ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
dobro je rekao,zna se kako nastaje karijes ali zašto nastaje karijes to niko ne zna ;)

... :) kao, uostalom i za većinu "bolesti", ne zna se zašto

dakle, šta je preporuka za naše područje? pasta sa ili bez fluora, imajući u vidu da pijem po nekad i više od litar (blagog) čaja, najčešće zelenog i jedem sveže voće i povrće u velikim količinama? gde fluora prirodno ima?

... :) kao, uostalom i za većinu "bolesti", ne zna se zašto

dakle, šta je preporuka za naše područje? pasta sa ili bez fluora, imajući u vidu da pijem po nekad i više od litar (blagog) čaja, najčešće zelenog i jedem sveže voće i povrće u velikim količinama? gde fluora prirodno ima?

ne znam koliko ti je pametno piti toliko čaja svaki dan,čaj sadrži puno fluora.Nedavno sam čitao slučaj neke žene koja je pila puno čaja svaki dan i zbog toga joj je došlo do nepovratnog okoštavanja nekih zglobova,pogotovo kralježnice.O tome bi ti mogla reć više moderatorica dr ili neki drugi doktor medicine.

Evo ti neki podaci pa računaj.Jedna šalica čaja sadrži u prosjeku 0,3 mg fluora.Kronično otrovanje fluorom nastaje kod dugotrajne ingestije 10-15 mg fluora na dan.
Evo negdje sam naišao na podatak da fluora u pastama za zube ima oko 1000 ppm ili po nekim drugim podacima 0,025% do 0,1%.Ajde uzmimo ono najviše,dakle 1000 ppm ili 0,1%.Ako se na četkicu istisne prosječno 3 grama paste za pranje zubi u toj količini bi bilo oko 3 mg fluora.Od ta 3 mg fluora se resorbira vrlo mala količina fluora,recimo desetina što bi bilo 0,3 mg fluora (ovo pišem otprilike).Tome dodaj još količinu fluora u vodi za piće koju moraš sama pronać jer ne znam di živiš pa ni koliko fluora ima u vodi za piće koju piješ.

Ova tema bi mogla da postane razbijanje stereotipa koje su nam nametnule reklame!
Vec smo naucili da elektricne cetkice ne valjaju, sad da vidimo da li zvake zaista stite zube tokom dana, kada ne mozemo da koristimo cetkicu ;)

PS-Ovo za karijes ne znam sta da kazem... Znam ljude koji, paaaaa ne odrzavaju bas dobru oralnu higijenu a nemaju pokvarene zube. Da mozda i ovde ne vazi ona "stara" da sa kupanjem ne treba preterivati? :P (sala, sala)

Ova tema bi mogla da postane razbijanje stereotipa koje su nam nametnule reklame!
Vec smo naucili da elektricne cetkice ne valjaju, sad da vidimo da li zvake zaista stite zube tokom dana, kada ne mozemo da koristimo cetkicu ;)

PS-Ovo za karijes ne znam sta da kazem... Znam ljude koji, paaaaa ne odrzavaju bas dobru oralnu higijenu a nemaju pokvarene zube. Da mozda i ovde ne vazi ona "stara" da sa kupanjem ne treba preterivati? :P (sala, sala)

ja ne bi rekao da električne četkice ne valjaju,možda sam sa malo kasnije uključio u ovaj topic pa sam nešto propustio.Ono što znam je da nema razlike između indeksa oralne higijene kod pranja ručnom i električnom četkicom.I da električne četkice imaju svoje dobre i loše strane.Npr.water pick (vodeni tuš) je dobar kod nekih situacija ali kod drugih nije.

Ono šta piše na nekim žvakama je da pomažu u održavanju higijene usne šupljine i sprečavanju karijesa (ili nešto slično).A to je čista igra riječi koja navodi ljude da pomisle kako će im žvakanje žvake smanjit kvarenje zubi.A u stvari šta to znači?To znači da žvakala ti ili ne žvakala ako ne pereš zube mogu ti se kvariti.Jer žvaka očisti jedan dio hrane,eventualno plaka ali ne može ostalo.A to šta ostane je opet dovoljno da se zub pokvari ako ga ne opereš.

