ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uuuuu...ja sam ti bliže Savi.Bg.Na Čukaričkoj padini.Nemam šofera.Ali čini mi se da me to više ni ne boli...Nego sam se žešće istripovala.A nisam znala da mogu za to da se piju i antibiotici:rumenko:

A ionako sam planirala da krajem ovog meseca odem malko do dz.Ne boli me kad grizem,ne boli me na hladno(voda) ali ja sam ga drndala noktom uz koren i tad me bolucka...Zub odavno ima karijes il šta već,pri korenu uz samu ivicu desni ali kad sam tamo bila zadnji put nije ništa radila a valjda bi da je trebalo...Videla sam pre 10-ak dana da se ta "crta" karijesa produžila pa sam zato i planirala da odem.ovije dana pa da vidimo.Sad me više ne boli,kažem verovatno me više uhvatila panika i sad mi tako bzv.što dramim a možda i ne mora.tj.možda sam bez problema mogla ovo sve da iskuliram do ponedeljka...:rumenko:

Ok, sve sto govoris ukazuje ili na neki akutni pulpitis ili na neku gangrenu. To sto je prestao da te boli ne govori nista, moze da i verovatno ce poceti da te boli kad legnes da spavas.

Napisi mi sta imas kuci od antibiotika i lekova protiv bolova?

Ok ovako. U ivana milutinovica ili samo u krajnjoj nuzdi, naravno nikako ne dozvoljavaj da ti vade zub posto vole da se vataju za kljesta. Ako mozes da nabavis antibiotike vec veceras ili sutra (dezurna apoteka ti je ona u bolnici Sveti Sava preko puta zeleznicke stanice ja znam za nju) bilo bi super. Najbolje jos veceras ako ikako mozes. Uzeces Sinacilin od 500 mg na 6 sati (4X1) i Orvagile (Orvagile D) od 400 mg (3X1).
U ponedeljak se javi svom stomatologu.

Ima ovde bliže na b.brdu dežurna apoteka,a onda da prekinem sa tim u ponedeljak?Jao pa mnogo hvala u svakom slučaju,izvinjavam se zbog drame a ja ću se sigurno javiti u ponedeljak u d.z.Hvala i još jednom izvini:zag:
:bye:

A kakve su sad otprilike cene u privatnim ordinacijama.Ja sam moje plombe izmenjala pre 2-3 godine na stomatološkom fakultetu,oni to dobro odrade jer moraju ali se uglavnom rade one sive, ne znam kako ih zovu.Koja je cena bele plombe?

@MilgredBulf

hvala na odgovoru.
Moj privatni stomatolog je rekao da bi mogao i on to da uradi, ali se plaši eventualne komplikacije, za koju i sam kaže da je mala šansa da se desi, ali ipak postoji, pa me je poslao onamo.

@MilgredBulf

hvala na odgovoru.
Moj privatni stomatolog je rekao da bi mogao i on to da uradi, ali se plaši eventualne komplikacije, za koju i sam kaže da je mala šansa da se desi, ali ipak postoji, pa me je poslao onamo.

Vas zubar se ne plasi komplikacija nego tuzbe ako se nesto zakomplikuje. Treba da znate da ni na klinici ne rade carobnjaci, i u privatnim i u drzavnim ustanovama ima i jedne i druge sorte i onih koji znaju i onih koji ne znaju. Najpostenije je pacijentu ukazati kako stoje stvari. Dakle npr. ako se vadi zub kod kog postoji opasnost od otvaranja sinusa to reci pacijentu, objasniti mu sta ce da bude ako se otvori sinus, reci koliko ce da kosta ako se otvori sinus posto mora da se radi plastika sinusa. Niti je pacijent birao kad se rodio da ima zub u sinusu, niti je lekar birao takvog pacijenta. Dakle vecina komplikacija su sklop okolnosti a ne necije krivice. Ako ce da otvori sinus privatni stomatolog , otvorice ga i profesor dr nauka jer taj zub je u sinusu svojim korenom.

Sad jedno pitanje za sve.
Koliko verujete svom stomatologu na skali od 1 do 10.

Ja verovala za 10! Ali sam se razocarala:( Privatni zubar, prevazisla sam strah kad sam pocela popravljati zube kod njega, ali... Svaki popravljen zub mi se ponovo poceo kvariti:dash::dash::dash: Jedan pukao na pola, mesec dana posle lecenja, jedan sam u cetvrtak izvadila, a na nekoliko pored plombe crna tufnica:dash::rtfm:

Kad sam vec i ovde pocela da kuckam, mogu i da pitam nesto:D
Da li kada boli zub samo na kuckanje (znaci ne na toplo/hladno, zagrizaj) obavezno znaci da je koren zagnojen, da ga treba vaditi??? :eek: Napominjem da je u pitanju sedmica, desno, dole, a osmicu pored njega sam izvadila pre 4 dana, bio okolo zagnojen (tako rece zubar, ja nisam videla, ali je krvnicki bolela cela vilica i glava, ne zub).
Unapred hvala. (PS. promenila sam zubara)

Ja verovala za 10! Ali sam se razocarala:( Privatni zubar, prevazisla sam strah kad sam pocela popravljati zube kod njega, ali... Svaki popravljen zub mi se ponovo poceo kvariti:dash::dash::dash: Jedan pukao na pola, mesec dana posle lecenja, jedan sam u cetvrtak izvadila, a na nekoliko pored plombe crna tufnica:dash::rtfm:

