sam radio u izdavastvu ali sam 2006. uspeo da se zaposlim (ugovorom na neodredjeno vreme) kao profesor srpskog jezika u jednoj srpskoj gimnaziji, koja je jednim delom i filoloska gimnazija. Na moju nesrecu, inspekcija Ministarstva prosvete je dala misljenje da moje zvanje nije odgovarajuce za rad u nastavi za predmet srpski jezik i knjizevnost, te sam nakon godinu dana rada dobio otkaz i ako sam vec bio u...
Božićna priča Bio sam jutros u Crkvi da se pričestim, i nekoliko poznanika mi se požalilo kako je jutro izuzetno hladno...mislim se nešto...ne može danas da bude hladno ako te greje Hristova ljubav... Došao sam posle liturgije kući, i ušao u hladnu sobu...Više zbog položajnika koji treba da dodje a manje zbog hladnoće , založio sam peć...a onda izašao napolje da pogledam kako dim izlazi iz odžaka... Zagledan u dim koji se uzdizao ka nebu...pomislio sam kako sam dobru stvar uradio...Možda bi i oni koji nas gledaju odozgo, na današnji dan trebalo da znaju u kojim se kućama još uvek dimi odžak...Da znaju da u kućama koje su ostavili još uvek ima života...možda će tako i za njih današnji dan biti još radosniji... Stajao sam tako napolju...
PLES Sa snovima plešem svojim *koraci* su meni znani A kad ne znam ja tad *stojim* Tražim korak,skrito tajni…………. A onda se ja prepustim Da mi korak vode snovi Pa tom plesu I dopustim Da mi dusa igrom plovi……… I na kraju plesa snova Naklon igri ja poklanjam Dok se igra sprema nova Na trenutak ja se sklanjam……….. Kad ples saznam novih snova Tad se istom od sna, vracam Svaki korak niz je slova I sa stihom ples ja *placam*. ZK PS Kome ne legne ....normalno pesma .......neka ni ne *prevodi*....poenta će se vremenom javiti.........a možda i ne.....z:poz:
Pitaš me jesam li,ljubio te krišom, Kroz vreme plovila,u ladi godina, Rekoh ti da ljubav,samo vecnost poznaje, Da ti si mi zadnja,ljubavna stanica. Voleo bih,priznajem,pred vecnosti dugom, Još jednom ti kroz kosu, zoru dozivati, Voleo bih biti,samo tvoj,jednom, Biti tvoja zvezda,i korak do svitanja Podrhtace snena ti usna,kao da cuje jecaj moj, znaš da volim,kada niz lice prosipam ljubavni prah. Iz daljine kad naziru se šaptaji sna, opet ceš pomisliti ,da to sam ja. Svilena postelja,znam,mirisace na noci naše, u krevetu latica nežnih,sanjaceš poljupce moje, sa pesmom prve ptice,u jutarnjoj hladnoj sobi, shvatit ceš koliko volim te... Provlacim se kroz zatajenost, tvog sanjivog sveta,dah tvoj na obrazu, tera misli opijene da postanu...
Čokoladni miris večnosti usnama mi pokazuješ, nečujno,nevidljivo,sasvim neopipljivo, ulaziš u dušu,tragom zadnjeg poljupca. Vučeš me u ljubav. Ne opirem se,puštam miris tvoje kose, da luta po stazama srca vatrenog, ljubim te dok suza bola,utapa se u naručju tvom. Volim te u pesmama. Noć nosi pospanu kišu sa visina, u čaši posljedna kapljica vina, obećava tebe u tužnim zorama san u gustim trepavicama noć u dvoje,bez laganja . Voliš me u stihovima. Zrak sunca,jesenjeg,kroz lišće kosu ti zlati, izbavila si dušu,iz naručja mračne tajne, u kraju beskraja,volim te bez kajanja. I bez pesme,i bez stiha. Volim te,jer uz tebe postojimo samo mi....
У књизи "Стари Колашин кроз векове" постоји поглавље посвећено првим грађанским демонстацијама у Југославији. У наставку дајемо извод из књиге уз молбу за коментар оних који знају нешто више о расељенима. Хвала на помоћи! Догађаји из 19720. године остаће у аналима Српске и Југословенске политичке сцене као преседан и појава прве непослушноасти грађана у систему који је држао под контролом целокупну јавност и сва кретања у друштву. Догодиле су се демонстрације грађана против одлука режима. У то време било је незамисливо доживети непослушност и неизвршење одлука Партије и државних институција. Али десило се и то ћемо у наставку ових редова покушати да опишемо, што по сећању савременика, што из извроа који нису уништени, а представљају...
