Злочини четника у Другом светском рату

Четничке читанке нису измислили комунисти већ четници за сопствену употребу и описмењавање нео-четничића:

[/SIZE]www.youtube.com/watch?v=vquo4rJsQaM‎
Има их још јер сваки нео-четник напише своју читанку!

Prvo te ''citanke'' se pozivaju na neke izvore..A ovo sto si postavio su nekakvi novinski clanci, kakve veze to ima sa bilo cim...nije ''citanka'' sama po sebi ''citanka'' ili sta ti vec oces da kazes...drugo, da li ces navesti gde sam se ja pozivao na njih, iako je Ravnogorska citanka odlican dokumentarac zasnovan na istorijskim cinjenicama i dokumentima...

Dakle, rekao si da ono sto ja postavljam je nekakva ''cetnicka citanka'' pa mi reci na sta konkretno mislis? gde sam ja to kao izvor navodio nekakvu ''cetnicku citanku'', kada sam pisao o zlocinima komunista???

A ako je nesto ''citanka'' za sopstvenu upotrebu i opismenjavanje, u pravom smislu te reci, onda je to sajt Znaci, sa koga kopiras sve...cisti propagandni komunisticki sajt...

Poslednja izmena:
Takodje, secas se, cetnici su ti koji zele da stvore Veliku Srbiju (naravno ne onako kako su to predstavljali komunisti u svojoj propagandi)...pa kako su to onda cetnici u konfliktu sa srpskim narodom??? :mrgreen:

U konfliktu sa srpskim narodom mogu biti samo komunisti...

63056860.jpg

10234010.jpg

Miso Lekovic, Martovski pregovori 1943.

Šubаšić:

-Rаzlog moje sаrаdnje sа pаrtizаnskim komаndаntom je slаmаnje srpske snаge u Jugoslаviji. Meni je osnovni cilj spаsiti Jugoslаviju i pomoći Titu dа rаzbije Srbijаnce čime bi ih uveli u tor prije nemаčke propаsti, čime bi pаrtizаni dobili odrešene ruke dа ovаj nаrod prinude nа ujedinjenje nа bаzi mаršаlovih projekcijа.

NAW, SD, Rg, 59,860 X.00/8-2544

Pero Simić. Draža Mihailović - Na krstu sudbine, 426-27.

Ovakve izrode podrzavas???

Prvo te ''citanke'' se pozivaju na neke izvore...nije ''citanka'' po sebi ''citanka'' ili sta ti vec oces da kazes...drugo, da li ces navesti gde sam se ja pozivao na njih, iako je Ravnogorska citanka odlican dokumentarac zasnovan na istorijskim cinjenicama i dokumentima...
Ниси се ти позивао на те ,,Четничке читанке'' јер те је срамота да их поменеш. Знаш добро какви се фалсификати и нео-четничка пропаганда крије у њима.
Ја сам их споменуо као ИЗВОР ,,четничке истине'' које служе за оспоравање других валидних доказа о четницима и њиховим злоделима.Зато су и измишљене у скорашње време а не у време рата или непосредно после. Требало вам је преко 50 година да се сетите да почнете са четничким образовањем. Да не беше Вука Драшковића, остасте аналфабете за четништво.

ПС:После овог поста, немој да почнеш са псовкама, ружним епитетима, и сл. јер знам да ти је то манир.
хххххххххххххххххххххххх

Takodje, secas se, cetnici su ti koji zele da stvore Veliku Srbiju (naravno ne onako kako su to predstavljali komunisti u svojoj propagandi)...pa kako su to onda cetnici u konfliktu sa srpskim narodom??? :mrgreen:

U konfliktu sa srpskim narodom mogu biti samo komunisti...

63056860.jpg

10234010.jpg

Miso Lekovic, Martovski pregovori 1943.

