Злочини партизана над српским народом

Iz sačuvanih teza za referat ili skice za diskusiju jednog od članova
CK KPJ u Ivančićima (najverovatnije E. Kardelja)

„Pred nas se postavlja da razbijemo u Bosni velikosrpski čvor, što znači da ćemo uništiti glavnog neprijatelja koji bi već sutra okupljao svu jugoslovensku reakciju".

Branko Petranović: SRBIJA U DRUGOM SVETSKOM RATU

одувек се знало ко су комунистима/партизанима главни непријатељи

http://www.novosti.rs/…/aktuelno.293.html:681656-Teze-je-bi

Teže je bilo gledati mučenja na Golom otoku, nego trpeti
Potresno svedočanstvo Trive Jokića o sistemu golootočkih logora: Radili smo ono što razuman čovek nikad ne bi. Istorija će dokazati da li smo se mi, bivši borci, pokazali kao kukavice

KO je tačno da su na Goli otok oterani pravi komunisti, onda treba objasniti jednu veliku mrlju koja se odigrala baš na ovom krvavom ostrvu. Veliki broj tih komunista prihvatio je da muči svoje drugove. Komunista to ne bi trebalo da prihvati, pa makar izgubio život. Tako se razmišlja u normalnim uslovima, ali kada čoveka muče mesecima i nema nade da će to prestati, a stalno mu se govori da pristane "tući bandu" pa ga neće mučiti, nađe se u situaciji da popusti.

Ovo je napisao golootočanin Trivo Jokić (1924-1999) u svom dnevniku, koji je zahvaljujući predanosti njegove ćerke Ljiljane Jokić nedavno ugledao svetlost dana. Jokićeva "Gola istina" jedno je od retkih iskrenih svedočanstava o sistemu logora za prevaspitavanje političkih osuđenika. Kroz ove logore prošlo je najmanje 16.500 zatočenika, ali se malo duhovno slomljenih i poniženih logoraša odvažilo da ostavi svedočanstvo o zatvorskom iskustvu.

- Kad bi se čoveku u normalnim uslovima pružila šansa da izabere smrt ili sve ono što smo mi, golootočani, preživeli, mnogi bi se odlučili za smrt - piše Jokić. - Ali, kad te postepeno dovedu u stanje instinktivnog nagona za životom, onda se za smrt opredeljuju retki pojedinci. Istorija će dokazati da li smo se mi, bivši borci i komunisti, pokazali kao kukavice. Kada dokumentacija bude dostupna, mada sumnjam da je potpuna, moći će da se utvrdi istina, ko je doneo odluku i izdao naredbu da se tako postupa sa ratnim drugovima i zašto se pribeglo staljinističkim metodama u borbi protiv Staljina.

IAKO jedva punoletan, Jokić je na početku Drugog svetskog rata otišao u partizane. Ne bi znao koliko je hrabar i izdržljiv da nije 1948. iskreno govorio: "Ja volim crvenoarmejce, oni su širom naše zemlje kao snoplje padali."

- U NOB-u sam bio partijski rukovodilac. Imam dva Ordena za hrabrost i Orden zasluga za narod, pa ako sam ja neprijatelj, ko je onda prijatelj - pitao se Trivo Jokić.

U dnevniku Jokić piše o svom hapšenju u Aranđelovcu, zbog iznetih stavova o ratu u Koreji i američkoj pomoći. Osuđen je, pred Vojnim sudom u Beogradu, na čak 15 godina.

- Posledice strašnih mučenja u logoru učinile su svoje - navodi on. - Živelo se u uslovima kad su Albanci gazili "besu" već u prvim mesecima. Mnogo je teže gledati kako muče drugog, nego biti mučen. Kad čoveka tuku, on se nekako napregne da to izdrži i oseća bol, ali ne trga mu srce i mozak. A kad gledaš mučenje ne osećaš bol, ali srce i mozak ti se cepaju i to je užasno teško i bolno.

PISAO TAJNO
DNEVNIK je Jokić pisao u vreme kad niko nije mogao da pretpostavi da će se o Golom otoku govoriti slobodno. Tajno je pisao i napisano skrivao.

USTAŠE NAS SAŽALjEVALE

- KADA sam primljen u kolektiv mogao sam da razgovaram sa starim osuđenicima koji su bili u Gradiškoj - napisao je Jokić. - Pričali su mi da su radili u radionicama zajedno sa ustašama, osuđenim zbog zločina počinjenih u ratu. Ustaše su imale svoju kantinu. Primali su pakete i novac. A, nekadašnji borci i rukovodioci NOB-a doživeli su da se na njih sažaljevaju ustaše. Da im daju hleb i cigarete.

DOZLOGRDIO MI ĐILAS

KAD je izbila afera o Milovanu Đilasu, onima koji su bili kažnjeni zbog njega, odmah je skinut bojkot.

- Taj Đilas mi je dozlogrdio sa njegovim člancima, koje smo morali da čitamo i o njima diskutujemo na političkim časovima - navodi Jokić. - Teško je bilo zapamtiti njegove duge i komplikovane rečenice.

