Blogovi

Izradjujemo silikonske i lateks kalupe za sve namene,dvodimenzionalne i trodimenzionalne,za beton,gips,jestive ,za vosak ili prehrambene itd.Dodjite nam sa Vasom idejom mi cemo je razraditi i ponuditi Vam najeftinije resenje do konacne realizacije posla.Imamo saradnike dizajnere,vajare,modelare i dr. koji mogu vasu ideju da pretvore u suvenir ili tome slicno.::cmok2:
Ne daj se Ines, ne daj se godinama moja Ines drukcijim pokretima i navikama, jer jos ti je soba topla, prijatan rasporijed i rijetki predmeti. Imala si vise ukusa od mene. Tvoja soba-divota, gazdarica ti je u bolnici.. Uvijek si se razlikovala po boji papira svojih pisama,po poklonima.. Pratila me slijedeceg jutra od devet do stanice i rusi se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom kao list niz jednu beogradsku padinu.. u vecernjem sam odijelu i opkoljen pogledima.. Ne daj se mladosti moja,ne daj se Ines.. Dugo je pripremano nase poznanstvo i onda slucajno,uz vrucu rakiju i sa svega nekoliko recenica,lose prikrivena zelja.. Tvoj nacin gospodje i obrazi seljanke, prostakuso i plemkinjo moja! Pa,tvoje grudi..krevet i moja soba objesena...
Jedne Nove godine,ne secam se vise koje,izadjoh pred jutro na ulicu.Bilo je to u ono daleko vreme dok je jos padao sneg i jelke bile prave,a ne plasticne. Ulica je bila zasuta slomljenim staklom i odbacenim sarenim kapama od kartona.Ucini mi se da u snegu vidim jednu palu,izgubljenu zvezdu. Jesam li rekao da je ulica bila pusta,i duga,i bela,i bez zvuka? Tada je ugledah kako ide prema meni.Bila je ogrnuta belim kaputom ispod koga je svetlucala duga vecernja haljina,tako nestvarno tanka i tako pripijena uz njeno telo,kao da je bila sasivena od magle i paucine.Gazila je sneg u lakim sandalama,koje su uz nogu drzala dva jedva vidljiva,zlatna kajsica.Pa ipak,njene noge nisu bile mokre.Kao da nije dodirivala sneg.Jednom rukom pridrzavala...
SLUTNJA Kad zaronis do dna mora, a samo kamencic zgrnes u dlan, tako ti pocne neka zora, tako se zavrsi neki dan. I suze detinje kaplju sve teze na snove prazne, k`o prazne mreze. A nekad onako,kao od sale, padne pred tebe zvezda prava, a ti je sutnes vrhom sandale i odes dalje.I kad se spava, kad nebo zaljulja sva svoja klatna, citava noc ti -od snova zlatna. Posle detinjstva sta se sve menja? Opet se radjaju snovi i snovi. Izmedju zvezda i kamenja jastuk kroz zivot i dalje plovi. Samo je nesto teza glava.. Manje se sanja -vise se spava.. Miroslav Mika Antic PS.Umesto komentara,kao preporuku odraslima da zadrze u sebi decju dusu u posmatranju sveta i da primaju druge ljude otvoreno,decjim srcem..citiram ponovo Miku: Neko je...
Piksla! I Au pair skola je proletela dok si lupio dlanom o dlan. Uvek sam voljna da iskusim nesto novo tako da mi je i ovo bio dozivljaj! Sve sto je slatko traje kratko... Mada kada se setim kako mi je bilo muka od hrane, i nije mi bas tako zao sto je "slatko" trajalo "kratko" :) Neznam da li se ikome " novome " ovde dogadja da analizira sebe nekad i sad. Da uporedjuje stvari koje je naucio, koje je zaboravio, usavrsio... Posto to svakodnevno radim, imam utisak da sam u svojoj glavi kreirala vizuelni, progresivni grafikon. Ali evo kako je izgledalo na pocetnoj tacki. Host tata me je pokupio sa "Au pair drop off station " u obliznjem gradu. Voznja mi je izgledala tako dugacko, neznam da li zato sto mi se i dalje nisam bila...