Loša strana žvaka je što dodatno opterećuje TM zglob (vilični zglob) i nekima može izazvat kiselinu u stomaku,navečer razbuđuje,...Znači ne treba pretjerivati sa žvakanjem žvake,svakako redovito prati zube i onda neće biti problema

:lol::lol::lol:

Ma ko to zna. Ja redovito perem zube pa sam pre mesec dana popravljao 12 zuba, a otisao kod zubara zbog jednog zuba, ipak nije bilo vadjenje zivca, ali 12 zuba nije malo. To je remont glave, nesto slicno kao generalna kod auta.

I dalje su mi zubi osetljivi. Mozda ce uskoro ispasti svi pa cu si ugraditi one plasticne kastanjete.

Kastanjete su najbolje one nikad ne bole.

Natrijum fluorid osim sto sluzi za prskanje po zubima dece, dodaju ga vodi za pice, pastama i vodicama za zube ....koristi se i kao otrov za pacove, bubasvabe, insekticid...pa vi vidite treba li vam...sva blagotvorna dejstva fluora nemaju veze sa njim vec su posledica bolje ishrane, bolje higijene i bolje kontrole...u najboljem slucaju unosenjem fluora mozete dobiti mrlje na zubima a u najgorem znate vec sta...kad sam imala afte zubar mi je rekao da ne koristim fluorisane paste za zube i povukle su se...od tada ih ne koristim ali bez elektricne cetkice ne mogu... a taj water pick koristim kad nemam konac...sta sad njemu fali?

Natrijum fluorid osim sto sluzi za prskanje po zubima dece, dodaju ga vodi za pice, pastama i vodicama za zube ....koristi se i kao otrov za pacove, bubasvabe, insekticid...pa vi vidite treba li vam...sva blagotvorna dejstva fluora nemaju veze sa njim vec su posledica bolje ishrane, bolje higijene i bolje kontrole...u najboljem slucaju unosenjem fluora mozete dobiti mrlje na zubima a u najgorem znate vec sta...kad sam imala afte zubar mi je rekao da ne koristim fluorisane paste za zube i povukle su se...od tada ih ne koristim ali bez elektricne cetkice ne mogu... a taj water pick koristim kad nemam konac...sta sad njemu fali?

To što se NaF koristi i u druge svrhe nije nikakva činjenica da paste za zube s fluorom ne valjaju.Probaj pojesti šaku kuhinjske soli pa ćeš vidit šta će ti biti.A to ne znači da sol sama po sebi ne valja.Ili probaj popiti 10 litara vode u kratkom vremenskom periodu,prije par dana sam čitao kako je neka žena umrla na natjecanju ko će više vode popiti.

Da nije fluora ne bi ni tebe bilo a te priče o otrovnosti fluora su potekle od nekih paranoika kojima je sve štetno.Fluor u koncentracijama u kojima se koristi u pastama za zube nije štetan.Ako ti se ne sviđa NaF onda imaš paste za zube s drugim spojevima fluora ili organske fluoride.

A da ne spominjem čaj,tu fluora ima jako puno pa onda po tvojoj priči ne bi smjeli piti čajeve jer u njima ima jako puno fluora.

