ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Volela bih ako je moguce da mi vise stomatologa da svoje misljenje o vestackim zubima,tacnije navlakama ili krunicama ili kako god,ne razumem se bas! :-) U svakom slucaju ja zelim da na gornjoj vilici promenim 8 zuba,nisu oni toliko losi ali jedan od njih mi je vec vestacki,i to jedinica koja i ne izgleda bas lepo. Ostali zubi su ok,ali bih ipak da promenim i da ih uklopim da estetski izgleda bas dobro i kvalitetno. Koju metodu predlazete i koju vrstu zuba (keramicki, porcelanski...) Opet cu mozda ispasti smestna sto ovako nabrajam ali ne razumem se bas. Resila sam to da odradim,inace se bas plasim zubara,ali sam odlucila da se prvo malo ovde posavetujem,a onda idem dalje,da ucinim neki radikalniji korak. Ako vam nije problem i da mi napisete i cene,otprilike! Hvala unapred!

Coveku najbolje stoje njegovi prirodni zubi. Najbolje da gledas da ponovo uradis taj vestacki zub i da se uklopi sa ostatkom. I predlazem ti jedno dobro ciscenje da vidis kako ce zubi da ti zablistaju. Ljudi cesto nakupe dosta kamenca i ne idu da ga cista, pa jos ako su pusaci, i onda im zubi potamne zapravo ne potamne nego samo ima naslaga i to stvara ruznu sliku. A sve se resi ciscenjem. A unistavanje zdravih zuba je totalni kretenizam za koji ne mogu da nadjem ni jedno normalno opravdanje.

Izvinjavam se WW sto sam je javljao ali na ovakvo lupanje gluposti sam morao pod hitno da odreagujem da se gospodjici ili gospodji ne omakne.

imam 19 god i malo neobicno pitanje za zubara...jos nisam otisla kod stomatologa ali rekli su mi da za to trebam otici zubaru....moj problem je sljedeci ....prosle godine pojavila mi se bol u predjelu vilice odmah ispod usne rese..mislim na stalno skljocanje vilice,preskakanje zgloba kad jedem,zijevam,to je u pocetku bilo samo na lijevoj strani,da bi me nakon nekog vremena pocela boliti i desna,sto tako skljocanje,iskakanje zgloba bilo da pricam ,zijevam malo vise rasirim usta itd...nekad mi je i problem vratti vilicu na svoje mjesto ,zna se malo ukriviti itd e sad na lijevoj strani pocelo me je uho boliti,cesto osjecam peckanje kroz sredinu uha,nekad zujanje sustanje itd a kad izadjem na malo hladnije vrijeme pravo me ostra bol uhvati i u villici i uhu na desnoj strani....molim vas da mi pomognete...sta je u pitanj...da li moze biti sta ozbiljno ili.....hvala unaprijed

Problem koji imas je jedan od kompleksnijih problema u stomatologiji koji zahtava dosta ispitivanja i ako je neki problem nemoguce objasniti ovde to je pitanje oboljenje vilicnog zgloba! Tacno je ipak ono sto su ti rekli a to je da MORAS otici kod stomatologa!!! To ti je i moj iskreni savet! To je oboljenje hronicnog karaktera i moze te dosta muciti ukoliko ne preduzmete (ti i stomatolog) odgovarajuce terapijske postupke! Posto postoji ogroman broj potencijalnih uzroka nije moguce u odmah otkloniti taj ili te faktore! Zato je za pravilnu terapiju cesto neophodan dobar plan ali znaj da se ovde radi o terapijskim procedurama koje zahtevaju vreme i postepenost tj. ne ocekuj da se do izlecenja dodje momentalno! Ukoliko te zanima nesto vezano za ova oboljenja naci ces vise kada uguglujes, recimo, SUBLUKSACIJA DONJOVILICNOG ZGLOBA! Naci ces sve o oboljenjima vilicnog zgloba ali je u pitanju strucna literetura pa je i pitanje koliko ce ti tu ista biti jasno!?

