Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Не знам како неко уопште Гајеву латиницу може да назове српском, ако је није користила ниједна српска институција све до оног несрећног стварања заједничке државе и језика...

Može kao i Slovenci:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Gajica

Prihvatili su oni sve, i tiskali Akademijina izdanja tim slovima (n.pr. Rječnik), ali u praksi, u široj javnosti, ušlo je jedino đ, i to tek nakon 1930-ih.
Maretić je rekao da narod teško prima nova slova kao nove poreze.
Знам, када су окупационе трупе 1915. успоставиле свој поредак у Србији, један од првих аката је била забрана ћирилице, уведена је Гајева латиница, с тим што се đ писало као gj.
Било је времена када је и Гајево решење било ново, али је ипак "прогурано", како је народ примио толико нових слова, а био је проблем примити још 3 двослова?
Ја не верујем у случајности, моје мишљење је да је то управљани процес.
Уосталом, и латинизација Србије је управљани процес, траје деценијама, и ништа се не дешава случајно...

Zar Kekece nije nitko pitao ?
Нису ме превише занимали детаљи, али Кекеци (ако су то Словенци) су имали своје интересе да кајкавце увуку у свој национални корпус уз помоћ језика. Да је прихваћена замена двослова, могуће је да би кајкавци отишли Словенцима.

Па словенска гајица је направљена по узору на Гајево решење за Хрвате, не знам ко је тачно осмислио решење, али закључили смо да то није ни битно, словенска гајица има 25 слова, дакле словеначки абецедни састав се прилично разликује од хрватског, да не говоримо о томе да се и језици прилично разликују.

Уствари, главни проблем између српског и хрватског језика је тај што је то de facto исти језик, а и један и други су међународно регистровани као посебни језици.
Ако ја као Србин имам проблем да утврдим да ли Милорад Пуповац или Војислав Станимировић говоре српским или хрватским језиком, могу да замислим каква би то била саблазан за неког странца.
И онда је главни критеријум распознавања српског и хрватског језика писмо. У UNESCO-у је још 1994. уз хрватски језик као писмо којим се тај језик пише регистрована Гајева латиница, а уз српски Вукова ћирилица.

Наравно да нико Србима неће бранити да пишу Гајевом латиницом, али пишући Гајевом латиницом, пишу хрватским језиком, и то је тако.
Зар данас неко брани Ирцима да користе енглески језик као матерњи, наравно да не, али енглески језик је енглески језик, има своја правила, правопис, алфабет.
Не може се помешати са модерним латинским, иако користе исти сет слова (нисам сигуран, али мислим да модерни латински користи j u w), јер се прилично разликују итд, али се не може ни назвати ирским зато што га ето Ирци користе.

Poslednja izmena:
Наравно да нико Србима неће бранити да пишу Гајевом латиницом, али пишући Гајевом латиницом, пишу хрватским језиком, и то је тако..

Nije, srpski na latinici se registrira kao srski.

Зар данас неко брани Ирцима да користе енглески језик као матерњи, наравно да не, али енглески језик је енглески језик, има своја правила, правопис, алфабет.
Не може се помешати са модерним латинским, иако користе исти сет слова (нисам сигуран, али мислим да модерни латински користи j u w), јер се прилично разликују итд, али се не може ни назвати ирским зато што га ето Ирци користе.

Bitno je ovo:

*većina je srpske baštine na ćirilici
*tu je i omocionalni moment
* stvari ne rješavaju lingvisti, nego politika, vlada
* ako se ne kaže izravno da je ćirilica ne samo glavno, nego jedino pismo- ostat će kao sada, uz daljnje opadanje nazočnosti latinice.

Osobno mislim da srpski jezik neće biti negiran ni poništavan- ali će biti, nekako povijesno okljaštren.

Наравно да нико Србима неће бранити да пишу Гајевом латиницом, али пишући Гајевом латиницом, пишу хрватским језиком, и то је тако.

Ček, a oni što pišu bez dijakritika? Za njih ste smislili onaj biser, da pišu "ćelavom gajevicom." :hahaha:

Nemate ni jedan argument. Srbi su gotovo 100-percentno latinični jer je skoro sve oko njih na latinici, pa su i dalje Srbi, bilo da su pravoslavci, ateisti, tradicionalisti, agnostici, Džehovaz bladi vitnesiz, svejedno.

Čak i da imate argumente, koje nemate, po zabrani latinice za koju se zalažete Srbi bi (iz inata) pisali latinicom koja bi postajala sve popularnija. Istovremeno bi narastalo nezadovoljstvo zbog uskraćivanja slobode izbora i posledična omraza na ćirilicu.