Na Lošinju po kapitulaciji Italije, prema pukovniku Ivetiću, našlo oko 500 četnika i oko 200 članova njihovih porodica. Oni su uspostavili radio vezu sa Jugoslovenskom vladom i Saveznicima, tako da je već 11. septembra ovde pristala jedna britanska podmornica. Četnici su tada izjavili da čekaju savezničke invazione trupe, a ujedno, sa kopna, nemački napad, zbog koga se utvrđuju. Kako od dolaska Saveznika nije bilo ništa, sa ostrva uskoro odlazi oko 200 četnika i deo civila. Preostalom ljudstvu komandovalo je šest oficira, tri Srbina i tri Hrvata. U zoru 25. septembra ove četnike napadaju partizani sa daleko brojnijim snagama, na čelu sa 13. divizijom. Deo četnika uspeva da otplovi put Italije, na dva broda, dok su se ostali predali posle kraće borbe, poveravši u časnu reč komunista. Prema pisanju Ivetića:

Zarobljeni pripadnici JVuO ubijani su na najbrutalniji način, ali su ih uglavnom klali i bacali u more. Rezervni poručnik Anton Šuster iz Sušaka uzviknuo je pred meštanima „Živjela Jugoslavija“ i zamolio da prenesu kralju Petru Drugom da je ispunio zakletvu i da je srećan što umire za Jugoslaviju. Pojedeni meštani su negodovali, te je likvidacija nastavljena na palubi jednog od partizanskih brodova, a leševe su takođe bacali u more.
[18]

mr Velimir Ivetić, Vojnoistorijski institut, Vojnoistorijski glasnik, br. 1 -2, 2004. "Slučaj partizanskih zločina na Malom Lošinju"

Partizanski general, "narodni heroj" govori o stravicnom pokolju cetnika, seljaka Srba Like i Korduna od strane partizana...dok su u isto vreme Hrvati domobrani, pustani kucama

Jedan od najvećih zločina koji su počinili partizani dogodio se na ostrvu Lošinju u mestu Mali Lošinj, nad zarobljenim četnicima Gacke zone i njihovim porodicama.[traži se izvor] O ovim zločinima u zemlji je pisano u dva maha. Najpre ih je 1990. godine pomenuo Pavle Jakšić, komandant partizanske 7. divizije, a potom 8. korpusa, u svojim memoarima ("Nad uspomenama“, prvi tom. pp. 528). Jakšić piše da je u njegovom prisustvu Andrija Hebrang, jedan od vodećih hrvatskih komunista, kada se pročulo da more izbacuje unakažene leševe, pitao Veljka Kovačevića: " Šta si radio tamo, vojvodo"? Komandanta 13. divizije Veljka Kovačevića, rođaka Save Kovačevića, Jakšić naziva „vinovnikom“ ovog obračuna sa „petom kolonom“.

More je izbacilo kod Senja - onih dana posle kapitulacije Italije (1943)
- mnoge leševe zarobljenih četnika - seljaka, Srba Like i Korduna, sa
tragovima koji su izazivali opravdanu sumnju da je nad njima vršeno teško
nasilje - neuobičajeno i nedopustivo u partizanskoj praksi i nesaglasno
s našim garancijama života zarobljenika datim i saveznicima. Kako je ovo
bila kategorija vojske čiji su pripadnici, kao i Hrvati - domobrani, razoružavani
i puštani kućama, odgovornost naredbodavaca i izvršilaca ovog dela
bila je velika.
A Hebrang se u mom prisustvu, glavnom vinovniku, generalu Veljku
Kovačeviću, koji je u Španiji naučio kako se »pobeđuje« »peta kolona«
- obratio uz blagonaklon osmeh, pitanjem: »Šta si ti to radio tamo,
vojvodo?«
Kao što se vidi i ovde su proklijali maligni hrvatski nacionalizmi,43
staljinističko, sektaško »špansko« iskustvo borbe protiv »pete kolone«, koje
su nešto ranije »Španci« bili, po naređenju VŠ dobro razvili u Crnoj Gori
i Hercegovini, na veliku štetu proklamovane linije NOP-a, međunacionalnih
odnosa i borbe protiv okupatora.

Pavle Jakšić, Nad uspomenama, str.528-529
http://znaci.net/00003/727.pdf

О хрватско-партизанској отимачини од народа

0 snabdevanju naroda, koga smo dokraja iscrpljivali, uzimajući hranu za
vojsku« - rekao sam Žigiću. Ispričao sam mu onaj detalj iz Miljevine
1 preklinjanje majke: »Ostavi mi bar jednu kravu za malu decu, tako ti
boga!
« Kako je on ćutao, ja sam nastavljao: »Zahtev CK KPH i ZAVNOH-a
prevazilazi, po mom mišljenju, nadležnost ne samo moju ličnu, nego
i Glavnog štaba Hrvatske kao ustanove, jer je reč u sušitini o demobilizaciji
pre završetka rata ... Ja lično ne želim da radim na tome, a naređenje takve
vrste i stavovi prema njima treba da imaju pismene tragove« - rekao sam.

стр.528
http://znaci.net/00003/727.pdf

Бакарић који се априла 1941. заклео на верност НДХ, оваква наређења издаје за заробљене четнике

Zbog opasnosti od četnika u ovoj fazi borbe, nisu nam potrebni zarobljenici. Sve zarobljene u borbi likvidirati. Ovo činiti i ubuduće (426)
VA, NOP, 110-7-13. Naređenje su izdali Gošnjak i Bakarić "par dana" nakon kapitulacije Italije.

пример тешког ратног злочина

у исто време домобрани и усташе се пуштају кућама...

7534.Stepinac_5F00_Bakaric_2D00_2.jpg_2D00_481x691.jpg

Poslednja izmena:
PARTIZANI SU SPAŠAVALI I VLASTITU DJECU IZ USTAŠKOG LOGORA, A CRKVA SAD TO NAZIVA "PARTIZANSKIM NAPADOM NA DJEČJI DOM"

Zagreb, 25.8.2017.

