Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
БЕСПЛАТНО ЗА ФИРМУ, ПРЕСКУПО ЗА НАРОД!

Ово породично предузеће има три локала у граду, и сва три имају фирме на ћирилици. То показује да у овој породици ћирилица има своје место и није ствар „случајног избора“. А онда им је једна друга фирма понудила да им уради „бесплатну“ рекламу на једном локалу под условом да истакне и рекламу за себе. Рецимо да ми не знамо да ли је власник локала задовољан овом услугом. Овде је „бесплатну“ услугу платио – народ.

Цена за „бесплатну“ услугу:

Исти зез је направљен и на табли са прегледом објеката Нишког клиничког центра. Један произвођач лекова је Клиничком центру „бесплатно“ урадио нову таблу са прегледом објеката, али... малкице друкчије. И овде је „бесплатну“ услугу платио – народ.

Цена „бесплатне“ услуге:

Корак по корак, година по годину, генерација по генерацију, и једног тренутка више нико неће ни примећивати у чему је овде зез.

ако под"америчком културом"мислите на културу становника САД:rtfm:...,"брза"храна,дискотеке,рок музика,пространа моторна возила,...
"Američka kultura" ne mora biti inheretno i kultura svih naroda SAD. Ima etničkih grupa koje žive na terotoriji SAD koje se jasno razlikuju od nekih drugih naroda koji tu takođe žive, ko je bio tamo zna o čemu pričam. Dakle, možemo govoriti samo o onom delu kulturnih obrazaca koji prožimaju sve ove različite kulture. (a naravno da možemo pričati i o razlikama).

слажем се да није једноставно,али бих баш волео да наведете културолошке"сличности":roll:данашњих Афроамериканаца и њихових предака који су живели у Африци пре неколико векова
Slabo poznajem kulturološke obrasce afričkih naroda u 17-tom, 18-tom veku kada je to bilo aktuelno, da bih mogao nešto više o tome da pričam... mogu da tražim informacije na internetu, ali to možeš i ti ako te interesuje.

.:rtfm:,а и физиономија довољно показује.... само И хаплогрупе припадају генетици Срба(Динарци) и као што видите има је само око 40-ак посто

Ne znam šta govori fizionomija i DNK u kontekstu kulture naroda. Video sam svojim očima rođene Indonežane, Švajcarce, Holanđane i druge - koji žive ovde i sebe zovu Srbima, i ponašaju se onako kako misle da Srbi treba da se ponašaju. Slabo verujem u te virtuelne identitete. Istorija nas je prisilila da se mešamo međusobno.

показали сте да не знате(не схватате)шта је технократија:whistling:
Hajde ti nam objasni, pa svi da znamo.

ЋИРИЛИЧАРЧИЋ!

О КЛАДИ И ИВЕРУ

Мој деветогодишњи унук је дошао поподне код мене да се игра на рачунару. Телефоном је тражио да му мајка из његовог уџбеника енглеског језика прочита његову забележену шифру за неку видео игрицу и да посебно нагласи кад су слова мала а кад велика. Ево како је записао ту шифру.

Још га нису искварили!

После кажу није народ крив, нису људи криви...
Јел тај народ, јесу ли ти људи имали маме и тате, бабе и деде, да им кажу и да их науче које им је писмо, ако већ државу нису имали да то уради. Како променисмо писмо за свега 30-так година?

Једино што је очигледно, то је да ти немаш аргумената да порекнеш ни једну од мојих тврдњи:

1) језик и писмо често служе као алат којим се намеће идeологија
2) језик и писмо се мењају, а све "линије" или "степенице" развоја су сасвим произвољне.
3) српски и хрватски (а и босански и црногорски, шта год то било) су један те исти језик, јер за скоро потпуно разумевање није потребно никакво предзнање.
4) latinicom se savršeno efikasno zapisuje srpski jezik, dokaz za to je činjenica da si razumeo stavku br. 4

А сад види па ако може још нека невезана опаска, јер аргумената немаш... види па коментариши ко ме плаћа, или испитуј детаље око моје личне карте, или за кога навијам, или друге "релевантне" чињенице.

Ne bih o jeziku, jer se baš i ne slažem (jedan...). No, to nije najvažnije.
Ćirilica je jedino pismo srpske nacionalne kulture. Možda nisam znalac iste, kao neki drugi- no ipak sam čitao stanovite tekstove, i one iz 13. st. i kasnije.
Srpska je kultura na ćirilici.