Sorry, but yebiga. :)

Ček, a oni što pišu bez dijakritika? Za njih ste smislili onaj biser, da pišu "ćelavom gajevicom." :hahaha:

Nemate ni jedan argument. Srbi su gotovo 100-percentno latinični jer je skoro sve oko njih na latinici, pa su i dalje Srbi, bilo da su pravoslavci, ateisti, tradicionalisti, agnostici, Džehovaz bladi vitnesiz, svejedno.

Čak i da imate argumente, koje nemate, po zabrani latinice za koju se zalažete Srbi bi (iz inata) pisali latinicom koja bi postajala sve popularnija. Istovrěmeno bi narastalo nezadovoljstvo zbog uskraćivanja slobode izbora i poslědična omraza na ćirilicu.

Sorry, but yebiga.
:)

Чек' само - да запамтим ово, да не буде после "нисам рек'о"... ето овај твој пост недвосмислено казује ШТА ТИ У СТВАРИ РАДИШ НА ОВОМ ПДФ... пропагираш на најнижи начин ЛАТИНИЦУ а ПРОТИВ ЋИРИЛИЦЕ - то је твој пос'о овде.

Иначе, за твоју информацију, не сећам се кроз историју ДА СУ СРБИ БИЛО КАДА ЗАБРАЊИВАЛИ ЛАТИНИЦУ - АЛИ СЕ СЕЋАМ БРОЈНИХ ЗАБРАНА ЋИРИЛИЦЕ.

Bitno je ovo:

*većina je srpske baštine na ćirilici
*tu je i omocionalni moment

Баштина није сметала Румунима и Турцима да пређу на латиницу. Хрвати су, колио ја знам, емоционално везани за глагољицу, да је чак уче у школама (исправи ме ако грешим), али им не пада на памет да уводе двоазбучје, хоћу да кажем да треба јасно раздвојити питање баштине од питања званичног писма језика.

* stvari ne rješavaju lingvisti, nego politika, vlada
Устав Србије је потпуно јасан, али у земљи као што је Србија то ништа не значи...

* ako se ne kaže izravno da je ćirilica ne samo glavno, nego jedino pismo- ostat će kao sada, uz daljnje opadanje nazočnosti latinice.
Управо тако, народ је на референдуму изгласао Устав, Устав је на снази, остаје само да се донесу закони, прописи и правопис који ће морати да буду у складу са Уставом и са традицијом.
Мало људи зна да наш важећи правопис обрађује српскохрватски језик, да наша држава финансира речник српскохрватског језика, да су сви наши водећи лингвисти сербокроатисти, Ранко Бугарски у недавном интервјуу једном хрватском листу отворено каже да он говори српскохрватским језиком, да је сав његов рад рад на и око српскохрватског језика, да језици не настају декретима итд... (имам негде линк тог интервјуа).
Ја само морам да се упитам како је настао српскохрватски језик, ако не декретом?
И немам ништа против да се Ранко Бугарски бави српскохрватским језиком, али о свом трошку, а никако о трошку Републике Србије. Република Србија треба да финансира бављење српским језиком.

Него, видео сам да си и ти коментарисао српску сербокроатистику данас. Откуд си ти так одобро упознат са стварима о којима овде у Србији мало њих зна, јер се очигледно то таји и крије, мислим да наши овде негују српскохрватски језик.

Osobno mislim da srpski jezik neće biti negiran ni poništavan- ali će biti, nekako povijesno okljaštren.
Не знам зашто бисмо (тј. зашто смо) ми уопште дозволили себи да дођемо у ситуацију да размишљамо о томе да ли ће нам име језика бити негирано, а што се мене тиче, самим тим што ми важећи правопис помиње некакав српскохрватски језик, ја осећам да ми је идентитет угрожен, и то усред моје државе...

Poslednja izmena:
Ček, a oni što pišu bez dijakritika? Za njih ste smislili onaj biser, da pišu "ćelavom gajevicom."

Пробај да објавиш нешто на тој ћелавој гајевици, па ће ти бити јасно...

Где је то све око Срба на латиници, појасни мало?
И што сад помињеш разне религије у том контексту, какве то 1/1 везе има религија и писмо, а? И ко ти то гарантује да сам ја православац, или уопште да сам хришћанин, јел ми пише на челу можда?
Какав неукус, какав примитивизам...