Za sutrašnji dan najavljen je do sada nezabilježen način obilježavanja “Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima”. U župi sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom ujedno će se obilježiti ovaj EU blagdan posvećen izjednačavanju komunizma i antifašizma s fašizmom te obljetnica, kako stoji u najavi, partizanskog napada na Dječji dom za ratnu siročad 26. kolovoza 1942. godine. Skup organiziraju Hrvatsko kulturno vijeće i Hrvatsko žrtvoslovno društvo, udruženja građana bliskih crkvenim strukturama koje okupljaju pripadnike akademske zajednice proustaške orijentacije kao što su povjesničar Zvonimir Šeparović i književnik Hrvoje Hitrec. Čitava ceremonija započeti će misom gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, još jednog otvorenog simpatizera NDH, a nastaviti se tribinom posvećenoj ovoj temi.

hkv.jpg

http://www.antifasisticki-vjesnik.o...ziva_partizanskim_napadom_na_Djecji_dom_/204/

Brutalna naredba:
U Sloveniji je pronađen dokument komunističke tajne službe pri Osvobodilnoj fronti Slovenije iz 1943, kojim se naređuje ubijanje svih nekomunista kao i njihovih porodica, čak i onih koji „samo platonski podržavaju” taj pokret.

U dokumentu se prvo daje opšte uputstvo.

„Napad na stanove onih koji će biti likvidirani mora biti brz, odlučan i temeljan. Svako predomišljanje i oklevanje shvatiće se kao izdaja... Grupe koje su na spisku se likvidiraju u potpunosti, tj. sve do zadnjega. Grupa koja u svom sastavu ima makar samo jednog izrazitog antikomunistu se takođe u celosti likvidira. Bespogovorno se moraju likvidirati sledeće skupine...” stoji zapisano u dokumentu.
Zatim se u sedam tačaka navodi koga i kako sve treba likvidirati.

http://www.blic.rs/riznica/istorije...ikvidirajte-sve-nekomuniste-i-njihove/sqc4z8w

Koliko ovakvih sakrivenih dokumenata jos uvek nije pronadjeno..ali polako se sve vise otkrivaju mracne strane komunisticke vlasi
Nema vlasti koja se dokopala vlasi a da nije okrvavila ruke na ovaj ili neki drugi nacin ali ovo je zaista brutalno..

Crnogorski Rambo koji je ubijao golim rukama
30/08/2017 10:57

Sava Kovačević je svojom herojskom smrću na Sutjesci ušao u legendu i postao jedan od najomiljenijih likova Narodnooslobodilačke borbe, barem za postojanja Titove Jugoslavije. Danas su došla neka druga vremena, i neki drugi heroji.

1271439_narodni-heroj-sava-kovacevic_ls-s.jpg
- - - - - - - - - -

Čitava Savina porodica borila se u partizanima – 13. juna 1943. u borbama na Sutjesci zajedno sa Savom su poginuli njegov otac Blagoje, brat Janko i četrnaestogodišnji sinovac Dragan, koji je bio Savin kurir. Savin rođeni brat Nikola je bio poznati revolucionar, a Nikolin sin Mitar takođe je proglašen za narodnog heroja.
Rodio se 1905. godine u selu Nudo kod Grahova, u opštini Nikšić, u zemljoradničkoj porodici koju su svi znali pod nadimkom Mizare.
Svi su bili učesnici Narodnooslobodilačke borbe, i skoro svi su izginuli: pored Save, i njegov otac Blagoje, brat Janko i sinovac Dragan, koji mu je bio kurir.
Prije rata radio je u preduzeću “Ombla” koje se bavilo sječom šuma, potom u rudniku “Trepča”, da bi na kraju završio u Beogradu u štampariji “Vremena” pa potom i na gradnji Savskog mosta. Protjeran je, međutim, iz prijestonice zbog revolucionarnog djelovanja pa se vratio u Nikšić.
Nakon sloma države bio je jedan od ključnih organizatora Trinaestojulskog ustanka u Crnoj Gori.
Već u jesen 1941. postao je komandant Nikšićkog partizanskog odreda koji je munjevitom brzinom narastao na deset bataljona i koji se istakao ogromnim uspjesima u borbama sa italijanskim okupatorom, kojem je nanosio velike gubitke, prenosi Kurir.
Već je tada počeo da nastaje mit o Savi Kovačeviću, a pobjede nad četnicima Baje Stanišića u Župi nikšićkoj aprila 1942. godine samo su još više tome doprinijele.
12. juna te godine postaje prvi komandant Pete proleterske crnogorske udarne brigade koja je dala ključni doprinos pobjedi NOVJ tokom Četvrte neprijateljske ofanzive, odnosno Bitke na Neretvi, odnosno Bitke za ranjenike, početkom 1943.
Fotografija ispod nastala nakon borbe u kojoj je Sava Kovačević, sa 14 boraca uspio da odbije napad cijelog jednog italijanskog bataljona. U tom trenutku bio je komandant Nikšićkog odreda, a na ovoj slici pozira na položaju kod Crkvica 1941. neposredno poslije te bitke.
1271425_narodni-heroj-sava-kovacevic_ff.jpg