I- pismo nije svodivo samo na komunikaciju, nego je i simbol identiteta. U slučaju srpskoga jezika, to je više nego u drugih jezika koji su prešli na latinicu- n.pr. turskoga, koji je imao praktički nepismeno stanovništvo zbog arapskoga pisma i prijelaz na latinicu je čak i bolje odgovarao glasovnomu ustroju turskoga. No, srpska ćirilica je živo pismo, u ustavu stoji da je glavno, a kao što je ccpil rekao, praksa je neka druga priča.
Mi veterani foruma sjećamo se njegovih odiseja sa službenim dokumentima, pa svejedno, od šire javnosti- ništa.

To je vrlo zanimljivo pitanje! Postoji čitava nauka koja se time bavi, tzv. "african-american studies"... iznenađujuće je koliko je zapravo današnja američka kultura amalgam afričke i evropske kulture, dakle obe forme su se prožimale da proizvedu ono što danas zovemo "američkom kulturom". Postoji mnogo toga što se danas vezuje za "tipično američku kulturu", što je zapravo direktna posledica robova pridošlih iz Afrike - počev od agrikulture, kauboja, bluz muzike i ostalih muzika nastalih na njegovim osnovama, ishrane, pa do lingvističkih "ostataka" u formi opšte prihvaćenih reči... dakle nije baš sve tako jednostavno.

A ti si odrastao u šumi pa ne znaš šta je "genetski kod"?

Dosadan si kao pokvarena ploča, postavljaš isto pitanje na koje ti je već odgovoreno. Hajde da je bar smešno, probaj nešto zabavnije.

Ne postoji nikakva "genetska šizofrenost" stnovnika Srbije, osim kao ideja u tvojoj glavi.

"againstallods" je virtuelni identitet. To je nestvarna predstava realnog identiteta. Čudi me da to ne znaš.

Pričaj mi o zloj tehnokratiji, ti koji ne silaziš sa interneta... udruženje zavisnika od sexa podržava celibat...
ако под"америчком културом"мислите на културу становника САД:rtfm:...,"брза"храна,дискотеке,рок музика,пространа моторна возила,...
слажем се да није једноставно,али бих баш волео да наведете културолошке"сличности":roll:данашњих Афроамериканаца и њихових предака који су живели у Африци пре неколико векова

који су то"ми" :think:

доказ шизофрености...:rtfm:
63308483.png
,а и физиономија довољно показује...:lol:,ово истраживање је обухватило мали број људи,а да је којим случајем учествовало више људи и да су обухватили целу:rtfm: Србијицу(јеше, цигане, цицаре,...)
само И хаплогрупе припадају генетици Срба(Динарци) и као што видите има је само око 40-ак посто :hahaha:

показали сте да не знате(не схватате)шта је технократија:whistling:

ОПЕТ ГРАЂАНИН БЕСПЛАТНО УРАДИО ПОСАО ПЛАЋЕНИХ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА!

На улици девојчица ми је поклонила компакт диск који је Пошта Србије израдила да би грађане упознала са увођењем ПАК, поштанског адресног кода:

Лепо је што су натписи на диску на ћирилици, али непријатно изненађење је представљало што се код претраживања на Интернету захтев за увид у лични ПАК мора поставити баш на латиници:

О овом случају дискриминације нашег ћириличног писма у Србији и то од стране државне установе Поште Србије писао сам на више места:

http://чуварићирилице.срб/свитак_26.Срб

али и о директном форсирању латинице: Српски/ћирилица, стр. 4, #72:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1757748&page=4

А онда је још један грађанин „пресавио табак“ и обратио се директно Пошти Србије:

И добио одговор:

Дакле, вредело је! Да ли је баш било неопходно да грађанин употреби израз „срамота“ да би људи ставили прст на чело и урадили нешто што је требало да ураде и да их нико није подсећао на то?

А њихов израз „Разлог зашто претраживач функционише само са уносом података на латиници је информатичке природе“ је „клајновање“ које смо већ оставили без гаћа! Уз исте те „разлоге“ су могли одмах урадити оно што су овде обећали да ће урадити.

Но, напредак је већ само њихово увиђање пропуста и обећање да ће га отклонити.

