ЗМАЈ И ЖДРАЛ - Александар Тешић

Moram što pre da nabavim te knjige...zna li neko da li ih ima u Vulkanu?
Мислим да без проблема можеш да нађеш и Змај и Ждрал и трилогију Косингас,ја сам пре неки видео да их имају у књижари у Таковској,преко пута Телевизије.Мислим да ситуацију није као прошлих година када си требао стварно организујеш потрагу за Тешићевим књигама.

Koplje Svetog Georgija.jpg

Hvala Vam svima na lepim rečima.
Imam zadovoljstvo da Vam pokažem naslovnicu za drugi deo Zmaja i Ždrala
pod naslovom KOPLJE SVETOG GEORGIJA
i to je drugi deo trilogije o Milošu Obiliću.
Da, biće ukupno tri knjige jer je druga ispala previše obimna (preko 800 strana)
pa će se podeliti na dve.
Ovaj drugi deo izlazi krajem avgusta, a treći nešto kasnije, zavisi od izdavača koji
želi da napravi razmak.
Verujem da će Vam se svideti bar koliko i Zmaj i Ždral - ako ne i više!

Ау....каква књига, какав роман, какво дело! Свака част, ја сам одушевљен, књигу сам прочитао у једном даху. Све похвале за господина Тешића. С нестрпљењем очекујем други део, и наставак приче. Ех да је среће и пара у овој држави, па да се сними филм од ове књиге. Још једном, свака част :worth:

Ау....каква књига, какав роман, какво дело! Свака част, ја сам одушевљен, књигу сам прочитао у једном даху. Све похвале за господина Тешића. С нестрпљењем очекујем други део, и наставак приче. Ех да је среће и пара у овој држави, па да се сними филм од ове књиге. Још једном, свака част :worth:
Нашло би се пара ,када би било интересовања оних који паре имају или оних који парама за филм располажу.На жалост оваква литература и ни тематски, ни приступом, ни жанром не интересује такве.
Да ли си прочитао трилогију КОСИНГАС?

Нашло би се пара, али да се сними филм, као сви остали домаћи филмови. Сматрам, да када би овакав филм био снимљен био би раме уз раме са Господаром прстенова, па би с тога, требао бити исто тако и снимљен, а то је, сложићеш се са мном, заиста јако пуно новца. Међутим, то би био фантастичан начина да некако презентујемо нашу земљу. Нисам рекао да филм морају глумити српски глумци нити би морао бити српксе продукције. Па тако мислим да и интересовање не би представљало проблем, јер сво знамо колика је помама за Толкиновим делима, преточеним на платно. Косингас још нисам прочитао, заправо, нажалост открио сам га тек кад сам почео читати Змај и жрдрал, што мислим да је тужно како се мала медијска пажња придаје оваквим ремек делима. Сада чекам да изађе Копље Светог Георгија, јер рекоше крајем августа....па се онда бацам на Косингас. Не бих да мешам градиво :)

Poslednja izmena:
Не треба заборавити колико дуго је Толкинова литература, на пример, била школска лектира пре него што је доживела своју екранизацију у овој форми.
То што сми открили Толкина тек седамдесетих година је наша ствар,али он је био итекако присутан у свету који узимаш за пример.
Да би се направио добар филм није услов да он прати Холивудски модел.Данашњи домет технике и технологије изузетно погодује екранизацији фантастике на прави начин.Негде седамдест треће или четврте је направљен филм Господар прстенова , али је прошао сасвим незапажено и чак су фанови фантастике тај филм доживели као промашај.
Погледај само пример Вукодава и реакције на тај филм код нас.Много је негативних реакција, не зато што је филм лош, него зато што полази из другог, не Холивудског, естетичког и филмског образца.
Много је значајније за нас да домаћа епска фантастика на прави начин буде екранизована код нас, него да одмах направи неки светски мегаломански успех.

Претпостављам да ће бити и филм Змај и ждрал,јер је Косингас у плану.Ове године раде претпродукцију а за следећу је планирано снимање.Пошто је Змај и ждрал оно што се дешавало пре Косингаса претпостављам да ће и њега снимити.
Зар није боље да се Косингас прочита пре Змаја и ждрала,јер ту има више објашњења и ту те у ствари уводи у причу?

Претпостављам да ће бити и филм Змај и ждрал,јер је Косингас у плану.Ове године раде претпродукцију а за следећу је планирано снимање.Пошто је Змај и ждрал оно што се дешавало пре Косингаса претпостављам да ће и њега снимити.
Зар није боље да се Косингас прочита пре Змаја и ждрала,јер ту има више објашњења и ту те у ствари уводи у причу?
Можда, али није неопходно.Ако се држимо хронологије онда да, али ако улазимо и откривамо свет који нам из дубине колективног сећања и народног памћења Тешић својом литературом извачи, онда није битно.

Back