ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je iko od vas cuo da fiksni ortodontski aparat moze da izazove EBV (estein-bar virus , mononukleoza). Ovo je naj noviji hit koji sam cuo a potice sa infektivne klinike.

Ti, ili ne znas da lepo preneses taj hit ili je nesto dugo u pitanju! Ne razumem, kako nesto moze da izazove virus?! Virus je nesto sto postoji i nista ga ne izaziva! Virus EB moze da izazove bolest! A jedna od tih bolesti je i mononukleoza! Ortodontski aparat, ili bilo koja druga stvar, ni u snu ne moze da izazove mononukleozu! Te stvari, samo mogu da budu predmeti prenosa EB virusa! A posto je pljuvacka, najcesci nacin prenosa EB virusa, postoji i verovatnoca da se virus prenese preko stomatoloskih pomagala! Ali, podvlacim, da su oni samo prenosnici virusa a ne izazivaci, kao sto je prethodni post to zakljucio!

Ti, ili ne znas da lepo preneses taj hit ili je nesto dugo u pitanju! Ne razumem, kako nesto moze da izazove virus?! Virus je nesto sto postoji i nista ga ne izaziva! Virus EB moze da izazove bolest! A jedna od tih bolesti je i mononukleoza! Ortodontski aparat, ili bilo koja druga stvar, ni u snu ne moze da izazove mononukleozu! Te stvari, samo mogu da budu predmeti prenosa EB virusa! A posto je pljuvacka, najcesci nacin prenosa EB virusa, postoji i verovatnoca da se virus prenese preko stomatoloskih pomagala! Ali, podvlacim, da su oni samo prenosnici virusa a ne izazivaci, kao sto je prethodni post to zakljucio!

Pa zato sam tu informaciju i nazvao hitom. U glavnom devojci je receno da skine sto pre totalnu protezu jer joj ona iritira organizam i dovodi do mononukleoze. I to od strane kardiologa i infektologa. Mislim hit. Zamolio sam naravno da mi objasne tu njihovu genijalnu teoriju.

Pa zato sam tu informaciju i nazvao hitom. U glavnom devojci je receno da skine sto pre totalnu protezu jer joj ona iritira organizam i dovodi do mononukleoze. I to od strane kardiologa i infektologa. Mislim hit. Zamolio sam naravno da mi objasne tu njihovu genijalnu teoriju.

Jedino, iole, logicno objasnjenje je - da je moguce, da fiksna proteza (mada si u postu naveo totalna) stvarno utice na i onako pogodjen imuni sistem, i da joj se zbog toga savetuje skidanje, ali da NIKAKO nije ona izazvala mononukleozu vec neki simpaticni decko (najcesce) ili kojim drugim nacinom ... :grudvanje:

imam 3 pitanja:
1.imam 4 crne plombe na sesticama koje mi smetaju. da li mogu da stavim bele? moj zubar mi to ne dozvoljava.
2.na prednjim zubima u gornjoj vilici po ivicama zub kao da gubi boju tj. postaje na tim krajevima sivkast. sto da radim?
3.da li mogu da izbelim zube, jer mi i to moj zubar ne preporucuje

imam 3 pitanja:
1.imam 4 crne plombe na sesticama koje mi smetaju. da li mogu da stavim bele? moj zubar mi to ne dozvoljava.
2.na prednjim zubima u gornjoj vilici po ivicama zub kao da gubi boju tj. postaje na tim krajevima sivkast. sto da radim?
3.da li mogu da izbelim zube, jer mi i to moj zubar ne preporucuje

1.možeš ali nije preporučljivo jer mogu nastati komplikacije tipa upala živca a sive plombe duže izdrže na zadnjim zubima pa je šteta da ih zamijeniš bijelima ako nije potrebno

2.ne mogu ti na ovo odgovoriti jer ne znam o čemu se tu radi

3.možeš ali nije preporučljivo iz više razloga,osim ako se kod tebe ne radi o baš žutim ili tamnim zubima.A ako imaš plombe na prednjim zubima te plombe ostanu iste nijanse kao i prije bijeljenja pa je ponekad potrebno da se promijene nekon izbjeljivanja zubi jer odudaraju od ostatka zubi.

