Злочини четника у Другом светском рату

Сутрадан, 2. фебруара 1944, недићевци су организовали сахрану својих чиновника. На фотографији са спровода види се да се на првим колима налазе четири ковчега (три судије и један судски чиновник), док се у позадини види још један ковчег. Мађу ликвидиранима била су још два чиновника „Недићеве Србије“, као и три пензионера, од којих је један био официр, затим двојица кафеџија, два опанчара, по један свињарски трговац, касапин, пиљар, берберин, магационер, обућар, бравар, радник, апотекар, железничар и поштар, као и пет домаћица, по једна кројачица, фризерка и радница. По занимању, за 14 ликвидираних може се рећи да су били интелектуалци. Поред три судије, то су још по неколико средњошколских професора, студената и ђака петог разреда гимназије. За једну женску особу не наводи се занимање.
На фотографији са спровода јасно се виде војници Српске државне страже, али то је све после рата прећутано.
Јованка Јовановић, девојачко Павићевић, из Јагодине, у то доба је била девојчица. Добро се сећа овог случаја, јер је судија Светислав Грујичић био њен рођак. Јованкин отац Александар Санда Павићевић радио је као телефониста у Јагодинској пошти, пре, за време и после рата. По позиву, ноћу је одлазио код четника, ради успостављања система везе. Јованка сведочи:
“Отац је пре рата дао Светиславу неке гаранције да узме кредит, а овај то није враћао и тако је преварио мог оца, па му је он то замерио. Тата је причао да је тако преварио још неке људе у фамилији и неке пријатеље по граду. Био је неки судија, али сви су причали да је био преварант и лош човек.“
На питање о догађајима у ноћи између 1. и 2. фебруара 1944, Јованка каже како се тог јутра причало да су „ноћас поклани неки комунисти, лопови, бивши робијаши и неки људи из суда“, додајући: „Убили су и неког човека, а син је почео да га брани, ваљда је случајно ушао у собу, па су морали и тог дечка. То за оца и сина се после причало по граду, али шапатом, ниси смео много да причаш“.
Јованка наставља: „После рата смо чули, и то се баш причало, да је Светислављев син Мики, не сећам се имена, са партизанима на Ђурђевом брду побио неке људе да се освети, а ти људи ни криви ни дужни. Кажу да је тада са њима убијао и Радуловић, не знам тачно који, њих је било више. Неки су изгинули у рату, а један или двојицу су преживели. Ти Радуловићи су били из наше улице, где смо имали кућу. Сада се та улица зове по њима – Улица браће Радуловић. Тај Мики се после пропио. Виђали смо га да шета по граду, стоји као луд испред кафане или тако на сред Сквера и прича сам са собом“.
Учитељ Мићун Павићевић, Јованкин рођени брат, оставио је следеће сведочанство свом унуку Вељку Јовановићу: “Јесу Дражини побили неке људе, и тог судију нашег рођака Светислава. Али, није у питању комунизам, већ издаја. Он јесте био за комунисте, тако се причало, али сви знају да је цинкарио Дражиновце и намештао их Немцима. Толико је цинкарио да се додвори Швабама, да се и недићевцима смучио, па су га они пријавили овима да га смакну“.
Др Животије Ђорђевић из Јагодине, касније аутор више историографских књига, у то доба је имао 18 година. О догађајима од 1. фебруара 1944. године он сведочи: „Нисам чуо превелике осуде за оне који су то урадили. Сматрало се да су ликвидације нормална последица ранијег деловања ликвидираних. У граду је после било више немачких патрола“.
Према извештајима Српске дравне страже за Морвавски округ, са седиштем у Јагодини, комунисти су од 1941. године непрекидно убијали „класне непријатеље“, нарочито председнике сеоских општина. После октобра 1944, када су узели власт, на подручју Јагодине убили су око 1.000 особа.
Мајор Љубомир Михајловић је 20. фебруара послао следећи извештај генералу Михаиловићу: “Начином извршења показали смо пријатељима и непријатељима нашу снагу, јединство и организаторску способност“.
Неколико месеци касније мајор Михајловић је заробљен од стране Немаца, у Операцији „Фрилниг“, пошто није могао да се креће због тешке упале плућа. По капитулацији Немачке вратио се у село Иванковац, где су га заробили комунисти. На монтираном процесу осуђен је на смрт и убијен на непознатој локацији. Званично, он је и данас „народни непријатељ и ратни злочинац“.

(„Слобода“, Чикаго, 10. фебруар 2014.)

Ово превазилази и Риплија.
По овом намонтираном докумету (далеко од документа) испада да су партизани побили и своје сараднике и њихове породице.
Имају ли писци ових памфлета образа да на овако нешто помисле а камо ли да напишу?
А изгледа да има јер су бескруполозни и сва је срећа да није рата. Највероватније би се понашали као: ,,Симини четници 90-тих (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/369...ucili-silovali) а и ригорозније.
Постављач поста грубо манипулише са монтираним документом и даје као извор само уопштени ЛИНК www.savremenaistorija.com, за који дуже време знамо да производи: фалсификате, памфлете, кроји историју, опањкава политичке неистомишљенике,..... и ко зна шта све. Овај ЛИНК је намерно уопштен јер би постављач био проваљен да за измишљотину а све је измишљено. Ако је је већ хтео да те фалсификате покрије ЛИНК-ом, а могао је то да уради са конкретним нпр.за: ,,Чичин штаб: http://savremenaistorija.com/?p=1939 '', тако да се до текста дође изворно. Овако крије као змија ноге јер се боји да се не нађе сличан текст али прерађен за овакве потребе.Можда тог текста и нема а ово приложено написао сам постављач. И то треба очекивати.
,,Савремена Историја'' је фабрика за фалсификате. Нема опцију ,,Контакт'' (бр.телефона, Е-mail,.......) и очигледно је да виртуелна организација за фабриковање вести по поруџбини.
Стварно, срамота је чиме се све (не)људи баве. И није их срамота!
(ПС: Молим Модератора да остави овај пост у ,,животу'' бар два дана).

Moraces da izneses neke kontra dokaze za to sto pricas. Ovako u krug je samo spam u nedogled i nikakva diskusija. Razmislite o tome...

Znaci, izvoli pa lepo.

Moraces da izneses neke kontra dokaze za to sto pricas. Ovako u krug je samo spam u nedogled i nikakva diskusija. Razmislite o tome...
Znaci, izvoli pa lepo.
Имам право да посумњам у веродостојност докумената који он прилаже.
www.savremenaistorija.com, по мени није релевантан извор податка јер једнострано и навијачки пише о дешавањима у току и после Другог св.рата. Четници, па четници и тако у недоглед.

Poslednja izmena od moderatora:
Evo kako se zaista samo na osnovu komunistickih izvora mogu raskrinkati njihovi falsifikati...npr na stranici 310 knjige koju citira Добро дошли nalazi se jedna verzija falsifikata ''Drazino pismo Stepincu''

Untitled_1_copy.jpg

dok su u zborniku cetnickih dokumenata objavili drugu verziju sa dve strane, drugacijim rasporedom naslova, potpisa, datuma :mrgreen:

4758507.jpg

Da vidimo za slike opet...na 333 stranice propagandne knjizice koja se ovde citira, Radovanovic ovu sliku potpisuje ovako:

radovanovic.jpg

A OZNAS Nikola Milovanovic u svojoj knjizi Kontrarevolucionarni pokret Draze Mihailovica ovako:

drazabosna.jpg

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Iako znamo da su na slici pripadnici saveznicke misije, tu je Robert Mekdauel i cetnici muslimani medju kojima je najpoznatiji Mustafa Mulalic :D

xbijeljinaho5.jpg.pagespeed.ic.Cbv3A8q8gu.webp

Ili bi mozda Добро дошли bio rad da nam pokaze de su na slici ''delegati Nemaca i ustase'' jer tako stoji u knjizi koju citira??? :mrgreen:

Zamislite tek kada su ovi tekstovi u pitanju, koje su tu tek splacine i izmisljotine...uostalom, nicim nisu argumentovane...blebetanje i izmisljotine Radovanovica koji ocigledno ima bujnu mastu :mrgreen:

a ovako se dokazuju falsifikati :mrgreen: evo ti samo jedan od bezbroj primera, kao smernica...da znas ubuduce...