Anticipacija lepog - IDEJE
Када је Кант открио могућност проширивања знања априори (независно од спољашњег искуства) то је било велико откриће које је на крају довело до поделе стварности на појаву и ствар по себи и до коперниканског преокрета у филозофији. Међутим, осим могућности априорног сазнања које се односи на формалне услове простора, времена и каузалитета постоји још једно делимично априорно сазнање које је Шопенхауер споменуо само једном у својим делима а на које филозофи скоро да и нису обратили пажњу, а оно се односи на сазнање лепог. Он се запитао како су уметници старе Грчке могли да дођу до идеала људске лепоте? Како су могли да препознају које је људско обличје лепо а које није. Чиме се уметник могао руководити приликом оцењивања? Одговор је да...
Ma ja sam samo jedna obicna zena... zena koja voli zena koja sanja zena koju nikad niko ne zaboravlja... Ne znam sta to ima u mome glasu i u srcu mom koje je veliko samo i koje zeli mozda i suvise da se upoznamo... Znam samo a to znas i ti bez obzira na godine bez obzira na sne da ja i ti nikada ne zaboravljamo prijatelje... Bicemo prijatelji makar i u snu samo sanjati jedno drugo jer vreme leti za nama ostaju godine toga se samo seti... Kad mi je tesko bilo dao si mi snage volje za zivotom zato nemoj misliti da zudim za tobom i tvojom lepotom... Nije meni nikada glamur vazan bio ni sva blaga sveta najveca je sreca kad nam oci sjaje kao u deteta... A deca se cesto i igraju zmurke skrivaju se vesto to je tajna moja koju s tobom delim...
Jednog dana nekom farmeru upadne magarac u bunar.Zivotinja je njakala i zapomagala,dok je farmer pokusavao da nadje resenje sta treba ciniti..Konacno je odlucio.Posto je magarac bio vec star,a bunar je ionako trebalo zatrpati,nije bilo vredno truda da pokusava da magarca izbavi napolje,vec je resio da ga zatrpa unutra. Pozvao je ceo komsiluk da mu u tome pomogne.Svi su dograbili lopate i poceli da zatrpavaju bunar.Magarac,shvativsi sta se desava,poceo je jos vise da njace i da neutesno place..Nakon izvesnog vremena,na cudjenje svih,zacutao je. Farmer je ubacio jos nekoliko lopata zemlje u bunar,a zatim pogledao dole.Ono sto je video,zaprepastilo ga je.Magarac je cinio nesto neverovatno.Kad god bi na njega sletela zemlja,on ju je otresao...
Nekom zabranjuju zvezde. Nekome krila. I laste. Ja ne zabranjujem nista. Sme se sve sto se ne sme. Samo jedno te molim: pokusaj da ne rastes ni mrvu, svima za inat, do kraja ove pesme. u toj se pesmi zivi slobodno, lepo i ludo. Mozes da izmisljas. Mastas. Da radis sve naopako. U njoj i najvece cudo prestaje da bude cudo, jer sve sto pozelis kad zazmuris ostaje uvek tako. Isturi hrabro i divno prkose detinjaste i lazi i sebe samog. Sme se sve sto se ne sme. I sme se vise od svega! Jedino: nemoj da rastes za inat i tebi i meni do kraja ove pesme. I svaki put kad te slome, pa moras nov san da stvoris, ne sanjaj ga u mraku. Dotrci blize zori. Na pragu ove pesme tako se divno bori i kad namignes samo i osmehnes se polako. Izbroj u sebi do...
