Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
„МРЗИ МЕ ДА НАПРАВИМ ЈЕДНО 'КЛИК'“

СИЛОВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ

...Шалу на страну, српска латиница свакако има своје примене. Не знам чиме се ти бавиш, али у мом пољу (IT) текстови написани ћирилицом изгледају трагикомично, због константног пребацивања из ћириличног мода у латинични, једна реч овако, друга онако, просто видиш да је у питању силовање...

На Интернету сам виђао текстове писане искључиво малим словима. Почеци реченица, лична имена, називи градова, држава, народа – све само малим словима. На примедбе читалаца, аутори обично одговарају да их „мрзи да пребацују мала и велика слова“, другим речима мрзи их да направе једно „клик“. Исти изговор наводе и што не користе ћирилицу: „Мрзи ме да стално мењам писмо“. И Ви сте сами рекли да Вам двоазбучни текстови из информатике „делују трагикомично“.

Ја таквим људима пребацујем недостатак обичне – људске уредности. Мени такви људи личе на оне који су изашли на улицу са распертланим ципелама и незакопчаним шлицом. („Мрзи ме да стално закопчавам и откопчавам шлиц, да стално везујем и развезујем пертле“.)

Двоазбучне књиге нису никаква „новост“ ни „реткост“! Ја сам француски језик учио из ћириличног уџбеника; Немци, Французи, Американци... руски језик уче из својих латиничних уџбеника; Кинези, Јапанци, Грци, Јевреји, Арапи, Индуси, Јермени, Грузини... руски језик такође уче из уџбеника на својим писмима, и издавачи таквих уџбеника неће рећи да их „мрзи да стално мењају слова“. Миланковићеви научни радови на српском језику су пуни формула са грчким и латинским словима, па се научник није због тога одрекао свог ћириличног писма и није га „мрзело да мења“...

...To me nasilno "iskorenjivanje" podseća na film Fahrenheit 451.

А мене искорењивање ћирилице подсећа на - окупацију!

И свеједно ми је да ли је то искорењивање насилно или уз клицање братству и јединству и "равноправности писама и богатству двоазбучја".

Миланковићеви научни радови на српском језику су пуни формула са грчким и латинским словима, па се научник није због тога одрекао свог ћириличног писма и није га „мрзело да мења“...
Не знам ко овде говори о "одрицању од ћириличног писма" осим оних који имају патолошки страх од српске латинице коју читају и пишу без проблема (када њима одговара), а овамо се кобајаги боре против ње?

Заправо, боље да ја Вас питам - колико пута је потребно да напишем реченицу "треба да користимо оба писма"- да бисте Ви то разумели онако како пише, а не онако како Вама одговара?

Да ли је довољно пет пута, десет пута, или је потребно више? Мене не мрзи, Ви само реците колико пута треба да поновим да сам против искорењавања било ког писма, све док не будете разумели шта говорим.

Да ли наш текст треба да буде попут овог бугарског, па да количину података изражавамо у некаквим комичним мегаватима? Зашто, када се оба писма уче у школи? Да ли бисте били задовољни избацивањем латинице из школе и забраном њеног коришћења, као што приличи свим ваљаним диктатурама?

КЛАЈНОВАЊЕ ДОБИЛО УНУЧЕ – ПИЛИПЕНДОВАЊЕ

„Да вам се језик не би преметнуо у хрватски, пишите га – хрватским словима“!

Мени то личи на „логику“: Да вам мишеви не би појели летину, храните их – летином!

Заиста, оригинална досетка кухињске лингвистике. Ја одавно тврдим да је главно средство искорењивања ћирилице – подваљивање:

„Чувам ћирилицу нудећи вам – латиницу“!
Неуки и наивни (а то је ваше друштво) помислили би да наводници означавају моје ријечи. Не знају они да ви највише волите да се свађате са оним што саговорник никад није рекао. Не смета то мени, на ту особину која краси све кроатисте сам одавно огуглао.

"Какво јело, такав прибор"
Жива истина. Шта све неки једу, не чуди ме да им је такав и прибор.