Čak i da imate argumente, koje nemate, po zabrani latinice za koju se zalažete Srbi bi (iz inata) pisali latinicom koja bi postajala sve popularnija. Istovrěmeno bi narastalo nezadovoljstvo zbog uskraćivanja slobode izbora i poslědična omraza na ćirilicu.
Ја се пре свега залажем за информисање шире публике о тој проблематици, а не да као досад све буде покривено велом ћуатања и медијском блокадом. Сви кораци у правом смеру после тога ће бити много лакши. :per:
Слобода избора каквом је ти овде представљаш не постоји нигде у свету, поготово не у европској и светској престижној језичкој пракси, што значи да смо ми на кривом путу, и да се ту уопште не ради о слободи. Ако мислиш другачије, пробај да енглески, шпански, француски, италијански, дански итд. почнеш да пишеш ћирилицом, или почни грчки, руски, бугарски да пишеш латиницом, и биће ти јасно.

Слобода коју ти овде желиш да натуриш и представиш аналогна је слободи у којој бих ја имао право да возим левом страном пута у име некаквог накарадног схватања демократије и људских права..

Ако би били у могућности, које би писмо прогласили званичним у Србији (али ако мора бити само једно) и да ли би увели енглески као обавезан предмет у свим школама и факултетима или не ? z:)
Да ли вам је то уопште битно ?

prvo ne bih dozvolio da osnovnu školu završajavaju elementarno nepismeni ljudi...

drugo ne postoji zvanično i nezvanično pismo, postoji službeno koje se koristi upravo u takvoj korespodenciji i ono je ćirilica i tako bih ostavio, iz više razloga

engleski jezik i jeste obavezan u osnovnim i srednjim školama... tu već nemam čvrst stav da ili ne, jer efektivno poznavanje stranog jezika nije nikakva obavezna stvar za nekoga ko svrši osnovnu ili većinu srednjih stručnih škol, ali za mnoge profesije i naročito fakultetski obrazovane ljude je gotovo nužna stvar... no da ne širim priču...

prvo ne bih dozvolio da osnovnu školu završajavaju elementarno nepismeni ljudi...

А шта подразумеваш под појмом бити "елементарно писмен", када је српски језик у питању?

drugo ne postoji zvanično i nezvanično pismo, postoji službeno koje se koristi upravo u takvoj korespodenciji i ono je ćirilica i tako bih ostavio, iz više razloga
Зар се нпр. за енглески, француски, руски, шпански, бугарски, шведски и толико других језика не подразумева чим се помене име језика како се пише, којим писмом, којим правописним правилима, како се и са колико слова одређене речи пишу итд...?

Poslednja izmena:
Пробај да објавиш нешто на тој ћелавој гајевици, па ће ти бити јасно...

A šta je to "ćelava gajevica"? Ja ne znam.

Где је то све око Срба на латиници, појасни мало?
Pa, to su tvoje (izvini sako sam te pomešao sa onom drugom dvojicom jer ne uspevam da vas razlikujem), ovaj, to su tvoje reči, sinak: "kad izađeš na ulicu - latinica, kad sedneš u bioskop - latinica, kad uđeš u prodavnicu - sve latinica." :kafa:

И што сад помињеш разне религије у том контексту, какве то 1/1 везе има религија и писмо, а? И ко ти то гарантује да сам ја православац, или уопште да сам хришћанин, јел ми пише на челу можда?
Какав неукус, какав примитивизам...

Ups. :eek: Znači ipak si Jehovin svedok. Nc, nc, nc.... :whistling:

Ја се пре свега залажем за информисање шире публике о тој проблематици, а не да као досад све буде покривено велом ћуатања и медијском блокадом. Сви кораци у правом смеру после тога ће бити много лакши. :per:

Nisi naveo o kojoj to problematici. Molim pojašnjenje.

Слобода избора каквом је ти овде представљаш не постоји нигде у свету, поготово не у европској и светској престижној језичкој пракси, што значи да смо ми на кривом путу, и да се ту уопште не ради о слободи.

Čekaj, ako sve prestižne komšije u ulici imaju po jedno dete, a ti imaš dvoje dece, to prema tebi znači da nešto sa tobom nije u redu?

S tobom zasigurno nešto nije u redu.

