- Poruka
- 13.833
Не знам како неко уопште Гајеву латиницу може да назове српском, ако је није користила ниједна српска институција све до оног несрећног стварања заједничке државе и језика...
Može kao i Slovenci:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Gajica
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Не знам како неко уопште Гајеву латиницу може да назове српском, ако је није користила ниједна српска институција све до оног несрећног стварања заједничке државе и језика...
Знам, када су окупационе трупе 1915. успоставиле свој поредак у Србији, један од првих аката је била забрана ћирилице, уведена је Гајева латиница, с тим што се đ писало као gj.Prihvatili su oni sve, i tiskali Akademijina izdanja tim slovima (n.pr. Rječnik), ali u praksi, u široj javnosti, ušlo je jedino đ, i to tek nakon 1930-ih.
Maretić je rekao da narod teško prima nova slova kao nove poreze.
Нису ме превише занимали детаљи, али Кекеци (ако су то Словенци) су имали своје интересе да кајкавце увуку у свој национални корпус уз помоћ језика. Да је прихваћена замена двослова, могуће је да би кајкавци отишли Словенцима.Zar Kekece nije nitko pitao ?
Može kao i Slovenci:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Gajica
Наравно да нико Србима неће бранити да пишу Гајевом латиницом, али пишући Гајевом латиницом, пишу хрватским језиком, и то је тако..
Зар данас неко брани Ирцима да користе енглески језик као матерњи, наравно да не, али енглески језик је енглески језик, има своја правила, правопис, алфабет.
Не може се помешати са модерним латинским, иако користе исти сет слова (нисам сигуран, али мислим да модерни латински користи j u w), јер се прилично разликују итд, али се не може ни назвати ирским зато што га ето Ирци користе.
Наравно да нико Србима неће бранити да пишу Гајевом латиницом, али пишући Гајевом латиницом, пишу хрватским језиком, и то је тако.

Ček, a oni što pišu bez dijakritika? Za njih ste smislili onaj biser, da pišu "ćelavom gajevicom."
Nemate ni jedan argument. Srbi su gotovo 100-percentno latinični jer je skoro sve oko njih na latinici, pa su i dalje Srbi, bilo da su pravoslavci, ateisti, tradicionalisti, agnostici, Džehovaz bladi vitnesiz, svejedno.
Čak i da imate argumente, koje nemate, po zabrani latinice za koju se zalažete Srbi bi (iz inata) pisali latinicom koja bi postajala sve popularnija. Istovrěmeno bi narastalo nezadovoljstvo zbog uskraćivanja slobode izbora i poslědična omraza na ćirilicu.
Sorry, but yebiga.![]()
Nije, srpski na latinici se registrira kao srski.
Ево интересантног клипа (не умем да поставим youtube екран,)
Bitno je ovo:
*većina je srpske baštine na ćirilici
*tu je i omocionalni moment
Устав Србије је потпуно јасан, али у земљи као што је Србија то ништа не значи...* stvari ne rješavaju lingvisti, nego politika, vlada
Управо тако, народ је на референдуму изгласао Устав, Устав је на снази, остаје само да се донесу закони, прописи и правопис који ће морати да буду у складу са Уставом и са традицијом.* ako se ne kaže izravno da je ćirilica ne samo glavno, nego jedino pismo- ostat će kao sada, uz daljnje opadanje nazočnosti latinice.
Не знам зашто бисмо (тј. зашто смо) ми уопште дозволили себи да дођемо у ситуацију да размишљамо о томе да ли ће нам име језика бити негирано, а што се мене тиче, самим тим што ми важећи правопис помиње некакав српскохрватски језик, ја осећам да ми је идентитет угрожен, и то усред моје државе...Osobno mislim da srpski jezik neće biti negiran ni poništavan- ali će biti, nekako povijesno okljaštren.
Ček, a oni što pišu bez dijakritika? Za njih ste smislili onaj biser, da pišu "ćelavom gajevicom."
Где је то све око Срба на латиници, појасни мало?Nemate ni jedan argument. Srbi su gotovo 100-percentno latinični jer je skoro sve oko njih na latinici, pa su i dalje Srbi, bilo da su pravoslavci, ateisti, tradicionalisti, agnostici, Džehovaz bladi vitnesiz, svejedno.
Ја се пре свега залажем за информисање шире публике о тој проблематици, а не да као досад све буде покривено велом ћуатања и медијском блокадом. Сви кораци у правом смеру после тога ће бити много лакши.Čak i da imate argumente, koje nemate, po zabrani latinice za koju se zalažete Srbi bi (iz inata) pisali latinicom koja bi postajala sve popularnija. Istovrěmeno bi narastalo nezadovoljstvo zbog uskraćivanja slobode izbora i poslědična omraza na ćirilicu.