Šubаšić:

-Rаzlog moje sаrаdnje sа pаrtizаnskim komаndаntom je slаmаnje srpske snаge u Jugoslаviji. Meni je osnovni cilj spаsiti Jugoslаviju i pomoći Titu dа rаzbije Srbijаnce čime bi ih uveli u tor prije nemаčke propаsti, čime bi pаrtizаni dobili odrešene ruke dа ovаj nаrod prinude nа ujedinjenje nа bаzi mаršаlovih projekcijа.
NAW, SD, Rg, 59,860 X.00/8-2544
Pero Simić. Draža Mihailović - Na krstu sudbine, 426-27.
---------------------------------------------

Ovakve izrode podrzavas???

Стварали сте Велику Србију а били сте ЈВуО!?
О чему ти уопште пишеш?

А ово о комунистима, опет ти кажем: Ово није тема о комунистима, партизанима, Титу, .... већ: ,,Злочини четника у Другом светском рату''. И држи се теме и не спамуј.

Ниси се ти позивао на те ,,Четничке читанке'' јер те је срамота да их поменеш. Знаш добро какви се фалсификати и нео-четничка пропаганда крије у њима.
Ја сам их споменуо као ИЗВОР ,,четничке истине'' које служе за оспоравање других валидних доказа о четницима и њиховим злоделима.Зато су и измишљене у скорашње време а не у време рата или непосредно после. Требало вам је преко 50 година да се сетите да почнете са четничким образовањем. Да не беше Вука Драшковића, остасте аналфабете за четништво.

ПС:После овог поста, немој да почнеш са псовкама, ружним епитетима, и сл. јер знам да ти је то манир.
хххххххххххххххххххххххх

Ovo mogu da shvatim kao to da ponovo iznosis neistine....dakle, pitao sam te konkretno gde sam ja to kao izvor navodio nekakvu ''cetnicku citanku'' ili gde se to nisam pozivao jer me sramota da ih pomenem???? pa jesam li se pozivao ili nisam??? :hahaha: vidis kako se ne isplati lagati....i kako se sam upletes u sopstvene lazi...ali shvaticu to samo kao jedno...nemoc da se uhvatis u kostac sa iznetim i konkretno odgovoris...

Kako mislis da u vreme diktature izlaze takve knjige...tj bilo kakve knjige koje su u suprotnosti sa zvanicnom istorijom??? :hahaha::dash: covece daj malo mucni glavom...

A opet pricas napamet...npr veoma vredna knjiga dr Ivana Avakumovica, Mihailovic prema nemackim dokumentima, izasla je 1969. godine u Londonu....kao i masa drugih knjiga, sto domacih, sto stranih autora, ali su one naravno bile zabranjene u Titovoj Jugoslavije jer su se kosile sa bajkama koje su ispredene u to vreme...

Poslednja izmena:
Стварали сте Велику Србију а били сте ЈВуО!?
О чему ти уопште пишеш?

А ово о комунистима, опет ти кажем: Ово није тема о комунистима, партизанима, Титу, .... већ: ,,Злочини четника у Другом светском рату''. И држи се теме и не спамуј.

prvo ne znam zasto tebi kao Srbinu smeta Velika Srbija...tu bi mogao vec u pomoc da pozoves mupija i ostale hrvate, ako ne mozes sam da se nosis sa diskusijom...nije to nikakva VELIKA SRBIJA, u kakvom smislu vole da je pominju tvoji hrvatski drugari sa foruma, vec Srbija u svojim istorijskim granicama koju su Srbi pre svega zasluzili svojim doprinosom i zrtvama u I sv.ratu...ali vidim da tebi to smeta...tebi je radija ova s dve pokrajine, a danas kao sto vidis bez KiM...za to se zalagao tvoj austrijski kaplar...

Takodje, cetnici su se zalagali za Veliku Srbiju unutar Jugoslavije...veliku Srbiju, veliku Sloveniju i malu Hrvatsku...sve prema zaslugama...ali tvoj copavi zagorac je nravno smatrao da hrvatska ne treba da bude kaznjena za pocinjenu izdaju i sva zlodela u II sv.ratu...

Procitaj sledeci tekst pa ce ti neke stvari biti jasnije

BAUK VELIKE SRBIJE
http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/60213/bauk-velike-srbije.html

Ovo opet samo govori o tvojoj nemoci da odgovoris na pitanja...idi trci kod moderatora pa im reci da nije tema i da sto pre obrisu kako ljudi ne bi videli tvoju bruku...da ne mozes da odgovoris ni na jedno konkretno pitanje...