Osim poteškoća sa elementarnom logikom, imaš (mislim na svu trojicu) problem i sa neobaveštenošću. Kao što u vreme Ćirila i Metodija i njihovih učenika Srbi nisu imali jedno pismo već dva, glagoljicu i ćirilicu, tako je bilo i u 18. veku, u vreme uspona evropske filologije. Kopitar je u tekstu Patriotske fantazije jednog Slovena (1810) konstatovao da Srbi imaju tri pisma: glagoljicu, latinicu i ćirilicu. Srbi rimokatoličke vere upotrebljavali su, po njemu, glagoljicu i latinicu, a Srbi pravoslavne vere ćirilicu. Novo pismo, u odnosu na Ćirila i Metodija i njihove učenike, bilo je latinica. Ona je u međuvremenu preovladala kod Srba katoličke veroispovesti.

Uzrok otpadanja Srba katolika 19. veka od matice treba tražiti upravo takvima poput vas trojice. Vidi dalje.

Слобода коју ти овде желиш да натуриш и представиш аналогна је слободи у којој бих ја имао право да возим левом страном пута у име некаквог накарадног схватања демократије и људских права..

Ma ne. Vi ste ti koji "naturate", ja sam taj koji toleriše. Ja govorim o slobodi koja će omogućiti da se u sledećih 100 godina na Balkanu stvori moderna i jaka, i a ako ne možeš sam da shvatiš, velika Srbija.

Ako je vaš cilj zabrana latinice ili njeno izbacivanje iz upotrebe, onda VI SE ZALAŽETE ZA:

- za trajno gubljenje veza sa Crnom Gorom koja je istorijski i veoma značajan strateški deo Srbije, jer je prešla na latinicu;

- za automatsku internacionalizaciju pitanja Vojvodine koje neprijatelji Srbije jedva čekaju da načnu, kao i za njeno posledično otcepljenje;

- za gubitak veza (ekonomskih i kulturnih) sa nekoliko miliona Srba u dijaspori koji ne čitaju ćirilicu, što bi značilo nenadoknadiv gubitak za Srbiju;

- za potpuno predaju asimiliciji ono malo preostalih Srba u Sloveniji i Hrvatskoj, a verovatno i u delovima Bosne u kojima se najverovanije od skora neće učiti ćirilica;

- za smanjenje kompjuterske pismenosti; za smanjenje poznavanja stranih svetskih jezika kao posledice nepoznavanja slabog čitanja latinice;

- za tehnološki i ekonomski pad Srbije i posledični izolacionizam, nazadovanje i propadanje

- za hendikepiranost u komunikaciji sa svetom (napose u smeru svet prema nama);

- za drastično smanjenje asimilacionog potencijala srpstva, pa čak i prema Crnogorcima.

Ја само морам да се упитам како је настао српскохрватски језик, ако не декретом?
И немам ништа против да се Ранко Бугарски бави српскохрватским језиком, али о свом трошку, а никако о трошку Републике Србије. Република Србија треба да финансира бављење српским језиком.

Него, видео сам да си и ти коментарисао српску сербокроатистику данас. Откуд си ти так одобро упознат са стварима о којима овде у Србији мало њих зна, јер се очигледно то таји и крије, мислим да наши овде негују српскохрватски језик.

Upoznat sam i s većinom stvari koje ni u Hrvatskoj ne razumiju, to nije kriterij, tamo su isto bizoni ...

Не знам зашто бисмо (тј. зашто смо) ми уопште дозволили себи да дођемо у ситуацију да размишљамо о томе да ли ће нам име језика бити негирано, а што се мене тиче, самим тим што ми важећи правопис помиње некакав српскохрватски језик, ја осећам да ми је идентитет угрожен, и то усред моје државе...

Dobro, onda prijedlog- naravno, samo hipotetski, jer nitko od nas nema vlast:

* uvesti na neki period, recimo 5 godina, totalnu pismenost na ćirilici u državi, od dokumenata do nadpisa, kao u Rusiji ili Bugarskoj.

* pratiti što će se zbivati u zemlji-za to je potrebno oformiti stručno tijelo, i prema zbivanjima podešavati jezičnu politiku u hodu, no u zacrtanim glavnim okvirima

* ako negativne posljedice (bunt mladeži, razni bojkoti,....) pokažu da je trajnije odbijanje većega segmenta društva prema monografijskom stanju, vratiti se na sadašnje stanje

Onda se ne bi moglo reći da se nije ništa poduzelo, a i ne bi se ozbiljnije prigovaralo da se krši volja "većine naroda".