Nije, srpski na latinici se registrira kao srрski.
Ево интересантног клипа (не умем да поставим youtube екран,)
Ако би били у могућности, које би писмо прогласили званичним у Србији (али ако мора бити само једно) и да ли би увели енглески као обавезан предмет у свим школама и факултетима или не ?
Да ли вам је то уопште битно ?
prvo ne bih dozvolio da osnovnu školu završajavaju elementarno nepismeni ljudi...
Зар се нпр. за енглески, француски, руски, шпански, бугарски, шведски и толико других језика не подразумева чим се помене име језика како се пише, којим писмом, којим правописним правилима, како се и са колико слова одређене речи пишу итд...?drugo ne postoji zvanično i nezvanično pismo, postoji službeno koje se koristi upravo u takvoj korespodenciji i ono je ćirilica i tako bih ostavio, iz više razloga
Пробај да објавиш нешто на тој ћелавој гајевици, па ће ти бити јасно...
Pa, to su tvoje (izvini sako sam te pomešao sa onom drugom dvojicom jer ne uspevam da vas razlikujem), ovaj, to su tvoje reči, sinak: "kad izađeš na ulicu - latinica, kad sedneš u bioskop - latinica, kad uđeš u prodavnicu - sve latinica."Где је то све око Срба на латиници, појасни мало?

И што сад помињеш разне религије у том контексту, какве то 1/1 везе има религија и писмо, а? И ко ти то гарантује да сам ја православац, или уопште да сам хришћанин, јел ми пише на челу можда?
Какав неукус, какав примитивизам...
Znači ipak si Jehovin svedok. Nc, nc, nc.... 
Ја се пре свега залажем за информисање шире публике о тој проблематици, а не да као досад све буде покривено велом ћуатања и медијском блокадом. Сви кораци у правом смеру после тога ће бити много лакши.![]()
Слобода избора каквом је ти овде представљаш не постоји нигде у свету, поготово не у европској и светској престижној језичкој пракси, што значи да смо ми на кривом путу, и да се ту уопште не ради о слободи.
Слобода коју ти овде желиш да натуриш и представиш аналогна је слободи у којој бих ја имао право да возим левом страном пута у име некаквог накарадног схватања демократије и људских права..
Ја само морам да се упитам како је настао српскохрватски језик, ако не декретом?
И немам ништа против да се Ранко Бугарски бави српскохрватским језиком, али о свом трошку, а никако о трошку Републике Србије. Република Србија треба да финансира бављење српским језиком.
Него, видео сам да си и ти коментарисао српску сербокроатистику данас. Откуд си ти так одобро упознат са стварима о којима овде у Србији мало њих зна, јер се очигледно то таји и крије, мислим да наши овде негују српскохрватски језик.
Не знам зашто бисмо (тј. зашто смо) ми уопште дозволили себи да дођемо у ситуацију да размишљамо о томе да ли ће нам име језика бити негирано, а што се мене тиче, самим тим што ми важећи правопис помиње некакав српскохрватски језик, ја осећам да ми је идентитет угрожен, и то усред моје државе...
Како среће да си ти само мене помешао с неким, него је проблем што је теби у глави све помешано и окренуто на тумбе...Pa, to su tvoje (izvini sako sam te pomešao sa onom drugom dvojicom jer ne uspěvam da vas razlikujem), ovaj, to su tvoje rěči, sinak: "kad izađeš na ulicu - latinica, kad sědneš u bioskop - latinica, kad uđeš u prodavnicu - sve latinica."
Па ако сви знају да је дете које гајиш и мислиш да је твоје уствари нечије туђе, онда је то заиста ненормална ситуација.Čekaj, ako sve prestižne komšije u ulici imaju po jedno děte, a ti imaš dvoje děce, to prema tebi znači da něšto sa tobom nije u redu?

Osim poteškoća sa elementarnom logikom, imaš (mislim na svu trojicu) problem i sa neobavěštenošću. Kao što u vreme Ćirila i Metodija i njihovih učenika Srbi nisu imali jedno pismo već dva, glagoljicu i ćirilicu, tako je bilo i u 18. věku, u vreme uspona evropske filologije. Kopitar je u tekstu Patriotske fantazije jednog Slověna (1810) konstatovao da Srbi imaju tri pisma: glagoljicu, latinicu i ćirilicu. Srbi rimokatoličke věre upotrebljavali su, po njemu, glagoljicu i latinicu, a Srbi pravoslavne věre ćirilicu. Novo pismo, u odnosu na Ćirila i Metodija i njihove učenike, bilo je latinica. Ona je u međuvremenu prěovladala kod Srba katoličke věroispověsti.
