ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Joco skljoco kad peres zube zubnom pastom koja sadrzi fluor taj fluor se "lepi" za zubnu caklinu i popapas ga... zasto bi neko to radio ako ga i tako unosimo preko svake mere... a sto se tice caja - svaki hemijski element koji se nalazi u biljkama je organski i neskodljiv...onaj koji se dodaje fluorisanoj vodi je neorganski i nastaje kao otpad u preradi aluminijuma...to je nesto kao vitamini iz voca i povrca i oni u vitaminskim tabletama...tesko da ces se "predozirati" sa ovim prvim :)

jel organski i u vodi za piće?

jel organski i u vodi za piće?

...naravno da nije...voda na svom putu kupi minerale iz tla...pokupi svasta a ne samo fluor i sve je neorgansko...biljke uzimaju iste te minerale ali to nije isto i ne u toj kolicini...neke biljke su u zavisnosti od tla manje ili vise izlozene nekim metalima...sigurno da je bolje jesti jagode koje rastu na nekoj planini nego one pored puta...meni smesno kad ljudi kupuju "mineralnu vodu" kao to je zdravo :)

...najskuplje i najzdravije vode su one od glecera

...pa dobro Aco ukljuci malo logiku...zasto bi zdrav organizam unosio u sebe bilo kakve vestacke dodatke za prevenciju bilo cega

Nije me dugo bilo ovde ali vidim da i da lje ima gluposti!!!
...hocemo li, po tebi, uskoro i bez vakcina, mozda???
Pitanje se vise odnosi ne prevenciju generalno, a manje na pitanje dejstva fluora, koje je, po meni, samo palo pod veliki uticaj politike farmaceutskih industrija, a ne neceg drugog, bilo to stetno ili korisno!!!

:dash:Da vam se pozalim , tacnio 1mj.1/2 sam lecila ( zub) sesticu , mnogo mi je taj zub zadravao problema i na kraju sam morala da ga izvadim, A svim silam sam htela da ga sacuvam ali......Bay!

Da li ima neko ko mi moze objasniti sovranumerazione dentale(jednostavno receno visak zubi). Mome sinu je ispao prvi zubic sa 4.5god,dosta rano.Odmah mi je poceo izlaziti novi ali krivo,pedijatar mi je objasnio da im je vilica mala i da ce se vremenom kako zubic izlazi sam od sebe ispravljati.Medjutim 7 meseci posle zub je i dalje kriv i uopste nema normalan oblik(ide u spic)niti je izasao dovoljno,jos je manji od mlijecnih zubica.Odvela sam ga stomatologu koji je spominjao i da majka priroda zna ponekad da napravi i takav zub, slikao mu je samo jedinice da vidi kakav je koren i tu je vidjeo jos jedan zub iznad toga:eek:Malo sa ostala sokirana jer nisam nikada cula za to,ali on mi objasnjava da opet ista majka priroda radila po svojoj volji! Sada me je poslao na digitalnu ortopantomografiju(cijelu vilicu)kako bi video tacan broj zuba! U cekanju ja se malo raspitujem,sada me to interesuje otkud,kako,zasto...da li to nije neki znak za nesto gore!

Da li ima neko ko mi moze objasniti sovranumerazione dentale(jednostavno receno visak zubi). Mome sinu je ispao prvi zubic sa 4.5god,dosta rano.Odmah mi je poceo izlaziti novi ali krivo,pedijatar mi je objasnio da im je vilica mala i da ce se vremenom kako zubic izlazi sam od sebe ispravljati.Medjutim 7 meseci posle zub je i dalje kriv i uopste nema normalan oblik(ide u spic)niti je izasao dovoljno,jos je manji od mlijecnih zubica.Odvela sam ga stomatologu koji je spominjao i da majka priroda zna ponekad da napravi i takav zub, slikao mu je samo jedinice da vidi kakav je koren i tu je vidjeo jos jedan zub iznad toga:eek:Malo sa ostala sokirana jer nisam nikada cula za to,ali on mi objasnjava da opet ista majka priroda radila po svojoj volji! Sada me je poslao na digitalnu ortopantomografiju(cijelu vilicu)kako bi video tacan broj zuba! U cekanju ja se malo raspitujem,sada me to interesuje otkud,kako,zasto...da li to nije neki znak za nesto gore!

Znaci ispala je jedinica? I krenula da raste stalna. I sada iznad te stalne postoji jos jedna?

Treba da se saceka da se vidi sta se desava. Ja ne bi odma slao dete na snimanje. Budite sigurni da nije nista opasno po zivot. Ako postoji neka anodoncija, neki deformitet zuba, zametaka sada i ovako i onako nije vreme kada nesto moze da se uradi. Na snimku bi se videlo sta se desava ali to bi bilo sve. Opet kazem sta god da je sada ne moze da se deluje. Treba da nikne vise stalnih zuba da bi se videla pravi slika stvari. Pa onda raditi snimak ako to zahteva specijalista ortodoncije. Pojava zuba neklasincog oblika nije neka opasna stvar i to se kasnije leko resi.

Cak i da postoji visak zuba , i da nije u polozaju da izadje to moze da se resi operativno ali sigurno ne sa 4-5 godina nego kasnije.

Svratite do klinike za deciju i preventivnu stomatologiju u Dr Subotic-a da vidite sta ce oni da vam kazu.

NEMA MESTA PANICI!!!!