100 soneta o ljubavi Matildi Urrutia Gospo moja ljubljena, mnogo patnje osjetih pišuci za te ove pjesme koje nazvah sonetima, mnogo sam trpio,ali radost poklona veca je nego livada. Znao sam dobro i u pocetku da su po vlastitom izboru i radi otmjenosti pjesnici svih vremena odabirali rime što su zvonile poput srebra, kristala ili kanonada. Ja, s mnogo poniznosti, sagradih ove sonete od drveta, dadoh im zvuk te opore i ciste tvari i takvi treba da stignu do tvog sluha. Ti i ja, hodajuci šumom i pješcanom obalom, pored izgubljenih jezera, pepeljastim prostranstvima, skupili smo komade cista drveta, grede izložene ljuljanju vode i nevremena. Od takva najnežnijeg iverja sazdao sam sjekirom, nožem, perorezom ovu drvenariju ljubavi i...
Danas je rodjendan jednoj majci,jednog matorog decaka. Ima jos mnogo majki kojima je danas rodjendan. U to ime,poklanjam dve pesme koje su ispevala dva pesnika: jedan manje poznat,obican,iz naroda i jedan svima poznat,neobican,takodje iz naroda.. MAJKE Sa smezuranim rukama k`o vreze i u licu dosta blede, spustenih glava dole uvek k`o zalosne ive okupane patnjom,zgrusane u ceznji na pragovima sede: Sta sve cinili nismo da stignemo do njih, ako budu zive.. Te nase majke sedele su godinama tako, bez reci i daha, zagledane u bol neku, u vazduh,vodu i drvece. Po njima su kopneli snegovi, rominjala je kisa plaha. I cinilo se da ih ni smrt iz tog mira pokrenuti nece... ZIVODRAG ZIVKOVIC narodni pesnik selo Ramaca,Gornja Gruza. MAJKA Je...
Zivot nam ovaj prebrzo prodje, u trci sa vremenom gubimo, ostaje nam samo da sanjamo i jednom iskreno ljubimo. Nije sva sreca u zlatu i svili i velikom elitnom mestu... Najveca je sreca u ljubavi i pravom, iskrenom prijateljstvu. To smo svi davno shvatili, mi, kojima zivot srce pise... Jer srcem se samo iskreno voli bar jednom, a nekad i vise... Ipak ponekad tuga nas slomi i pomislimo da kraj je svemu... A onda nas ruka prijatelja trgne da plutamo i dalje u vremenu... A vreme prolazi prebrzo, godine minu za tren... Najvaznije je imati ljubav i ne biti nikad usamljen. ..................................... Poruka dragom prijatelju koji me dobro zna... Poruka svim dragim ljudima izmedju jave i sna...:)
Da li si nekada možda prolazila putem kroz moj gradić putem do bogu iza leđa možda nekada davno dok sam još bio mladić možda sa đačkom eskurzijom možda smo i tada jedno drugom mahali jer nismo verovali da je naš suret moguć ali smo se ipak radovali što smo se bar u prolazu sreli jer ljudi se danas sve više razilaze možda telepatija zaista ima svoje moći stalno mi na um dolaze neke oči vesele kao nebo posle kiše zašto stalno mislim na njih kao da ih odavno znam kako da opišem ono što osećam Možda smo se zaista i sreli možda si prošla mojim sokakom kao kroz snove oduvek sam želeo da ti posvetim pesmu al kako to sebi da objasnim kad ne znam kako se taj osećaj zove
U Mostaru sam voleo neku Svetlanu jedne jeseni. Jao,kad bih znao sa kim sada spava, ne bi joj glava..ne bi joj glava.. Jao,kad bi znao ko je sada ljubi, ne bi mu zubi..ne bi mu zubi.. Jao,kad bi znao ko to u meni bere kajsije,jos nedozrele. Govorio sam joj: "Ti si deriste,ti si balavica", sve sam joj govorio. I plakala je na moje ruke,na moje reci. Govorio sam joj: "Ti si andjeo,ti si djavo, sto se pravis svetica"? A padale su svu noc neke modre kise nad Mostarom. Nije bilo sunca,nije bilo ptica, niceg nije bilo. Pitala me je imam li brata, sta studiram, jesam li Hrvat,volim li Rilkea.. sve me je pitala. Pitala me je da li bih mogao sa svakom tako, sacuvaj Boze! Da li je volim,tiho je pitala.. A padale su nad Mostarom neke modre kise...