ne vidim da si bilo sta odgovorio na ovo. a i sta da odgovoris???? (samo si ignorisao, sto cu shvatiti kao priznanje :mrgreen: )...pa je krajnje sramno da kazes da neko sve sto ti izneses ''naziva'' falsifkatima...ne, neko iznosi nepobitne dokaze za to :D

Da je Srbija od pocetka,do samog kraja bila izrazito cetnicka, tj uz Drazu, kada je konacno okupirana od komunista, potvrdjuju i saveznicki izvori (nemacki izvestaj kaze da je 80% naroda uz Drazu)

Kаkаv je bio ugled đenerаlа Mihаilovićа, vidi se iz izveštаjа kаpetаnа Mensfildа predsedniku Ruzveltu preko đenerаlа Donovаnа. Izveštаj je podneo 1 mаrtа 1944. Kаpetаn Mensfild je sа potpukovnikom Sаjcom i kаpetаnom Hаdsonom od 7 novembrа do 19 decembrа obišаo Zаpаdnu Srbiju i vršio inspekciju trupа nа tome putu. On kаže ovo:

"Mihаilović još uvek drži srpskog seljаkа. Kudа god smo potpukovnik Sаjc i jа prolаzili kroz severnu i centrаlnu Srbiju, nаrod je oduševljeno pozdrаvljаo Mihаilovićа. U rаzgovorimа, oni govore o njemu kаo što bi neko govorio o Mesiji. Četnici i nаrod pevаju pesme o njemu, а Rаvnа Gorа, njegovo prvo utočište postаlа je svetilište zа srpski nаrod. Zа njih je Mihаilović još uvek simvol duhа otporа protiv okupаtorа. On stoji zа ono što oni hoće — Krаljа i demokrаtiju. On ih nikаd nije nаpustio ni u čаsu kаd im je bio nаjpotrebniji, odmаh posle okupаcije, i orgаnizovаo je borbu protiv Nemаcа kаd su veliki nаrodi gubili rаt nа svimа strаnаmа"

The Mansfied Report, Foreword by B. J . Todorovich, Windsor, Ontario.Canada 1974, Avala Printing and publishing Company, s. 45
Sloboda ili smrt, Radoje i Zivan L. Knezevic, Sijetl, SAD, 1981

toliko o cetnickim zlocinima nad srpskim narodom koje ovde pokusava da propagira Dobro dosli, a gotovo se sve svelo na Vranic, razotkrivenu komunisticku prevaru...da ne kazem da smo imali idiotske izjave tipa da su cetnici pobili Srba koliko i ustase i ostale nebuloze koje smo imali prilike da citamo na ovoj i drugim temama gde obitavaju lokalni spameri...potvrdu za ovo sto pise Mensfild dao je i sam Jovo Kapicic...

i zato djeneral Mihailovic ima onolike slike sa narodom u toku rata, a Josip Broz ni jednu jedinu! i tu se vidi ko je taj narod terorisao i ubijao zarad svojih licnih i partijskih ciljeva, a ko je sve vreme bio uz njega...

Poslednja izmena:
Жртве терора четника ДМ у срезу посавском 1943/44. године (1)
Са територије среза посавског четници ДМ су убили и заклали 185 лица, од тога су 52 особе биле женског пола. Детаљнија и обимнија истраживања би тај број само повећала, јер нисам прикупио податек за села: Баљевац, Барич, Врбовно, Гунцати, Дражевац, Лесковац, Мислођин, Соколово и друга. .
На територији среза ликвидирано је, према непровереним подацима непознатих лица око 211 лица. Већ сам навео да ми је Драгољуб Живковић тврдио да је у Бождаревцу ликвидирано 240 лица. Нисам тај број могао да прихватим, мада ми је више лица тврдило да је много лица ликвидирано у овом месту, па зато сматрам и да казивање Влајка Васића не обухвата сва непозната лица ликвидирана у овом селу од четника ДМ.
Знам за моје родно село Баћевац док сам био у њему, да се говорило да су четници ликвидирали - стрељали или заклали нека лица у пределима Рашковац, Влајковића луг, Стране и другим пределима да им гробови нису обележени и да нико од тих лица после ослобођења није однет у место рођења и живљења. .
Поред 185 лица именом наведена, може се узети за вероватно да је ликвидирано и 211 непознатих лица, па би по томе 396 особе биле жртве црног четничког терора у срезу посавском – Умка.

Изјаве о црном терору:
Васиљевић Борисав, рођен у селу Гунцатима 1917.

Када су се четници (Војводе Косте Пећанца) организовали ја сам био мобилисан 15 дана. После тога сам био код куће до лета1942. год. када сам био отеран у рудник. У руднику сам био месец дана. Када сам се вратио из рудника био сам код куће 15дана и побегао од куће у Остружницу да ме не би ухватили четници да одем са њима.
Када су они дознали да сам ја у Остружници јавили су ми да дођем кући и да неће да ме дирају. Ја сам се вратио кући и Чанчић ми је рекао да ступим у његове редове (командант четнички Гунцата). Ја сам ступио у његове редове и прешао код Зеке.
Код Зеке сам био месец дана. Био сам у борби у Вранићу са његовом четом и после те борбе сам крстарио по селима све док нисам постао члан ЦРНЕ ТРОЈКЕ. У ЦРНОЈ ТРОЈКИ СМО БИЛИ ЈА, “УСТАША“, “ПУТУЛА“ И РИСТА РУЖИЋ, „СУТУЛА“ из Вранића у бекству, затим је био ЛАЗА пратиоц Маринковића, затим ПРОДАН из Дражевца, затим неки ВЕЉА КУРЈАК.
Једног дана када смо били у Барајеву код цркве добили смо наређење за покрет. Ишли смо у две групе. Једна је ишла са Костом Маринковићем (командантом Посавске бригаде) и Светом Трифковићем (командантом авалског корпуса), а друга у којој сам био и ја ишла је са Драганом (Лазићем). Ова је је одређена да изврши дело код Љубе Стевановића. Када смо стигли на место, кућу смо блокирали, нашли смо његову породицу. Питали смо да ли има кога у кући, они су одговорили да је болестан у кревету Ћоса. Тада је Драган Лазић наредио да уђемо нас четворица унутра. Ушли смо ја, Усташа, поп звани и Путула. Један други је стојао на вратима са пушкомитраљезом (зв. “Бугарин“) Миливоје Милошевић. Када је звизнула пиштаљка Миша је казао „куме кољи“. Ја сам казао да му оставимо живот, да га не закољемо а он је договорио то је твоја воља. Ја сам га упитао „чика Љубо шта те боли“ он поче да кука. Ја сам му рекао да метне руку на врат и да јаукне три пута. Он је то учинио и ја сам ударио ножем кроз руку. После тога смо изашли напоље а Драган је упитао да ли смо га заклали. Ми смо одговорили да јесмо.
Имали смо покрет за Сремчицу до првих цигањских кућа. Ту је наишао Алекса Живковић са точком пред команданта Косту Маринковића и повео Косту напред и казао да са њим пођемо. Када смо стигли до опшзтине наредио је да се блокира Сремчица. Ту су били наши поуздани људи из Сремчице који су раздвојили тројке по кућама ради извршења дела. Од тих 15 познајем Милорада Јосиповића (у бекству), Дишу Ристића (налази се у нашој војсци), Алексу Живковића (налази се у нашој војсци).
Једна тројка је ишла за Живојина Недељковића. Од те тројке познајем Милуна Цветића и Милорада Ј. Јосиповића (први је у Београду а други у нашој војсци). Ишао је и Лаза пратилац Костин и покојни Белановић. Ухватили су Недељковића и још два господина из Београда и спровели у општину сремачку. Два господина пошто су добила батине пуштена су кући, а Живојина су оставили под смртном казном. Када је наредио Коста Маринковић да се војска креће за Велику Моштаницу по имену је викао мене и Лазу његовог пратиоца за клање тј. да ми морамо да извршимо дело. РЕКАО МИ ЈЕ: КУМЕ ТИ МОРАШ ОВОГА ДЕЧАКА ЗАКЛАТИ“. Дечко је чуо шта је Коста рекао, почео је молити да га не закоље „јер ћу ја бити ваш војник, пустите ме да се оженим па ћу одмах ступити у ваше редове“. Тада је Коста казао:“Куме шта сам ти казао, шта чекаш, што не кољеш!“. Исто сам замолио Косту да га не закољем. Коста је извадио пиштољ и рекао:“Куме кољи. или ћеш ти да паднеш поред њега“. Затим га је Лаза ухватио за гушу, бацио на земљу и казао:“Куме кољи!“. Ја сам узео од Косте његову каму и метнуо сам под гушу, тада ме Коста ударио ногом и питао ме „зар још ниси готов“. Ја сам тада ударио камом и заклао младића. То је био код општине. Алекса Живковић који је гледао и Диша Ристић из Сремчице и Негован Кривошијин син је стајао пред његовим вратима.

