Deca 1-3 godine (toddlers)

Vidim da nas ima istom sosu dosta .... :D:zper: ... Armin i nosha ... hmmm ... ponekad hoce, ponekad nece, kad hoce, onda uglavnom -ali ne uvek -pishki u nju , kuci josh nije kakio u noshu ... u vrticu skoro redovno kaki u noshu, ponekad i dva puta ... sveki ga zeznula jedan dan kuci, primetila da je pocheo da kaki, na brzaka ga skinula i posela na noshu mada on nije hteo ... nije kakio 3 dana :roll: ... i taaaakoooo ... chekam godishnji k'o ozeblo sunce, jer on MORA ovog leta da se odvikne, ili ga nece primiti u vrtic ... a i inache , puni jesenas 3 godine , nema smisla ... i da: NECE da prijavi kada mu se pishki ili kaki, inache pricha kao da ima 4 godine ali to NE :dash:

bili smo na prik testu za nutritivne alergene ... NEGATIVAN NA SVE :super::brus: .... sad samo taj 'ebeni okidach za astmu da nadjem ... ostala sam bez ideja :dash:

A jeste radili testiranje na inhalacione alergene, predpostavljam da jeste?
Ima dosta dece, u koje spade I moje, da virus, tj. prehlada gornjih disajnih puteva iziritira donje I dovede do opstrukcije. Pluca se razvijaju do 11 godine. Moje resenje je bila posteda od izazivaca, koliko se moze, naravno I vremenom su polako pocele da se opstrukcije proredjuju. Sad je krenuo opet u vrtic, videcemo kko cemo proci ove jeseni I zime. I nije mu ustanovljena nikakva alergija.
 
Ata jesi li probala da ga stavis negde gde ce imati malo vise privatnosti na nosi? Negde gde nece moci da vas vidi?

Moja mala nece na nosu. Nema sanse ni da sedne. Kad je vidi krene da vristi, place, da se bacaka. Danas ima evo vec dve godine, a krenuli smo sa nudjenjem nose pre godinu dana i svaki put bude isto :(
 
Moj je skinuo sa dve godine. Mislim da je bitno da kad im se skine pelena, da se više ne vraća (sem noću). To : malo gaće - malo pelena, ih zbunjuje.
Mislim, to sve ako se dovoljno zreli, a mislim da je većina dece sa 2.5 godine spremna. Pitanje je samo roditeljske upornosti.
I moj je gledao tatu (uz tatino negodovanje), i stariju decu iz okoline, pa je hteo i on da bude velik.
A adaptera se plašio, da ne upadne u kanalizaciju, pa smo koristili nonu.
 
Neo cestitamo rodjus :) upisi dete u vrtic, tamo ce progovoriti a ako se to je desi, imaju logopeda.
Sto se tice spavanja... kod nas je to normala, beba leze u 23, medo se bar 2-3 puta budi nocu, beba bar 2 puta da sisa I u 5 ja sam na nogama.

A nocas joj nisam dala da se sisom uspavljuje nego u kolevku pa se okretala I prevrtala I bila budna od pola 1 do 3-4...
moram joj uvesti neki red.
 
ovde nema vrtica pre trece godine tj. ima 2 al su puna

nismo isli kod logopeda jer nece da nas prime jer se kod nas u kuci pricaju srpski i engleski, a ne jezik zemlje domacina u kojoj smo.
Ту је бага.
Знам то из прича многих парова овде код мене где живе практично само Срби и Мађари.
Мађарски, или мешовити парови који су децу паралелно учили оба језика(српски и мађарски) имали су случајевце касног проговарања, а деца су, иако често преко три године, говорила ко преко бундева.
Нека научи нпр прво српски којим ти и муж добро владате, а онда нека учи језик који одлучите.
 
Ту је бага.
Знам то из прича многих парова овде код мене где живе практично само Срби и Мађари.
Мађарски, или мешовити парови који су децу паралелно учили оба језика(српски и мађарски) имали су случајевце касног проговарања, а деца су, иако често преко три године, говорила ко преко бундева.
Нека научи нпр прво српски којим ти и муж добро владате, а онда нека учи језик који одлучите.

ne forsiramo mi nju namerno sa dva jezika, nego mm ne zna dobro srpski. meni je lakse da sa njima komuniciram na srpskom
 
Poslednja izmena od moderatora:
Neo, probajte da jasno odredite ko govori srpski, ko engleski, a ko treci (nije vazno koji). Deci je vazno da znaju ko koji jezik govori I tako prave distinkciju (ima I neka laksa rec, ebi ga, ne mogu se sad setiti :)) Onda ce se tebi obracati na srpskom a tati na engleskom. Imamo prijatelje cije trogodisnje dete govori dva jezika, a mala od zaove iz jednojezicne porodice( starija je 3 dana), nijedan.
Jedna moja prijateljica je radila u Francuskoj kao bebisiterka u porodici gde otac prica engleski, majka svedski, u skoli francuski, a bebisiterke sa Balkana, neki od jezika naroda I narodnosti, jer je majka porodice poreklom iz Bosne. I sva deca govore ova 4 jezika. Biliv or not.
Tako da moras imati strpljenja. U principu, I ako sad ne prica, jednog trenutka propricace oba jezika. Takvo je moje iskustvo odrastanja u Vojvodini :)
 
Poslednja izmena od moderatora:
Nema nikakvog jezickoh haosa.
Dete ce progovoriti sve jezike koje slusa. Naravno prvo onaj koji se najcesce koristi u komunikaciji sa detetom.
Do tri godine se ne ide kod logopeda.