Pa, to su tvoje (izvini sako sam te pomešao sa onom drugom dvojicom jer ne uspěvam da vas razlikujem), ovaj, to su tvoje rěči, sinak: "kad izađeš na ulicu - latinica, kad sědneš u bioskop - latinica, kad uđeš u prodavnicu - sve latinica."
Како среће да си ти само мене помешао с неким, него је проблем што је теби у глави све помешано и окренуто на тумбе...
Ту уличарску филозофију латинице свуда покушава да прогура и академик др. Иван Клајн, не знам само чему онда служи образовање и титуле, ако ће нам улица бити репер..
Аналогно томе бих ја могао да кажем, види краде се, пљачка се, мафија д омафије по целој Србији, па то је нормално стање, треба то легализовати и унети у законе, првна и морална начела овог народа...

Čekaj, ako sve prestižne komšije u ulici imaju po jedno děte, a ti imaš dvoje děce, to prema tebi znači da něšto sa tobom nije u redu?
Па ако сви знају да је дете које гајиш и мислиш да је твоје уствари нечије туђе, онда је то заиста ненормална ситуација. :per:

Osim poteškoća sa elementarnom logikom, imaš (mislim na svu trojicu) problem i sa neobavěštenošću. Kao što u vreme Ćirila i Metodija i njihovih učenika Srbi nisu imali jedno pismo već dva, glagoljicu i ćirilicu, tako je bilo i u 18. věku, u vreme uspona evropske filologije. Kopitar je u tekstu Patriotske fantazije jednog Slověna (1810) konstatovao da Srbi imaju tri pisma: glagoljicu, latinicu i ćirilicu. Srbi rimokatoličke věre upotrebljavali su, po njemu, glagoljicu i latinicu, a Srbi pravoslavne věre ćirilicu. Novo pismo, u odnosu na Ćirila i Metodija i njihove učenike, bilo je latinica. Ona je u međuvremenu prěovladala kod Srba katoličke věroispověsti.

Копитар је заборавио да дода још једно писмо, арабицу. Нико није ни рекао да Срби кроз историју нису писали са више писама, али то је део баштине, из самог твог излагања се види да си и ти свестан да је двоазбучје на дужи рок неодрживо и бесмислено.
Дакле, нас лажу када нам коришћење више писама у исто време за један језик овде представљају као богатсво и благодет.

Uzrok otpadanja Srba katolika 19. věka od matice trěba tražiti upravo takvima poput vas trojice. Vidi dalje.
Ма да, почни онда одмах да пишеш овуда и глагољицом (и облом и угластом) и арабицом, да не би још понеко отпао од нас Срба, никад се не зна....

Ja govorim o slobodi koja će omogućiti da se u slědećih 100 godina na Balkanu stvori moderna i jaka, i a ako ne možeš sam da shvatiš, velika Srbija.
Ти мора да си преспавао све догађаје задњих сто година, човече, иди мало читај, информиши се.
Пошто наш важећи правопис не третира српски, него српскохрватски језик, очигледно да ће се та твоја велика Србија мало другачије звати (б-е-н-з-и-н,како се у овим крајевима чудно пише реч вода). Пробуди се и погледај око себе, затиру се и последњи стубови носачи идентитета обичне, нормалне, све мање Србије, а ти булазниш као да си јео бунике. Није ми због нас, него ће нам се смејати други овде због таквих као што си ти, камо среће да не говоримо истим језиком па да те не разумеју...

Ako je vaš cilj zabrana latinice ili njeno izbacivanje iz upotrěbe, onda VI SE ZALAŽETE ZA:

Наша идеја је да нам језик и писмо буду уређени као свуда у свету, а не да идемо мимо света, дакле за један језик једно писмо, нико се не залаже ни за каква протеривања, већ за ред у области језика и писма, српски језик се мора, као и сви језици стандардизовати тако да се пише једним писмом и правописом. То је толико елементарно и нормално да се ту нема шта додати ни одузети.

а ти булазниш као да си јео бунике. Није ми због нас, него ће нам се смејати други овде због таквих као што си ти

Napravi anketu. Videćeš da vašu opciju podržavaju naši neprijatelji jer vodi u izolacionizam i kolaps.

Naprotiv, boli ih stomak od smejanja na vaše provale. A to im je posebno komično jer odajete utisak da ste iskreni u onom što radite. Zamolićemo Hroboatosa da pronađe jedan svoj post sa foruma.hr i da ga ovde prilepi u kojem opisuje profile korisnika različitih srpskih foruma, pa će vam biti jasnije šta o vama misli, koliko ga zabavljate i zašto pazi da vas ne uvredi, već da vas podrži koliko maksimalno može.

Ja i nisam ubeđen da to što radite radite iz iskrenosti; mislim da niste "ideologizovani" već "materijalizovani", odnosno, da ste u službi nečijeg novčanika.