Тада смо кренули за Велику Моштаницу и тамо се састали са Светом (Трифковићем, командантом корпуса) и Зеком и са Драганом Лазићем и свим одредима.
Ухваћен је председник Моштанице и везан пред општином. Ту смо били постројени сви на друму. Коста Маринковић је викнуо у глас:“Браћо Равногорци и Срби, овај човек којег смо ухватили данас је био наш сарадник али нас је изневерио. Осудили смо га на смрт“. Коста је издвојиоо Усташу, Веселина, неког из Јошеве и Ристу Ружића да стрељају. Сви су га стрељали.
Где је четничка кама, српска крв се лила на све стране!

Војислав Симић, зв. “Сутула
„Признајем да сам учествовао у клању у Вранићу. Био сам предводник за мој крај зв. „Пиперија“ где је било одређено да се коље у следећих седам кућа: Илије Јелића, Живана Милијановића, Тикомира Јоксића Радивоја Поповића, Павла Петровића, Селимира Степановића и Мирка Савића.
За све ове куће било је наређено да се сви покољу и да не остане ни једно дете.
Од свих ових кућа ја сам их одвео само у 2: Селимирову, где је убијено четворо и у кућу Миркову где је убијено такође четворо. У остале куће нисам хтео да их водим јер је Воја Гачић био пијан па сам га молио да не убија више. . .
Почетком 1944 г. Стрељао сам Илију Јелића из Вранића по наређењу „Зеке“ Дрењанина Спасоја зато што је ухваћен на терену као партизан. Стрељање сам извршио са Браниславо, Петровићем зв. “Трћко“ из Словца, Љубом Прерадовићем, избеглицом, неким Љубаном бив. Граничаром чије ми је презиме непознато и Жарком Угриловићем из Пиромана.
Трћко се сада налази у затвору ОЗНЕ за округ београдски. Жарко Угриловић се налази на издржавању казне од осам година, како сам дознао, а за остале где се сада налазе није ми познато.
Добро се сећам да смо свих пет опалили из пушака на Илију Јелића, а први је опалио Љубан.
Данас сам суочен са Трћком и у лице сам му рекао да је учествовао у овом убиству.
Да су ови моји наводи тачни могао би да посведочи и Жарко Угриловић који је учествовао у стрељању и неки „Пипа“ из Вранића који је био четнички водник и командир једног четничког краја. Пипа је сада стар око 3о г. , а од фамилиј има два одељена брата, жену и троје деце.
Када сам саслушаван код Јавног Тужиоца за округ београдски стављени ми је на терет да сам извршио убиство једног Руса у Сремчици и једног сељака из тог места. Овде се у ствари радило о заблуди о личности јер се је приликом суочења установило да је та убиства извршио Михаило Тодоровић зв. „Путула“ из Лисопоља који се сада налази као поручник у Ј. А. Верујем да је до овога дошло због сличности надимака „Сутула“ и „Путула“
Ово су искази четника!
Ваљда четници не лажу.

Јел могу другови комунисти да се договоре па да нам презентују једну верзију догађаја у Вранићу, овако верзија има колико има и комунистиких аутора који су писали о томе, и бар једна верзија по сведоку.
Искази четника пред комунистичким стаљинистичким судовима, врло вероватно да се баш тако десило.Фуј.

Овде је реч о једном догађају злочину у Вранићу, а постоји сијасет верзија, у зависности кога питаш, ко је сведок и тд., па зато питам за коју су се комунисти верзију на крају одлучили или још увек гатају не могу да се одлуче, гледају која би била најгора по четничку страну, тако су они својевремено утврђивали истину, зато су уосталом тако и прошли са њиховом филованом квази историјом.

Овде је реч о једном догађају злочину у Вранићу, а постоји сијасет верзија, у зависности кога питаш, ко је сведок и тд., па зато питам за коју су се комунисти верзију на крају одлучили или још увек гатају не могу да се одлуче, гледају која би била најгора по четничку страну, тако су они својевремено утврђивали истину, зато су уосталом тако и прошли са њиховом филованом квази историјом.

За ову:
Наређење Д.Михаиловића Авалском корпусу
Nezadovoljan stanjem na teritoriji Avalskog korpusa, Draža Mihailović je oktobra 1943. naredio čišćenje okoline Beograda od komunista i njihovi simpatizera.
Naš avalski korpus sa srezovima
Grocka, Vračar, Umka spava dubokim snom. Na svim oblastima u neposrednoj blizini Beograda, nakotili su se komunisti i njihovi simpatizeri. Naređuje se komandantima, i to: majoru Mihailu Jovanoviću, kapetanu Lazoviću, kapetanu Nikoli Kalabiću, dalje Komarčeviću i rudničkom korpusu da najenergičnije sa juga na sever… čisteći usput i sve srezove, naročito srez kosmajski, naročito je važno što pre očistiti srezove Grocka i Umka. U isto vreme čestitam čin kapetana Živojinu Lazoviću i Nikoli Kalabiću... Unapređenja biće još s obzirom na zasluge...
(Depeša generala Mihailovića komandantima od 5 oktobra 1943.)

Епилог!

Vida Pantić

deset ubijenih Pantića

bebe zaklane u kolevci

zaklani đaci osnovci

silovane i zaklane devojke

Добро дошли:
По овом намонтираном докумету (далеко од документа) испада да су партизани побили и своје сараднике и њихове породице.

Ne znam šta ti je to neobično. Pa to je bila komunistička praksa ne samo u Srbiji već i u svim državama gde su oni bili na vlasti. Pogledaj samo Goli Otok pa ćeš da ukapiraš o čemu se radi.

Ne znam šta ti je to neobično. Pa to je bila komunistička praksa ne samo u Srbiji već i u svim državama gde su oni bili na vlasti. Pogledaj samo Goli Otok pa ćeš da ukapiraš o čemu se radi.
Па тако се ради са квислинзима.
Они који нису волели своју државу ишли су на ,,поправни'' до ревидирања.