Тврдња да „не можемо учити стране језике и писати формуле без слова ĐČĆŽŠ“ је клајновање, а тврдња да „тврдоћириличари тражењем искључивости ћирилице за српски језик истовремено траже и искључивост екавице“ је – пилипендовање.

Па ијекавица је у српском језику старија и од ћирилице! Срби су прво говорили ијекавски, па тек онда примили ћирилицу. Нека „унук“ наведе један једини пример да је неки ћириличар одбијањем латинице одбијао и ијекавицу.

До сада смо знали шта је клајновање, а сада смо научили и шта је пилипендовање.
Што се тиче ћириличне екавице и њене искључивости, опет дерете исту козу и опет се свађате сами са собом. На то сам већ одговорио: http://forum.krstarica.com/showthre...смо-државе?p=28448510&viewfull=1#post28448510

Ви као појма немате да су многи ћириличари и искључиви екавичари? Није него. Не знам ком крилу поцијепане „Ћирилице” припадате, али приупитајте нпр. Добрицу шта мисли о томе.

Било би лијепо да (кад већ носите презиме по Пилипу) мјесто измишљања „пилипендовања” посветите мало пажње властитој реченици: „Није фер пред наше младе сународнике излазити са неистинама и обмањивати их.” За почетак, биће довољно да младим сународницима упутите који ред извињења што их годинама лажете, у шта смо се сви могли увјерити:
http://forum.krstarica.com/showthre...смо-државе?p=28589597&viewfull=1#post28589597

Не знам ко овде говори о "одрицању од ћириличног писма" осим оних који имају патолошки страх од српске латинице коју читају и пишу без проблема (када њима одговара), а овамо се кобајаги боре против ње?

Заправо, боље да ја Вас питам - колико пута је потребно да напишем реченицу "треба да користимо оба писма"- да бисте Ви то разумели онако како пише, а не онако како Вама одговара?

Да ли је довољно пет пута, десет пута, или је потребно више? Мене не мрзи, Ви само реците колико пута треба да поновим да сам против искорењавања било ког писма, све док не будете разумели шта говорим.

Да ли наш текст треба да буде попут овог бугарског, па да количину података изражавамо у некаквим комичним мегаватима? Зашто, када се оба писма уче у школи? Да ли бисте били задовољни избацивањем латинице из школе и забраном њеног коришћења, као што приличи свим ваљаним диктатурама?

1. За српски језик не треба да користимо више од једног писма.

2. Да ли у Бугарској, Русији, Француској итд, влада диктатура, пошто се у свим ти м земљама домицилни језик записује једним писмом?

3. Ознака за мегават није MB, него MW, мислим да су ствари сасвим јасне..

...Заправо, боље да ја Вас питам - колико пута је потребно да напишем реченицу "треба да користимо оба писма"- да бисте Ви то разумели онако како пише, а не онако како Вама одговара?....

Није уопште потребно да је пишете и понављате. Можете слободно све српске лингвисте постројити и командовати им да ми до бесвести понављају то питање - нећете ме преварити!

"Равноправност писама и богатство двоазбучја" као мамац Новосадског "договора" који је имао циљ да прикрије удицу - пресловљавање српског народа, и који је важио једино за Србе док су га Хрвати згазили као опушак - је смишљена превара! Да ли сте свесни различитог ефекта који је тај "договор" постигао код Срба и Хрвата? Шта је остало од "оба писма" код Хрвата? Ко је то "ми треба да користимо..."? "Ми Срби и Хрвати", или само "ми Срби"? То није исто!

...Да ли је довољно пет пута, десет пута, или је потребно више? Мене не мрзи...

Не вреди Вам ни милион пута. Нећете ме преварити! Објаснио сам зашто.

... Да ли бисте били задовољни избацивањем латинице из школе и забраном њеног коришћења, као што приличи свим ваљаним диктатурама?

Ако је принцип "један језик - једно писмо" за Вас "диктатура", онда "диктатуре" постоје у безмало читавом људском роду, у целом свету! Па да ли је баш тако?

Нисам за "забрану коришћења латинице", јер ни Новосадски "договор" није изричито забранио ћирилицу, па је изокола опет постигао свој циљ - напуштање ћирилице!