- za trajno gubljenje veza sa Crnom Gorom koja je istorijski i veoma značajan strateški děo Srbije, jer je prěšla na latinicu;
Има једноставније решење, ајде да се сви ми назовемо Црногорцима, и променимо име земље, тако ћемо решити проблем њиховог удаљавања.:hahaha:

- za automatsku internacionalizaciju pitanja Vojvodine koje neprijatelji Srbije jedva čekaju da načnu, kao i za njeno poslědično otcěpljenje;
Какве везе има питање Војводине са решавањем проблема двоазбучја у српском језику?
Једино питање око тога јесте када ће Уставни суд Србије прогласити неважећим чкан 26 статута Војводине, у коме се кае да ће употреба српског латиничког писма бити уређена одлуком покрајинских органа, и лаику је јасно да се ради о неуставној категорији јер Устав Србије је јасан, у Србији је у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо.

- za gubitak veza (ekonomskih i kulturnih) sa několiko miliona Srba u dijaspori koji ne čitaju ćirilicu, što bi značilo nenadoknadiv gubitak za Srbiju;
Давно сам причао на чату са једним Хрватом, родом из Шибеника, рођеним у Канади. Између осталог, питао сам га како то да зна ћирилицу (ја увек српски тако пишем), рекао ми је да му је требало око дан да је савлада.
Према томе, не изврћи ствари када је све обрнуто од оног како си ти схватио, ћирилица ће нам помоћи да омеђимо свој културни и духовни простор, послужиће као препрека асимилацији тамо у свету, ојачаће нашу кохерентност, духовну и сваку другу везу са матицом, нацијом и родном грудом.
- za potpuno prědaju asimiliciji ono malo prěostalih Srba u Slověniji i Hrvatskoj, a věrovatno i u dělovima Bosne u kojima se najvěrovanije od skora něće učiti ćirilica;
Помешао си последицу и узрок, да би се спречила асимилација Срба, треба инсистирати на учењу, и не само учењу, него и активном коришћењу ћирилице у српском језику, да се не понављам, то је исти принцип као и са дијаспором преко океана...

- za smanjenje kompjuterske pismenosti; za smanjenje poznavanja stranih světskih jezika kao poslědice nepoznavanja slabog čitanja latinice;
Не лупај као максим по дивизији, и не мешај бабе и жабе, говорим о српском језику и писму тог језика, а не о програмским језицима. Али по теби ће нам изгледа šđčćžljnjdž јако помоћи у томе.
Да, Грци и Руси су вероватно компјутерски инфериорни, а Кинези нису ни чули за рачунаре...:roll::roll:. Какви глупи аргументи....

- za tehnološki i ekonomski pad Srbije i poslědični izolacionizam, nazadovanje i propadanje
Као што рекох, Кинези су вероватно већ одавно пропали, јер никако да батале оних 5-6 хиљада идеограма...

- za hendikepiranost u komunikaciji sa světom (napose u směru svět prema nama);
Да да, познато ми је то, пиши српски (латиницом), да те цео свет разуме.:dash::dash:

- za drastično smanjenje asimilacionog potencijala srpstva, pa čak i prema Crnogorcima.
Ово сам ти већ одговорио, почни одмах да се декларишеш као Црногорац, одбаци све своје...

Napravi anketu. Viděćeš da vašu opciju podržavaju naši neprijatelji jer vodi u izolacionizam i kolaps.

Naprotiv, boli ih stomak od smějanja na vaše provale. A to im je posebno komično jer odajete utisak da ste iskreni u onom što radite. Zamolićemo Hroboatosa da pronađe jedan svoj post sa foruma.hr i da ga ovdě prilěpi u kojem opisuje profile korisnika različitih srpskih foruma, pa će vam biti jasnije šta o vama misli, koliko ga zabavljate i zašto pazi da vas ne uvrědi, već da vas podrži koliko maksimalno može.

Ja i nisam uběđen da to što radite radite iz iskrenosti; mislim da niste "ideologizovani" već "materijalizovani", osnosno, da ste u službi něčijeg novčanika.
Ја сам заиста отворен за све идеје, дискусије, мислим да ме чак није тешко убедити, али аргументима, а ово што ти причаш, наши непријатељи, идеологизација, плаћеници, ало бре, па ово је нет, ово служи за размену идеја, аргумената, није ти ово партијски састанак да лепиш етикете, позиваш се на спољне и унутрашње непријатеље итд...
Немам разлога ни да волим ни мрзим Урвана, једино што ме занима су аргументи које изнесе, а ако нам се неко и смеје, па слушај, ја ти малопре објашњавао да смо предмет подсмеха и исмевања ван земље због нашег двоазбучја, коришћења туђег словног састава поред нашег, на једном бугарском форуму су нас чак назвали трансвеститима чудећи се шта се то ради по земљи Србији од језика и писма...