Ubijao golim rukama
Savin saborac Velimir Veco Radičević, narodni heroj, kome je uoči 9. maja 2015. ruski ambasador Čepurin uručio odlikovanje Vladimira Putina, pričao je:
“Sava Kovačević je bio najveći junak naše borbe. Tokom bitke za Prozor – to je već četvrta neprijateljska ofanziva – dok smo, zaklonjeni iza nekog brdašca, gledali kolonu italijanskih tenkova, Sava Kovačević se odjednom spustio do puta, skočio na posljednji u nizu neprijateljskih tenkova, otvorio oklop, uhvatio za vrat italijanskog vojnika, izvukao ga, ubio i bacio na zemlju. Poslije toga smo krenuli u juriš.
Prozor je bio opkoljen bunkerima i žicom. Bitke su vođene za svaku ulicu. Oslobađali smo jednu po jednu… Luka Vučinić i ja smo prvi ušli u Prozor. Leševi svuda oko nas, zapaljene kuće… Išli smo krvavim ulicama kao u bunilu, zaboravljajući da je grad još pun neprijateljske vojske, da su Italijani tu. Onako ošamućeni, ušli smo u prvu kuću da uzmemo vode. Na vratima me je dočekao italijanski vojnik. Skočio sam na njega, uhvatio ga za vrat. Uhvatio je i on mene. Rvali smo se nekoliko minuta. Ni danas ne znam odakle mi tolika snaga… U kući je bilo sakriveno još nekoliko Italijana. Razoružali smo ih i zarobili. U blizini se nalazila bioskopska sala u koju su fašisti smjestili naše ljude, zarobljenike. Naravno, Luka i ja smo ih odmah oslobodili i salu počeli da punimo italijanskim zarobljenicima. Partizanske jedinice su se približavale gradu. Čuli smo naše topove… Italijani su počeli da iskaču iz bunkera i bježe. Jurili smo ih… Ubrzo je bioskop bio pun italijanskih zarobljenika.
Bez zarobljenika
1151765_7-zaboravljenih-licnosti-nase-istorije-sava-kovacevic_ff.jpg

– Druže Savo – pritrčao sam Savi Kovačeviću – Talijani bježe… Neke smo zarobili, eno ih u gradskom bioskopu. Šta ćemo sa njima?
– Šta ćete?! – pogledao me je onim svojim velikim očima. – U ovoj bici nema zarobljenika!
Pored mene je stajao krupan italijanski vojnik. Sava Kovačević ga je zgrabio, okrenuo ga na leđa i jednim pokretom mu slomio vrat.
– Evo, ovako s njima! – rekao je, bacivši onog Italijana u stranu. – Nisam ja došao u njihovu zemlju da se bijem, nego oni u moju, maj.. im fašističku!“

Smrt u jurišu
Sava Kovačević je u jeku borbi na Sutjesci početkom juna 1943. postavljen za komandanta Treće udarne divizije.
Iako je bio komandant divizije i trebalo je da naređenja izdaje iz pozadine, on je i bukvalno nastupao prvi.

- - - - - - - - - -

1271425_narodni-heroj-sava-kovacevic_ff.jpg
Sava-Kovacevic-8.jpg

- - - - - - - - - -

Sava-Kova%C4%8Devi%C4%87.jpg

- - - - - - - - - -

slava mu !!

Poslednja izmena od moderatora:
И у Требињу се откривају масовне гробнице жртава комуниста

17. септембра 2017

111.jpg

Требињски парк: Плитке гробнице, карактеристичне за комунисте

Историјски подаци о злочинима комуниста су изизетно оскудни, не због немара локалних стручњака из ове значајне области науке, већ због вишедецинијског сатирања тзв. „противника револуције“,али се претпоставља да је Требиње и околина посуто необиљеженим гробницама, пуних костију невиних жртава комунистичког терора с краја Другог свјетског рата.
Недавни радови у требињском парку, гдје је откривено неколико гробница, вјероватно „домаћих издајника“, само потврђују ову чињеницу, а гдје су откривени гробови невиних жртава комуниста.

222.jpg

Требињски парк: Кости нађене на око 40 цм дубине, приликом радова на припреми терена за Спомен парк

Реч је масовном убиству, без суђења, претпоставља се више стотина људи крајем Другог светског рата, махом имућнијих Требињаца, домаћина из Требињске шуме, околине, али и припадника ЈВуО из сусједних црногорских општина, које је починила нова комунистичка власт, махом предвођена комунистима из дијела требињске општине према граници са Црном Гором, од октобра 1944. године до половине фебруара 1945. године, у периоду познатом као „црвени терор“.
Комунисти су, по неком перверзном обрасцу, на мјестима масовних гробница градили паркове, што је случај и у Требињу, спортска игралишта, а зграде затвора претварали у школе и музеје, такође примјер требињски.
Често се може чути да би то „требало оставити историји“. У Требињу, на жалост, адекватног историчара за ову тему нема, превасходно што су комунисти крајем четрдесетих година уништили цјелокупну архиву. Међутим, много свједочанстава је сачувано по архивима и музејима у Београду, па се надати да ћемо некада сазнати свеобухватну истину о том мрачном периоду наше историје.

Извор: Радио Требиње

Знамо да су се партизани хвалили да су или би дигли руку и на рођеног оца...то говоре сама комунистича документа, а ево и конкретног доказа

СТРАВИЧНИ ЗЛОЧИНИ КОМУНИСТА – Учествовао у суђењу и убиству РОЂЕНОГ ОЦА

http://hronograf.net/2017/09/03/stravicni-zlocini-komunista/

Од 20 чланова последњег предратног Централног комитета Комунистичке партије Југославије у Москви је 1937. године ликвидирано њих 19. Саучесник у овим убиствима био је последњи, двадесети члан Централног комитета – Јосип Броз Тито. Он је тада постављен на чело КПЈ, где је наставио да примењује опробани стаљинистички метод: ликвидирати све стварне и потенцијалне непријатеље, почев од оних у својој близини.У израз „класни непријатељ“, по директиви Коминтерне, од 9. маја 1941. потпале су две групе људи: чланови идеолошког покрета националистичког или верског карактера, свештеници, чланови полиције, официри, дипломатски и грађански службеници уколико одбију да се сврстају на страну револуционарних снага, као и сви чланови владајуће династије и свако лице за које се зна да се активно противило припремама или извршењу револуције…

Директива је, дакле, захтевала убиства широког круга људи, што је ускоро почело да се спроводи у дело. Најпре у Србији. И најпре по српским варошима и селима. И опет је употребљен познати рецепт са слањем Лењина да диже револуцију и разбија систем „изнутра“.