Ма да, почни онда одмах да пишеш овуда и глагољицом (и облом и угластом) и арабицом, да не би још понеко отпао од нас Срба, никад се не зна....Uzrok otpadanja Srba katolika 19. věka od matice trěba tražiti upravo takvima poput vas trojice. Vidi dalje.
Ти мора да си преспавао све догађаје задњих сто година, човече, иди мало читај, информиши се.Ja govorim o slobodi koja će omogućiti da se u slědećih 100 godina na Balkanu stvori moderna i jaka, i a ako ne možeš sam da shvatiš, velika Srbija.
Ako je vaš cilj zabrana latinice ili njeno izbacivanje iz upotrěbe, onda VI SE ZALAŽETE ZA:
а ти булазниш као да си јео бунике. Није ми због нас, него ће нам се смејати други овде због таквих као што си ти
Има једноставније решење, ајде да се сви ми назовемо Црногорцима, и променимо име земље, тако ћемо решити проблем њиховог удаљавања.- za trajno gubljenje veza sa Crnom Gorom koja je istorijski i veoma značajan strateški děo Srbije, jer je prěšla na latinicu;

Какве везе има питање Војводине са решавањем проблема двоазбучја у српском језику?- za automatsku internacionalizaciju pitanja Vojvodine koje neprijatelji Srbije jedva čekaju da načnu, kao i za njeno poslědično otcěpljenje;
Давно сам причао на чату са једним Хрватом, родом из Шибеника, рођеним у Канади. Између осталог, питао сам га како то да зна ћирилицу (ја увек српски тако пишем), рекао ми је да му је требало око дан да је савлада.- za gubitak veza (ekonomskih i kulturnih) sa několiko miliona Srba u dijaspori koji ne čitaju ćirilicu, što bi značilo nenadoknadiv gubitak za Srbiju;
Помешао си последицу и узрок, да би се спречила асимилација Срба, треба инсистирати на учењу, и не само учењу, него и активном коришћењу ћирилице у српском језику, да се не понављам, то је исти принцип као и са дијаспором преко океана...- za potpuno prědaju asimiliciji ono malo prěostalih Srba u Slověniji i Hrvatskoj, a věrovatno i u dělovima Bosne u kojima se najvěrovanije od skora něće učiti ćirilica;
Не лупај као максим по дивизији, и не мешај бабе и жабе, говорим о српском језику и писму тог језика, а не о програмским језицима. Али по теби ће нам изгледа šđčćžljnjdž јако помоћи у томе.- za smanjenje kompjuterske pismenosti; za smanjenje poznavanja stranih světskih jezika kao poslědice nepoznavanja slabog čitanja latinice;
Као што рекох, Кинези су вероватно већ одавно пропали, јер никако да батале оних 5-6 хиљада идеограма...- za tehnološki i ekonomski pad Srbije i poslědični izolacionizam, nazadovanje i propadanje
Да да, познато ми је то, пиши српски (латиницом), да те цео свет разуме.- za hendikepiranost u komunikaciji sa světom (napose u směru svět prema nama);

Ово сам ти већ одговорио, почни одмах да се декларишеш као Црногорац, одбаци све своје...- za drastično smanjenje asimilacionog potencijala srpstva, pa čak i prema Crnogorcima.
Ја сам заиста отворен за све идеје, дискусије, мислим да ме чак није тешко убедити, али аргументима, а ово што ти причаш, наши непријатељи, идеологизација, плаћеници, ало бре, па ово је нет, ово служи за размену идеја, аргумената, није ти ово партијски састанак да лепиш етикете, позиваш се на спољне и унутрашње непријатеље итд...Napravi anketu. Viděćeš da vašu opciju podržavaju naši neprijatelji jer vodi u izolacionizam i kolaps.
Naprotiv, boli ih stomak od smějanja na vaše provale. A to im je posebno komično jer odajete utisak da ste iskreni u onom što radite. Zamolićemo Hroboatosa da pronađe jedan svoj post sa foruma.hr i da ga ovdě prilěpi u kojem opisuje profile korisnika različitih srpskih foruma, pa će vam biti jasnije šta o vama misli, koliko ga zabavljate i zašto pazi da vas ne uvrědi, već da vas podrži koliko maksimalno može.
Ja i nisam uběđen da to što radite radite iz iskrenosti; mislim da niste "ideologizovani" već "materijalizovani", osnosno, da ste u službi něčijeg novčanika.