- - - - - - - - - -

Милорад Судимац зв. “Усташа
Почетком 1943, дошао сам у село Дражевац где сам се и оженио Бисенијом Пантић и запослио се. Средином 1943 појавио се Зека са својом четом и ја сам под притиском ступио у његову чету, јер сам 1941, био у партизанима. Тако сам постао четник Драже Михаиловића.
У јесен 1943, био сам постављен у приправну тројку, која је имала задатак да иде за ЦРНОМ ТРОЈКОМ и попуњава је уколико неко погине из црне тројке.
Уочи покоља у Вранићу била је седница Штаба Авалског корпуса у кући Точе Станчића у селу Јасенку. На тој седници су били ови које ја познајем: Коста Маринковић (командант Посавске бригаде), поручник; Зека (Спасоје Дрењанин, командант 1. батаљона посавске бригаде); мајор Трифковић (командант Авалског корпуса), за друге не знам, а зашто је донето то решење није ми познато.
После седнице су позвали све војнике – четнике на збор код Точине куће. Када смо дошли на зборно место Зека је позвао Воју копилана из Баћевца, затим Мишу Гачића, „Путулу“, Марковић Душана, поднаредника и дао им наређења. Они су позвали нас војнике и саопштили да имамо један велики задатак да извршимо у току ове ноћи. Када нам је то било саопштено пошли смо на задатак. То је било око 9 часова ноћу.
Ова четворица које је Зека позвао и којима је издао наређења била су водичи јединицама за поједине крајеве села. Мени је вођа био Душан Марковић и Борислав Јоксић из Вранића. Ми смо пошли у крај који се зове „Рашић“. У мојој јединици су били следећи: Душан Марковић (сада у бегству), Борисав Јоксић (сада у бегству), Велимир Вићентијевић из Дражевца (сада у бегству), он је био вођа једне тројке; његова тројка је била најглавнија, она је највише покоља извршила у том крају. У тој тројци био је неки Ђока шифоњер из Београда који је погинуо и неки Александар, добровољац из Крушевца (налази се у бегству), затим је био Велимир Вићентијевић и Борисав Јоксић. Они су сви клали а ми смо били у приправности ако би се њима нешто десило.
Када смо били код Душана Ђорића, Марковић је истрчао напоље и рекао да морам и ја некога да убијем. Ушао сам унутра и видео ову слику: сви укућани су стајали уплашени, Марковић је нашао узицу да их повеже. Ту је био још Велимир Вићентијевић, Борисав Јоксић и шифоњер и ја. Душан ми је наредио да и ја некога убијем. Ја сам пуцао на Душанаа он на његовог брата. Овако је то било: Марковић је наредио да легне Душан и његов брат. Они су легли и ми смо од горе пуцали. Ја сам мислио да сам Душана убио и изишао сам напоље. Остали су повезали чељад и поклали. Ја нисам присуствовао клању. Када је ту завршено ми смо отишли даље у другу кућу. Жртве смо оставили тамо како смо их побили. Они су ишли даље од куће до куће и клали а ми смо били у приправности. Ми смо били у пет кућа.
Када смо завршили акцију вратили смо се код Точе Станчића и отишли на спавање. После тога клања ја сам отишао кући на осуство.
Године 1943, ја сам био са једном црном тројком код Ћосе Стеванчевића и у тој црној тројци су били „Путула“, поп звани „Лале“ и Васиљевић Боривоје. Били смо у Барајеву код цркве. То је је било пред само вече. Из једне куће код цркве су изашли Драган Лазић, Коста Маринковић и Зека, позвали нас и Зека је одвојио мене са Драганом да идем а пола са њим. Ја сам отишао са Драганом. Отишла нас је једна петнаестина. Отишли смо Ћосиној кући. Кад смо стигли тамо Драган је наредио Васиљевићу да закоље Ћосу. Путула, Попић и Борислав су ушли унутра а ја сам остао на прагу. Када је пиштаљка писнула Васиљевић је почео да коље. Заклао није већ га је само засекао. Поново кад је пиштаљка писнула, ми смо се вратили натраг на исто место код цркве одакле смо и пошли.
Исте 1943 године у лето сам био у акцији у Великој Моштаници са Ристом Ружићем и Веселином из Јошева. Једнога дана била је војска постројена и чича Драгомир Живковић је био доведен као симпатизер партизана. Маринковић је одвојио нас двојицу пошто је чичи изрекао смртну пресуду. После пресуде Маринковић је позвао наредника Ристу Ружића и онда издвојио још двојицу. Он је узео мене и тог из Јошева. Сва тројица смо пуацали и убили везаног човека за један стуб. Риста није окинуо и Маринковић му је нашао метак у цеви. Хтео га је убити због тога.
Године 1944 у лето, је добио Савић Бранко задатак да убије једног човека у Вранићу за кога се тврдило да је био усташа (Андреја Шимуновић, мајстор, иначе Хрват због чега је и убијен- ДДБ). Зека је одвојио нас двојицу и то Радована Јанковића из Вранића (сада у бегству) и мене. Отишли смо код њега кући и одвели га у Јасенову шуму крај Јасенка. Ту га је Јанковић стрељао. Ја сам био ту присутан. Радован Јанковић је остао после тога да нађе неке људе да га сахране. После смо се вратили.
Знам када су Путула и Веља Курјак Вићентијевић заклали у М. Моштаници две избеглице. Зека је пошао са целим одредом у Малу Моштаницу и те две избеглице нашао код куће и позвао их напоље. Они су изашли и он је повезао, одвео их у Јасенову са целим одредом и наредио Путули и Велимиру да их закољу што су они и учинили. “
http://www.znaci.net/00001/47_4.htm
Ако четници кажу да је тако, нема разлога да се сумња у ову изјаву.
Четници никада нису лагали и убијали.

Dovoljno je samo pogledati koliko je razlictih verzija i broj zrtava naveo samo Dobro Dosli, vezano za Vranic, da je to teska sprdacina, (koliko li jos postoji) pa da svakom bude jasno o cemu je ovde rec...ova navodna svedocenja cetnika sa Znaka tipa ''kume kolji'' itd mislim da i ne treba posebno komentarisati - da nije tuzno bilo bi komicno...cisto vredjanje ljudske inteligencije...ali poznata nam je masta komunistickih autora, a zapravo projekcija onoga sto su komunisti cinili na cetnike...no, hvala Bogu i ova komunisticka prevara je razotkrivena, kao i mnoge druge...

Разоткривена комунистичка превара - Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији

http://forum.krstarica.com/showthre...тском-рату?p=27370163&viewfull=1#post27370163

Nista cudno, isti scenario, 5 decenija kasnije, opet u borbi protiv Srba, priredili su Titov general Franjo Tudjman i njegov ustaski saradnik Izetbegovic
Tuđman i Izetbegović ubijali svoje zbog antisrbske propagande
http://forum.krstarica.com/showthre...ović-ubijali-svoje-zbog-antisrbske-propagande

Na ovoj temi je dokazano ko je izazvao i forsirao gradjanski, bratoubilacki rat...ko je cistio terene od svojih politickih neprijatelja...zatvaranjem teme stavljena je tacka na to...
Partizani su izazvali bratoubilački rat
http://forum.krstarica.com/showthre...ilački-rat?p=27203170&viewfull=1#post27203170
sve jasno ko dan...komicnim literalnim delima u kojima komunisticki autori znaju i sta su cetnici medjusobno pricali :dash: davno je mesto na smetlistu istorije...

Poslednja izmena:
Dovoljno je samo pogledati koliko je razlictih verzija i broj zrtava izneo samo Dobro Dosli, vezano za Vranic, da je to sprdnja, (koliko li jos postoji) pa da svakom bude jasno o cemu je ovde rec...ova navodna svedocenja cetnika tipa ''kume kolji'' itd mislim da i ne treba posebno komentarisati...da nije tuzno bilo bi komicno ali poznata nam je masta komunistickih autora, a zapravo projekcija onoga sto su komunisti cinili na cetnike...no, hvala Bogu i ova komunisticka prevara je razotkrivena, kao i mnoge druge...
Разоткривена комунистичка превара - Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији
http://forum.krstarica.com/showthre...тском-рату?p=27370163&viewfull=1#post27370163
Nista cudno, isti scenario, 5 decenija kasnije, opet u borbi protiv Srba, priredili su Titov general Franjo Tudjman i njegov ustaski saradnik Izetbegovic
Tuđman i Izetbegović ubijali svoje zbog antisrbske propagande
http://forum.krstarica.com/showthre...ović-ubijali-svoje-zbog-antisrbske-propagande
Na ovoj temi je dokazano ko je izazvao i forsirao gradjanski, bratoubilacki rat...ko je cistio terene od svojih politickih neprijatelja...zatvaranjem teme stavljena je tacka na to...
Partizani su izazvali bratoubilački rat
http://forum.krstarica.com/showthre...ilački-rat?p=27203170&viewfull=1#post27203170sve jasno ko dan...komicnim literalnim delima u kojima komunisticki autori znaju i sta su cetnici medjusobno pricali davno je mesto na smetlistu istorije...
Што се различитог броја тиче, то су изјаве твојих четника. Увек су тежили да смање број закланих, ......мислећи да ће им казна бити мања. Ја сам само наводио шта су они рекли.
Туђман и Изетбеговић нису ликови за ову тему, осим ако су некад били четници! Или имаш посебан афинитет према усташама и балијама.