A da fluor nema veze s kvalitetom zubi i smanjenjem karijesa,postoji više nego dovoljno znanstvenih radova koji potvrđuju korisno djelovanje fluora na zube.To što si spomenula da na zubima nastaju fleke,ne nastaju one tek tako.To se dešava kad se u toku razvoja zubi u tijelo unose jako velike količine F.A kad su zubi formirani onda se to ne može dogoditi

Da bi fluor bio otrovan mora da se unese u kolicini enormno vecoj od one koja se preporucuje. Tu bi se moglo reci da kolicina cini otrov. Negde sam citao da je to kolicina oko 350 puta veca. Valjda je svakome jasno da ista stvar moze da bude i lek i otrov zavisno kako se koristi. Fluor vezuje kalijum u organizmu i formira se KF kalijum fluorid. I bas tu je tajna u pitanju lek ili otrov. Ako se unese u normalnoj kolicini vezace optimalnu kolicinu kalijuma i ugradice se u zube i kosti. Ako se unese u prevelikoj kolicini moze da dovede vezivanjem kalijuma do teskog deficita istog i tu je onda problem.

Dakle kada procitate nesto u nekom cesopisu za domacice, gospodje, mame .... nemojte bas tome da verujete tek tako.

Dakle da zakljucimo, optimalne i utvrdjene doze fluora su vrlo korisne , prevelike doze su otrovne.

Nema analiza krvi, nema brisa, nema iskljuvka pa na osnovu cega su zakljucili da treba da te lece antibioticima , majke im?

Samo na osnovu snimka pluca i preoruke pneumofiziologa. Evo i nalaza snimka pluca.
1.RTG pulmo: inflamatio pulm bas lat sin uz elemente staze sekreta obostrano i vise hilobaZalno.
2. Rtg pulmo promjene u radioloski nepotpunoj regresiji.th: 10 dana parenteralno uz simptomatika prema kliničkom i auskulatornom nalazu rtg kontrola PA35x35 i SE.
Radila sam nalaze sve je u redu i SE i KKS i ostalo. Sada nemam nikakvu terapiju a u ponedjeljak kontrola. Siznut cu sa njima nacisto.

Karijes se sprecava pravilnom ishranom sto znaci i unosenjem organskog fluora a ne onog koji nastaje kao otpad u preradi aluminijuma - to bi bilo kao kad bi neko kome hvali gvozdje gutao strugotine gvozdja...uostalom mnoge zemlje su odustale od dodavanja fluora u pijacu vodu jer se pokazalo da to nema efekta...kao male kolicine nisu stetne...pa ni male kolicine arsena ili zive nisu stetne ali na duge staze mogu i da vas ubiju... jeste culi za kumulativno dejstvo otrova ili da zubari vise ne preporucuju one tabletice fluora trudnicama...imam ja svog zubara kome verujem a vi se samo pravite pametni :)

Karijes se sprecava pravilnom ishranom sto znaci i unosenjem organskog fluora a ne onog koji nastaje kao otpad u preradi aluminijuma - to bi bilo kao kad bi neko kome hvali gvozdje gutao strugotine gvozdja...uostalom mnoge zemlje su odustale od dodavanja fluora u pijacu vodu jer se pokazalo da to nema efekta...kao male kolicine nisu stetne...pa ni male kolicine arsena ili zive nisu stetne ali na duge staze mogu i da vas ubiju... jeste culi za kumulativno dejstvo otrova ili da zubari vise ne preporucuju one tabletice fluora trudnicama...imam ja svog zubara kome verujem a vi se samo pravite pametni :)

Ako si u Beogradu, preporuči mi tog zubara...

Prvi put čujem da u čaju ima fluora... da li ima u svakom, ili samo crnom i zelenom?
Da li u beogradskoj vodi za piće ima fluora? (valjda nema :eek: )

Odlicno zovi svog zubara na forum da nam objasni tu teoriju o smrtnosti i otrovnosti fluora na duze staze.

Zna li iko od vas razliku izmedju arsenika i fluora. Kako deluje jedan a kako drugi. Koji su principi trovanja arsenikom, sta arsenik inhibise? Mislim porediti arsenik i fluor je totalni kretenizam. Toliko neopisiv da nemam reci. Ocu da kazem da LUPETATE. I sirite netacne informacije po internetu.

