ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da li ona najneprimetnija fixna proteza ima isti ucinak kao i ona klasicna?treba uskoro da stavim fiksni aparat,ali bi mi najvise odgovarao neki koji nije toliko upadljiv i ne stvara smetnje pri govoru,zbog posla....i koliko se krecu cene ovakvih aparata (ne misli na klasicne vec ove,manje primetne)?
hvala unapred

Moze li neko do doktora koji navracaju na forum da mi kaze.
Sta po zakonu sme da radi doktor stomatologije bez specijalizacije? Zapravo zanima me ako neko radi u dom zdravlja da se raspita sta po zakonu doktor stomatologije bez specijalizacije sme da radi na nivou doma zdravlja.

Potrebno mi je misljenje i pomoc strucnjaka! Za koji dan treba da odem do zubara koji ce da mi radi jedinicu i dvojku a zatim i trojku i cetvorku. Da razjasnim,jedinica i dvojka su mi odavno vestacki zubi,s tim sto je jedinica zub koji sam napravila pre 7 god,tu je koren izvadjen a postavljena neka metalna pa da tako kazem osovina za koju je fiksiran zub. Usput da napomenem da taj moj zub ne lici ninasta,jako lose odradjen a skupo placen. Dvojka je krunica koja je vec pocela da se klima tako da to moram da resim,a ne boli me,tako da predpostavljam da je i tu koren mrtav. sada sam odlucila da to sredim,i jedan i drugi,da estetski lepse izgleda,a inace me ne bole. Sto se tice trojke i cetvorke,te zube sam polomila ugrizom bombone,tacnije okrnjila,pa ruzno izgleda,gotovo da zub ni nema,i tu mora vestacki. Ja SAM BAS ODUZILA,AL NADAM SE DA VAM JE DONEKLE JASNO NA STA TO LICI. ZANIMA ME KOLIKO CE TAJ PROCES DA TRAJE,DA LI JE BOLNO,KOLIKO CU MORATI BITI BEZ ZUBA? Hvala unapred.

Potrebno mi je misljenje i pomoc strucnjaka! Za koji dan treba da odem do zubara koji ce da mi radi jedinicu i dvojku a zatim i trojku i cetvorku. Da razjasnim,jedinica i dvojka su mi odavno vestacki zubi,s tim sto je jedinica zub koji sam napravila pre 7 god,tu je koren izvadjen a postavljena neka metalna pa da tako kazem osovina za koju je fiksiran zub. Usput da napomenem da taj moj zub ne lici ninasta,jako lose odradjen a skupo placen. Dvojka je krunica koja je vec pocela da se klima tako da to moram da resim,a ne boli me,tako da predpostavljam da je i tu koren mrtav. sada sam odlucila da to sredim,i jedan i drugi,da estetski lepse izgleda,a inace me ne bole. Sto se tice trojke i cetvorke,te zube sam polomila ugrizom bombone,tacnije okrnjila,pa ruzno izgleda,gotovo da zub ni nema,i tu mora vestacki. Ja SAM BAS ODUZILA,AL NADAM SE DA VAM JE DONEKLE JASNO NA STA TO LICI. ZANIMA ME KOLIKO CE TAJ PROCES DA TRAJE,DA LI JE BOLNO,KOLIKO CU MORATI BITI BEZ ZUBA? Hvala unapred.

Kao prvo bez snimka ne moze nista 100% da se kaze. Kao drugo na jedinici nije izvadjen koren nego zivac pa je onda zub napunjen (nadam se da jeste) i na kraju je radjena nadogradnja. Fiksni protetski rad koji je trajao 7 godina je odavno otsluzio svoje po svim svetskim standardima tako da je logicno da ne lici ninasta. To sto kod nas ljudi i po 20 godina drze krunice u ustima je zato sto vlada besparica a ne zato sto to tako treba. Rok trajanja fiksnog rada je oko 5 godina. Za dvojku ne znam sta da kazem. Treba videti da li je zub vitalan i u kakvom je generalno stanju. Pa da se odluci sta da se radi sa njim. Postoji vise varijanti. Ili da se ostavi kako jeste, ili da se izvadi zivac, a mozda i nadogradnja ako je dotrajao. Sto se polomljene trojke i cetvorje tice tu isto postoji gomila varijanti, koliko je ostalo od zuba, da li je otvoren zivac, itd itd itd.

Dakle kod ovakvog slucaja se postavlja masa pitanja, od toga kakvi su odgovori na ta pitanja zavisi i plan terepije kao i njeno trajanje. Zubar moze da napravi privremene krunice od odgovarajuceg materijala koje bi ste nosili dok traje terapija. Ako je sve dobro onda moze da traje do 10 dana max a ako treba da se neki zubi lece moze da potraje i mesec dana pa i duze.

