ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Joj hvala ti ko sestri :D Ja stvarno dugo nisam isla u kontinuitetu nekom kod zubara duuugoooo i sad imaju sve te stvarcice i sve i mislim da mi se svidja cak ce mi biti i zabavno!Sta cu kad sam kao malo dete hehehe

@ dental Banjanin
Hvala Vam puno na odgovorima. Iskreno, ne znam da li stavila lek koji ste naveli (ali jeste stavila neki lek) i rekla je da vidimo kako ce zub reagovati i ako nastavi da boli morace da se radi umrtljivanje nerva. Ja sam od tada potpuno odlepila, ne smem da odem kod zubara. Pre godinu dana mi je radila ciscenje zubnog korena i umrtljivanje nerva i to je za mene bilo najgore iskustvo, u pitanju je sedmica na suprotnoj strani. Nakon toga se pojavio karijes ispod plombi na cetiri zuba i svaki je tretiran lekom i belom plombom. Kao sto ste vec naveli povremeno se javljaju bolovi dok se zub ne navikne - to mi je i Dr rekla. E sad sa ovom sedmicom je drugacije i jos uvek me boli, ali popusta pomalo. Zvali su me pre neki dan sa klinike da se javim jer imam nedovrsen tretman - a spomenula je samo umrtljivanje nerva poslednji put i ja samo placem i ne smem da odem ni kod jednog zubara. Bila sam zakazala kod drugog cisto da cujem drugo misljenje, ali sam odmah i otkazala i ne mogu da se smirim. Znam da moram da odem ali sam jako uplasena i sumljam da je mozda nesto pogresno uradila...
Hvala jos jednom na odgovorima mnogo mi znace.Videcu sta dalje.

@ dental Banjanin
Hvala Vam puno na odgovorima. Iskreno, ne znam da li stavila lek koji ste naveli (ali jeste stavila neki lek) i rekla je da vidimo kako ce zub reagovati i ako nastavi da boli morace da se radi umrtljivanje nerva. Ja sam od tada potpuno odlepila, ne smem da odem kod zubara. Pre godinu dana mi je radila ciscenje zubnog korena i umrtljivanje nerva i to je za mene bilo najgore iskustvo, u pitanju je sedmica na suprotnoj strani. Nakon toga se pojavio karijes ispod plombi na cetiri zuba i svaki je tretiran lekom i belom plombom. Kao sto ste vec naveli povremeno se javljaju bolovi dok se zub ne navikne - to mi je i Dr rekla. E sad sa ovom sedmicom je drugacije i jos uvek me boli, ali popusta pomalo. Zvali su me pre neki dan sa klinike da se javim jer imam nedovrsen tretman - a spomenula je samo umrtljivanje nerva poslednji put i ja samo placem i ne smem da odem ni kod jednog zubara. Bila sam zakazala kod drugog cisto da cujem drugo misljenje, ali sam odmah i otkazala i ne mogu da se smirim. Znam da moram da odem ali sam jako uplasena i sumljam da je mozda nesto pogresno uradila...
Hvala jos jednom na odgovorima mnogo mi znace.Videcu sta dalje.

:roll:

@Apstrakt-ako su Vam amalgamske plombe zamenjene kompozitnim ("belim"), to nije nista cudno. Nasi ljudi cesto smatraju da su te "sive" plombe bolje jer stoje duze u ustima ali ne mozete ocekivati da imate amalgamsku plombu i po 10 godina a da se ispod nje vremenom nije stvorio karijes. Savremeni stomatoloski pristup se bazira na minimalno invazivnim tretmanima. Sta to znaci? Dakle, ako imate manji karijes, nema potrebe da uklanjate i veci deo zdrave zubne supstance kako bi stvorili uslove za postavljanje amalgamske plombe. Novi kompozitni materijali su zato najbolje resenje jer se uklanja samo karijesno promenjeno zubno tkivo i tako cuva zub na duze staze. Nekada se, doduse, desava da ti zubi reaguju bolno i po par meseci (i mene je zub znao da boli i po mesec dana kada zagrizem nesto) ali ako su bolovi sve manjeg inteziteta, oni ce proci i nema potrebe da se mnogo brinete. Sto se tice sedmice, rekla sam Vam vec kako bih ja na doktorkinom mestu to tretirala ali i nju razumem. Nasi ljudi generalno ne shvataju da je nekada potrebno biti uporan i traziti od pacijenta da dolazi redovno, sto mnogi nece. Mada, to je vec psiholoski pristup svakog lekara pacijentu. Potrebno je da steknete pacijentovo poverenje i da ga saslusate, a zatim i tretirate "problem" najboljom mogucom metodom. Odlasci stomatologu jesu neprijatni, ali vec odavno je zaboravljen koncept lecenja bez davanja anestezije tako da su i sve te intervencije sada najmanje neprijatne. Nemojte se plasiti ponovnom odlasku kod stomatologa i nemojte se plasiti da pitate sve sto Vam nije jasno. Duznost lekara je da Vam objasni sve sto Vas interesuje jezikom koji je Vama razumljiv i da Vas zbrine na najbolji moguci nacin.
@Melenano1-Drago mi je da sam bila od pomoci :)