РАСКРИНКАВАЊЕ ПИЛИПЕНДОВАЊА

„Пилипенда“ је овде пренео туђи прилог, приписао га мени па ме исмева.
Цццц...
Од некога за кога већ знамо да оће да слаже и да му не пада ни на крај памети извињење за бјелодано показане лажи не чуди ново лагање, то је само још једно у подужем низу.
Ипак, помало чуди што неко ко толико лаже није временом бар мало увјежбао ту дисциплину. Воли да лаже, ал н’ уме.
Да се барем закачио за неку моју алузију, неку метафору, за нешто што оставља простор да се тумачи и овако и онако... Не, лажов ме „раскринкава” на најглупљи могући начин упирући прстом у примјер у који шапом не би упро ни бјеснилом заражени ротвајлер.
Данас је све више младих људи на нашим телевизијама који никад нису живели у Хрватској, а говоре „ужитак“, „угођај“, „спочитава“... И, ето нам сутрашњих нових бранитеља „српске латинице“.
SUfv18s.jpg

Не бих да спочитавањем кварим угођај ужитка „Чуварима ћирилице”, сутрашњим бранитељима „српске латинице”! :bye:

Увјерен да су ријеч ужитак користили и сами „ћириличари” макар у понеком тексту, откуцах у Гуглу „чувари ћирилице ужитак” и ето шта ми искочи. Да ли су се зезали они чији је то налог на Фејсбуку, то треба питати њих.
Наведем читко, јасно и прилично крупним словима одакле сам преузео поменути прилог и не само да прилог не приписујем ономе који себе види у свему, него га и не помињем.
Колико треба бити глуп па након тога написати: „,Пилипенда’ је овде пренео туђи прилог, приписао га мени па ме исмева”?

Колико треба бити глуп па то још и „досолити” измишљањем типа:
И сад замислите да ме неки пилипенда нападне...

И сад замислите да и неки њихов прилог пилипенда припише мени и да ме исмева.
Замислите да Пилипенда уради нешто што никад није урадио, па ме онда подржите кад га опљунем за то што није урадио!
Образ – ђон. Интелигенција – нула.

Он траћи свој живот на прекопавање мојих прилога наменски тражећи у њима разлоге за џангризање и пакост, да би олакшао својој души. Попут неког пса луталице доконо стоји на тротоару и – лаје на пролазнике. Има ли он породицу, има ли посао, да ли он уопште брине о некоме, има ли било какав циљ у животу?
Ономе који лаже ко пас „раскринкавајући некога ко попут пса луталице доконо стоји на тротоару и лаје на пролазнике”, од мене само једно гласно: „ЧИБЕ!”

ЋИРИЛИЦА – У СРБИЈИ ЗАБРАЊЕНА, У ГРЧКОЈ ЖИВА И ЗДРАВА!

Унук објашњава:

Часовник који је 1917. г. мој деда Милош Р. Стојшић купио на Крфу од америчког војника. Један Грк фирмописац је по дединој жељи на њему написао : „Милош Р.Стојшић Резервни поручник "Мачванин" Крф“

У то време у дединој отаџбини окупатор је забранио ћирилицу. Е, баш да му не учини ћеф!

За: Пилипенда

Јеси ли ти ограничен? Жељко је јасно образложио да тај сајт није његов, да исто име користи неко други и прилозима то доказао: уместо Жељкове фотографије стоји сличица шлема на коме су уцртана слова Ч и Ћ.
И што ти је требало толико времена да одговориш, све досад си смишљао одговор?

За: Пилипенда

Јеси ли ти ограничен? Жељко је јасно образложио да тај сајт није његов, да исто име користи неко други и прилозима то доказао: уместо Жељкове фотографије стоји сличица шлема на коме су уцртана слова Ч и Ћ.
И што ти је требало толико времена да одговориш, све досад си смишљао одговор?

А ко је рекао да је налог његов? Побогу и забога, па има ли код вас у Удружењу ико са коефицијентом интелигенције већим од броја ципела? Знате ли барем прочитати оно што је написано (и то ћирилицом у коју се заклињете)? Цццц... Мене је срамота оволике глупости коју гледам.
А касним са одговором јер ја не живим на форуму, живим на тротоару гдје доконо лајем на пролазнике па свратим на форум тек кад ми стигне смјена за тротоар. :p

''А ко је рекао да је налог његов? Побогу и забога, па има ли код вас у Удружењу ико са коефицијентом интелигенције већим од броја ципела? Знате ли барем прочитати оно што је написано (и то ћирилицом у коју се заклињете)? Цццц... Мене је срамота оволике глупости коју гледам.''