хххххххххххххххххххххххх

Izmisljene u skorasnje vreme???

Ally betrayed: the uncensored story of Tito and Mihailovich, 1946. David Martín

http://books.google.rs/books/about/Ally_betrayed.html?id=tHwZAAAAIAAJ&redir_esc=y

Gde je ova knjiga pametnjakovicu u Titovoj Jugoslaviji??? a ponavljam ima ih masa...samo sto ti nemas pojma o cemu govoris...

Poslednja izmena:
Михаиловић лично наређивао стрељања, клања, чак и убијао
На запрепаштење присутних Михаиловић је извадио пшштољ и пред свим окупљеним на лицу места стрељао ову партизанску лекарку "
Једна од њихје одговорила да није, пошто није нашила нигде на рањене чегнике. Тада јој је Дража пришао, ухвагио је обема рукама за миишцу и ударио ногом у стомак. Она се онесвестила и пала на земљу.
Дража је тада наредио неким четницима да овог заробљеника одведу мало даље од оне букве, али да ми видимо. Ту су на на очи свих нас - заклали...
(http://www.znaci.net/00001/269_4.pdf стр: 271 до 279)
Неко од нео-четника је написао и питао ме је: Дали је Дража лично убијао. Ево му одговор.
ПС:За покушај мог одговора овом нео-четничићу, имао сам неке потешкоће око слања одговора, па су ме нео-четничићи пријавили Модератору и добио сам опомену за фалсификовање историје. Не љутим се јер сам знао да има одговора, да је Дража и лично убијао а и сва оваква наређења су исте тежине као да је лично убијао.
Аутор чију си везицу пренео овде и прекопирао његове глупости дотични Јован Радовановић на страни 333 доноси нам ову слику:
88yq.jpg

коју потписује са:
У Бијељини, јесен 1944. године. Дража је 27. септембра пребегао из Србије у Босну. На
фотографији: Дража (у средини), лево од њега пуковник САД Мак Дауел, десно
(гологлав) муслимански „посланик" Мехмед-бег Пашић, а око њих делегати Немаца,
усташа. Српске државне гарде и Српског добровољачког корпуса.

Слика је одавно демантована, и на њој се налази Дража са Мекдауелом, Мустафом Мулалићем, човек у првом плану са шајкачом и кокардом, и осталим муслиманским првацима, нема делегата Немаца, СДС и СДК, тако да је дотични друг обичан фалсификатор а и ти заједно са њим јер то преносиш без провере.Рад је пут глупости и ово није једина.
Очекујем извињење у твоје име или санкцију од модератора за фалсификовање.

svaka cast brate na ovom zapazanju...video sam onaj falsifikat koriscen na sudjenju Drazi, gde je slika potpisana kao ''...sa grupom ustasa''...ali ovo je tek ludilo...kakvi sad ''delegati Nemaca...'' :hahaha::hahaha::hahaha: :dash::dash::dash:

kao sto vidimo, koministicke lazi i falsifikate je najlakse raskrinkati upravo koriscenjem njihovih izvora...jer toliko je razlicitih verzija koje su objavili...

Ranije smo objasnjavali tu sliku, gde je i sam oznas Nikola Milovanovic, potpisom u svojoj knjizi 80-ih godina, nesvesno obelodanio falsifikat (potpis slike) sa sudjenja...al ovo, stvarno nisam video do sad...zaista nisu imali granica u falsifikovanju...mozda ce Добро дошли da nam pokaze na slici te ''nemacke delegate i ustase'' :mrgreen:

konkretno o slici ovde...uz dopunu koju si dao u svom prethodnom postu, da zakljucimo pricu o ovom necuvenom falsifikatu...

https://forum.krstarica.com/showthr...Mihailović?p=12561297&viewfull=1#post12561297

da se covek posteno :bljak:

A ako ce neko od komunista da se pozove na coveka sa brojem 7 na slici, koji nesumnjivo nosi domobransku uniformu (verovatno musliman u redovima domobrana koji se pridruzio svojoj muslimanskoj braci u cetnicima) i za njega vazda imamo odgovor:

:mrgreen:

18. slavonska brigada...''hrvatski antifasisti'', marta 43.