Mene opet nešto zanima. Možda se u ovoj temi već govorilo o tome, ali ne mogu da iščitam svih 100 stranica.
Čula sam da je oralni tuš (irigator) odličan za održavanje desni oko zuba sa navlakama. Rado bih kupila jedan, naravno - povoljniji po ceni, ali vidim da ih u ponudi ima jako mnogo i dosta su različiti.
Da li mi neko može objasniti na šta da obratim pažnju pri kupovini?
Može i preporuka za određen aparat, a ako se bojite reklamiranja pošaljite mi PP.

Hmmmm ne bih se ja zezala sa tim bez da sam bila na pregledu i da je "snimljeno" kakvo je stanje,dosta tih preparata ako se pretera stvori kontra efekat,bas me je doktorka upozorila na to.To je moje misljenje kao pacijenta.

Hvala na ponudi, ali ne razumem zašto ovde ne napišete neke informacije. Pitanje nije bilo ni lično ni specifično: na šta obratiti pažnju pri nabavci oralnog tuša?
Informacija bi koristila i drugima.

Zdravo svima nov sam na forumu,ovako,juce sam bio kod zubara,zubi su ok nemam pokvarene zube samo jedan mi pravi veliki problem!!Doktor me grdio i ima pravo na to jel stvarno nisam otisao na vreme kod zubara.Imam 17 godina i gornji desni ocnjak (trojka) mi je izrastao nepravilno,ne znam kako da vam objasnim,nije imao mesta da izraste u normalan red nego je izrastao gore,mislio sam da moze protezom da se povuce dole ali doktor kaze da ne moze da se napravi dovoljno mesta za njega i dao mi je uput kod hirurga da se izvadi.Ja sam malo skeptican njegovim ponasanjem i neprijatnoscu i mislim da on ipak nema ,,volju" da mi to uradi,ipak necu da gresim dusu sto se kaze.evo jedan primer kako to izgleda,sliku sam nasao na internetu:
30sfrco.jpg
[/IMG]Molim vas dali postoji mogucnost da se donese u red ili mora da se vadi??Nosio bih protezu i 3 godine ako treba samo da se ne vadi!Hvala svima :)

Zdravo svima nov sam na forumu,ovako,juce sam bio kod zubara,zubi su ok nemam pokvarene zube samo jedan mi pravi veliki problem!!Doktor me grdio i ima pravo na to jel stvarno nisam otisao na vreme kod zubara.Imam 17 godina i gornji desni ocnjak (trojka) mi je izrastao nepravilno,ne znam kako da vam objasnim,nije imao mesta da izraste u normalan red nego je izrastao gore,mislio sam da moze protezom da se povuce dole ali doktor kaze da ne moze da se napravi dovoljno mesta za njega i dao mi je uput kod hirurga da se izvadi.Ja sam malo skeptican njegovim ponasanjem i neprijatnoscu i mislim da on ipak nema ,,volju" da mi to uradi,ipak necu da gresim dusu sto se kaze.evo jedan primer kako to izgleda,sliku sam nasao na internetu:
30sfrco.jpg
[/IMG]Molim vas dali postoji mogucnost da se donese u red ili mora da se vadi??Nosio bih protezu i 3 godine ako treba samo da se ne vadi!Hvala svima :)
stalni ocnjaci se NIKADA ne vade ... mora da se niste dobro razumeli. visok polozaj trojki se cesto vidja i relativno lako se klinicki resava. ako mozes ostavi slike negde da pogledam.

Poštovanje svima, hteo bih da pitam, od karijesa su mi svi zubi sa gornje vilice propali (ostao je samo koren, valjda.) gleđ je skroz propala. "panjevi" koji su ostali nisu crni već žućkasti, ne bole me više uopšte, ne otiču. Desni su normalne boje, nigde nema crnila ni na desni ni oko njih. Ostali su mi samo pet prednja zuba i donji. Nameravam kod zubara da počnem da sređujem kako bi mi ugradili veštačke, pa me interesuju koliko je procedura kod mene komplikovana otprilike, koji redosled rada itd. Da li se vadi sve to što je zaostalo iako ne boli itd. Nekako je lakše da sam već upućen pre nego što sednem na stolicu :) Hvala puno na bilo kakvom odgovoru

Uskoro punim 22 godine i evo konacno mi stizu prokleti umnjaci.
Uopste me nista ne boli i slucajno sam napipao mali vrhcic umnjaka u gornjoj vilici. Bukvalno nisu mogli da izaberu gori momenat od ovog da pocnu da rastu. Da li ja mogu da izdrzim jedno 10 dana bez vadjenja ovog zuba ili se to mora sto hitnije uraditi? Naredna nedelja mi je veoma bitna i ne smem da sebi dozvolim da mi ovako nesto poremeti planove.
Imam vec snimak koji mi pokazuje da mi je vilica tesna i da neki rastu ukrivo. Koliko je ova operacija komplikovana i koliko bolna? :sad2:
Takodje da li je bolje da platim privatnog zubara za ovu operaciju ili da idem u dom zdravlja?