Dobro, onda prijedlog- naravno, samo hipotetski, jer nitko od nas nema vlast:

* uvesti na neki period, recimo 5 godina, totalnu pismenost na ćirilici u državi, od dokumenata do nadpisa, kao u Rusiji ili Bugarskoj.

* pratiti što će se zbivati u zemlji-za to je potrebno oformiti stručno tijelo, i prema zbivanjima podešavati jezičnu politiku u hodu, no u zacrtanim glavnim okvirima

* ako negativne posljedice (bunt mladeži, razni bojkoti,....) pokažu da je trajnije odbijanje većega segmenta društva prema monografijskom stanju, vratiti se na sadašnje stanje

Onda se ne bi moglo reći da se nije ništa poduzelo, a i ne bi se ozbiljnije prigovaralo da se krši volja "većine naroda".

Латиница није преко ноћи ушла међ Србе, па је немогуће вратити ћирилицу шок терапијом. Осим тога, и оно што се покушава, покушава се крајње трапаво (можда и намерно) и изазива проблеме. Пример: судови су још 2006. добили обавезно упутство да коресподенцију раде ћирилицом, али је требало времена да се обезбеди софтвер, кога угл. није било раније, ћириличке тастатуре ни дан данас нису обезбеђене, базе података нису прилагођене, и наравно да просечном човеку ћирилица прави проблеме...
Или, ни дана данас није локализован српски ћирилички софтвер за мобилне апарате, или, иако постоји обаветно упутство РРА (радиодифузне агенције) да сви титлови, преводи, телетекст итд. јавних сервиса морају бити на ћирилици, то се не примењује итд...
Једноставно, имам утисак да је негде неко донео одлуку како Срби треба да пишу, и постоји рок у коме ће се то урадити, а сви закони, Устав, норме, све друго је само мртво слово на папиру...

Poslednja izmena:
Napravi anketu. Viděćeš da vašu opciju podržavaju naši neprijatelji jer vodi u izolacionizam i kolaps.

Naprotiv, boli ih stomak od smějanja na vaše provale. A to im je posebno komično jer odajete utisak da ste iskreni u onom što radite. Zamolićemo Hroboatosa da pronađe jedan svoj post sa foruma.hr i da ga ovdě prilěpi u kojem opisuje profile korisnika različitih srpskih foruma, pa će vam biti jasnije šta o vama misli, koliko ga zabavljate i zašto pazi da vas ne uvrědi, već da vas podrži koliko maksimalno može.

Ja i nisam uběđen da to što radite radite iz iskrenosti; mislim da niste "ideologizovani" već "materijalizovani", odnosno, da ste u službi něčijeg novčanika.

Gdje je to ? U trenutku kad agitiram za uvedbu dvostrukosti u hrvatskom standardu, ti ovako prema meni....
http://www.forum.hr/showthread.php?t=527586

Mrki, crni Efijalte ....

Ја сам заиста отворен за све идеје, дискусије, мислим да ме чак није тешко убедити, али аргументима, а ово што ти причаш, наши непријатељи, идеологизација, плаћеници, ало бре, па ово је нет, ово служи за размену идеја, аргумената, није ти ово партијски састанак да лепиш етикете, позиваш се на спољне и унутрашње непријатеље итд...

Naprotiv, ti si izuzetno isključiva osoba, koja ne prihvata ni jedan jedini argument, svojih argumenta nema, a druge etiketira, kao što si upravo uradio:

- aluzijom na unutrašnje i spoljne neprijatelje etiketiraš me kao boljševika
- aluzijom na partijske sastanke etiketiraš me kao komunjaru
- vađenjem iz konteksta naših neprijatelja (za koje ti, dakle, tvrdiš da ne postoje), plaćenika (za koje ti tvrdiš, dakle, da ne postoje) lepiš na mene svoju sopstvenu firmu - firmu poklisara partijskih i inih interesnih krugova

Ovo što radiš doneće novac samo tebi, ali bedu tvojoj deci.