A tom kolegi genijalcu koji vam je pricao o otrovnosti fluora kazite da otvori neku knjigu iz farmakologije i decije i preventivne stomatologije i da napokon nesto procita posto je ocito preskocio te predmete. Tamo se jasno kaze kad i u kojoj kolicini je fluor otrovan.

Ne mogu ga preporuciti - u penziji je ... a i radio je napolju do penzije... ima ordinaciju ali samo za prijatelje....posto imam zdrave zube nisu mi trebale njegove usluge osim savetodavnih :)

...i ja prvi put cujem da fluorida ima u caju - koliko ja znam majka priroda drzi fluor pod katancem...obicno je vezan za druge elemente gradeci fluoride koji nisu tako toksicni

Odlicno zovi svog zubara na forum da nam objasni tu teoriju o smrtnosti i otrovnosti fluora na duze staze.

Zna li iko od vas razliku izmedju arsenika i fluora. Kako deluje jedan a kako drugi. Koji su principi trovanja arsenikom, sta arsenik inhibise? Mislim porediti arsenik i fluor je totalni kretenizam. Toliko neopisiv da nemam reci. Ocu da kazem da LUPETATE. I sirite netacne informacije po internetu.

A tom kolegi genijalcu koji vam je pricao o otrovnosti fluora kazite da otvori neku knjigu iz farmakologije i decije i preventivne stomatologije i da napokon nesto procita posto je ocito preskocio te predmete. Tamo se jasno kaze kad i u kojoj kolicini je fluor otrovan.

http://www.zvrk.co.yu/Zanimljivosti/Nauka/fluor/01.htm

Aco dosadan si :)

Ko se potpisao ispod tog teksta? Tekst je takva nevidjena glupost da to nije normalno.

"Kalcijum fosfat je normalni sastojak naše pljuvačke. Dokazano je da kalcijum fosfat dosta pomaže kod remineralizacije zuba. Unosom fluora, stvara se beskorisni i toksični nus produkt, kalcijum fluorid, kojim se zubi mineralizuju, što zube čini slabijim i podložnijim propadanju što je umnogome ubrzano unosom procesirane hrane, hrane sa veštačkim dodacima."

Cela prica nema veze sa kalcijumom nego sa kalijumom. I stvara se kalijum fluorid a ne kalcijum fluorid.

Tacno je da fluor vezuje magnezijum, kalijum, natrijum i na tom vezivanju tih elemenata se bazira njegova toksicnost pri unosu u vecim kolicinama. Nagli unos fluora u vecoj kolicini a to je svakako veca kolicina od 2 grama (druga glupost u gornjem tekstu) ce dovesti do naglog vezivanja kalijuma i njegovog pada u organizmu bez mogucnosti da ga isti nadoknadi sto ce rezultirati ispadima u nervnom sistemu jer svi znamo da je on esencijalan u procesu prenosa nervnih impulsa. Normalne kolicine fluora ce vezati malo kalijuma, a taj vezani kalijum ce se nadoknaditi kroz ishranu sasvim normalno. Kalijum , magnezijum i natrijum su lako nadoknadljivi elementi.

Dakle da zakljucim. Kod optimalnog unosa fluora fluor gradi KF tako sto vezuje kalijum iz organizma, ali ne u onoj kolicini koja moze da ubije, a vec tokm dana mi taj kalijum nadoknadimo kroz ishranu tako da ne postoji gubitak kalijuma.

Fluor na dalje u zubima gradi fluoroapatit sto ih cini jacim i boljim.

Na dalje fluor potpomaze mineralizaciji zuba , sto nam je svakako cilj kod svakog pliceg karijesa. Uvek je bolje da se kaviteti u koliko je moguce dok je mali sam od sebe sanira nego da se povecava.

Toliko od mene. Mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi. I molim vas da vise ne kacite takstove sa sajtova za domacice na ovako ozbiljan forum. Zna se kako isgeda strucan tekst a to ovaj link koji si dala svakako nije. Zvrk.co.yu mozda jeste divan sajt za mame i decu , domacice ali molim vas da li vam lici na ozbiljan medicinski sajt.