Већ сам поштено јавно саопштио за шта јесам: за напуштање учења у основној школи хрватске латинице као "другог писма" и увођење предвуковске ћирилице као другог писма! Тада не бисмо били као Румуни, народ чија историјска вертикала траје само 150 година, и сви бисмо могли да читамо "Мирослављево јеванђеље", "Душанов законик", натписе на Студеници, Пећкој патријаршији, Сопоћанима, Грачаници... А ко учи страни језик, на првом часу ће учити писмо тог језика, као и у предјугословенској Србији.

"Они" су били стрпљиви, и наши сународници су се из генерације у генерацију рађали и одрастали у окружењу поступног повећања превласти латинице и смањивања присутности ћирилице, па су латиницу доживљавали као "наше писмо", па нестајање ћирилице нису ни примећивали, па се данас туку за туђе у уверењу да бране своје!

Обрнутим путем, из генерације у генерацију наши сународници би се рађали и одрастали у окружењу све већег присуства ћирилице, па би је без комплекса прихватали као наше писмо, и не би имали потребе да крај две здраве ноге на силу храмљу, да крај два здрава ока на силу чкиље, да сами себи избијају здраве зубе да би уградили - зубне протезе.

Држава би обезбеђењем да све телевизије, сваки рачунар и сваки мобилни телефон, да све етикете на производима у трговини, сви јавни натписи на фирмама имају ћирилицу, и "обрнути поступак" би мога да буде и знатно краћи од једне људске генерације. А ја тврдим да је до сада држава смишљено смањивала присуство ћирилице уз подвале о "техничким ограничењима", па су нове генерације и саме поступно постајале протеривачи ћирилице, а коловође тог протеривања су баш лингвисти и информатичари!

Ето, ја сам поштено рекао шта мислим.

Poslednja izmena:

Овде је сто пута речено да употреба два писма у једном језику неминовно води до нестајања једног од њих, у овом случају ћирилицe. И поред тога што ти ово знаш, залажеш се за оба писма, али то само кобајаги, а стварни циљ ти је затирање ћирилице, и то што приписујеш нама ти у ствари радиш и несвесно се офираш.

Не знам зашто си нервозан... јеси ли гладан? Ако јеси, узми Snickers...нису сви Срби у вукојебинама!... :kez:

Добро, ми смо по твојим речима "ограничени" на два писма, а ти си ограничен на једно... је ли то боље или горе у смислу ограничености?
Шалу на страну, српска латиница свакако има своје примене. Не знам чиме се ти бавиш, али у мом пољу (IT) текстови написани ћирилицом изгледају трагикомично, због константног пребацивања из ћириличног мода у латинични, једна реч овако, друга онако, просто видиш да је у питању силовање. На другу страну, више волим да читам новине и класичну литературу на ћирилици.

Не, теби је идеологија преобликовала перцепцију стварности (а то је оно што идеологија ради по дефиницији), па твој организам латиницу види као смртну опасност у смислу означитеља непријатељске идеологије... наравно, све су то виртуелни проблеми који постоје само између твојих ушију.
опет вас спопадају некакви"Срби":hahaha:

вероватно мислите на југословене,црвeне југословене,слобине југословене,"демократе",ЈЕВРопљане,(мало)грађане света,...,зато што Срба нема:rtfm:скоро цео век

поздаравља вас Људевит"Србин":bye: http://en.wikipedia.org/wiki/Gaj's_Latin_alphabet

Већ сам поштено јавно саопштио за шта јесам: за напуштање учења у основној школи хрватске латинице као "другог писма" и увођење предвуковске ћирилице као другог писма!
Naravno, našoj državi ne treba ništa bolje nego da ima još malo više retardiranu generaciju osnovaca nego što već ima... Željkova reforma bi omogućila brdo novih mogućnosti:
- da deca ne umeju do 16-te godine da koriste internet, jer ne bi znali da otkucaju www.google.com
- deca ne bi znala hemiju, jer se znakovi obeležavaju latinicom (osim ako Željko ne smisli alternativni ćirilični sistem hemijskih elemenata)
- deca ne bi umela da programiraju (mada bi Željko razvio specijalni ćirilični programski jezik za učenje)
- deca ne bi mogla da uče ni jedan strani jezik osim ruskog, bugarskog i par egzotičnih jezika
- deca ne bi znala fiziku i matematiku jer bi im standardna notacija bila nepoznata
- međutim, sve te nedostatke bi lako kompenzovali čitanjem Miroslavljevog jevanđelja u originalu, pošto i vrapci na grani znaju da prosečan šesnaestogodišnjak izgara od želje da čita jevanđelja pred spavanje, samo još to ne zna jer je naučen zloj latinici koja mu kvari srbski mozak.