Што се различитог броја тиче, то су изјаве твојих четника. Увек су тежили да смање број закланих, ......мислећи да ће им казна бити мања. Ја сам само наводио шта су они рекли.
Туђман и Изетбеговић нису ликови за ову тему, осим ако су некад били четници! Или имаш посебан афинитет према усташама и балијама.

Zasto lazes opet po ko zna koji put...jel ti to toliko u krvi??? tu smo na temi i svako moze da vidi da si navodio bezbroj razlicitih verzija i brojeva, oslanjajuci se iskljucivo na komunisticke autore i izvore...napravio si sprdacinu od svega...ako je neko i zeleo ozbiljno da te shvati posle ovoga bi morao da bude lud...ali tu se vidi i tvoj odnos prema zrtvama, one su za tebe samo brojke (sto vece to bolje) i instrument za propagandu protiv cetnika, zato nesretnice ovako olako mases njihovim slikama, treba da te je sramota...ne postoje nikakve izjave cetnika vec splacine sa subnorovskog propagandong sajta koji ti ovde reklamiras, a siguran sam da su i tebi komicna ta komunisticka proseravanja i izmisljtine gde su cetnici uvek isti, kao iz Bulajicevih filmova - ''kume kolji''...ajde zavuci se u rupu iz koje si izmileo...

Tudjman i Izetbegovic i te kako jesu tema jer su dokaz da su takve uzasne stvari cinjene u ratovima, u propagandne svrhe...Za tvoju informaciju ustasa Tudjman je Titov general.....ali to nije nista cudno...samo razvojni put jednog hrvatskog partizana....

a ja mislio ti verujes svojima:

Бојичић додао следеће:

“Броз тражи од српских комуниста (Благоја Нешковића и Сретена Жујовића) да предузму све мере како би у Србији добили што веће симпатије, а народ окренули к себи. Нешковић, у договору са својим сарадницима, доноси одлуку да свог противника Дражу Михаиловића, што више компромитује пред народом, са суровим злочинима које ће они сами починити, пресвучени у униформе Дражиних југословенских официра, и четничких формација: 1) Поклати породице и многе ножеве оставити у грудима деце, и младих, да би сутрадан народ то видео; 2) Уз убијање узвикивати пароле: ‘Живео Дража!’ ‘Живела Равна Гора’! ‘Живео Краљ Петар Други’! и гласно псовати комунисте; 3) По обављеном послу, пошто се раздавају на две групе, и одлазе на две стране, ка Барајеву и Великој Моштаници, комунисти ће запевати јачим гласом да народ чује четничке песме: ‘Од Тополе, па до Равне Горе, све су страже генерала Драже’; и ‘Заклаћемо, убићемо и Тита и Мошу’! ‘Равна Гора победити мора’; 4) Не заборавити краљевог официра, поручника Спасоја Дрењанина ‘Зеку’, команданта батаљона Посавске-четничке бригаде, и као у одушевљењу, командантово име узвикивати да одлеже обронцима села Вранића, суседних села: Мељака, Велике Моштанице и Липовачке шуме...”

Уз то Бојичић је испричао и више детаља: “Рајко Димитријевић, Брозов генерал: ‘Ово је било безумно! Да сам знао у шта ће ме увалити Комунистичка партија никада не бих био њен члан! И сад ми јече деца у сновима!...’; Драгиша Радовић: ‘Никада нисам могао избацити јауке, кукњаву и лелек недужних људи из моје душе. Стално ме је прогонио дечији врисак! Партија ми је донела несрећу...’ Радоје Живановић: ‘Ја добро познајем суседа Пантића, он није био у Селу са породицом те кобне ноћи, када смо извели онај масакр. Био је код пријатеља, подаље од Вранића. Када је стигао кући, и чуо од сељана да су видели четнике, и слушали њихове псовке и песме, песме о Дражи и о Краљу, они су за њега главни сведоци догађаја, очевици несреће. И да му ја причам као учесник не би ни мени веровао. Нико се није усудио да му изнесе истину, а било је опасно по живот одати партијску тајну’. Зораида Шпадијер, сведок на монтираном суђењу генералу Михаиловићу, која се касније деценијама јадала: ‘Све моје изјаве су лажне и неистините. Никад нисам знала ништа о покољу у Вранићу... Све неистине за личност Михаиловића су измишљотине и масло мојих стричева!...’”

Poslednja izmena:
Све приложено јесу изјаве бивших четника. Не знам оних који се ставили под команду НОП и Тита или они који су ухваћени када су хватали тутањ према Блајбургу.
Примера ради навешћу, које био Милорад Судимац зв. “Усташачија је изјава у посту 324. И сви остали су ухваћени четници.„Рођен сам 23. јула 1925 у селу Дучаловићи код Чачка, по занимању сам ковач и поткивач, ожењен, без деце, Србин, вере православне. Почетком 1943, дошао сам у село Дражевац где сам се и оженио Бисенијом Пантић и запослио се. Средином 1943 појавио се Зека са својом четом и ја сам под притиском ступио у његову чету, јер сам 1941, био у партизанима. Тако сам постао четник Драже Михаиловића.
У јесен 1943, био сам постављен у приправну тројку, која је имала задатак да иде за ЦРНОМ ТРОЈКОМ и попуњава је уколико неко погине из црне тројке.
Читај и не лупетај!
За оно ,,лаажеш'', можда ћу да стиснем ,,троуглић'' јер само он може да те смири.

Све приложено јесу изјаве бивших четника. Не знам оних који се ставили под команду НОП и Тита или они који су ухваћени када су хватали тутањ према Блајбургу.
Примера ради навешћу, које био Милорад Судимац зв. “Усташачија је изјава у посту 324. И сви остали су ухваћени четници.„Рођен сам 23. јула 1925 у селу Дучаловићи код Чачка, по занимању сам ковач и поткивач, ожењен, без деце, Србин, вере православне. Почетком 1943, дошао сам у село Дражевац где сам се и оженио Бисенијом Пантић и запослио се. Средином 1943 појавио се Зека са својом четом и ја сам под притиском ступио у његову чету, јер сам 1941, био у партизанима. Тако сам постао четник Драже Михаиловића.
Читај и не лупетај!
За оно ,,лаажеш'', можда ћу да стиснем ,,троуглић'' јер само он може да те смири.

ti ces da nam objasnis ko je bio Sudimac??? na tu komunisticku izmisljotinu je davno odgovoreno ali ti slabo citas sta se postavlja...cetnik Sudimac koga su posle rata komunisti lincovali nije imao nikakav nadimak ''ustasa''. Nadimak ustasa imao je upravo njihov ubica u tom kraju koji i jeste bio bivsi ustasa, koga su zvali ''Suljo'', tj ''Ujka''...toliko i o tom tvom ''Sudimcu ustasi'' i njegovom izmisljenom svedocenju...

Замолио бих вас да се држите теме и да се суздржите од изношења непримерених квалификација о другим саговорницима.

Такође, што се тиче коришћења материјала са сајта znaci.net, немојте се држати тога извора ко Светог Писма, већ га рационално користите у комбинацији са другим изворима, па према томе изводите закључке и о конкретним догађајима.

За ову:
Наређење Д.Михаиловића Авалском корпусу
Nezadovoljan stanjem na teritoriji Avalskog korpusa, Draža Mihailović je oktobra 1943. naredio čišćenje okoline Beograda od komunista i njihovi simpatizera.
Naš avalski korpus sa srezovima
Grocka, Vračar, Umka spava dubokim snom. Na svim oblastima u neposrednoj blizini Beograda, nakotili su se komunisti i njihovi simpatizeri. Naređuje se komandantima, i to: majoru Mihailu Jovanoviću, kapetanu Lazoviću, kapetanu Nikoli Kalabiću, dalje Komarčeviću i rudničkom korpusu da najenergičnije sa juga na sever… čisteći usput i sve srezove, naročito srez kosmajski, naročito je važno što pre očistiti srezove Grocka i Umka. U isto vreme čestitam čin kapetana Živojinu Lazoviću i Nikoli Kalabiću... Unapređenja biće još s obzirom na zasluge...
(Depeša generala Mihailovića komandantima od 5 oktobra 1943.)
Баш су били ажурни ти четници, Дража нешто нареди октобра 1943, а четници то изврше 20-21 децембра 1943, три месеца касније!!!!
И где је овде мајор Трифковић командант авалског корпуса, коме је тај Зекин летећи одред и припадао, он се не пита ништа изгледа, знају ли комунисти ко је био командант или не знају?????