Vadi krsh sto pre mozes,mene su *ebali dok su rasli od 17 te do 20 i neke,mesec dana bolesna naravno od njih navucem infekciju jer je sve upaljeno pa grlo strada,dva-tri meseca ok i tako u krug.

Pa jel te bolelo? Kako si pregrmela taj period posle operacije?
Meni su svi inpaktni,znaci svi moraju da se operisu. Jedan moj drugar je povadio ja mislim 3 odjednom,mozda je dan prelezao i sutra je vec bio spreman da najnormalnije zivi. Citam malo po netu i ljudi svasta pricaju.

Uskoro punim 22 godine i evo konacno mi stizu prokleti umnjaci.
Uopste me nista ne boli i slucajno sam napipao mali vrhcic umnjaka u gornjoj vilici. Bukvalno nisu mogli da izaberu gori momenat od ovog da pocnu da rastu. Da li ja mogu da izdrzim jedno 10 dana bez vadjenja ovog zuba ili se to mora sto hitnije uraditi? Naredna nedelja mi je veoma bitna i ne smem da sebi dozvolim da mi ovako nesto poremeti planove.
Imam vec snimak koji mi pokazuje da mi je vilica tesna i da neki rastu ukrivo. Koliko je ova operacija komplikovana i koliko bolna? :sad2:
Takodje da li je bolje da platim privatnog zubara za ovu operaciju ili da idem u dom zdravlja?

Nista im nece biti a ni tebi ako sacekaju desetak dana pa i vise .
Preporuka , dom zdravlja
Kad ti daju bocu , naravno da nije bolna ... a zavisi i od lekara , raspitaj se ko je dobar

Pa jel te bolelo? Kako si pregrmela taj period posle operacije?
Meni su svi inpaktni,znaci svi moraju da se operisu. Jedan moj drugar je povadio ja mislim 3 odjednom,mozda je dan prelezao i sutra je vec bio spreman da najnormalnije zivi. Citam malo po netu i ljudi svasta pricaju.

Koja bre "operacija"? :eek: rke inekcija cekala 10 min i pozvao me unutra i iscupao i gotovo.Dva sam izvadila treci mi je ostao zdrav,samo tri su mi izrasla.Nema tu "operacije" ako je strucan doktor,znam na sta mislis kada sam ja trebala vaditi bila je prica da se placa 6 hiljada zato sto je umnjak itd itd....Ljudi svasta pisu ne obracaj paznju na nebuloze.

Da se javim,idem na tretmane za paradentozu i nista me ne boli,radila sam 99,9% bez anestezije samo mi na jednom mestu dala morala je,stvarno je bolelo.Inace sam jos pod utiskom prosto ne verujem da me zubar nece povrediti niti mi se smejati niti histerisati na mene i niti da cu se na bilo koji nacin osetiti istraumirano,zubi koji su mi radjeni su vec vidljivo belji,bas bas,na pocetku sam tek,i stvarno sto se kaze necu da hvalim da ne pokvarim za sad je ok zena.Ko me zna i prati zna da sam bas istraumirana i kad sam ja sa 27 godina prvi put u zivotu krenula sama da idem kod zubara onda vam mnogo to o njoj govori.Inace sam pocela da stedim za jedan lep ruz koji cu kupiti kad zavrsim sve to i ponosno cu da nosim!Ne mogu da prestanem da se gledam ja stvarno nisam znala da to sve moze tako polako i korak po korak da se radi.

Neko vreme vec ispod donje leve sestice sam imao kao malo jacu upalu desni pa me je tu peckalo i subjektivno sam imao osecaj kao da me i zub boli kao posledica toga. Kada bi pipao jezikom taj deo, osecao bi kao da je nekako malo napet i "gladak", drugaciji nego ostatak desni. Medjutim, odjednom je, nakon malo "pojacane" dentalne higijene na tom mestu, taj osecaj "napetosti" nestao ali sinoc primetih neku belu kvrzicu, kao plikcic koji je onako bas mekan a uopste ne boli. Jedino i on pomalo "pecne" s vremena na vreme. Ovo nisam primecivao ranije, mada mozda je prisutan neko vreme a ja ga tek sinoc primetio..

Sta da radim i da li da posetim stomatologa? Zub me ne boli, a ni same desni kao ni taj plikcic, jedino kazem, hoce da pecne s vremena na vreme pomalo.

Back