Divna, divna zemlja bismo bili, mislim da bi nam i Kim Džong Un pozavideo.

A evo šta Kinezi puštaju deci u prvom razredu, zato i jesu ovako propali i izgubili svoj identitet

http://www.iqiyi.com/edu/20130412/01a541d7e1f9f7b0.html

Naravno, našoj državi ne treba ništa bolje nego da ima još malo više retardiranu generaciju osnovaca nego što već ima... Željkova reforma bi omogućila brdo novih mogućnosti:
- da deca ne umeju do 16-te godine da koriste internet, jer ne bi znali da otkucaju www.google.com
- deca ne bi znala hemiju, jer se znakovi obeležavaju latinicom (osim ako Željko ne smisli alternativni ćirilični sistem hemijskih elemenata)
- deca ne bi umela da programiraju (mada bi Željko razvio specijalni ćirilični programski jezik za učenje)
- deca ne bi mogla da uče ni jedan strani jezik osim ruskog, bugarskog i par egzotičnih jezika
- deca ne bi znala fiziku i matematiku jer bi im standardna notacija bila nepoznata
- međutim, sve te nedostatke bi lako kompenzovali čitanjem Miroslavljevog jevanđelja u originalu, pošto i vrapci na grani znaju da prosečan šesnaestogodišnjak izgara od želje da čita jevanđelja pred spavanje, samo još to ne zna jer je naučen zloj latinici koja mu kvari srbski mozak.

Divna, divna zemlja bismo bili, mislim da bi nam i Kim Džong Un pozavideo.

A evo šta Kinezi puštaju deci u prvom razredu, zato i jesu ovako propali i izgubili svoj identitet

http://www.iqiyi.com/edu/20130412/01a541d7e1f9f7b0.html

Јесте, Грци на пример живе у каменом добу, кад виде рачунар беже..

Naravno, našoj državi ne treba ništa bolje nego da ima još malo više retardiranu generaciju osnovaca nego što već ima... Željkova reforma bi omogućila brdo novih mogućnosti:...

Више пута сам рекао да је основно средство истребљивача ћирилице – подваљивање.

Идемо редом:

"Naravno, našoj državi ne treba ništa bolje nego da ima još malo više retardiranu generaciju osnovaca nego što već ima... Željkova reforma bi omogućila brdo novih mogućnosti:
- da deca ne umeju do 16-te godine da koriste internet, jer ne bi znali da otkucaju www.google.com"

Деца већ у првом разреду основне школе уче енглески и Интернет умеју да користе и далеко пре 16-те године, а да би откуцала www.google.com уопште им нису потребна слова ĐČĆŠŽ! У томе и јесте подвала, да се под видом потребе латинске абецеде Србима ували хрватска латиница!
------------------

"- deca ne bi znala hemiju, jer se znakovi obeležavaju latinicom (osim ako Željko ne smisli alternativni ćirilični sistem hemijskih elemenata)"

Деца би сасвим добро знала хемију (у зависности од тога колико уче) јер у хемијским ознакама не постоје слова ĐČĆŠŽ! Опет подваљивање.
------------------------

"- deca ne bi umela da programiraju (mada bi Željko razvio specijalni ćirilični programski jezik za učenje)"

„Програмирањем“ се ни данас не баве деца него одрасли, али ни за програмирање им слова ĐČĆŠŽ не значе ништа. Ни 98% одраслих који висе на Интернету не баве се програмирањем. Опет подваљивање.
---------------------------

"- deca ne bi mogla da uče ni jedan strani jezik osim ruskog, bugarskog i par egzotičnih jezika"