Све приложено јесу изјаве бивших четника. Не знам оних који се ставили под команду НОП и Тита или они који су ухваћени када су хватали тутањ према Блајбургу. Примера ради навешћу, које био Милорад Судимац зв. “Усташачија је изјава у посту 324. И сви остали су ухваћени четници.„Рођен сам 23. јула 1925 у селу Дучаловићи код Чачка, по занимању сам ковач и поткивач, ожењен, без деце, Србин, вере православне. Почетком 1943, дошао сам у село Дражевац где сам се и оженио Бисенијом Пантић и запослио се. Средином 1943 појавио се Зека са својом четом и ја сам под притиском ступио у његову чету, јер сам 1941, био у партизанима. Тако сам постао четник Драже Михаиловића. У јесен 1943, био сам постављен у приправну тројку, која је имала задатак да иде за ЦРНОМ ТРОЈКОМ и попуњава је уколико неко погине из црне тројке. http://www.znaci.net/00001/47_4.htm *********************************** Читај и не лупетај! За оно ,,лаажеш'', можда ћу да стиснем ,,троуглић'' јер само он може да те смири.

Само још један показ колики олош могу бити комунисти у измишљању туђе биографије и имена, па и надимка. Човек пореклом био из Врњачке бање, даље порекло му црногорско, и онда дође комунистички олош и прозове га усташом. Само зато да сакрију чињеницу да су у својим редовима имали у Космајског одреда муслимана, бившег усташу који се придружио комунистима у Семберији, па после преко Срема доспео у Србију у Космајски одред...

- - - - - - - - - -

Замолио бих вас да се држите теме и да се суздржите од изношења непримерених квалификација о другим саговорницима. Такође, што се тиче коришћења материјала са сајта znaci.net, немојте се држати тога извора ко Светог Писма, већ га рационално користите у комбинацији са другим изворима, па према томе изводите закључке и о конкретним догађајима.
За то упозорење првенствено треба да иде кориснику Добро дошли, у вези коришћења знаци.нет као светог писма...

Михаило Тодоровић зв. “Путула“,
У лето 1943 године ухватили су ме четници Спасоја Дрељанина зв
„Зека“ у Пољанама (срез посавски – Умка) где сам се крио у то време пошто ме је прогонила жандармерија а од стране тамнавских четника био сам осуђен на смрт.
„Зеки“ сам се учинио сумњив па ме је почео испитивати да ли одржавам везу са партизанима. На крају ме је запитао да ли више волим да будем убијен или да ступим у четнике код њега. Ја сам одабрао ово последње т. ј. да останем код њега у четницима.
У четницима (Драже Михаиловића) код „Зеке“ остао сам све до ослобођења Уба од стране партизана 1944 године када сам им се прикључио. Од тада сам стално био у НОВ и Ј. А. све до августа 1945. када сам као рањен и стално неспособан отпуштен из болнице.
„Зека“ је имао једну групу својих људи које је боље познавао, из ње је одабирао четнике који су требали да извршавају поједина убиства а неки су се и сами добровољно јављали, али ми није познато да су се они звали „Оделење смрти“. Истичем да је водио списак људи из села које треба ликвидирати и које је састављао по доставама разних људи из села које не познајем. Ови људи су често одлазили са (црном) „тројком“ које су учествовале у убиствима а затим су се враћали своме свакидашњем послу, или су пак по Зекином одобрењу сами извршавали убиства.
За ликвидације најчешће су одређивани: Воја „копилан“ док се код њега налазио, Милорад Судимац „Усташа“, Велимир Вићентијевић зв. „Курјачић“ и остали, међу њима „кум“ из Гунцата.
Рус обућар у Сремчици и његова жена били су осумњичени као партизански сарадници, али ко их је оптужио као такве нисам могао тачно установити. Критичном приликом „Зека“ је одредио Александра Мијатовића зв. „Лаку“ из Баљевца, Мирка Максимовића и Драгољуба Томића зв. „Арнауче“ оба из Врбовна, „Лалета попића родом из Врбовна, Добривоја Синђелића из Конатица и мене. Не сећам се сада коме је поверио вођство ове групе да ли Драгољубу Томићу да ли „Лалету попићу“, и предао им списак лица која треба ликвидирати. Мени је рекао да имам да убијем жену а Добривоје Синђелић оног обућара. Када смо дошли у Сремчицу опколили смо кућу па смо „Арнауче“, ја и Добривоје ушли унутра, „Лале попић“ је остао на капији од дворишта, Мирко Максимовић је такође био ушао у кућу док је Александар Мијатовић остао као стража у дворишту.
У кућу су прво ушли Добривоје Синђелић и „Арнауче“, они су их везали и када сам ушао унутра ја сам их затекао везане
Мирко Максимовић је одмах почео да претура по собама и пљачка ствари. „Арнауче“ је исто тако ишао по собама и пљачкао и стално је опомињао мене и Добривоја да пожуримо са клањем, говорећи:“пожури, пожури“. Пошто смо ја и Добривоје заклали и то ја ону жену а он обућара – мужа, сви су упали у кућу и почели пљачкати. Том приликом, колико сам видео, опљачкали су: 3 или 4(пари) чизама, неке ципеле, један зимски капут, један или два пара одела. Ово од крупних ствари које су се виделе док су им били пуни џепови разних ситнијих ствари.
Затекли смо обућара и жену код куће и није тачно да су доведени из села.
Драгољуб Томић зв. „Арнауче“ и Мирко Максимовић, код „Зеке“ су остали око 20 дана. Одмах после овог убиства у Сремчици „Зека“ их је пустио кућама и није тачно да су од њега побегли. Обзиром да су они са територије Јове Станковића а не Зекине, закључио сам да су код њега били дошли с нарочитим задатком и колико ми се чини овај списак од „Зеке“ пред убиство у Сремчици примио је баш „Арнауче“
Опљачкане ствари „Зека“ је поделио овако: „Арнаутче“, Мирко Максимовић, Александар Мијатовић и ја добили смо по један пар чизама али их ја нисам хтео примити пошто нисам ни учествовао у пљачци те их је добио један други четник. Капут је добио Мијатовић. Сат је за себе задржао Добривоје Синђелић. Уосталом он га није ни показао „Зеки“ као ни остали све оне ситније ствари и од вредности. За остале ствари није ми познато коме је дао. Познато ми је да су она лица која су пљачкала по кући и много ствари од вредности али у којој суми није ми познато.
Крајем децембра 1943 године одређен сам од стране Воје „копилана“ да учествујем у вранићком покољу. Нашу групу предводио је Воја копилан а у њој су били: Гачић, „Луне“, бив. Жандарм из околине Ваљева, „Сутула“ја и још неколико четника Сремаца. Није ми познато у чијим смо све кућама били. Ја сам видео да је убиојао Воја „копилан“ и то из пиштоља. Ја нисам извршио ниједно убиство већ сам чак и једно дете спасао. Сећам се да је у тој кући била дошла у госте једна жена из Гунцата.
У јесен 1943, отишли су у Остружницу одреди: „Зеке“, Драгана Лазића и остали, укупно око 300 четника. На који је начин „Зека“ дознао да се у једној кући налази неки партизан није ми познато. Ја сам видео само једног човека за кога сам сазнао да је био домаћин те куће. У почетку нам није хтео отворити врата а касније је побегао на таван одакле се бацао клиповима кукуруза и циглама. Зека ме је терао да се попнем на таван за њим али ја нисам хтео. Драга Стевановић из Дражевца (убијен) отворио је таван након чега је Зека из аутомата опалио на онога човека и са неколико метака убио га. Нисам видео да је још неко био у тој згради.
У убиству аласа код Барича нисам учествовао, али сам чуо да су их одвели и убили: Риста Ружић, „Пеца“, „Усташа“, неки Михаило из Јасенка. Нисам био присутан када им је наређено да изврше ова убиства, али сам лично видео како се напред наведена лица договарају (изузев „Усташе“ ) и издвајају на страну. После 3 до 4 дана чуо сам да су убили у Баричу неке аласе.
Крајем лета 1943, водили смо у Баћевцу борбу против партизана, 1944 године у
Бељини из (те) борбе против партизана ја сам побегао“.
www.znaci.net
Четник прича о злоделима четницима.