hvala puno,dosta ste mi pomogli,ali ja i dalje imam strah otici zubru ..bojim se da mi nesto ne otkriju sto bi moglo biti opasno:/
vama ipak doista iskreno zahvaljujem,jos jednom hvala:)

Srpski receno ankiloza je stanje kada zub "sraste"za kost.Obicno su to leceni zubi,ali se desava i u mlecnoj denticiji kada fali zub zamenik.Normalno,postoje i izuzeci.Dobio si odlican savet u vezi problema koje imas sa vilicnim zglobom.

hvala puno,dosta ste mi pomogli,ali ja i dalje imam strah otici zubru ..bojim se da mi nesto ne otkriju sto bi moglo biti opasno:/
vama ipak doista iskreno zahvaljujem,jos jednom hvala:)

Kada je jedna stvar u medicini ili stomatologiji u pitanju, ono sto ti mogu reci sada nikako ne moze biti gore od onoga sto ti mogu naci kasnije.

Npr.
Zub prvo mora da se pokvari, pa mora da se kvari i da se kvari. Ako ne otkonis mali kvar postace sve veci. Pa ce preci u hiperemiju. Pa u pulpit. Pa u gangrenu. Dakle ide u sve gore i gore. I na kraju ce propasti i biti za vadjenje.

Sto duze cekas gore ce da bude.

i samo jos jedno pitanje sta je ANIKILOZA,ako iko zna da mi odgovori

Slazem se sa Brankom ukoliko si mislila na ankilozu zuba!? Ako si pak mislila na ankilozu vilicnog zgloba to ti je ogranicena ili potpuna nemogucnost pokreta donje vilice koja nastaje zbog patoloskih promena u samom vilicnom zglobu ili izvan njega!

Imam jedno cudno pitanje. Da li je stomatolozima kod nas dozvoljeno da rade botox terapije , s obzirom da se radi o glavi, mislim ubrizgava se da bi se zategli misici lica ili je to rezervisano samo za doktore medicine.

Imam jedno cudno pitanje. Da li je stomatolozima kod nas dozvoljeno da rade botox terapije , s obzirom da se radi o glavi, mislim ubrizgava se da bi se zategli misici lica ili je to rezervisano samo za doktore medicine.

Mislim da je to specijalnost dermatologa! Nisam 100% siguran! Ako mislis na estetsko uklanjanje brazda na licu! Mada ne vidim razlog zasto maksilofacijalni hirurg ne bi to radio?! Inace botox ne zateze vec, suprotno, opusta misice! Ta karakteristika se i koristi u oftalmologiji gde se botox koristi u terapiji strabizma i "hiperzmirkajuceg" ocnog kapka!

Pre nekog vremena (mozda oko godinu dana) javila se nekroza jedinice, gornja levo, ustanovljena pregledom, potvrdjena snimkom. Nakon toga odradjeno je otvaranje zuba (skoro bezbolno, zivac je zaista bio potpuno mrtav), drenaza i terapija antibiotikom. Nakon toga trebalo je zatvoriti zub, pri cemu je moja neodgovornost dosla do izrazaja: ja se nisam poneo disciplinovano i yub je ostao dugo otvoren. Skoro se desilo da je takav zub podlegao opterecenjima i pukao. Ostalo je oko 1mm od krunice. Zubar je predlozio da se zub skroz izvadi (to je pomislio i posle otvaranja jer mu se cinilo kao da ga je otok zbog nekroze malo rasklatio ali je ipak resio da proba da ga sacuva) na sta sam ja pristao i sad je taj zub izvadjen. Sve je proslo brzo i bez komplikacija. Moja pitanja su:
1. da li je zub morao da bude izvadjen ili je mogla neka nadogradnja, na ono malo krunice sto je ostalo, da se odradi (krunica je imala, naravno, malo nepravilan prelom, pa je verovatno u tom slucaju moralo obradjivati), bez obzira sto je, kako zubar kaze, zub malo rasklacen?
2. U trenutnom stanju, koja bi bila najefikasnija i najbezbolnija estetska (protetska) intervencija? Koliko je stetno i bolno obradjivanje susedne jedinice koja bi bila noseca? Moze li se takva intervencija obaviti pod anestezijom?