Dobro, onda prijedlog- naravno, samo hipotetski, jer nitko od nas nema vlast:
* uvesti na neki period, recimo 5 godina, totalnu pismenost na ćirilici u državi, od dokumenata do nadpisa, kao u Rusiji ili Bugarskoj.
* pratiti što će se zbivati u zemlji-za to je potrebno oformiti stručno tijelo, i prema zbivanjima podešavati jezičnu politiku u hodu, no u zacrtanim glavnim okvirima
* ako negativne posljedice (bunt mladeži, razni bojkoti,....) pokažu da je trajnije odbijanje većega segmenta društva prema monografijskom stanju, vratiti se na sadašnje stanje
Onda se ne bi moglo reći da se nije ništa poduzelo, a i ne bi se ozbiljnije prigovaralo da se krši volja "većine naroda".
Napravi anketu. Viděćeš da vašu opciju podržavaju naši neprijatelji jer vodi u izolacionizam i kolaps.
Naprotiv, boli ih stomak od smějanja na vaše provale. A to im je posebno komično jer odajete utisak da ste iskreni u onom što radite. Zamolićemo Hroboatosa da pronađe jedan svoj post sa foruma.hr i da ga ovdě prilěpi u kojem opisuje profile korisnika različitih srpskih foruma, pa će vam biti jasnije šta o vama misli, koliko ga zabavljate i zašto pazi da vas ne uvrědi, već da vas podrži koliko maksimalno može.
Ja i nisam uběđen da to što radite radite iz iskrenosti; mislim da niste "ideologizovani" već "materijalizovani", odnosno, da ste u službi něčijeg novčanika.
Ја сам заиста отворен за све идеје, дискусије, мислим да ме чак није тешко убедити, али аргументима, а ово што ти причаш, наши непријатељи, идеологизација, плаћеници, ало бре, па ово је нет, ово служи за размену идеја, аргумената, није ти ово партијски састанак да лепиш етикете, позиваш се на спољне и унутрашње непријатеље итд...
Латиница није преко ноћи ушла међ Србе, па је немогуће вратити ћирилицу шок терапијом. Осим тога, и оно што се покушава, покушава се крајње трапаво (можда и намерно) и изазива проблеме. Пример: судови су још 2006. добили обавезно упутство да коресподенцију раде ћирилицом, али је требало времена да се обезбеди софтвер, кога угл. није било раније, ћириличке тастатуре ни дан данас нису обезбеђене, базе података нису прилагођене, и наравно да просечном човеку ћирилица прави проблеме...
Или, ни дана данас није локализован српски ћирилички софтвер за мобилне апарате, или, иако постоји обаветно упутство РРА (радиодифузне агенције) да сви титлови, преводи, телетекст итд. јавних сервиса морају бити на ћирилици, то се не примењује итд...
Једноставно, имам утисак да је негде неко донео одлуку како Срби треба да пишу, и постоји рок у коме ће се то урадити, а сви закони, Устав, норме, све друго је само мртво слово на папиру...
Ово сам ти већ одговорио, почни одмах да се декларишеш као Црногорац, одбаци све своје...
Не морамо ни да комуницирамо, ак овећ не дајеш никаква образложења ни аргументацију...Naprotiv, ti si izuzetno isključiva osoba, koja ne prihvata ni jedan jedini argument, svojih argumenta nema, a druge etiketira, kao što si upravo uradio:
- aluzijom na unutrašnje i spoljne neprijatelje etiketiraš me kao boljševika
- aluzijom na partijske sastanke etiketiraš me kao komunjaru
- vađenjem iz konteksta naših neprijatelja (za koje ti, dakle, tvrdiš da ne postoje), plaćenika (za koje ti tvrdiš, dakle, da ne postoje) lěpiš na mene svoju sopstvenu firmu - firmu poklisara partijskih i inih interesnih krugova
Ovo što radiš doneće novac samo tebi, ali bědu tvojoj děci.
Gdje je to ? U trenutku kad agitiram za uvedbu dvostrukosti u hrvatskom standardu, ti ovako prema meni....
http://www.forum.hr/showthread.php?t=527586
Mrki, crni Efijalte ....
Pa dobro-što da se radi ?
Ja- kojeg ionako nitko ne pita- jesam i slažem se s monografijskim rješenjem, no ovdje se sve svodi na jadikovke i napadanje na Klajna i ostale.
Jadati se može do 35. stoljeća, nego, valja biti konstruktivan.
Što da se radi ? Koje poteze povući i na kojoj razini ?