Poslednja izmena:
DOKUMENTA O GENOCIDU I ZLOČINIMA ČETNIKA NAD MUSLIMANIMA U 2. SVJETSKOM RATU – prvi dio
Dokumenta četničke provenijencije objavljena u ovoj knjizi, ukazuju na tri karakteristična perioda masovnog stradanja Muslimana. Prvi, tokom 1941. do februara 1942, drugi avgusta 1942, i treći period, početkom 1943. godine. U ovom prvom periodu iz dokumenata je uoč-ljivo da je zločin nad Muslimanima Pribojski četnički odred vršio oružjem dobijenim od italijanskog okupatora, i da je 3. januara 1942. napravljen plan uništenja Muslimana u Čajničkom srezu. No, mora se odmah konstatovati da za taj period zločina nad Muslimanima u višeg-radskom, fočanskom, goraždanskom i čajničkom srezu nema ovih dokumenata, što nije ništa neobično, jer izvršioci zločina retko ostavljaju pisane tragove o izvršenju zločina. Međutim, dokumenta drugih prove/ nijencija obilno nadopunjuju ovaj nedostatak u rasvetljavanju počinjenih zločina od strane četnika Draže Mihailovića.
To su u prvom redu dokumenta upravnih vlasti, komandi i jedinica NDH. Iz njih se vidi daje već juna-avgusta 1941. Muslimane čekala zla sudbina kad su četnici zapalili dva sela: Dabrovinu i Briševo. Prvi masovni pokolji Muslimana izvršeni su u Ljubinju – jami Cavkari-ca i višegradskoj opštini, gde je do septembra 1941. godine ubijeno 497, a zatim 5. i 6. septembra 1941. u Kulen Vakufu i Koraju 26/27. novembra 1941. gde je masakrirano više od 100 ljudi, žena i dece Muslimana. Iz tih dokumenata se vidi daje od decembra 1941. pa do februara 1942. izvršen masovan pokolj Muslimana u fočanskoj opštini, posebno u Foči i Goraždu, Vlasenici i Srebrenici. Podaci o broju ubijenih Muslimana u tim dokumentima su različiti, ali je reč o hiljadama ubijenih i bačenih u Drinu od Foče do Ustiprače.
Sam četnički kapetan Sergije Mihajlović je rekao: »Resili smo se neprijatelja, ubili smo 5000 Muslimana u Foči i Goraždu.«
U tom regionu istočne Bosne ubijanje Muslimana je prestalo februara 1942. kad je na tom području stvorena velika slobodna partizanska teritorija sa centrom u Foči, gde se smestio 25. januara 1942. i VŠ NOV i DV Jugoslavije na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom. Ta slobodna teritorija je funkcionisala sve do 10. maja 1942. godine, kada su je napustile jedinice NOV i POJ pod pritiskom nadmoćnijih okupatorsko-kvislinških snaga.
http://www.zijadljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=116:dokumenta-o-genocidu-i-zloinima-etnika-nad-muslimanima-u-2-svjetskom-ratu--prvi-dio&catid=40:istorija-islama&Itemid=115
На захтев корисника и Модератора да се коришћења материјала са сајта znaci.net, немојте се држати тога извора ко Светог Писма, наводим и друге изворе.
Свиђали вам се или не, то су извори.

DOKUMENTA O GENOCIDU I ZLOČINIMA ČETNIKA NAD MUSLIMANIMA U 2. SVJETSKOM RATU – prvi dio
Dokumenta četničke provenijencije objavljena u ovoj knjizi, ukazuju na tri karakteristična perioda masovnog stradanja Muslimana. Prvi, tokom 1941. do februara 1942, drugi avgusta 1942, i treći period, početkom 1943. godine. U ovom prvom periodu iz dokumenata je uoč-ljivo da je zločin nad Muslimanima Pribojski četnički odred vršio oružjem dobijenim od italijanskog okupatora, i da je 3. januara 1942. napravljen plan uništenja Muslimana u Čajničkom srezu. No, mora se odmah konstatovati da za taj period zločina nad Muslimanima u višeg-radskom, fočanskom, goraždanskom i čajničkom srezu nema ovih dokumenata, što nije ništa neobično, jer izvršioci zločina retko ostavljaju pisane tragove o izvršenju zločina. Međutim, dokumenta drugih prove/ nijencija obilno nadopunjuju ovaj nedostatak u rasvetljavanju počinjenih zločina od strane četnika Draže Mihailovića.
To su u prvom redu dokumenta upravnih vlasti, komandi i jedinica NDH. Iz njih se vidi daje već juna-avgusta 1941. Muslimane čekala zla sudbina kad su četnici zapalili dva sela: Dabrovinu i Briševo. Prvi masovni pokolji Muslimana izvršeni su u Ljubinju – jami Cavkari-ca i višegradskoj opštini, gde je do septembra 1941. godine ubijeno 497, a zatim 5. i 6. septembra 1941. u Kulen Vakufu i Koraju 26/27. novembra 1941. gde je masakrirano više od 100 ljudi, žena i dece Muslimana. Iz tih dokumenata se vidi daje od decembra 1941. pa do februara 1942. izvršen masovan pokolj Muslimana u fočanskoj opštini, posebno u Foči i Goraždu, Vlasenici i Srebrenici. Podaci o broju ubijenih Muslimana u tim dokumentima su različiti, ali je reč o hiljadama ubijenih i bačenih u Drinu od Foče do Ustiprače.
Sam četnički kapetan Sergije Mihajlović je rekao: »Resili smo se neprijatelja, ubili smo 5000 Muslimana u Foči i Goraždu.«
U tom regionu istočne Bosne ubijanje Muslimana je prestalo februara 1942. kad je na tom području stvorena velika slobodna partizanska teritorija sa centrom u Foči, gde se smestio 25. januara 1942. i VŠ NOV i DV Jugoslavije na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom. Ta slobodna teritorija je funkcionisala sve do 10. maja 1942. godine, kada su je napustile jedinice NOV i POJ pod pritiskom nadmoćnijih okupatorsko-kvislinških snaga.
http://www.zijadljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=116:dokumenta-o-genocidu-i-zloinima-etnika-nad-muslimanima-u-2-svjetskom-ratu--prvi-dio&catid=40:istorija-islama&Itemid=115
На захтев корисника и Модератора да се коришћења материјала са сајта znaci.net, немојте се држати тога извора ко Светог Писма, наводим и друге изворе.
Свиђали вам се или не, то су извори.

i to koje???? :klap::klap::klap:
...a taman sam pomislio da ne mozes gore, tuznije i jadnije...

0004.png

...ali to naravno nije tema...

Poslednja izmena:
A evo samo 2 primera trulog falsifikovanja koje sam zapazio, ovako na prvu (ko zna koliko ih ima, ne zelim ni da ulazim u to, dovoljan je sam izvor, a i ovaj primer da se vidi sta ovaj nesretnik postavlja i cime se sluzi)...Zijad Ljakic ili knjiga koju citira, na linku koji je postavio Dobro dosli:

http://www.zijadljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=116:d okumenta-o-genocidu-i-zloinima-etnika-nad-muslimanima-u-2-svjetskom-ratu--prvi-dio&catid=40:istorija-islama&Itemid=115

a za koju stoji izvor:

Medjunarodni znanstveni skup
"JUGOISTOCNA EUROPA 1918.-1995."