I moje ce vreme nespokoja doci sanjacu njegove nevidjene oci... U snove mi dolazi i budi sanjani san da bude moj bar na jedan dan. Toga cu dana nasmejana biti a tugu u srcu vesto cu sakriti. Znam i verujem da on to isto zeli da samnom bar jedan dan podeli. Pricacemo o zivotu koji nas u stopu prati... Kako nam je u srcu, mi cemo to znati. I necemo plakati na kraju tog dana... rastacemo se lica nasmejana.:D
Wicca Wicca je jedna od brojnih formi Paganizma, danas najraširenija i najpoznatija. To je religija, priznata zahvaljujući Geraldu Gardneru. Nije kult, jer nema nikakve dogme, nema svete knjige te je vrlo individualna. Jedini je zakon: "Dok ne povredjujes drugog, radi sta ti volja". Wiccani veruju u 3x3 pravilo, odnosno da sve što uradiš ti se vraća 3 puta jače. Dakle, veruju u karmu, kao i u reinkarnaciju. Posle života duša odlazi u Zemlju leta. Wiccanska magija nije visoka magija. Wiccani prave talismane, proucavaju astrologiju, pa i kabalu, bacaju čini i slave promene Majke Zemlje. Sve drevne Boginje se posmatraju kao Velika Boginja, koja ima brojna imena (Izida, Dijana, Hekata, Keridven, Afrodita, itd.). Ima 3 aspekta koji...
Šta je umetnost danas? Šta je umetnost uopšte? Po čemu možemo da kažemo da je nešto umetničko delo? Nemojte očekivati da ovo bude blog o tome šta je umetnost, šta je definiše, odnosno da ovo bude tekst o teoriji umetnosti. Ne. Ovo je tekst o stvarnosti Srbije. Gledao sam na TV B92 emisiju "Ciklotron" (valjda se tako zove), od autora Dušana Šaponje, Dušana Čavića i Ivana Petrovića, evo, nema ni 20 minuta. Naslov emisije je bio "Tenk", a odnosila se na, citiram, "Umetnički rad mlade beogradske studentkinje koja je otadzbini poslala poruku noćnim farbanje tenka izloženog na prostoru Vojnog muzeja u Beogradu." . A šta je to tako famozno ta studentkinja uradila? Pa njen "rad" se sastojao u tome, da dođe na Kališ, i prefarba jedan od dva...
Svoju snagu prepoznaces po tome koliko si u stanju da izdrzis samocu. Gigantske zvezde samuju na ivicama svemira. Sitne su zbunjene, sabijaju se u galaksije. Samo sekvoja bira cistine sa mnogo sunca, uragana u zraku. Samo se paprati zavlace u prasume. Orao nikada nije imao potrebu da se upozna sa drugim orlom. Mravi su izmislili narode. Svoju snagu prepoznaces po tome koliko si u stanju da prebrodis trenutke. Jer trenutak je tezi, i strasniji i duzi od vremena i vecnosti. Miroslav Antic Ps.Sjajno razmisljanje sjajnog coveka.. U malo reci,sve receno..
Dopadaš mi se kada ćutiš jer kao da si odsutna, iz daljine me čuješ i glas te moj ne dodiruje. Kao da su ti oči nekud odletele i poljubac jedan sklopio usne. I pošto su sve stvari pune moje duše, izranjaš iz njih njome ispunjena. Leptiru sna, na moju dušu ličiš i ličiš na reč melanholija. Dopadaš mi se kada ćutiš i kad si kao odsutna. I kao da se žališ , leptirice zaljubljena. Iz daljine me čuješ i glas me tvoj ne dodiruje. Dozvoli mi da ćutim zajedno s ćutanjem tvojim. Pusti me da ti govorim tako©Ęe ćutanjem tvojim, svetlim kao svetiljka, jednostavnim kao prsten. Slična si noći, zaćutala i zvezdana. Ćutanje ti je od zvezda, tako daleko i čisto. Dopadaš mi se kada ćutiš jer kao da si odsutna. Daleka i bolna kao da si preminula. Samo...
Back