Ja moram da nosim fiksnu protezu,ali je valjda zagrizaj previse iskrivljen,tako nesto(na snimku je ona linije izmedju gornje i donje vilice kriva mnogo),pa ja moram da izvadim dve petice.Mene zanima da li to boli.

Ja moram da nosim fiksnu protezu,ali je valjda zagrizaj previse iskrivljen,tako nesto(na snimku je ona linije izmedju gornje i donje vilice kriva mnogo),pa ja moram da izvadim dve petice.Mene zanima da li to boli.

Haha :)
To sto ti kazes linija na snimku nema veze sa tim da li je zagrizaj iskrivljen ili ne. Ta linija ima najvise veze sa pozicioniranjem pacijenta prilikom izrade rendgenskog snimka. Sto vise glavu naginjes u napred to je slika iskrivljenija ima veci osmeh sto bi se rekolo jace izrazenu krivinu. Glava kada se radi snimak svih zuba treba da je blago nagnuta napred kako bi se dobio blagi osmeh.

imam gangrenu na zubu,gornja jedinica,desno..jedno vrijeme je lijeceno sa onim iglicama i nekim lijekom koji je stavljan u zub,ali postalo je bolno pa sam dobila strah od zubara i nisam smjela da idem..zubara nisam posjetila 1 god,a zub pod gangrenom je poceo da pomalo crni..ne znam sta da radim,isla sam zubaru,ali sam narucena za 1 mjesec..molila bih vas da mi kazete dali je to vec opasno i hoce li se zub moci spasiti..

P.S. lijek iz zuba je ispao :(

imam gangrenu na zubu,gornja jedinica,desno..jedno vrijeme je lijeceno sa onim iglicama i nekim lijekom koji je stavljan u zub,ali postalo je bolno pa sam dobila strah od zubara i nisam smjela da idem..zubara nisam posjetila 1 god,a zub pod gangrenom je poceo da pomalo crni..ne znam sta da radim,isla sam zubaru,ali sam narucena za 1 mjesec..molila bih vas da mi kazete dali je to vec opasno i hoce li se zub moci spasiti..

Promeni zubara, sta god bilo, sa takvim zubom niko nije smeo da te ostavi da cekas mesec dana. Predpostavljam da si iz Srbije. Ne znam ni jednu ordinaciju a da je dobra da nema po mesec dana termina.

Ako si iz Beograda javi mi je na privatne poruke pa cu videti sta mogu da uradim.

Nego da ja nesto pitam.
Sta vi mislite o ideji da se studentima dozvoli da recimo skidaju kamenac. Tj da mogu da rade kao dentalni higijenicari za dzeparac? Neto razmisljam skidanje kamenca nije neka filozofija, ne moze nista da se pokvari. A kad pogledas ovako studentima bi znacilo i za praksu ta nauce polozaj tela, kako da pridju, dakle jedna lepa vezba i sticanje vestine komunikacije sa pacijentom a i fin dzeparac. A zubar bi dobili da kad je frka imaju ko da uleti. Zna da bude doba godine kada je pretrpano, stomaotlogu je mnogo bolje da radi neku protetiku koja donosi mnogo vise para nego da se bakce sa kamencima.

Nije zubar kriv, i nema nikakve veze sto je ostavio za sledeci mesec - zub je mrtav pa mrtav, u njemu vise nema gangrene jer je mrtav i zapusten. Sumnjam da ce se moci spasiti jer nema sta da se spasava na jedinici koja je godinu dana zapustena posle gangrene i pocrnela.

Nije zubar kriv, i nema nikakve veze sto je ostavio za sledeci mesec - zub je mrtav pa mrtav, u njemu vise nema gangrene jer je mrtav i zapusten. Sumnjam da ce se moci spasiti jer nema sta da se spasava na jedinici koja je godinu dana zapustena posle gangrene i pocrnela.

ali zub je tek poceo da crni,nije sasvim pocrnio neg je jednostavno izgubio svoju boju i razlikuje se od drugog zuba..molim vas dali se moze ikako izlijeciti i sacuvati?:(

Back