И деца и одрасли су у предјугословенској Србији сасвим лепо учили стране језике иако нису учили хрватску латиницу. У ком то страном језику се користе слова ĐČĆŠŽ? Ко год учи неки страни језик, на првом часу учи слова тог језика. Ја сам као 12-тогодишњак учио француски, и тада сам већ знао хрватску латиницу као „друго писмо“, али ми за француски језик она није била ни од какве користи. То је прва подвала по овом питању. И зар су само „руски, бугарски и пар егзотичних језика“ – страни језици? То је друга подвала по овом питању.
------------------

"- deca ne bi znala fiziku i matematiku jer bi im standardna notacija bila nepoznata"

Па наравно, свет није знао за физику и математику све док није научио слова ĐČĆŠŽ! Опет подваљивање.
-------------------------

"- međutim, sve te nedostatke bi lako kompenzovali čitanjem Miroslavljevog jevanđelja u originalu, pošto i vrapci na grani znaju da prosečan šesnaestogodišnjak izgara od želje da čita jevanđelja pred spavanje, samo još to ne zna jer je naučen zloj latinici koja mu kvari srbski mozak. Divna, divna zemlja bismo bili, mislim da bi nam i Kim Džong Un pozavideo."

Ово је већ нервозно реаговање немоћног човека. Ово и није „аргументација“, ово је – ругање. Па добро, ја сам већ навикао на ругања и примам их на своју душу. Ја и даље сматрам да истребљивачи ћирилице међу нашим сународницима нису „кривци“, него жртве! Жртве Новосадског „договора“ чији циљ и јесте био да ми о ћирилици баш тако презриво мислимо, и да се сами упрегнемо у туђа кола и радимо туђ посао – искорењивање ћирилице.
-----------------------

„ A evo šta Kinezi puštaju deci u prvom razredu, zato i jesu ovako propali i izgubili svoj identitet“.

Други народи не уређују послове у нашем народу. А наши истребљивачи ћирилице прећуткују безброј примера из других народа који им кваре рачун и потржу само оне примере који им иду у рачун! Опет подваљивање.

Јутрос сам у мојој електронској пошти у сандучету „непожељна пошта“ по трећи пут затекао кинеско писмо, и сад га приказујем да бих показао да за „знање програмирања“ нису потребна слова ĐČĆŠŽ. Ко је Кинезима, Јапанцима, Индусима, Арапима, Јеврејима... програмирао рачунаре за њихове језике и писма? Вероватно неки наш љубитељ „равноправности писама и богатства двоазбучја“ из САНУ, Матице српске, Вукове задужбине, са катедре за српски језик са неког од наших филозофских и филолошких факултета. Сироти народи, шта би они без наше помоћи. Гледајте њихову немоћ:

Сад ће наши истребљивачи ћирилице рећи:

"Ха, ту сам те чекао! Јел' видиш да користе латиничне бројеве"!

Poslednja izmena:
......... а да би откуцала www.google.com уопште им нису потребна слова ĐČĆŠŽ!................ јер у хемијским ознакама не постоје слова ĐČĆŠŽ! .............за програмирање им слова ĐČĆŠŽ не значе ништа........... У ком то страном језику се користе слова ĐČĆŠŽ.......... свет није знао за физику и математику све док није научио слова ĐČĆŠŽ! Опет подваљивање............ за „знање програмирања“ нису потребна слова ĐČĆŠŽ. ...

Ja tebe uopšte nisam dobro razumeo.. tj. nisam te razumeo do sada - ti zapravo nemaš strah od latinice - već od dijakritika! :hahaha:

Pa to je bre komedija... ti misliš da bi nešto postigao sakrivajući od dece kukice i kvačice? Milsiš da bi se nešto bitno promenilo, pošto polupismeni klinci ionako više pišu "ćelavu latinicu" u svojim SMS-ovima i fejsbuk komentarima nego bilo šta drugo?

Dobio bi sve isto što imaš danas, samo još malo gore nego što jeste.

To nije nikakvo "programiranje" nego neki polu-besmisleni izveštaj sa nekog sastanka, verovatno ubačen samo da bi email prošao džank filtere.