Popravljeni zubi su se poceli kvariti posle koliko vremena? Crne tufnice pored plombi ne moraju da znace nista. Danas se po novoj doktrini radi tako da se uklanja minimalna povrsina zuba znaci u koliko nije neophodno ne diraju se predilekciona mesta za karijes uz nadu da ce pacijent da odrzava svoje zube i da se karijes nece javljati ili ce biti sveden na minimum. Ranije se radilo tako sto su se postovali tzv. blekovi principi znaci uklanjalo se i karijesno tkivo i zdravo tkivo na mestima predodredjenim za karijes i onda se stavljala plomba takav pristup je definitivno mnogo umanjivao sansu za ponovni nastanak karijesa ali je isto tako sa sobom nosio potrebu uklanjanja dosta zdravog zubnog tkiva sto nije dobro.

Kad sam vec i ovde pocela da kuckam, mogu i da pitam nesto:D
Da li kada boli zub samo na kuckanje (znaci ne na toplo/hladno, zagrizaj) obavezno znaci da je koren zagnojen, da ga treba vaditi??? :eek: Napominjem da je u pitanju sedmica, desno, dole, a osmicu pored njega sam izvadila pre 4 dana, bio okolo zagnojen (tako rece zubar, ja nisam videla, ali je krvnicki bolela cela vilica i glava, ne zub).
Unapred hvala. (PS. promenila sam zubara)

Znaci da postoji niki proces e sada da li je zagnojio to je pitanje. Treba snimiti zub pre nego sto se bilo sta tvrdi. Svakako ako zub boli samo na kuckanje da ga ne treba vaditi odma. Medjutim ako boli cela vilica , glava, zub na kuckanje tu je velika verovatnoca da postoji neki veci proces. Ali ja nista ne bi tvrdio dok ne vidim snimak. Naravno sve ovo u koliko zub nije mnogo ostacen. Ako je zub jako ostecen, jako truo i tako boli glava, cela vilica, na kuckanje onda je 99% u pitanju neki ozbiljniji proces i takav zub je najcesce za vadjenje.

Iskreno koliko vodite racuna o vasim zubima?

Poslednja izmena:
Popravljeni zubi su se poceli kvariti posle koliko vremena? Crne tufnice pored plombi ne moraju da znace nista. Danas se po novoj doktrini radi tako da se uklanja minimalna povrsina zuba znaci u koliko nije neophodno ne diraju se predilekciona mesta za karijes uz nadu da ce pacijent da odrzava svoje zube i da se karijes nece javljati ili ce biti sveden na minimum. Ranije se radilo tako sto su se postovali tzv. blekovi principi znaci uklanjalo se i karijesno tkivo i zdravo tkivo na mestima predodredjenim za karijes i onda se stavljala plomba takav pristup je definitivno mnogo umanjivao sansu za ponovni nastanak karijesa ali je isto tako sa sobom nosio potrebu uklanjanja dosta zdravog zubnog tkiva sto nije dobro.

Znači li to da i predkarijesno stanje može da se očitava kao zatamnjenje? A ne samo karijes?

.

Iskreno koliko vodite racuna o vasim zubima?
Perem ih ujutru i uveče.(možda nije dovoljno..) Možda sam češće trebala ići na kontrole, ali kad nema novaca..:(:( Zubi su mi se intenzivnije počeli kvariti u drugoj trudnoći, ali sam ih sve popravila. Ovi što su se ponovo počeli kvariti, popravljani su pre nekoliko meseci. Sumnjam da nisu dobro urađeni iz razloga što imam zube koje sam popravljala pre 10 godina, i oni su OK. Ovaj što bolucka na kuckanje, nije truo, plombiran je i nije previše osetljiv, ali ga osetim da je tu. Sve jedno. Kad mi zaraste ova rana od osmice, pravac zubar... U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Znači li to da i predkarijesno stanje može da se očitava kao zatamnjenje? A ne samo karijes?

zatamnjenje može da bude prvi znak karijesa,može da bude pigment iz kafe ili cigareta ili bakterija koje proizvode pigment,prvi znak karijesa ili obojeni deo zuba koji je ostao nakon čišćenja karijesa ali to nije karijes nego samo obojenje (kako gore napisa kolega MilgredBulf).Znači može da bude sve od ovoga šta sam gore napisao ali zubar mora da vidi o čemu se radi da bi se bilo sigurno šta je to

zatamnjenje može da bude prvi znak karijesa,može da bude pigment iz kafe ili cigareta ili bakterija koje proizvode pigment,prvi znak karijesa ili obojeni deo zuba koji je ostao nakon čišćenja karijesa ali to nije karijes nego samo obojenje (kako gore napisa kolega MilgredBulf).Znači može da bude sve od ovoga šta sam gore napisao ali zubar mora da vidi o čemu se radi da bi se bilo sigurno šta je to

Hvala na odgovoru!
Upravo sam to i uradila i proverila kod doce.. kaže da nije karijes, a nemam razloga da mu ne verujem, jer tih par zatamnjenja nosim gooodinama, i nit se šire, nit se menjaju... stoje tako.

Back