Poslednja izmena:
Какве везе имају ове приложене слике од којих правите ,,Зидне новине'' са текстом који сам ја цитирао, приложио ЛИНК и обележио стране да не лутате при читању (http://www.znaci.net/00001/269_4.pdf стр: 271 до 279).
Ама баш никакве. Чист спам.
Обојица се служите устаљеним манирима, јер кад год сте затечени, лупате (лепите) неке текстове, слике, ЛИНК-ове, који ама баш ништа не значе а трудите се да аутора цитираног текста дисквалификујете на тај начин што напишете да је то фалсификат. И онда мислите да сте решили ствар а ви је само упакујете и замаглите да се не види.
Иначе са Вама не вреди полемисати јер Ви то не умете. Одмах вређате, пришивате ружне епитете, ..... и да не набрајам све.
Ускоро ћу са новом темом о сарадњи четника са окупатором и квислинзима. Има пуно извора а ви могућност да, као и досад, све то ,,демантујете''.
Али са Вама, понаављам нећу полемисати јер сам дубоко уверен да стварно немам са ким.

Потпуковник Љубо Јовановић „Патак": „Стрељао сам 75 војника"
Четничко вођство, Михаиловић посебно, стално су обмањивали емигрантску Владу (и Краља Петра II) - да је Србија четничка", др у њој нема партизана. (А стално су се тукли против њих: и јужној Србији, Шумадији, око Београда, Смедсрева. Зајечара, Крушевца... И само против њих. И нису их уништили.)
Тако су обмањивали и Владу Вслике Британије па и Винстона Черчила, те је и он, кад се одрекао Драже, жалио - у својим мемоари-
ма - „200 хиљада домаћина из Србије" који неће комунизам, односно нису присталице партизана?!
Обрађујући четничка документа, која говоре о њима - ко су и какви су, шта раде, аутор наилази и на стравична сведочења. И пита
се:
да ли нормалан човек може да поверује да је командант једног четничког корпуса стрељао 75 својих војника?
И одговара: Тешко, врло тешко! Међутим, то је учинио командант Тимочког четничког корпуса (тада је командант био потпуковник Љубо Јовановић „Патак"). Он наводи депешу Тимочког корпуса бр. 352 од 11. јула (треба јуна, пр. Ј.Р.) 1944. у којој се каже:
„ Стрељао сам 75 војника ради тоЈа што су се Предали Партизанима. Исте су Партизани разоружили и Пустили намерно да Подривају наше редове и ишре дефетизам. Извршен број стре-
љања за наПуштање Положаја у борби. Сматрам да овако мора ПостуПати сваки командант наших јединица, јер се само на тај начин може реишти сличних намера Партизана." Потом,командант, пошто је „јавио" шта је он урадио, наређује шта потчињени треба да ураде:
„... Да сви команданти изврше на лицу места стрељање оних војника који напусте положај за време борбе..."

Трагао сам за четничком документацијом у жељи да нађем било какав податак да ли је неко. пре свеха Михаиловић. макар укорио команданта Тимочког корпуса. или га осудио за ту свирепост. за убиство 75 „свијих војника". И нисам успео!
То стрељање је извршено 16. јуна. Тада је већ била пала Пурићсва, последња емигрантска Влада. Шубашић и Тито су склопили споразум. Дража више није био министар. Али. његови команданти сустрељали без суда своје војнике као марву! У чије име? Страдали су
људи који су видели да је четничка „борба" пропала, да су их се одрекли и бивши савезници. Сем тога, то је био терор у сопственој војсци. Злочин за који нико није одговарао. А то се могло догодити само код оних чији је брод тонуо. Код Михаиловића и његових команданата, наравно.
Претње стрељањима и стрељања налазимо и у документима од других четничких команданата, односно јединица. Тако, командант 4. групе јуришних корпуса мајора Драгослава Рачића при крају наређења својим јединицама за борбу 5. јула 1944. године, под напоменом додаје:
„За случај ноћног напада комуниста трупе морају одржати своје положаје по сваку цену, а све старешине које би под притиском на-пустили одређени положај ставићу под преки војни суд".
(http://www.znaci.net/00001/269_4.pdf стр: 295 и 296)
Патак, Кент, Кошава, ....били су страх и трепет за Тимочку крајину.
Патак је ,,утеривао дисциплину,, сопственим четницима јер су са апонашањем потсећали на дивље хорде и распасану банду. Мало је 75 четника које је ликвидирао Патак.