Moja snaja je upisala malog sa skoro 3 pune godine u vrtic jer nije pricao, ba su mu bile cizme, aa mu je bila voda, itd...
I dete za manje od mesec dana jasno propricalo. "Mama ajde dodji"
Cudno je kako oni to prelome odjednom.
Hvala Bogu da je tako :)
 
neo, u vecini porodica gde se govori dva jezika deca kasnije progovore ali vrlo brzo savladaju oba jezika, bas dooosta dece iz naseg okruzenja je tako i znas kako sada parlaju po 2-3 jezika
 
Poslednja izmena od moderatora:
neo, u vecini porodica gde se govori dva jezika deca kasnije progovore ali vrlo brzo savladaju oba jezika, bas dooosta dece iz naseg okruzenja je tako i znas kako sada parlaju po 2-3 jezika

Ћао Тара, имам пример пријатеља мојих родитеља - ћале Србин, мајка Францускиња, живели мало у Србији а онда због мужевљевог посла отишли у Немачку.

Та су деца (која су већ одрасли људи) говорила некакав 'есперанто' који се састојао од надробљених речи из свих тих језика. Велике су проблеме имали да их одвикну од такве комуникације.
 
Poslednja izmena od moderatora:
nista jos, isla tetka danas, bila je sinoc do baldina, a danas da pogleda pavle i taj froddo i jos neke, i najvise joj se svidjaju froddo
taman se poklopilo sa mojim zeljama
vodice vlajka il veceras kad malo zahladi il sutra da mu kupi
samo sam jos u dilemi poluotvorene il otvorene
mislim da cu da ostavim to njima da se tamo muce u radnji :lol:
 
Deca mog brata pricaju engleski i srpski
srpski malo losije jer zive u Kanadi
u kuci svi pricaju srpski uvek...engleski u kuci cuju samo na tv ili ako im dodju prijatelji koji ne govore srpski
i lepo su progovorili i nista im ne fali

nije to sad neki problem
 
ovo o jezicima neću ni da komentarišem...

neko pitao za pelene. da pelene smo skinuli skroz! hvala bogu. Ja sam koristila bambus pelene i dojadilo mi više pranje :)
Mogu vam reći da je skidanje išlo glat, bez nekih trauma i incidenata. Prva tri dana se desilo možda po jedanput da se upiški ili da krene da piški, uglavnom kad se zaigra. Ja sam joj u početku češće nutkala nošu, ali sam onda skontala da ako sama ne prijavi, to i nije neko skidanje pelena, pa sam je pustila da se "upiški" da bi skontala da će biti mokra. i to je upalilo. Negde četvrti dan je počela da prijavljuje.
Noćnu smo skinuli nedelju dana nakon dnevne, isto sam mislila da treba da se upiški pa će skontati da ustane i da nam prijavi. I u početku se budila noću plačići, nije znala da kaže šta joj je, pa sam joj ponudila nošu i piškila je. Pre nedelju dana se desili čak dve noći zarednom da se uopšte nije probudila, ali se upiškila. Od tad je budilmo na nekih 2 sata od kad zaspi (pije 2,5 dcl mleka pred spavanje) da piški i to je to.
Preko dana kad izađu sa svekrvom, uglavnom piški pre nego što izađu, neće uopšte napolju da piški...tipa da zaluje cveće ili slično. mada oni ne ostanu duže od 2 sata napolju.
Sledeći projekat mi je zalivanje cveća napolju, to moramo pred more :)
inače nosimo nošu svuda sa sobom :)
ja ponesem, dve presvlake ako idemo na duže, ako samo skoknemo do igrališta, ništa.

evo za dva meseca sa nijednom nije napoju ili na putu upiškila...
 
Eh, zsuki, a ja pomislila sad ces mi neke ultra mega savete za kakenje i piskenje napolju dati :mrgreen: kod kuce jos i nije problem.
I znaci sad navijate sat i budite je nocu? I dokle to ide...ajao kako cu se ja na to naterati da cepkam san kad ona lepo spava sad..

Jos se nismo usudile napolje bez pelene, samo sam joj skinula danas po kuci, obukla joj gacice..sve je gledam i pitam jel ti se piski svaki cas :D ona kaze ne, ne..i odjednom kaze kaka i ode na nosu i piski (izgleda ne razlikuje kad joj se kaki i piski) E, sad nismo jos bile napolju bez pelene..sutra krecem sa tim, valjda :mrgreen:

Bokice, ja ne bih otvorene prstice, mislim da je rano..
 
sali, pa to je super za prvi put i dan u gacicama! odmah je skontala i sela na nosu, svaka cast! ubedjena sam da ce vam ici kao od sale

ja ga skinula golog po kuci, nutksm mu nosu, on seo par puts, nista nije uradio, na kraju mu stavila pelene i posle 15 min je kakio, ali kontam da mu se nije ni kakilo ni piskilo kada je sedeo...
bas nisam pametna, mada sto kaze mica, pokusam pa ako ne ide odustanem pa opet za mesec dana i tako, mozda i uspemo do kraja leta :))
 
odluka pala, uzimaju se ove Froddo
4122.jpg
 
Medo nece sandale samo adidassssss "Mama hocu adidasssss" "das is adidas" mm ga naucio.i sad se zalepio za patike...
jos mu kazem da je vruce al ne vredi... hoce.patike.
inace prosle godine sandale otvorene skroz. Nije nikad ni ogrebao prstice.
ja sam za sto otvorenije. Da noga.dise. cesto ga pustim bosog.

Beba lezi na krevetu a medo prilazi, ljubi je I kaze:"De si LEPOTO!?" :heart:

Osisala sam.ga danas...
 

Back
Top