Poslednja izmena:
Znaci ispala je jedinica? I krenula da raste stalna. I sada iznad te stalne postoji jos jedna?

Treba da se saceka da se vidi sta se desava. Ja ne bi odma slao dete na snimanje. Budite sigurni da nije nista opasno po zivot. Ako postoji neka anodoncija, neki deformitet zuba, zametaka sada i ovako i onako nije vreme kada nesto moze da se uradi. Na snimku bi se videlo sta se desava ali to bi bilo sve. Opet kazem sta god da je sada ne moze da se deluje. Treba da nikne vise stalnih zuba da bi se videla pravi slika stvari. Pa onda raditi snimak ako to zahteva specijalista ortodoncije. Pojava zuba neklasincog oblika nije neka opasna stvar i to se kasnije leko resi.

Cak i da postoji visak zuba , i da nije u polozaju da izadje to moze da se resi operativno ali sigurno ne sa 4-5 godina nego kasnije.

Svratite do klinike za deciju i preventivnu stomatologiju u Dr Subotic-a da vidite sta ce oni da vam kazu.

NEMA MESTA PANICI!!!!

Hvala na odgovoru! Rekao mi je i stomatolog da ne treba da panicim ali ja sam samo obicna mama koja mora malo da panici!!!

Ja nisam u Srbiji pa tako da ne mogu da idem u tu kliniku koju savetujete!
Uglavnom salju me na snimanje(pedijatrijsko) u ustanovu gde koriste aparate koji manje(za 50%) zrace! To sve da bi imali bolji pregled broja zubi i polozaja,pa tako znaju sta da se radi! Ovo sto je on video kaze da bi bilo dovoljno normalno vadjenje zuba,ali normalno mora da bude sigurniji! Nadam se da necemo morati ici operativnim putem!

NEMA MESTA PANICI!!!!

Moje misljenje je ipak, da svakako snimite, zube! Iz prilozenog zakljucujem da je mozda u pitanju gornji front i vise mi deluje, za razliku od Ace, da nije iznikla stalna jedinica vec prekobrojni zub! S tim u vezi, prekobrojni zub koji se nadje na put nicanja stalnom zubu moze poremetiti proces nicanja stalnog zuba, tako da bi cekanje moglo da ima znatno vece negativne posledice od samog snimanja, koje je, verujem kod Vas u Italiji (ili drugoj zemlji sa Ita govornim podrucjem), daleko bezbednije nego kod nas!

Moje misljenje je ipak, da svakako snimite, zube! Iz prilozenog zakljucujem da je mozda u pitanju gornji front i vise mi deluje, za razliku od Ace, da nije iznikla stalna jedinica vec prekobrojni zub! S tim u vezi, prekobrojni zub koji se nadje na put nicanja stalnom zubu moze poremetiti proces nicanja stalnog zuba, tako da bi cekanje moglo da ima znatno vece negativne posledice od samog snimanja, koje je, verujem kod Vas u Italiji (ili drugoj zemlji sa Ita govornim podrucjem), daleko bezbednije nego kod nas!

Hvala na odgovoru! I ja se toplo nadam da je taj sto je izasao ustvari prekobrojni zub,jer je i nepravilnog oblika. Pa se bojim da onemoguci pravilan izlazak stalnog zuba(kao sto ste i naveli),zato cu i da ga vodim na to pedijatrijsko snimanje na kojem je umanjeno zracenje za 50%! Tako da se moze intervenisati na vrijeme.Ako sa "gornjim frontom" mislite na gornju vilicu onda ste u pravu,kao i za da smo u Italiji. Ja sam ostala stvarno u cudu,jer ponavljam nikada nisam ni cula za to,i malo sam se prepala da li to nije neki znak za nesto gore! Al' eto svasta cu da cujem i naucim kao mama!

Poslednja izmena:
ja imam stvarno probleme sa zubima i uopste nemam pojma kako je do toga doslo...Letos sam lecila 10ak zuba,svi su plombirani,a iz leve gornje petice mi je izvadjen i zivac...i zubar mi je rekao da je ta petica jako tanka i da nece jos dugo trajati.i u sredu uvece mi se vanjski zid zuba odvojio od plombe.zubar ga je iscupao,namazao necim da prestane krvarenje i rekao da dodjem u ponedeljak,da mi od plombe napravi zid zuba...e,a meni se veceras i moja plomba rasklimala...
jooooj,sta cu sad...ima li neko ideju sta ce sad da mi uradi da to popravi-ima li spasa uopste???

ja imam stvarno probleme sa zubima i uopste nemam pojma kako je do toga doslo...Letos sam lecila 10ak zuba,svi su plombirani,a iz leve gornje petice mi je izvadjen i zivac...i zubar mi je rekao da je ta petica jako tanka i da nece jos dugo trajati.i u sredu uvece mi se vanjski zid zuba odvojio od plombe.zubar ga je iscupao,namazao necim da prestane krvarenje i rekao da dodjem u ponedeljak,da mi od plombe napravi zid zuba...e,a meni se veceras i moja plomba rasklimala...
jooooj,sta cu sad...ima li neko ideju sta ce sad da mi uradi da to popravi-ima li spasa uopste???

nije važna kruna zuba ni ta plomba,ako je korjen dobro izliječen i ako nije puknuo ispod nivoa kosti onda se može na tome napraviti ili plomba ili keramička krunica ovisno koliko je krune zuba ostalo

Back