Pozzz,ja sam po prvi put na ovom forumu zivim u nl i imam rok od svog zubara da razmislim dali cu da pristanem na klap protezu a ja ne znam ni kakva je to proteza
pa i zamolila u sto kracem roku ako je neko upucen u to da mi objasni,jer su mi zubi haos
i nema mi druge imam 38 god i kako on kaze jedino resenje mi je to.
Dali to treba da mi se vade svi zubi ili ??? jer on koji je dembel nece fino ni da objasni a meni se ez neznanja ne sedi na toj stolici. unapred zahvalna na bilo kakvoj pomoci

Pozzz,ja sam po prvi put na ovom forumu zivim u nl i imam rok od svog zubara da razmislim dali cu da pristanem na klap protezu a ja ne znam ni kakva je to proteza
pa i zamolila u sto kracem roku ako je neko upucen u to da mi objasni,jer su mi zubi haos
i nema mi druge imam 38 god i kako on kaze jedino resenje mi je to.
Dali to treba da mi se vade svi zubi ili ??? jer on koji je dembel nece fino ni da objasni a meni se ez neznanja ne sedi na toj stolici. unapred zahvalna na bilo kakvoj pomoci

Za cene u svajcarskoj a dobro zam kakve su nece da ti objasni sta i kako.
Sto ne dodjes da sve lepo za mnogo manje pare zavrsis u Srbiji, imas masu dobrih ordinacija. I na svu tu mnogo manju cenu ces dobiti kompletno objasnjenje sta se radi i zbog cega, sa sve cenama svakog pojedinacne intervencije. Znaci kompletan plan terapije.

Usput ako imas neki snimak zuba mogao bi/mogla bi da mi posaljes na privatne poruke.

Sto ne dodjes da sve lepo za mnogo manje pare zavrsis u Srbiji, imas masu dobrih ordinacija. I na svu tu mnogo manju cenu ces dobiti kompletno objasnjenje sta se radi i zbog cega, sa sve cenama svakog pojedinacne intervencije. Znaci kompletan plan terapije.

Usput ako imas neki snimak zuba mogao bi/mogla bi da mi posaljes na privatne poruke.

Nemam nikakav snimak jer ja sam vec njemu naglasila tu mogucnost i on sad nece nista da radi verovatno da ja nebi stupila sa nekim zubarom iz srbije u kontakt nikakvo objasnjenje dok ne pristanem na to sta on nudi.Rekao mi je samo da je mogucnost l
kla proteza ili drugi naziv definitive protheses s'tim sto ja ne znam dali je to proteza ako eliminise sve moje zube ili sta vec drugo apsolutno nemam predstavu\ kako to izgleda a i ne verujem im mnogo jer su oni i sami krivci zza moje ovakve zube zadnji put sam 3x morala ici dok mi nisu uradili jedan zub kako treba totaal nestrucni a skupi mada je novac manje bitan kad bi se to uradilo i da pacijent bude zadovoljan.Cena za ovo sto on predlaze iznosi € 2,500.00

Nemam nikakav snimak jer ja sam vec njemu naglasila tu mogucnost i on sad nece nista da radi verovatno da ja nebi stupila sa nekim zubarom iz srbije u kontakt nikakvo objasnjenje dok ne pristanem na to sta on nudi.Rekao mi je samo da je mogucnost l
kla proteza ili drugi naziv definitive protheses s'tim sto ja ne znam dali je to proteza ako eliminise sve moje zube ili sta vec drugo apsolutno nemam predstavu\ kako to izgleda a i ne verujem im mnogo jer su oni i sami krivci zza moje ovakve zube zadnji put sam 3x morala ici dok mi nisu uradili jedan zub kako treba totaal nestrucni a skupi mada je novac manje bitan kad bi se to uradilo i da pacijent bude zadovoljan.Cena za ovo sto on predlaze iznosi € 2,500.00

To je dakle totalna proteza, sto ce reci da ostajes bez svih svojih zuba. Samo ne znam kako je dosao do zakljucka da treba da ti povadi sve zube ako nema snimak. Ako mozes uradi negde snimak , neka ti daju i na foliji ali obavezno na CD-u pa neka to neko pogleda. Ja se iskreno ne usudjujem da bez snimka komentarisem bilo sta, rendgen je majka.

od energicnpg pranja zuba ostetila mi se gledj po ivicama prednjih zuba. sto bih mogao da uradim po tom pitanju tj. da li mogu nekako da maknem te sive ivice koje su zbog toga nastale? unapred hvala

pasta za zube corident- pearl white- ja koristim sa roze straftom a mislim da su sa plavom i sa zelenom jace (nisam probala jer mi je ova sasvim OK).

ili novi signal white now plavi u providno-plavoj kutiji koja nije kartonska..

http://www.elelmiszer.hu/bgupload/images/Signal White.gif

A ja treba da izvadim 3 umnjaka jer nema prostora u vilici. (a cetvrog nema uopste, ne postoji i to bas sa one strane gde jedino ima mesta da izadje jer nema jednog zuba...) Jos nisu izasli ali prema radiografiji guraju konstantno ostale zube. Ja se jako bojim da idem na tu 'operaciju' i rekli su mi da ce mi trebati vise od 2 nedelje da se oporavim. S obzirom da zivim u inostranstvu i da je skupo icicu u Srbiju da to uradim. Trebala sam vec da odem, ali jos ne mogu tako da otprilike godinu dana se vucem s tim. Da li zaista treba toliko vremena da se sve unormali? Preporucujete li nekog doktora za to?