Naslovnica
Nakladnik: Hrvatska matica iseljenika i Hrvatski informativni centar
Za nakladnika: Ante Beljo
Strucni voditelj skupa: Dr. sc. Dragutin Pavlicevic
Urednik: Aleksander Ravlic
Graficki urednik: Gorana Benic – Hudin
Tisak: TARGA
Naklada:2000 komada
ISBN 953-6525-05-4

navodi sledece:

Drugi pokolj u Foči, četničke jedinice pod komandom Zaharie Ostojića izvršen je 19. avgusta 1942. godine. U jednoj od njegovih depeša piše: »U Foči ima svega i svačega, pa se nadam dobrom plenu. Jedva čekam da mi se ljudi prikupe pa ću im mamu maminu za sva vre-mena (misli na Muslimane – AM). A zatim je naređeno: »Ovo likvidiranje – ubijanje ima biti isključivo klanje kamom – koljite jer treba šte-deti municiju.« Dalje, u dokumentima četničke provenijencije, posebno u izveštajima stoji da su četnici samo u Foči poklali 300 žena i dece i na hiljade proterali sa ognjišta u pravcu Sarajeva.
Ovaj drugi pokolj Muslimana, u mnogome se može sagledati i kroz dokumenta ustaško-domobranske provenijencije. Iz njih proizilazi da je genocid nad Muslimanima izvršen masovno, kako ubijanjem tako i proterivanjem. Prema tim dokumentima u Foči je ubijeno oko 2000 ljudi, žena i dece i na hiljade proterano, pominjući i brojku od 5000 izbeglica. Međutim u tim dokumentima ima podataka o stradanju Muslimana i u drugim regionima Bosne i Hercegovine, navodeći da je u tom periodu ubijeno u selima u rejonu Prozora oko 2000 Mus-limana.

(*crveno boldovano - izmisljene recenice koje ne postoje u dokumentu)

Iako ovaj dokument u originalu postoji na Znacima, gde se kaze:

br. 406 2002. — U Foči ima svega i svačega pa se nadamo dobrom plenu jedva čekam da mi se ljudi prikupe. Zao mi je samo što će mi potrošiti municiju jer po ceo dan i celu noć pucaju a ja polažem pravo na tu municiju. Izvešten sam da će im ovih dana doći pojačanje što bi bilo dobro jer će biti veći plen — 16 avgust — Branko. Nastavak 1002

Da stvar bude jos gora, dokument govori o borbi protiv ustasa:

Na sve načine pokušali da utiču da obustavim napad, pa čak podneli ostavke kada sam bio odlučan legli na rudu. Stanicu mi nedaju a za staru tvrde da je neispravna. Napad ću zbog ovoga morati da odložim do utorka ili srede te tako mnogo gubim u vremenu. Ustašama može doći za to vreme pomoć. Pored svega ovoga verujem u uspeh. Ali se bojim da će brbljivošću njihovom saznati sve Italijani i da bi mogli dovođenjem trupa da mi ometu napad. Ja odlučno ostajem pri odluci za napad i upravljaču se prema prilikama. Ubeđen sam u uspeh. Položaj sam obišao i izdao sva pripremna naređenja. Sad samo čekam trupe. Svi vojnici su spremni za napad. Ustaši po celu noć pucaju i prete ima ih svega oko 1000 ljudi. Drže 4 utvrđene tačke. U samoj varoši ih je malo. Polazni položaj za napad je odličan. Verujem da će mo ih sve pohvatati. Sve pripreme savesno izvedene. Hrane ima i na terenu dovoljno od Turaka Ustaša koji pobegli. Molim da mi javite Vaše mišljenje po ovom preko Ištvanove stanice preko koje ću i ja javljati mada nije daleko. Poz. Branko.

18—VIII—42. Od Ištvana. — Talijanski pukovnik razgovarao sa br. 402 Jevđevićem i samnom. Duhovno pripremljen za napad na Foču. Poklonili smo mu jedan tepih.17 Vojska za napad na Foču prikupljena i hranom snabdevena. Po svršenoj operaciji sledi opširan izveštaj o toku događaja.

br. 405 1002. — Juče sam se vratio iz Kalinovika u Ravne njive ispod Crnog vrha. Juče su ustaše napale na Voju na Javor a ovoga momenta se vodi borba na 100 m. od mog štaba jer su jutros napali na Crni vrh, odbićemo ih a ovo je dobro jer će Jevđević imati pokriće pred Italijanima. I sve će biti dobro samo čekam da se trupe prikupe. Duh boraca odličan. Branko.

http://www.znaci.net/00001/4_14_1_145.htm

Dakle pored toga sto se izmislja sledeca recenica "pa ću im mamu maminu za sva vre-mena (misli na Muslimane – AM)", tu se ne govori o muslimanima (narodu) kako ovde zeli da se predstavi vec o ustasama....

pa dalje, opet dokument koji se nalazi na Znacima i nema veze sa ovim sto navodi, tj izmislja Zijad:

BR. 137

NAREĐENJA KOMANDE OPERATIVNIH JEDINICA ISTOČNE BOSNE I HERCEGOVINE OD 6. AVGUSTA 1942. KOMANDANTIMA KORPUSA I BRIGADA ZA FORMIRANJE »CRNIH TROJKI« RADI PRIMENE »SLOVA Z«1

KOMANDA

OPERATIVNIH JEDINICA ISTOČNE BOSNE I HERCEGOVINE2

Pov. br. 3

6. avgusta 1942. godine Položaj

KOMANDANTU VOJNOČETNIČKOG KORPUSA.3

Među našim ljudima nalazi se izvestan broj onih koji su se kompromitovali bilo kao pristalice ranijih režima, bilo kao odane pristalice okupatora, bilo kao bolesno-ambiciozni, koji teže da se istaknu. Sve ovo ide na štetu opšteg pokreta i naše sloge.

Da bi se ovim ljudima jednom stalo na put i da bi se od istih oslobodili komandanti brigada dostaviće spiskove iz kojih da se vidi, ime i prezime, greške koje imenovani čini, kakav ugled uživa u narodu, mišljenje komandantovo kakav bi utisak ostao u narodu ako bi imenovani jednog dana nestao.

Ova komanda kad dobije sve potrebne podatke donosiće rešenje da se prema pojedincima primeni slovo »Z«.

Komandant brigade po prijemu naređenja da se izvesno lice stavi pod slovo »Z« dužan je u roku od 24 sata pomoću trojki istog likvidirati — ubiti. Ovo likvidiranje-ubijanje ima biti isključivo klanje kamom.

DOSTAVLJENO:

K-tima svih korpusa i brigada

Komandant-major

Petar Baćović, s.r.

Dakle, nigde se ne spominju muslimani vec naprotiv, ovo se odnosi na izdajnike u sopstvenim redovima i slovo Z na cijem spisku nije bio ni jedan musliman....i opet izmisljena recenica koje nema u dokumentu: "koljite jer treba šte-deti municiju".

http://www.znaci.net/00001/4_14_1_137.htm

takodje, svima je poznata komunjarska propaganda o ''cetnicima koljacima'' iako su naravno sve vojske korstile nozeve, bajonete, itd, zna se kada i zasto...nedostatak ili usteda municije, neotkrivanje polozaja usled akcija, itd...ili ce da nam drugovi objasne sta radi ovaj partizan SKROZ levo sa nozekanjom?????? a mi mislili samo cetnici nosili kame, U ZUBIMA :mrgreen:

image.jpg

naravno, ovom partizanu sluzi za ljustenje jabuke i to one za koju je pitao dal sme da je uzme iz gazdinog dvorista...:lol:

VRHUNAC FALSIFIKOVANJA!!! TOLIKO O NEKAKVIM ''DOKUMENTIMA'' KAKO STOJI U NASLOVU OVE SPLACINE...eto cime se sluzi dobro dosli i sta ovde postavlja - falsifikate falsifikata

KADA BUDEM IMAO VREMENA POGLEDACU I OSTALA ''DOKUMENTA'' KOJA ZIJAD NAVODI, A DOBRO DOSLI OVDE POSTAVLJA...KO ZNA STA SVE JOS IMA...

Poslednja izmena:

Back