„Народ се више плаши четника него Немаца"
Једно писмо члана штаба Корпуса горске гарде од 3. новембра 1943. године упућено лично Дражи, много казује шта четници мисле о себи.
Драги и много поштовани Чика Дражо,
Пре свега извините ме што Вам овако морам да пишем, али као Србин и национални борац од првих дана са Вама за спас Срнског народа, морам и сматрам за дужност да Вам ово напишем. Реч је о Гор-ској Гарди, и Г. Калабићу.
1- Вар(ошицу) Страгаре упалили су зато што су од првог до последњег били сви пијани. То је било прво дело Калабића, чим је ступио на тло своје територије. А сад због њихова пијанчења, и лудих глава испашта један напаћени српски народ. Сваки дан кулуче обадва среза, и ништа не могу да учине опет. Што је најгоре исекоше сву државну, манастирску и општинску шуму Рудника. Народ кука и плаче, вапије за помоћ.
2 - Од целокупног бр. стања које су поклали 50% су невине жртве. Знам да подносе извештај да су поклани као кривци.
3 - Народ када чује да четници долазе у село. више се плаше него када долазе Немци, Бугари, Арнаути и свака друга вера. Јер они сви када долазе ако треба неко да се тера или убије они отерају или убију, али ови пребију да после три дана мора дотична особа да умре. Навешћу Вам само један случај, а таквих случајева има доста. Калабић лично пребио је у селу Љубичевац три човека и једну девојку који су после четири дана помрли. Нису били у ствари криви ништа. Знам да ће вам поднети извештај да су уствари криви. Дакле то историја човечанства није запамтила. Народ се чуди чија је то војска и за кога Калабић ради, кад су ти људи од памтивека националисти.
4 - Од свих официра, иодофицира, каплара и редова не зна се ко је већа бекрија, наравно да интедант Буца предњачи. А од блундира Медић, Ера и Жика Павловић. Само што Ера вата на ларму и Он то све анулира кад је у питању Он. Наиме готово сваки официр Горске Гарде довео је по једну швалерку на свој реон и каже да му је вереница. Сад на све ово можете да појмите шта каже народ.
5 - Калабић, лично ни један оброк не једе без печења.
6,- Воде борбу са партизанима они им се увек извуку, они после
зађу по селима и покољу онај невини народ, и подносе извештај како су у борби нанели губитке партизанима. Стварно да северни део орашачког среза имају доста присталица за партизане, али грешни народ није крив што наши нису хтели да раде. Ево јужни део орашачког среза где је радио онај поднаредник Пећанчев војвода, савршени су људи. То је околина Страгара, и они га запалише тако да сад и ово све навија за партизане, според овакве тактике рада. Могу само Вам рећи то да народ псује мајку Краљу, Вама - Дражи и свима редом, кажу кад је оваква Гарда каква је та друга војска. И подвлачим Вам да је народ јако огорчен, и немам израза како да се изразим колико народ вапије за помоћ.
7 - О томе свему требао би да Вас пуковник Симић извести, али о Њему би се имало писати доста.
8 - Кажем Вам да је ово све цела истина, и да није лаж и интригирање. Ја сам официр у Калабића штабу мени је добро, али не могу да гледам да се пати грешни српски народ. Уосталом питајте све Калабићеве суседне Команданте Корпуса, исто ће Вам ово рећи. Ја Вас драги Чика Дражо разумем где се и у каквој ситуацији налазите, али ипак предузмите какве било мере. Јер овакав рад Калабића, већа је пропаганда за партизане, него што је и они сами имају, треба да ме разумете.
3. Новембра 1943. год.
Положај
До гроба Вам одан
Ваш" 32*
(32*. Исто, стр. 77-79).
( http://www.znaci.net/00001/269_4.pdf стр: 300 и 301)