Ово је одломак из једне књиге па ме је аутор замолио да га поставим ради ваших коментара или евентуалних примедби на истакнуте податке.Извињавамо се на евентуалним граматичким грешкама. Хвала на стрпљењу. Да би се боњље разумела прошлост Старог Колашинa и сва потоња догађања, морају се изложити неке историјске чињенице, због којих је ова регија била од значаја у неким раздобљима развоја Српске државе, од њеног настанка, период ропства под турцима, догањађа у новијој историји и због чега је Колашин био ,,трно у оку свима који су овим крајевима владали. Трагови настанка воде из праисторије, али поуздани подаци о прошлости Старог Колашина датиурју из раног средњег Века. Богата жупа, смештена у долини горњег тока реке Ибар и каравански...
Kandilce
Pogubili smo se negde na putevima vremena, neprepoznavanja , loše procene,a onda jedan istinski praznik prozove lepe misli,tople želje i potrebu da one stignu tamo gde su nekada davno krenule.Obradovana ,setila sam se ove pesme i imala potrebu da je izvučem iz zaborava . Vlatko Stefanovski Kandilce Daleku mi patuva Nova mislata Visoko na planini Vo nebeski širočini Letam nad gradot Vo oblak pretvoren Treperi nok'ta Od veter proleten A po sobi legnati Mirno spijat dušicki Vo eden krevet spieš ti Vo čisti meki posteli Vo sonot tvoj reki srebreni Ljubat zlatni zraci sončevi Svirat nežno gajdi, kavali Svirat himni i tišini Vo dušata ti gori kandilce Silno svet ti greet malo plamence Vo dušata ti gori kandilce So dve race go čuvam...
sinoc sam napisao jedan blog, ali i pored toga sto sam zeleo da dam komplimenat zenama srbije, ispalo je, makar po komentarima, da vredjam te zene. znaci poenta je bila, iako vecina nas ne "voli" srbe, mislim na muskarce [uslovno receno], a na ovim prostorima ima razloga da niko nikog ne voli, previse je krvoprolica bilo na ovom balkanu, zene srpkinje imaju, mogu reci pocasno mesto kod nas, kao lepe moderne zene. imam jednog prijatelja koji je cesto znao reci, "bilo sta je bilo, ali sa spkinjama ne mozes uporedjivati ni jednu naciju" ili kao sto sam dao primer u blogu, kada jedan moj kolega rece za jednu nasu pevaljku, koja i nije bas mlada, ali se super drzi "mamicu joj... sto je dobra kao da je srpkinja" ne pricam o ovim mladim...
Nocas usni divan san, s mirom slavi BADNJI DAN nek ti radost kroz dom tece s mirom slavi BADNJE VECE nek ti srecan dom zablista na rodjendan SINA HRISTA.........
Nikada se ne suocavaj sa nevoljom polovicno.Nervoza je rdja zivota;kada dodas sutrasnji teret na danasnji,njihova tezina postaje nepodnosljiva.Izbegavaj klupu za oplakivanje i zahvaljuj se,umesto toga,za svoje poraze.Ne bi ih dobio da ti nisu bili potrebni.Uvek uci od drugih.Onaj koji uci od sebe ima budalu za nastavnika.Budi oprezan.Ne preopterecuj svoju savest.Upravljaj svojim zivotom kao da ga provodis u areni punoj glodara. Izbegavaj preterivanje.Ako primetis nesto u sebi sto te ispunjava ponosom,pogledaj bolje i naci ces vise nego sto je potrebno da se postidis.Budi mudar.Shvati da nisu svi ljudi stvoreni jednaki,jer nema jednakosti u prirodi,pa ipak,nijedan covek nije rodjen sa kojim nije rodjeno i njegovo stvaralastvo.Radi svakog...
Dragi moji prijatelji a i svi ostali forumasi...nek vam od danas sve na bolje krene i da budete sretni,zdravi i zaljubljeni... Ja sad iz grada,pa ne odoleh a da ne svratim,da vas ljubnem sve redom,za lepsu nam i bolju novu godinuz:kiss: Posto ne mogu da pricam(promukla sam)mogu pisati... dao Bog tastaturu;) Ne znam kako ste vi proslavili i docekali novu godinu,nadam se u najboljem raspolozenju...meni je bilo fenomenomenalno(sto bi rekao grand Cira)... Nije mi ni bilo hladno...iako je bilo -7.... A Bora ko Bora...legenda nad legendom... Odavno nisam lepse docekala Novu... Hm...trebala bih u krevet,al ne da mi se jos...gledacu TV...pa sutra mozda detaljniji izvestaj sa doceka Nove...