...За Павла Ковачевића, партијског руководиоца Оперативног штаба за Херцеговину, Скоко каже да је био још гори и да се његов екстремизам граничио „са неком врстом менталне поремећености“. Ковачевић је лично учествовао у суђењу и убиству свог оца Петра, 8. марта 1942. у Грахову. Када му је сутрадан у канцеларију дошла мајка и питала да ли може видети мужа, син јој је хладнокрвно одговорио:

„Не можеш, убили смо га ноћас“.

дакле извор Радио Требиње...ти лажеш...
ако желиш да кометаришеш изволи овде или на самом радио Требиње али не видим какве то везе има са конкретно откопавањем гробнице...
https://hronograf.net/2017/09/14/trebinje-izranjaju-kosti-komunistickog-terora/

и престани да спамујеш тему...и негираш злочине на овакав сраман начин...и правиш циркус од овако озбиљне теме...ако си ти секташ, други нису...
шта ћемо са убиствима очева? то те не тангира посебно? то ти је нормално да кажемо...
а гробнице ће се тек откопавати...ништа ти не брини...само препоручујем да се завучеш у рупу...

Хронограф је пренео вест (а не обрнуто) радио Требиња јер наводе иозвор:
Требиње: Израњају КОСТИ комунистичког терора

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аутор: М.И.
- - - - - - - - - - - ----
А сада да ми се лепо извиниш што си ме назвао лажовом!

Poslednja izmena od moderatora:
Ти си једноставно манипулатор и лажов!
Хронограф је пренео вест (а не обрнуто) радио Требиња јер наводе иозвор:
Требиње: Израњају КОСТИ комунистичког терора

Аутор: М.И.
- - - - - - - - - - - ----
А сада да ми се лепо извиниш што си ме назвао лажовом!

ко је лажов и манипулатор, то сви могу да виде....извор је радио Требиње, а вест су пренели остали...зашто изиграваш кловна? ал све је то у недостатку аргумента...само одраз твоје немоћи и безнађа...престани да правиш циркус, ако већ немаш шта паметно да кажеш

Poslednja izmena:
Светозар Црногорац: Партизани су у Херцеговини наставили усташку мисију истребљења Срба

...А шта ћемо са партизанским злочинима? Дошло jе време да и о њима озбиљниjе проговоримо. Ту нам jе пред носом Зеленгора коjа jе затрпана побиjеним припадницима jугословенске воjске у отаџбини. Сумња се да jе тамо побиjено њих између 20 и 30 000 из Западне Србиjе а свакако их jе било и из Херцеговине. Само у поноре и jаму у Миљевини бачено неколико хиљада углавном млађих четника, укључуjући комплетан ђачки батаљон. За сваки случаj поубиjани су и сведоци. Ако смо људи морамо што пре пронаћи њихове остатке и достоjно их сахранити.
Херцеговину су партизани завили у црно, убиjено jе све што jе ваљало по било ком основу: солунци, свештеници, учитељи, судиjе, богати домаћини…. Антисрпска политика КПЈ о великосрпскоj хегемониjиjе инсталирана jе у оснивачком корену комунистичке партиjе, а разрађена jе на партиjским конгресима КПЈ у Вуковару и Дрездену 1924 и 1928. Сарадња комуниста са усташким покретом jе устоличена jош давне 1933. године. споразумом коjи су потписали Моша Пиjаде и Миле Будак.
Тито jе за антисрпске потезе увек увек потурао неког другог, да би он био “чист”. Касниjе jе било нових споразума коjи су увиjек релативизирани.
Петар Драпшин, Владо Шегрт, Миро Попара, Сава, Љубо, Стево Ковачевић, Милиjа Станишић и компаниjа, али и партизанске неписмене бедевиjе, другарице и скоjевке: Драгица Правица, Даница Ковачевић, Цмиљана Милошевић, Љубица Ивковић и сличне, сеjали су смрт и вршили терор по српском народу у Херцеговини: Трусина, Ластва, Зубци, Брани до, Љубомир, Мека груда, Мириловићи, Прераца, а за села у Гацку знате боље од мене.

ljubinje.jpg

Један од ретких споменика жртвама комунистичког терора подигнут jе у Љубињу (Фото: Миленко Јахура)

Они су спроводили официjелну линиjу КПЈ и маршала Броза и зато добили хероjска одликовања и генералске титуле. Нису то биле само грешке како то покушаваjу да прикажу одметнути партизански историчари, већ антисрпска револуциjа до истребљења српског народа, креирана jош приjе Првог свjетског рата у Ватикану и Аустроугарскоj о измишљеноj великосрпскоj хегемониjи, како би се лакше окупирале Србиjа и Црна Гора.
Следбеници аустро-угарског каплара, коjи се jош у претходном рату доказао злоделима вешања и убиjања српских сељака по Мачви, а за кога jош не знамо тачно ко jе и одакле jе, примили су у своjе редове окореле усташе и тако у другоj половини рата заjедно наставли антисрпску делатност коjу су спроводили док су били у усташама. Неретва, Лиjевче поље, Зидани мост, Камник, Зеленгора…су гробнице национално свесног српског народа.

Да се рат ниjе завршио питање jе да ли би ико претекао, а земља би била прекривена, пасjим гробљима’’. Ова два антисрпска покрета прилично су слична. Мало jе позната чињеница да су и партизани наше људе бацали у jаме. Антисрпска орjентациjа партизанског покрета траjе и данас, jер забашуруjе злочине и терор над сопственим народом а утемељена jе у неприродно нацртаним границама jугословенских република, данас независних држава.