"Ха, ту сам те чекао! Јел' видиш да користе латиничне бројеве"!
Ne koriste latinične nego arapske brojeve, a inače imaju i svoje (一, 二, 三, 四, 五) ali nisu idioti da na silu nameću nešto što je skroz nepraktično.

Све сам уверенији да је дотични плаћеник. Страни плаћеник, како сам каже.
Pakakodane, plaćaju mi ovi iz Bilderberg grupe i Komiteta 300 silne milione da preko foruma Krstarice nekako infiltriram zle zapadnjačke dijakritike u srpski jezik... jes' da oni ne znaju da dijakritici postoje u srpskom više od veka, al' meni utoliko lakši pos'o, kud ćeš bolje? :lol:

E Nautiluse, kućo stara, kako je opasno u tvom svetu, svi se nešto urotili protiv tebe i tvoje ideologije, al' nema zime za tebe, sve si ih prozreo.

Pakakodane, plaćaju mi ovi iz Bilderberg grupe i Komiteta 300 silne milione da preko foruma Krstarice nekako infiltriram zle zapadnjačke dijakritike u srpski jezik... jes' da oni ne znaju da dijakritici postoje u srpskom više od veka, al' meni utoliko lakši pos'o, kud ćeš bolje? :lol:

E Nautiluse, kućo stara, kako je opasno u tvom svetu, svi se nešto urotili protiv tebe i tvoje ideologije, al' nema zime za tebe, sve si ih prozreo.

Не у српском, у покојном српскохрватском...

Не у српском, у покојном српскохрватском...
Па добро, ја не видим неке битне разлике између српског, српскохрватског, хрватског, босанског, црнског, горског, војвођанског... битно је да се људи међусобно разумеју боље него ови лешинари од политичара.

А претпостављам да је и вама барем у крајичку свести јасно да је овај Жељков предлог за избацивање дијакритика потпуно несувисао.

Па добро, ја не видим неке битне разлике између српског, српскохрватског, хрватског, босанског, црнског, горског, војвођанског... битно је да се људи међусобно разумеју боље него ови лешинари од политичара.

А претпостављам да је и вама барем у крајичку свести јасно да је овај Жељков предлог за избацивање дијакритика потпуно несувисао.

Јакако, тебе баш брига како ти се зов ејезик и ком народу припадаш...

Прозрео сам вас, дабоме.
Нисам мислио на дијакритике, надредне знакове, већ уопште. Само онај ко има неке користи може толико да се џапа, и да опонира у ономе где је толико очигледно да није у праву.
Иначе треба правити разлику између познавања неког писма (овде је то хрватско писмо, гајица) и употребе истог, како је то већ добро рекао ccaterpillar. Дакле, треба строго водити рачуна да је ученици по школама не употребљавају, а знаће је свакако.

Јакако, тебе баш брига како ти се зов ејезик и ком народу припадаш...
Знам да не можеш разумети, али и даље осећам дужност да изговорим: "народ" је фикција. "Народ" не постоји.... међутим, то је екстремно корисна фикција за политичке вође, у циљу одржања власти над кохерентном гомилом која има тај виртуелни заједнички именитељ, (показна вежба - С. Милошевић и његов вртоглави успон након филма "Косовски бој")... стога се кроз систем школства гура та фикс-идеја да је "нација" нешто што заиста постоји у стварности.

Што се језика тиче, он са појмом "народа" не мора да има много везе, јер се језик разуме или се не разуме. Када чујеш непознатог човека како говори, знаш одмах да ли разумеш његове речи или не, док када видиш непознатог човека који ћути, често не можеш разлучити која је он "нација"... зато се језик користи као средство диференцијације, а на овој теми видимо да је то и писмо.

Више о томе због чега је човеку заправо потребно да се сврстава у виртуелне идентитете типа нације, навијачке или неке друге групе - да би дефинисао сам себе - писао је Џон Тарнер. Људи имају потребу за идентификацијом са групом, јер слабој и рањивој индивидуи то припадање виртуелном идентитету и та свест о заједничкој снази саме групе даје додатни подстрек, осећај вредности и повећава self esteem.