Insistiraje na rendgen snimcima, na njima se sve lepo vidi. Bez rendgena nema kvalitetnog rada.

Kao prvo bez snimka ne moze nista 100% da se kaze. Kao drugo na jedinici nije izvadjen koren nego zivac pa je onda zub napunjen (nadam se da jeste) i na kraju je radjena nadogradnja. Fiksni protetski rad koji je trajao 7 godina je odavno otsluzio svoje po svim svetskim standardima tako da je logicno da ne lici ninasta. To sto kod nas ljudi i po 20 godina drze krunice u ustima je zato sto vlada besparica a ne zato sto to tako treba. Rok trajanja fiksnog rada je oko 5 godina. Za dvojku ne znam sta da kazem. Treba videti da li je zub vitalan i u kakvom je generalno stanju. Pa da se odluci sta da se radi sa njim. Postoji vise varijanti. Ili da se ostavi kako jeste, ili da se izvadi zivac, a mozda i nadogradnja ako je dotrajao. Sto se polomljene trojke i cetvorje tice tu isto postoji gomila varijanti, koliko je ostalo od zuba, da li je otvoren zivac, itd itd itd.

Dakle kod ovakvog slucaja se postavlja masa pitanja, od toga kakvi su odgovori na ta pitanja zavisi i plan terepije kao i njeno trajanje. Zubar moze da napravi privremene krunice od odgovarajuceg materijala koje bi ste nosili dok traje terapija. Ako je sve dobro onda moze da traje do 10 dana max a ako treba da se neki zubi lece moze da potraje i mesec dana pa i duze.

Insistiraje na rendgen snimcima, na njima se sve lepo vidi. Bez rendgena nema kvalitetnog rada.

Hvala,mada to sam vec znala jer mi je moj zubar slicno rekao i da,rekao je obavezno snimke. On je procenio da bi trebalo to da potraje oko mesec dana. Hvala u svakom slucaju.

Mojoj sestri od 12 godina izvadjene su sve cetvorke,bili smo kod ortodonta na pregledu i on nam je rekao da je vreme za fiksnu protezu koja kosta 1200 evra za obe vilice!:otkacio:Da li je to mnogo,posto ne znam kako se krecu cene i kakva su iskustva ostalih forumasa po tom pitanju?Unapred hvala.

ja u decembru punim 30 i do tad bi trebalo da mi skinu fixnu- mozda sam se malo kasno odlucila na ispravljanje zuba ali neko mi rece da je bolje staiti fixnu sa recimo 16 nego sa 12 jer moze da dodje do poeranja i vracanja zuba na staro. Platila sam je 1000 evra (ukupno- gornju i donju sa sve vadjenjem zuba da bi se ostali poredjali i zatezanjima na svake dve tri nedelje.

Na jednoj strani od petice pa nadalje nemem zube.Moze li se most moze uraditi i da li postoji neka druga mogucnost.

Jedina mogucnost fiksne nadoknade ili kako ti kazes mosta je ugradnja implantata. Samo ugradnja kosta od 650 do 1000 evra, a na to se dodaje cena protetskog rada nad ugradjenim implantom. Naravno ako nema kontraindikacija za ugradnju.

Kod nekih ljudi postoji dilema oko toga da li staviti lepe vestacke zube ili se muciti odlaskom kod zubara i preznojavati se na onoj stolici? Sta mislite o tome ? Pisite :D

neko sam vrijeme bila opsjednuta zasiljenim ocnjacima.....ali imam svoje zdrave zube *hvalalijepa*

SSK200.jpg

Kod nekih ljudi postoji dilema oko toga da li staviti lepe vestacke zube ili se muciti odlaskom kod zubara i preznojavati se na onoj stolici? Sta mislite o tome ? Pisite :D

E, to može da pita samo neko ko ima prirodne zube! :dash:
Ništa nije kao prirodni zubi! A oko veštačkih, ma kakvi oni bili, usađeni, ili mostovi, ili proteze, šta god bilo, ima isto posla, a i nije sigurno kako će koju varijantu organizam prihvatiti, a onda je kasno da se vratiš na prirodne - neće ponovo izrasti!
I da bi došla do veštačkih zuba, moraš ići mnogo puta kod zubara i preznojavati se na onoj stolici.

Postoje dobri stomatolozi koji ce da vam urade ono sto hocete,do detalja,a postoje i oni koji su na glasu,a namlatili se para pa sad ne haju mnogo i oderu vas,a zubi budu katastrofa. Znaci,najbolje je raspitati se i vidjeti kako su drugi prosli.

I moji zubi su prirodni i lepi ali sam postavila pitanje da bih videla i tudje razmisljanje. :ok: Ne mora ovakva pitanja postavljati samo onaj ko ima vestacke zube:rotf: A sto se tice preznojavanja to je individualno,neko se preznojava neko ne. Pozz:bye:

Back