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
ili novi signal white now plavi u providno-plavoj kutiji koja nije kartonska..

http://www.elelmiszer.hu/bgupload/images/Signal White.gif

A ja treba da izvadim 3 umnjaka jer nema prostora u vilici. (a cetvrog nema uopste, ne postoji i to bas sa one strane gde jedino ima mesta da izadje jer nema jednog zuba...) Jos nisu izasli ali prema radiografiji guraju konstantno ostale zube. Ja se jako bojim da idem na tu 'operaciju' i rekli su mi da ce mi trebati vise od 2 nedelje da se oporavim. S obzirom da zivim u inostranstvu i da je skupo icicu u Srbiju da to uradim. Trebala sam vec da odem, ali jos ne mogu tako da otprilike godinu dana se vucem s tim. Da li zaista treba toliko vremena da se sve unormali? Preporucujete li nekog doktora za to?

Hvala unapred.
prema novim saznanjima rast umnjaka nije uzrok krivljenja zubi osim eventualno sedmica koje umnjak direktno gura

nl, odnosno nederland, odnosno netherland, je holandija a ne svajcarska Aco Aco z:lol:

To je dakle totalna proteza, sto ce reci da ostajes bez svih svojih zuba. Samo ne znam kako je dosao do zakljucka da treba da ti povadi sve zube ako nema snimak. Ako mozes uradi negde snimak , neka ti daju i na foliji ali obavezno na CD-u pa neka to neko pogleda. Ja se iskreno ne usudjujem da bez snimka komentarisem bilo sta, rendgen je majka.

Po ko zna koji put da se ne slazem sa tobom Aco! Gospodjo / ice, skoro sa sigurnoscu mogu da zakljucim da NIKAKO nije rec o totalnoj protezi! Ako je rec o definitive prothesis, onda to govori o definitivnoj ili fiksonoj protezi. Jedino sto stvara nedoumicu je pojam klap proteza. Sto se tice engleske terminologije u stomatologiji, klap jedino mogu da povezem sa pojmom KUKA, ATECMEN (Clasp) i ona je sastavni deo parcijalnih proteza. Dakle, moj zakljucak je da nikako stomatolog ne misli na totalnu protezu vec, ili na parcijalnu ili na fixnu sto povlaci za sobom da nece biti vadjenja svih zuba!!!

Poslednja izmena:
:dontunderstand: E sad sam totaal zbunjena... i jos uvek ne donosim odluku sta da radim a moram u sto brzem roku da mu dam odgovor.Mozete li mi molim vas sad malo bolje objasniti sta znaci sad to fixna proteza jer nemam pojma i bas nista u vezi sa protezama.Ja u gornjoj vilici imam sve zube jes da nisu neki ali....a donjoj vilici imam nekoliko prednjih negde oko 10 :rida: i jos sta sam zaboravila da naglasim poceli su desni da mi se povlace jer kako ovde kazu to je zbog ciscenja kamenca moze li se to ikako spreciti i kako ????Molim vas jer mi je zaista potreban neciji savet sta da radim
Pozzzz iz maglovite i kisovite Nederland

Hallo,tek sad nista ne razumem a dani prolaze jer moram da odlucim sta dalje.Ja se izvinjavam ako bi ste vi meni da objasnite sta znaci sad fixna proteza jer ja nemam pojma o bilo kakvoj protezi i evo upravo pokusavam da pronadjem neku sliku sto bi mi malo skratilo muke ali uzalud nemogu da nadjem nista.Ako vam nije problem da mi posaljete neku sliku bar da je slicna tome sto ste mi vi napisali jer mi je preko potrebno to i umalo da zaboravim sta raditi da bi se sprecilo povlacenje desnih....naravno ne bole ali se ipak povlace.Veliki pozzzz za vas iz maglovite i strasno dosadne nl :P:P:

Naravno da imam zdrastveno osiguranje zivim ovde 12 god i da nemam, novac nije bitan nisam koliko ja znam pitala za cenu jer toga bar ima ako nema zdravih zuba pitala sam za objasnjenje kakva je to fixna proteza svakako hvala... u Tunis i Egipat sam bila al se nisam setila da pitam za cenu :ljutko: a Indija nije ti los savet hvala u svakom slucaju poslacu ti razglednicu iz Indije :P

Naravno da imam zdrastveno osiguranje zivim ovde 12 god i da nemam, novac nije bitan nisam koliko ja znam pitala za cenu jer toga bar ima ako nema zdravih zuba pitala sam za objasnjenje kakva je to fixna proteza svakako hvala... u Tunis i Egipat sam bila al se nisam setila da pitam za cenu :ljutko: a Indija nije ti los savet hvala u svakom slucaju poslacu ti razglednicu iz Indije :P

hill-bazaars_sidewalk_dentist-India.jpg

ovako se prave proteze u Indiji.Ako se na to odlučiš javi kako je bilo :mrgreen:

Evo ti još jednog indijskog kolege za preporuku

71199549.zMehfQqg.jpg

Poslednja izmena:

Back