Латиница није преко ноћи ушла међ Србе, па је немогуће вратити ћирилицу шок терапијом. Осим тога, и оно што се покушава, покушава се крајње трапаво (можда и намерно) и изазива проблеме. Пример: судови су још 2006. добили обавезно упутство да коресподенцију раде ћирилицом, али је требало времена да се обезбеди софтвер, кога угл. није било раније, ћириличке тастатуре ни дан данас нису обезбеђене, базе података нису прилагођене, и наравно да просечном човеку ћирилица прави проблеме...
Или, ни дана данас није локализован српски ћирилички софтвер за мобилне апарате, или, иако постоји обаветно упутство РРА (радиодифузне агенције) да сви титлови, преводи, телетекст итд. јавних сервиса морају бити на ћирилици, то се не примењује итд...
Једноставно, имам утисак да је негде неко донео одлуку како Срби треба да пишу, и постоји рок у коме ће се то урадити, а сви закони, Устав, норме, све друго је само мртво слово на папиру...

Pa dobro-što da se radi ?
Ja- kojeg ionako nitko ne pita- jesam i slažem se s monografijskim rješenjem, no ovdje se sve svodi na jadikovke i napadanje na Klajna i ostale.
Jadati se može do 35. stoljeća, nego, valja biti konstruktivan.
Što da se radi ? Koje poteze povući i na kojoj razini ?

Ово сам ти већ одговорио, почни одмах да се декларишеш као Црногорац, одбаци све своје...

Nisi ti odgovorio, ti si šatro-odgovorio. Ti na deset realnih problema koji proističu iz vaše agitacije ni jedno rešenje nisi ponudio. Ponudio si samo sarkazam, doskočičarstvo i retoričko bekstvo od pitanja.

Ponašanje i stavove koje nudiš Srbija će moći da sprovodi kada postane svetska sila. Sada, mi smo bačeni na kolena, zahvaljujući osionom diletantizmu "narodnih vođa" i "stratega" iz 1990-tih, osionom diletantizmu kojeg ste vi ovde reprezenti. Ja sam za to da ceo svet uvede ćirilicu i srpski jezik, ali me niko ne shvata ozbiljno, šta ćeš.

Samo glup čovek želi u svojoj slabosti svet da prilagodi sebi, a ne sebe svetu. To je ono što vi želite, i to je ono što na kraju tunela ima kartu Evrope bez Srbije.

Naprotiv, ti si izuzetno isključiva osoba, koja ne prihvata ni jedan jedini argument, svojih argumenta nema, a druge etiketira, kao što si upravo uradio:

- aluzijom na unutrašnje i spoljne neprijatelje etiketiraš me kao boljševika
- aluzijom na partijske sastanke etiketiraš me kao komunjaru
- vađenjem iz konteksta naših neprijatelja (za koje ti, dakle, tvrdiš da ne postoje), plaćenika (za koje ti tvrdiš, dakle, da ne postoje) lěpiš na mene svoju sopstvenu firmu - firmu poklisara partijskih i inih interesnih krugova

Ovo što radiš doneće novac samo tebi, ali bědu tvojoj děci.
Не морамо ни да комуницирамо, ак овећ не дајеш никаква образложења ни аргументацију...

Gdje je to ? U trenutku kad agitiram za uvedbu dvostrukosti u hrvatskom standardu, ti ovako prema meni....
http://www.forum.hr/showthread.php?t=527586

Mrki, crni Efijalte ....

Šta, vidiš da je u perspektivi krčmljenje Vojvodine, pa, veliš, da uzmete i vi bunjevački deo, ili šta? Ne kapiram. Tamo si nalupao neke sentimentalne razloge. Još ću pomisliti da ti je pod stare dane skočio estrogen... ;)

Pa dobro-što da se radi ?
Ja- kojeg ionako nitko ne pita- jesam i slažem se s monografijskim rješenjem, no ovdje se sve svodi na jadikovke i napadanje na Klajna i ostale.
Jadati se može do 35. stoljeća, nego, valja biti konstruktivan.
Što da se radi ? Koje poteze povući i na kojoj razini ?

Реци ми најпре да ли је истина да се данас у школама у Хрватској у 2. основне учи глагољица, и то и словни и бројевни систем?

А што се тиче тога шта радити, ствар је јасна, најпре посветити више јавне и медијске пажње овој теми, данас то у Србији није случај, напротив, иако су овакве теме по online новинама редовно са убедљиво највећим бројем коментара (што сведочи о томе да је јавност итекако заинтересована за ове ствари), влада потпуни медијски мрак, о кршењу Устава и закона о службеној употреби језика и писма нећу ни да говорим.
Једино ме занима како то ја за прелазак улице ван пешачког прелаза морам да платим 5000 динара ако ме ухвате, а органи који су задужени за старање над применом закона и Устава га ноншалатно крше без да их ико и прозове...

Back