Autori najnovije britanske studije, profesori David Nutt i Colin Blackmore, tvrde da su alkohol i duhan kao "legalna sredstva" štetniji o mnogih ilegalnih supstanci poput cannabisa, amfetamina, ecstasyja i LSD-ja te da je trenutačna sistematizacija narkotika, prema kojoj se određuju kazne za posjedovanje ili preprodaju, iracionalna i ima malo veze sa stvarnom štetom koju oni proizvedu. Jedino se slažu sa kategorizacijom u slučaju heroina i kokaina, koji su znanstveno opravdano okarakterizirani kao najteže i najopasnije droge na svijetu. Novi sustav razvrstavanja legalnih i ilegalnih narkotika trebao bi se voditi veličinom štetnih posljedica po konzumente, tvrde stručnjaci. Alkohol i duhan koji su legalni i rašireniji u društvu...
FENIKS Iz pepela izniknuo cvet Sred duše izbledele ćudi Pletenice boja, netaknuti splet U meni se Feniks iznova budi........ Osećam toplinu plamena u igri Primaći se ne smem, nepoznato to je Zaigrao plamen ko da je na čigri Gledam ga i ne znam, dok ne pitam, ko je?.......... Ja sam tvoje dobro, zaboravu dato U tebi sam stalno od tebe *ubijen* Ponos sam tvoj, netaknuto zlato Vrati me.... da ne budem skriven.............. Osetih, da u meni, gnezdo svoje gradi Razbacano moje sakuplja u meni Pritajene nade on ponovo sadi U MENI SE CVATOM RASUŠE NEVENI ZK z:poz:z:poz:z:poz:
Smajli Sedela je pomalo zbunjeno, pomalo nervozno u advokatskoj kancelariji. Dobila je poziv pre dva dana da dođe jer je pokojnik u svojoj zaostavštini ostavio nešto što je advokat smatrao da treba da pripadne njoj. Zaintrigirano je posmatrala čitave redove pravnih spia i knjiga koje su uredno bile složene po policama koje su prekrivale sva četiri zida, jedva ostavljajući malo prostora za vrata. Bilo joj je čudno zbog čega se u opšte i nalazi ovde među memljivim knjigama starog advokata. Dobro je poznavala pokojnika. Bili su par. Mislim ljubavnici. Pre izvesnog vremena. Pre njene udaje. Bila je to jedna od onih veza koje na početku izgledaju čarobno i neprolazno, a onda se prekinu i dugo, dugo bole. I nju je bolelo. Još uvek. Iako je...
This article is about the plant genus Cannabis. For use as a psychoactive drug in the genus, see Cannabis (drug). Cannabis common hemp Scientific classification Kingdom: Plantae Division: Magnoliophyta Class: Magnoliopsida Order: Rosales Family: Cannabaceae Genus: Cannabis L. Species Cannabis sativa L.[1] Cannabis indica Lam. (putative)[1] Cannabis ruderalis Janisch. (putative) Cannabis Museum in AmsterdamCannabis (Cán-na-bis) is a genus of flowering plants that includes three putative species, Cannabis sativa L.,[1] Cannabis indica Lam.,[1] and Cannabis ruderalis Janisch. These three taxa are indigenous to central Asia and surrounding regions. Cannabis has long been used for fibre (hemp), for medicinal purposes...
Dietilamid liserginske kiseline (nem. Lyserg-Säure-Diäthylamid, skraćeno LSD ili LSD-25; poznat i kao trip, esid, kiselina) je jedan od najjačih halucinogena. Sintetisao ga je 1938. godine švajcarski naučnik Albert Hofman iz ražane glavice (lat. claviceps purpurea), gljivice koja živi na klasju raži. Može se naći u obliku tableta, gela, kartončića ukrašenog crtežima (engl. blotter) ili u tečnom stanju. U čistom obliku je bez mirisa, bez boje i gorkog ukusa. LSD je ubrzo nakon otkrića postao terapeutski lek koji je obećavao. Međutim, zbog raširene vanmedicinske upotrebe, veoma popularne 1960-ih godina u zapadnom svetu, LSD je 1967. godine proglašen ilegalnom drogom. Postoje brojne organizacije koje se i danas zalažu za nastavak...
Back