ПРЕДЛОГ ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: ЋИРИЛИЦА - ЗАШТИТА ОД ХАКЕРА
Срби из Канаде су на свом сајту „Васељенска ТВ“ 9.2.2013. г. објавили мој текст „Искорењивање ћирилице пољупцима“.
http://www.vaseljenska.com/misljenja/iskorenjivanje-cirilice-poljupcima/
Ево коментара једног читаоца:
„Miro:
10. фебруар 2013. код 18:19
За Жељка Филиповића и читаоце овог прилога који су у каналима интернета.
С намјером да скромним реченицама допринесем спасавању ћирилице задржаћу се накратко о њеној (не)употреби на интернету. Не бих толико о томе како је мало ћирилица заступљена на бројним српским интернет порталима, што је очигледно, нити о томе како бројни срби користе углавном латиницу у својим коментарима, него како ћирилично писмо може да заустави три негативна свјетска процеса:
1) хакерисање
2) контрола друштвених мрежа од стране свјетских моћника
3) Сви српски портали писани латиницом интернет препознаје само као хрватско писмо
1) У личном искуству за толико година коришћења рачунара више пута ми се дешавало да ми је лозинка (па и корисничко име) на меилу или неким другим сајтовима проваљена, измјењена и све уништено само зато што сам све улоговао латиницом.
Пре пар година пало ми је на памет да све то региструјем и улогујем ћириличним знацима. Од тада сам миран. Разлог је тај што огромна већина хакера не зна за ћирилицу, или немају уграђен ћирилични фонт, или, поред тога, немају прилагодљиву тастатуру ћириличном фонту.
Моја препорука је свима да све лозинке и корисничке називе настоје што више да користе ћириличним знаковима.
2) Већ је познато да су свјетски „Владари из сјенке“ покренули поступак озакоњења контроле друштвених мрежа. Наиме, смета им то што је интернет за сада на релацији слободне употребе у испољавању човјековог мишљења и личног става. Углавном већ је у неком смислу покренут механизам за контролу тако да се аутоматски региструју они приватни профили који користе изразе,фразе и ријечи противно интересима глобалне владавине. Мислим да свако треба да поведе рачуна о тој озбиљној ствари да не би у будућности имали невоља. Ова контрола је знатно умањена над онима који користе ћирилицу у интернет комуникацији.
3) Мислим да многи од вас могу примјетити да они српски портали, сајтови или други видови интернет комуникације, који су писани латиницом, интернет аутоматски препознаје као хрватско писмо. Овај механизам додатно отежава ако је хрватско писмо усмјерено на аутоматско превођење на енглески уколико је постављено у оквиру гугл преводиоца. Моја препорука је да се што мање користе српски портали писани хрватским писмом и да се даје предност оним са ћирилицом.
Од сада, препоручујем да се у комуникацији израза „латиница“ преименује као „хрватско писмо“ из разлога да се срби дефинитивно препознају и опредјеле.
Хвала Филиповићу на дивном прилогу“.