Братству Ковачевића желим од Бога здравље, сваки берићет и велики пород.Нека се роди нови Петко и Стоjан, нови Видак и Мирко, нови кнез Видак, за слободу и добробит Гацка и Херцеговине.
Из говора Светозара Црногорца, председника Клуба Гачана у Београду,
у Срђевићима – 5. септембра 2015. год
Извор: Слободна Херцеговина

http://jadovno.com/svetozar-crnogor...tashku-misiju-istrebljenja-srba/#.WcjwU1uCyUl

Ђакон Александар Аздејковић: Начини страдања свештеника Српске Православне Цркве

274013.p.jpg.21cf5af36aac449d91cac43b227c62bb.jpg

Улазак комунистичких јединица у Раковицу, средином октобра 1944. године, означио је почетак великог страдања за Раковичку парохију. Њено страдање представља парадигму страдања Цркве и верног народа широм Србије, у првим месецима „ослобођења” – месецима „дивљих чишћења” и „пасјих гробаља.” У книзи ђакона Александра Аздејковића „Голгота Раковичке Парохије. Страдање свештеника и парохијана од октобра 1944. до марта 1945. године“ пред нама се ређају имена мученика, потресна сведочења о њиховом ликвидирању и бестијалности убица.

Страдање српског свештенства била је узгредна тема многим писцима и историчарима. Нажалост ни до данас није написана студија који би била потпуна када је реч о броју страдалника. По званичним подацима Синода, од 6. априла 1941. до 9. маја 1945. године, Акт Син. бр. 1060/зап. 237/1947. године, убијен је 481 свештеник, од разних починилаца и на разне начине.

У мање писаним, а више усменим сведочанствима, као и ратној штампи, наилазимо на монструозне злочине које су, у свим случајевима пратили комунистичко весеље и песма. Комунистички злочинци се нису либили да певају и играју око својих жртава, које су умирале од разних мучења, на које су их безбожни крвници стављали. Комунисти су се посебно доказивали у мучењу и убијању српских свештеника, а своју мржњу су утиснули и у песме које су у том времену певали. Црним словима су остали записани стихови:

„Носим капу са три рога и борим се против Бога,

Ми смо против Бога и владара, против Цркве

и олтара,

Устај сељо, устај роде, да те браним од господе,

од попова мантијаша и осталих зеленаша” итд.

Пример страдања проте Милана Клисића, свештеника у Белом Потоку отприлике је овако изгледало. Када су га у кући једни убијали, око његове куће други су певали и играли коло. Убијен је 31. октобра 1944. само зато, што му је син Растко био у четницима. При томе је овај честити свештеник за време рата спасао 100 домаћина који су изведени на стрељање, јер је у њиховом селу пронађен један мртав Немац. Прота Милан је изашао пред немачког официра, објаснио и гарантовао да то није учинио нико од мештана Белог Потока. Потом су сви ослобођени. Огромна је листа српских свештеника који су хапшени, ислеђивани, мучени, пљувани, понижавани и вређани богохулним изразима кроз комунистичке затворе у Нишу, Идризову, Лепоглави, Старој Градишци, Пожаревцу, Сремској Митровици, Голом отоку, Котору, Никшићу и Приштини. Затворени свештеници подвргавају се посебном режиму шиканирања и унижавања. Сваки свештеник бива обријан. Стављају их у мрачне ћелије, па им онда говоре: „Моли се Богу да ти помогне. Ја сам ти Бог.” Или: „Како то, да је тај твој Бог тако немоћан? Допустио је, да те ухапсимо и држимо овде! Зар не видиш да смо ми јачи од Бога кога ти исповедаш. Ми се не молимо Богу, па смо слободни.[ii] ”На њима су се иживљавали иследници, чувари па и егзекутори. Чувари су највише волели да организују „забаве” као што су трке свештеника где би један другог морали да узјашу. Ова трка се обично изводила недељом или неким другим државним празником, пред многобројном затворском публиком и полицијом који би се превијали од смеха. Прво би свештенике постројили на црту, а затим да по неколико стотина метара наизменично трчећи носе на леђима један другога. Многи нису желели да јашу своју браћу, али онда би на њихова леђа наскочио неки робијаш који је желео да покаже свој патриотизам, или чувар-полицајац, они нису били нимало дарежљиви. Они би узјаханог свештеника ударали по глави, а ногама у ребра, терајући га да брже трчи. Навијање и викање „ватрених навијача” чуло би се изван затворских зидина. Најгласнији би били када би неки свештеник под теретом и ударцима пао на земљу. Онда би полицајац, бесан што губи трку, зверски наваљивао на њега и тукао га до бесвести. О овим стравичним догађајима сведочи прота Милутин Продановић, који каже да је тада у затвору Забела било 36 свештеника. Разна понижења су трпели. Скидали су их голе па тукли, или још горе мучили вешањем о полни орган, што би се трагично завршило. Углавном сва мучења и тортуре би се завршавале ликвидацијом. Неки су живи бацани у јаме, неки живи претестерисани или су убијани маљем, стрељани па бацани у реке, неке су тровали сипајући им отров у кафу, некима су после батинања ишчупали језик и на крају убили и бацили у Саву, као што је био случај са протом Бошком Симићем из Конатица, убијеног 16. новембра 1944. Проту Милана Туцовића, који је био притворен и осуђен на 18 година робије, уочи Васкрса су извели из затворске ћелије, уз речи стражара: „Излази, попе, идеш да се сретнеш са својим Богом.” Крвнички су га ударали будаком, мрцварили и потом у седећем положају, још живог закопали у земљу.[iii] И многа друга мучења смишљали су богомрзци и свештеномрзци. Све је било најпре осмишљено јер хапшења и убиства су углавном била на неке празнике, као што је Велики четвртак, Велики петак, Васкрс, Бадњи дан, Божић или Слава.