Пази што си ти наиван. Сад ниси нигде казао да је то Жељков сајт, ниси казао да је то овај Жељко. Изнесеш Жељков цитат где критикује употребу речи ужитак па то спојиш са цитатом ко зна ког Жељка који је употребио исту реч, а на основу чега се подсмеваш и говориш да лаже, а у ствари то ти радиш и у суштини фалсификујеш.

Такви људи су углавном против ћирилице.

Е па то онда објашњава зашто се саплићете на сваком кораку! :klap:

Заиста, кад год се ја "саплетем", ти изведеш закључак да лажем. Кад год ја указујем на истребљивање ћирилице, ти кажеш да лажем. Ти си чувар народног спокојства и безбрижности. Да није тебе, народ би се забринуо за судбину ћирилице, наравно потпуно непотребно, јер би насео на моје лажи.

Због тога да ми ниси мрднуо са тротоара док не обезбедиш замену. Чему би служила моја указивања на угроженост ћирилице ако иза њих не би дошло твоје дежурно и умирујуће "ав"?

''А ко је рекао да је налог његов? Побогу и забога, па има ли код вас у Удружењу ико са коефицијентом интелигенције већим од броја ципела? Знате ли барем прочитати оно што је написано (и то ћирилицом у коју се заклињете)? Цццц... Мене је срамота оволике глупости коју гледам.''

Пази што си ти наиван. Сад ниси нигде казао да је то Жељков сајт, ниси казао да је то овај Жељко. Изнесеш Жељков цитат где критикује употребу речи ужитак па то спојиш са цитатом ко зна ког Жељка који је употребио исту реч, а на основу чега се подсмеваш и говориш да лаже, а у ствари то ти радиш и у суштини фалсификујеш.

Такви људи су углавном против ћирилице.

Џаба теби ћирилица, синко мој... :(
Молим старије колеге форумаше да ми кажу да је „Наутилус” назив неке форумске скривене камере, биће ми лакше...

Заиста, кад год се ја "саплетем", ти изведеш закључак да лажем. Кад год ја указујем на истребљивање ћирилице, ти кажеш да лажем. Ти си чувар народног спокојства и безбрижности. Да није тебе, народ би се забринуо за судбину ћирилице, наравно потпуно непотребно, јер би насео на моје лажи.

Због тога да ми ниси мрднуо са тротоара док не обезбедиш замену. Чему би служила моја указивања на угроженост ћирилице ако иза њих не би дошло твоје дежурно и умирујуће "ав"?

На најбољем сте путу да загазите у политику (а можда се и Удружење спрема да прерасте у странку). Мањак памети и болесни вишак сујете, доживљавање себе као месијанског спасиоца, глуматање жртве коју невину прогоне а која трпи све „постојано кано клисурина”, предлагање реформи о којима се не зна ништа, бесмислене памфлетске пароле офуцане од пречесте употребе, изостанак елементарног осјећаја стида, подметање, измишљање, отворено и траљаво лагање... а све у име вишег циља и на ползу васцијела народа – све су то одлике савременог политичара. Сасвим логичан развојни пут, кроатистика је ионако одувијек била дио политике, а не лингвистике.
Овдје нам се случајно укрштени путеви разилазе. ЧИБЕ!

На најбољем сте путу да загазите у политику (а можда се и Удружење спрема да прерасте у странку)...Овдје нам се случајно укрштени путеви разилазе. ЧИБЕ!

Коначно смо се сложили да се не слажемо. Ја никада нисам ни крио да је „ћириличарење“ баш политичка делатност, а не „лингвистичка“. Политика је насрнула на ћирилицу, па политика мора и да брани ћирилицу. Агресија увек има неки политички циљ, па и устанак против агресије такође мора да има политички циљ. По чему би агресор имао „право“ на политику, а устаник не би?. При том ме „прерастање у странку“ не занима.

Иза политичког циља стоји и средство борбе и аргументација. Колонијални окупатори су измислили „национализам“ у негативном значењу; нацисти су устанике проглашавали за „бандите“; Наташа Кандић Србе прогнане са Космета проглашава за „екстремисте“; „глобализам“ је еуфемистички израз за грамзивост за туђим, па народе који желе да буду своји на своме бомбама приводи „демократији и људским правима“, и сл.