- - - - - - - - - -

Нисам мислио на дијакритике, надредне знакове, већ уопште.
Па договори се са Жељком, њему не смета енглески алфабет, али му сметају латинична слова Ш, Ђ, Ч, Ћ, Ж, видиш и сам да је поновио то 15 пута... ја само кажем оно што се види из авиона - изостављање тих слова из школског курикулума би само осакатило већ ћопав стил писања ове наше омладине.

Ако је принцип "један језик - једно писмо" за Вас "диктатура", онда "диктатуре" постоје у безмало читавом људском роду, у целом свету! Па да ли је баш тако?

Нисам за "забрану коришћења латинице", јер ни Новосадски "договор" није изричито забранио ћирилицу, па је изокола опет постигао свој циљ - напуштање ћирилице!

Већ сам поштено јавно саопштио за шта јесам: за напуштање учења у основној школи хрватске латинице као "другог писма" и увођење предвуковске ћирилице као другог писма!

Их, кад мали Ђокица замисли језик... то изгледа таман као горенаведено мозгомрсје. У свега три-четири узастопне реченице мали Ђокица је исказао сву своју генијалност.
Малом Ђокици сметају два писма у српском језику па би, по угледу на безмало читав свијет, и српски свео на једно писмо. Има он за то готов приједлог, предлаже „напуштање учења у основној школи хрватске латинице као ,другог писма’ и увођење предвуковске ћирилице као другог писма”. Свако ко зна бројати до два, лако види како је мали Ђокица свео садашња два писма на... опет два. Не зауставља се ту мали Ђокица, а не, никако. Може он и више. Он није „за ,забрану коришћења латинице’, јер ни Новосадски "договор" није изричито забранио ћирилицу”! Како је дозвољено све што није забрањено, ето нама свођења српског језика на једно писмо тако што ћемо умјесто садашња два имати ТРИ!
:klap:
Предвуковска ћирилица је посебна прича. Мали Ђокица је предлаже иако је ни сам не зна и само то довољно говори о озбиљности приједлога. Када би ишта знао о томе, знао би да једнинствена предвуковска азбука никада није постојала, знао би какав је хаос владао у писању током дугих предвуковских вијекова... А све и да се сада неко подухвати па сачини некакву предвуковску азбуку која би се учила, разлог за њено увођење у школе је... који? Духовна вертикала? Књижевна дијагонала? Полза васколика народа српскога? Да је по малом Ђокици, дјеца би нам знала прочитати записе староставне (што никако није лоше, напротив), али не би знала прочитати писмо на матерњем језику које им упути рођени брат из сусједне државе. Дивота.
:worth:

Па договори се са Жељком, њему не смета енглески алфабет, али му сметају латинична слова Ш, Ђ, Ч, Ћ, Ж, видиш и сам да је поновио то 15 пута... ја само кажем оно што се види из авиона - изостављање тих слова из школског курикулума би само осакатило већ ћопав стил писања ове наше омладине.
А ја само кажем да хрватско писмо не сме да буде у употреби у србском језику, и да би школе морале строго да воде рачуна о томе, као што је то свуда у нашем окружењу, а и у целом свету. Латиницом у школи не пише Македонац, не пише Грк, не пише Рус, не пише Бугарин, а ћирилицом не пише Хрват, не пише Словенац, не пише Шиптар, не пише Грк, не пише Турчин, не пише Шваба, не пише Јенки, не пише Француз, ни Мађар, ни Енглез, ни Јапанац. Исто важи и за друга писма и народе.

Када би ишта знао о томе, знао би да једнинствена предвуковска азбука никада није постојала, знао би какав је хаос владао у писању током дугих предвуковских вијекова..

У писању током дугих векова непостојања државе нити добре повезаности на српским територијама сигурно није владао такав хаос какав данас у информатичко време влада у писању у земљи Србији, и то баш у овом тренутку, довољно је погледати излоге, називе фирми, итд, тако се може наћи PIZZERIJA, KAFFE, CAFE, CAFFE, КАФИЋ,мешају се енглески правопис са нормом покојног српскохрватског језика, млади нараштаји су до те мере збуњени и полуписмени да надлежнима остаје само да издају обавезујућа упутства да се правопис игнорише на тестовима за пријем у средње школе итд..

Back