Убијани су и чланови њихових породица, попадије и деца. Младог свештеника Костадина Новичића, пароха стојничког, убили су заједно са попадијом која је била пред порођајем, у шуми у јесен 1943. године док су бежали од двојице партизана. Комунисти су највише уживали да јашу свештенике и тако их исмевали, али често би се дешавало да се ово смртно заврши, као што је случај са јеромонахом Емилијаном, старешином Манастира Раиновац. Њега су јахали, чупали му косу и браду, шутирали, ударали кундацима и цепали мантију, а онда га убили. Свештеника Машана Петровића су тројица комуниста јахала до брда изнад Умке и ту убили пиштољем 8. новембра 1944. године. Овај свештеник је био добар пријатељ раковичког свештеника Недељка Стреличића. У архиви Храма налазе се преписке између њих двојице из којих се осећа пријатељска и братска љубав свештеника и њихових породица.

Неки свештеници су избегли ликвидације, али заузврат су били осуђивани на дугогодишње затворске казне. По десет, петнаест, двадесет година. То је најбољи пример проте Саве Банковића, који је 19 година провео у затвору у Сремској Митровици. Наводећи да је „деветнаест Божића, деветнаест Васкрса и деветнаест Слава”, дочекао у затвору. Неки свештеници су умирали у затворима од батинања, глади и ослабљеног здравља, а њихови гробови се не знају, као и оних који су ликвидирани. Треба поменути и случај још једног свештеника, који је био пријатељ и једно време сабрат оца Недељка Стреличића. Парох реснички, а касније топчидерски, јереј Сибин Станковић, који је одмах после рата, ухапшен и једно време провео у затвору ОЗН-е где је мучен и ислеђиван а потом пуштен, преминуо је од последица батинања у мају 1947. године.[iv]

Poslednja izmena:
Мучени, протеривани, понижавани, камењем су засипани, многи Епископи Српске Цркве. Епископа бачког Иринеја (Ћирића) комунисти су на сваком кораку вређали и провоцирали. Камењем су гађали двор у Новом Саду, и док су пуцала стакла, једна од каменица га је погодила у потиљак. Владика је пао као покошен, а само га је Бог спасао од разјареног и подивљалог народа који је хтео да га линчује. У месту Оџаци када је дошао да служи Свету Литургију, комунисти су га засули каменицама и вероватно би га и убили да ђакон није скочио и својим тело заштитио владику Иринеја, а потом га је свештеник Миливој Степанов изнео кроз прозор. Од силних удараца задобио је тешке телесне повреде, са трајним сушењем кичмене мождине, те је све до своје смрти 1955. године провео у кућном притвору, у болесничкој соби. Мучен и понижаван је и Епископ бањалучки а потом жички Василије (Костић). Организујући митинг против њега, протерали су га из Бања Луке. Када је владика пошао ка железничкој станици, успут су му псовали Бога и вређали га, а на самој станици су га и физички напали, шутирали, ударали по слабинама и леђима. Највише су га ударали по глави, парадајзом, шљунком и каменицама; оборили камилавку са главе и изгазили, затим пљували у лице и покушавали да га вуку за браду... О овоме сам владика Василије извештава Свети архијерејски синод, где пише: „Каменицом су ме ударили по десној обрви и носу. Два пута сам био оборен на перону и пао преко шине. Једни су ме вукли на једну, а други на другу страну, те су ми поцепали пелерину и горњу мантију...Иако су ме милицајци уверавали да су ми ствари убачене у вагон, оне су остале у Бања Луци, и ја сам допутовао без њих у Београд. На две-три станице улазили су у мој купе младићи и девојке, подсмевали ми се и вређали. Једна ученица, гледајући у мене, говорила је присутнима: ’Видите колика му је брада! Срам га било! Издајник један. Колико ли је наших поклао на Дрини! Ех, овако би га клала!’, завршила је показујући десном руком као да у њој држи какав нож или мач.” Владика је и касније у Београду од комуниста прозиван и провоциран, а 1971. године су га хапсили, извели на суд и осудили на прекршајну казну коју је издржао у краљевачком затвору.[v] Епископа хвостанског Варнаву (Настића) осудили су на једанаест година затвора. Комунисти су га кривили за злочин издаје, слабљење војне и економске моћи државе, као и ширења националне и верске мржње. На све свирепости и муке у затвору одговарао је певањем тропара и молитвом, што је безбожне стражаре доводило до лудила. Приликом премештања у сремско-митровачки затвор, био је везан жицом заједно са једним римокатоличким жупником. Тако везани, одведени су до железничке станице и стрпани у вагон. Дошавши на железничку станицу Славковце код Сремске Митровице, њихов вагон су одвојили од композиције и оставили на споредном колосеку. Негде иза поноћи, локомотива при пуној брзини ударила је у тај вагон са осуђеницима. Од силног удара само их је једанаест преживело. Епископ Варнава је заједно са жупником испао кроз прозор, поломивши обе ноге и руку, док је жупник на месту остао мртав. Полиција је забранила окупљеном народу да повређеним људима пружи помоћ.