Poslednja izmena:
...pa dobro Aco ukljuci malo logiku...zasto bi zdrav organizam unosio u sebe bilo kakve vestacke dodatke za prevenciju bilo cega

Fluor ne sve samo ne vestacki dodatak. U srecnim zemljama se voda za pice fluorise u vodovodu. To verovatno rade zato sto nemaju pojma pa ce onda neka domacica kojoj je jako dosadno sa sajta zvrk.co.yu da im objasni kako je to eto stetno i ne znam ja sta.

...alo bre obavesti se - srecne zemlje vise ne fluorisu vodu...i zubari u srecnim zemljama vise ne prepisuju tabletice fluora a najskuplje zubne paste su opne bez fluora
... da vam je dobra "prevencija" ostali bi bez posla :)

Dakle, niko nema činjenice - samo mišljenja o fluoru i to različita :(
... a beogradska voda? nije ili jeste fluorisana?

na tebi je hoćeš li vjerovati nama stomatolozima ili nekakvom senzacionalističkom tekstu u kojem usput rečeno piše poprilično gluposti i neistina.

Pasta za zube koju ja koristim Aquafresh iso-active ima 0,315% NaFšto znači 1,45 mgF/g zubne paste.Istisnem možda 2 grama za pranje zubi i sve ispljunem.Ako se nešto i resorbira preko sluzokože usne šupljine to su vrlo male količine.

U čaju ima puno fluora,jedna šalica zna sadržavat 0,3 mg fluora pa izračunaj koliko fluora tako uneseš u organizam.Lišće čaja zna sadržavati i do 190 mgF/kg.Po tome bi i Englezi i Kinezi odavno pocrkali :hahaha: A samo njih zajedno skoro trećina čovječanstva.Morske ribe imaju i do 27mg%F.Špinat(spanać) ima i do 0,38 mgF/kg

U nekim mineralnim vodama ima i do 12 mgF/L.U Beogradu u vodovodnoj vodi ima 0,3 mgF/L i dodatno se ne fluoridira.

Kronično otrovanje fluorom nastaje kod izrazito dugotrajnog unošenja fluora u količinama većim od 15 mg na dan.

Iz svega ovoga se može zaključiti da fluor svi ljudi unose hranom i pićem.Kad pereš zube nemoj gutati pastu za zube pa ćeš biti mirna.

Kad se sve preračuna dođe se do zaključka da se fluora ljeti kad se popije i po nekoliko litara vode unese koliko ga ima u pasti za zube za jedno pranje zubi (što se usput rečeno skoro sve ispljune)

...ne stavljaju fluor - jeftiniji im je hlor :)

...fluora ima u svakoj vodi cak i onoj flasiranoj ili morskoj manje - vise...nema ga samo u ledu na severnom i juznom polu koji je star nekoliko miliona godina...stvarno nema potrebe za dodatnim unosenjem

...ne stavljaju fluor - jeftiniji im je hlor :)

...fluora ima u svakoj vodi cak i onoj flasiranoj ili morskoj manje - vise...nema ga samo u ledu na severnom i juznom polu koji je star nekoliko miliona godina...stvarno nema potrebe za dodatnim unosenjem

možda nema potrebe za dodatnim unošenjem ali lokalno korištenje fluora u pastama za zube i premazima je jako korisno i preporučljivo

Joco skljoco kad peres zube zubnom pastom koja sadrzi fluor taj fluor se "lepi" za zubnu caklinu i popapas ga... zasto bi neko to radio ako ga i tako unosimo preko svake mere... a sto se tice caja - svaki hemijski element koji se nalazi u biljkama je organski i neskodljiv...onaj koji se dodaje fluorisanoj vodi je neorganski i nastaje kao otpad u preradi aluminijuma...to je nesto kao vitamini iz voca i povrca i oni u vitaminskim tabletama...tesko da ces se "predozirati" sa ovim prvim :)

Back