Ko se potpisao ispod tog teksta? Tekst je takva nevidjena glupost da to nije normalno.
"Kalcijum fosfat je normalni sastojak naše pljuvačke. Dokazano je da kalcijum fosfat dosta pomaže kod remineralizacije zuba. Unosom fluora, stvara se beskorisni i toksični nus produkt, kalcijum fluorid, kojim se zubi mineralizuju, što zube čini slabijim i podložnijim propadanju što je umnogome ubrzano unosom procesirane hrane, hrane sa veštačkim dodacima."
Cela prica nema veze sa kalcijumom nego sa kalijumom. I stvara se kalijum fluorid a ne kalcijum fluorid.
Tacno je da fluor vezuje magnezijum, kalijum, natrijum i na tom vezivanju tih elemenata se bazira njegova toksicnost pri unosu u vecim kolicinama. Nagli unos fluora u vecoj kolicini a to je svakako veca kolicina od 2 grama (druga glupost u gornjem tekstu) ce dovesti do naglog vezivanja kalijuma i njegovog pada u organizmu bez mogucnosti da ga isti nadoknadi sto ce rezultirati ispadima u nervnom sistemu jer svi znamo da je on esencijalan u procesu prenosa nervnih impulsa. Normalne kolicine fluora ce vezati malo kalijuma, a taj vezani kalijum ce se nadoknaditi kroz ishranu sasvim normalno. Kalijum , magnezijum i natrijum su lako nadoknadljivi elementi.
Dakle da zakljucim. Kod optimalnog unosa fluora fluor gradi KF tako sto vezuje kalijum iz organizma, ali ne u onoj kolicini koja moze da ubije, a vec tokm dana mi taj kalijum nadoknadimo kroz ishranu tako da ne postoji gubitak kalijuma.
Fluor na dalje u zubima gradi fluoroapatit sto ih cini jacim i boljim.
Na dalje fluor potpomaze mineralizaciji zuba , sto nam je svakako cilj kod svakog pliceg karijesa. Uvek je bolje da se kaviteti u koliko je moguce dok je mali sam od sebe sanira nego da se povecava.
Toliko od mene. Mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi. I molim vas da vise ne kacite takstove sa sajtova za domacice na ovako ozbiljan forum. Zna se kako isgeda strucan tekst a to ovaj link koji si dala svakako nije. Zvrk.co.yu mozda jeste divan sajt za mame i decu , domacice ali molim vas da li vam lici na ozbiljan medicinski sajt.