Ја сам „равноправност писама и богатство двоазбучја“ прозрео као подвалу која има за политички циљ пресловљавање мог народа, па остварујући мој политички циљ указујем народу на ту подвалу, а ти остварујући твој политички циљ ме проглашаваш за „лажова“. Из ове непомирљиве разлике ти и ја не треба да се даље рвемо и мучимо јер нећемо један другом променити политичке циљеве, па ни средство борбе ни аргументацију.

„Крстарица“ је довољно широкогруда на њој и ти и ја можемо да износимо свако своје ставове. Ти се држи твоје „равноправности писама и богатства двоазбучја“ који су важили само за једну страну, а ја ћу наставити да указујем да искорењивање ћирилице није никакав „спонтани процес“ него смишљени, планирани, организовани, финансирани и контролисани процес који има свој јасни политички циљ.

ВИЈЕТНАМСКА ЛАТИНИЦА – ТЕКОВИНА ВАТИКАНСКЕ МЕТЛЕ У РУКАМА ФРАНЦУСКИХ КАТОЛИЧКИХ МИСИОНАРА

Мој 15-тогодишњи унук је на рачунару слушао музику својих вршњака. У пролазу изнад њега видео сам на екрану да је песма титлована поред енглеског језика и на вијетнамској латиници:

Пошто ми је познато да је у Вијетнаму латиница заменила вишевековно идеограмско писмо које је било вијетнамска верзија кинеских знакова, одлучио сам да мало „прогуглам“. Ево шта сам нашао.

Вијетнам је под кинеском влашћу био од 111. г. пре наше ере до 938. г. наше ере и у том периоду званични писани језик је био кинески, на вијетнамском звани Chữ-nho, и у Вијетнаму је паралелно коришћен све до 1918. г. Током 10. века будистички свештеници Вијетнамци су кинеско писмо прилагодили за свој језик и назвали га 'Chữ-nôm' (јужно писмо). Најстарији познати пример вијетнамске верзије кинеског писма је натпис на стели пагоде Бао Ан у Јен Лангу, у покрајини Vinh Phu, и потиче из 1209. г. (династија Ли).

Вијетнамска верзија кинеског писма се на Универзитету Хо Ши Мин предавала до 1993. г као и на Институту за вијетнамско-кинеско писмо у Ханоју, који је претходно објавио речник знакова на том писму.

Када су католички мисионари током XVII века почели да пристижу у Вијетнам, израдили су ново латинично писмо за вијетнамски језик – Quốc Ngữ (национални језик) и користили га за писање молитвеника и других верских књига на вијетнамском језику. Мада су у стварању овог писма поред разних мисионара учествовали и вијетнамски реформатори, за творца овог латиничног вијетнамског писма се сматра француски мисионар језуита Александар де Род.

Средином XVIII века неке школе у Вијетнаму су почеле да спорадично предају вијетнамско латинично писмо, а почетком XX века оно је постало широко распрострањено. Данас је латиница једино вијетнамско писмо.

Сматрам да овде треба рећи да су сами Вијетнамци пристали да преузму латиницу, и да су коначним националним ослобођењем од колонијалног окупатора Француза имали могућности да поврате своје историјско писмо. Могуће је да је новим генерацијама изгледало практичније и лакше фонетско латинично писмо него идеограмско.

То исто важи и за Србе!

Уз једну велику разлику: њихово хиљадугодишње ћирилично писмо нема ама баш ни један једини „недостатак“ у односу на наметнуто „друго писмо“.

НАПРОТИВ!

Ја никада нисам ни крио да је „ћириличарење“ баш политичка делатност, а не „лингвистичка“.
(...)
Иза политичког циља стоји и средство борбе и аргументација.

Нека ме уредници форума (модератори, администратори) исправе ако гријешим, али чини ми се да подјела на подфоруме постоји да би се направио какав-такав ред на форуму.

Постоји „Форум — Наука и образовање — Језик”, а постоји и „Форум — Друштво — Политика”.

Има ли ишта логичније од тога да се „политичка дјелатност, а не ,лингвистичка’” избаци из науке и образовања и смјести тамо гдје и припада, у политику?
Поготово када више не може бити ама баш никакве сумње да ли су објаве лингвистичке или политичке природе јер се политички дјелатник сам изјаснио.

Знам да је премјештање раније објављених прилога тешко изводљиво, али је зато веома лако од ове тачке па надаље политичка трутјкања премјестити у „Политику”, зар не? :bye:

Back