Чак ни лекари нису смели да приђу док нису дошли припадници ОЗН-е, који су их камионима превезли до затворске болнице. Касније је пуштен у кућни притвор и више пута пребациван из Манастира у Манастир где је био под надзором УДБ-е. Епископ Варнава је после седамнаестогодишњег страдања отрован 12. новембра 1964. године, у педесетој години живота у Манастиру Беочин.[vi]

На сличне, или нешто блаже прогоне наишло је више Епископа СПЦ, од којих су овде наведена њих тројица. И они су прогањани на најразличитије начине. Неки од Епископа су чак и убијени а њихов гроб до данас нам није познат. Такав је случај са Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем (Липовцем) који је због великог прогона комуниста покушао да напусти земљу са седамдесет свештеника. Пут страдања Митрополита Јоаникија био је од Цетиња до Зиданог моста у Словенији, где су комунисти све свештенике стрељали, а њега ухапсили и пребацили до Београда и даље до Аранђеловца. Тамо је у јуну 1945. године убијен и покопан у некој од тајних гробница, која до данас није пронађена.

Овакву стравичну судбину одредили су припадници ОЗН-е и УДБ-е за око 500 свештеника и монаха Српске Православне Цркве. Број убијених клирика је сигурно већи јер је данас веома тешко прикупити имена побијених богослова и искушеника. Комунисти су убили више Православних свештеника него усташе, или било која друга војска на територији некадашње Југославије.

Аутор књига Страдање Србске Цркве од комуниста 1, 2 и 3 протојереј Велибор Џомић је на основу својих истраживања утврдио број страдалих свештеника и монаха. Укупно четири стотине осамдесет два. Он нам сведочи о многим страдањима епископа, свештеника и монаха Српске Цркве. Овим књигама писци свим жртвама комунистичке тираније исплели су мученички венац славе. Они постадоше небеска Светила земаљској Србији и квасац Православних хришћана и Срба за будућа времена. Сведоци победе живота над смрћу. Мучеништво и страдање српског народа јесте мучеништво и страдање Српске Православне Цркве. Историја и живот српског народа и његове Цркве су кроз векове сједињени крвљу и костима мученика, свештеномученика и новомученика. Они су темељ нашег народа и наше Цркве. Преко њих ми смо везани за небо.[vii]

Један број свештеномученика и мученика страдалих од комунистичког режима Архијерејски сабор Српске Православне Цркве је канонизовао. Надамо се да ће се у скоријој будућности канонизовати сви свештеномученици и мученици који пострадаше од руке безбожних комуниста, као и наши молитвеници раковички новомученици, предвођени својим парохом свештеномучеником Недељком.

Свети Владика Николај је још тих година великих страдања написао тропар свим страдалницима за веру Христову:

Тропар гл. 8

Због верности Богу и Божијој правди

пострадасте телом, земља се растужи;

Ал, спасосте душе, небо се весели.

А преци се ваши распеваше Небом,

На капији Раја сретоше вас с песмом:

Имена су ваша у књизи Вечности,

Улазите у Рај, децо бесмртности!

Ми на земљи, род ваш, кличемо вам у глас:

Новомученици Србски, молите се за нас!

Други светски рат јасно је свима доказао да су људи заборавили хришћански пут и његове свете прописе, и изгубили своју душу, продавши је ђаволу, а своје срце испунили мржњом према ближњима јер су из овога срца избили Бога и постали духовни сиромаси.”...

„Срби нису навикли на уживања, него више на страдања, каква су наши преци у прошлости доживљавали. Осврнимо се на живот и рад, мучеништво оснивача хришћанске религије Исуса Христа. Он се свега одрицао у животу да би на тај начин пружио доказа људима, какав треба да буде живот на земљи, да би се добио вечни живот на небу.”... „Издржите часно, децо моја! Бог је са нама! Ова је сила кратког века!

(Патријарх српски Гаврило

Мемоари Патријарха српског Гаврила,

Београд 1990, 378–379.)

В. Ђурић, Голгота Српске Православне Цркве 1941–1945, 157.

[ii] Д. Вурдеља, Обезглављена Српска Црква, I део, Трст 1964, 53.

[iii] С. Б. Јовић, Утамничена Црква, 91–112.

[iv] В. Б. Перовић, Београдска Црква Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру, Београд, 1982, 80.

[v] С. Б. Јовић, Утамничена Црква, 145–147.

[vi] Исто, 132–139.

[vii] В. Џомић, Страдање Србске Цркве од комуниста Т. 2, 21.

http://pouke.org/forum/index/134644...ња-свештеника-српске-православне-цркве-r6971/

Предали се партизанима, па завршили на дну јаме!

06. октобар 2017.

На златиборском брду Церова откривена масовна гробница ликвидираних повратника из рата. Сумња се да је овде погубљено између 200 и 300 младића.

ТАЈНУ о страдању између 200 и 300 српских младића, старих од 16 до 20 година, на измаку Другог светског рата, крила је пећина у селу Мушвете на Златибору. На дну јаме Церова, фрескописац и спелеолог Димитрије Мирко Ћелић пронашао је скелете страдалника чије су руке биле везане жицом, а пре него што је изашао из масовне гробнице, успео је да преброји десетак костура, док су испод велике хрпе камења извиривале кости ко зна колико још несрећника. Тако се предање најстаријих живих Златибораца, немоћних да своје речи о свирепом убиству заробљених четника на крају рата поткрепе доказима, после седам деценија показало истинитим.
lg.php

- Радећи иконостас у једној златиборској цркви, упознао сам радника овдашњег јавног предузећа који ми је испричао предање о две јаме, масовне гробнице у овом крају - објашњава Ћелић. - Пошто сам се раније активно бавио спелеологијом, одлучио сам да са колегама из београдског клуба "Асак" истражим оближњу пећину. После пешачења кроз шипражје, на брду Церова нашли смо улаз у пећину широк пола метра. Иза пролаза дугог два метра отвара се пространа дворана богата пећинским накитом, на дубини од око 15 метара.

http://www.novosti.rs/вести/насловн...redali-se-partizanima-pa-zavrsili-na-dnu-jame

Back