Какве везе имају ове приложене слике од којих правите ,,Зидне новине'' са текстом који сам ја цитирао, приложио ЛИНК и обележио стране да не лутате при читању (http://www.znaci.net/00001/269_4.pdf стр: 271 до 279).
Обојица се служите устаљеним манирима, јер кад год сте затечени, лупате (лепите) неке текстове, слике, ЛИНК-ове, који ама баш ништа не значе а трудите се да аутора цитираног текста дисквалификујете на тај начин што напишете да је то фалсификат. И онда мислите да сте решили ствар а ви је само упакујете и замаглите да се не види.
Иначе са Вама не вреди полемисати јер Ви то не умете. Одмах вређате, пришивате ружне епитете, ..... и да не набрајам све.
Ускоро ћу са новом темом о сарадњи четника са окупатором и квислинзима. Има пуно извора а ви могућност да, као и досад, све то ,,демантујете''.
Али са Вама, понаављам нећу полемисати јер сам дубоко уверен да стварно немам са ким.

Kako kakve veze ima??? Pa Lekizan je pokazao ko je autor tekstova koje postavljas...najobicniji falsifikator koju sliku Draze sa pripadnicima saveznicke misije i clanovima Muslimanskog komiteta potpisuje kao Draza sa ''delegatima Nemaca i ustasama'' :hahaha::dash: slika sa falsifikovanim potpisom se nalazi na strani 333, knjige koju citiras...

Stvarno smo te nebrojeno puta ovde demantovali i opovrgnuli gluposti koje iznosis...cime covece da budemo zateceni??? ovo sto postavljas nisu nikakakva dokumenta i dokaz bilo cega, obicne pricice komunista u svrhu propagande...jednostavno nema nikakvu vrednost...

stavljas pompezne naslove komunistickih autora tipa ''Narod se vise plasi cetnika nego Nemaca'' koje prate njihovi tupavi tekstovi nicim argumentovani :dash: , a nisi u stanju da beknes na konkretne nemacke izvestaje gde se kaze da je srpski narod vecinski uz cetnike, da ih podrzava u svakom pogledu, da u njima vidi narodne junake, itd...i o kojoj ti diskusiji govoris??? nisi ti druze sposoban za bilo kakvu konstruktivnu i argumentovanu diskusiju, samo za kopiranje bezvredne propagande u nedogled...promasio si pdf...al samo nastavi sto se mene tice, nemam nista protiv...

Poslednja izmena od moderatora:
Evo kako se zaista samo na osnovu komunistickih izvora mogu raskrinkati njihovi falsifikati...npr na stranici 310 knjige koju citira Добро дошли nalazi se jedna verzija falsifikata ''Drazino pismo Stepincu''

Untitled_1_copy.jpg

dok su u zborniku cetnickih dokumenata objavili drugu verziju sa dve strane, drugacijim rasporedom naslova, potpisa, datuma :mrgreen:

4758507.jpg

Da vidimo za slike opet...na 333 stranice propagandne knjizice koja se ovde citira, Radovanovic ovu sliku potpisuje ovako:

radovanovic.jpg

A OZNAS Nikola Milovanovic u svojoj knjizi Kontrarevolucionarni pokret Draze Mihailovica ovako:

drazabosna.jpg

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Iako znamo da su na slici pripadnici saveznicke misije, tu je Robert Mekdauel i cetnici muslimani medju kojima je najpoznatiji Mustafa Mulalic :D

xbijeljinaho5.jpg.pagespeed.ic.Cbv3A8q8gu.webp

Ili bi mozda Добро дошли bio rad da nam pokaze de su na slici ''delegati Nemaca i ustase'' jer tako stoji u knjizi koju citira??? :mrgreen:

Zamislite tek kada su ovi tekstovi u pitanju, koje su tu tek splacine i izmisljotine...uostalom, nicim nisu argumentovane...blebetanje i izmisljotine Radovanovica koji ocigledno ima bujnu mastu :mrgreen:

Poslednja izmena:
svaka cast brate na ovom zapazanju...video sam onaj falsifikat koriscen na sudjenju Drazi, gde je slika potpisana kao ''...sa grupom ustasa''...ali ovo je tek ludilo...kakvi sad ''delegati Nemaca...'' :hahaha::hahaha::hahaha: :dash::dash::dash:
kao sto vidimo, koministicke lazi i falsifikate je najlakse raskrinkati upravo koriscenjem njihovih izvora...jer toliko je razlicitih verzija koje su objavili...
Човек је ладно покупио скоро све комунистичке глупости и фалсификате, не знам да ли је и један изоставио, и објавио их под насловом "Четнички тероризам", мислим на аутора дотичног Радовановића, што је наравно сасвим довољно да се нађе на знацима и да их ова креатура копира овде, да је мало мућнуо главом схватио би да је то већ одавно демантовано.Циркус на шта су спали.
Како нема везе, па те "зидне новине" су баш са те везице коју си сам дао, од тог истог аутора, из истог текста, под истим насловом.
Мислиш да је од гомиле већ доказаних фалсификата које се јављају у том тексту баш део који говори о томе да је сам Дража неког убио, а који си ти постовао, сува истина.:eek:Он тај део текста преузима из извора "Трагом издаје" Ваљево 1986 који је на исти фазон, изнет по принципу причао ми један човек, као и овај његов текст важно је да се неистине понављају.
Иначе текст је дибидус накарадан састављен је од самих небулоза које комунисти понављају као папагаји већ пола века.
Аутор Радовановић још на старту проглашава четнике за терористе и убице а Дражу за психопату и издајника и онда то понавља кроз цео текст, користећи све комунистичке фалсификате и изворе којих се сетио како би то доказао.Са друге стране комунисте поставља на пиједестал слободе и они су му недодирљиви, све што раде је супер.
За било које тврдње аутор не даје никакве изворе изузев причао ми један човек и добро знаних комунистичких класика од којих су и многи неокомунисти дигли руке.
Тако помиње фамозне црне тројке и слово З, али помиње онако узгред и да су неки Недићевци и Љотићевци страдали том приликом, такорећи случајно, како је то могуће ако је и Дража сарадник окупатора а убија друге сараднике окупатора то није наравно објаснио, затим имамо добро познато фалсификовано Ђуришићево писмо, већ поменуте злочине у Вранићу и Друговцу уздиже до епских размера, чак и каже да је ова једина депеша о том догађају фалсификат али не каже због чега:
У књизи депеша послатих четничкој Врховној команди од 17. до
30, децембра 1943. године налази се и једнаа потпуно лажна. Потиче од
бар у селу Вранићу код Умке непознати бандити убили 40 лица му-
шких и женских. Ближи подаци непознати!.."2
Дража по њему сарађује са Немцима уз одобравање потпредседника владе у Лондону Слободана Јовановића, ваљда је и влада била за Немце иако се налазила у Лондону:eek: , у сваком злочину обавезно је помињање неке младе партизанке која је страдала због својих идеала, Павле Ђуришић је одликован гвозденим крстом иако се испоставило да је то још једна комунистичка манипулација, четници, пазите сад ово, подмићују Италијане и дају им поклоне како би им ови дозволили да изврше злочине над муслиманским цивилима:eek:, ово никада нигде пре нисам чуо, има још, аутор критикује Ђујића који генерала Симовића и владу у Лондону назива наводно коњима и идиотима и констатује да је то срамота за једног војводу, наравно то што Тито уопште не признаје ту исту владу и води своју партијску терористичку војску њега не занима и не види ту ништа спорно, цитати из депеша су му кратки и своде се на једну реченицу или мање коју обично истргне из контекста, прилаже фалсификовану фотографију Калабића, Рачића и Нешка Недића на којој је додат Веде, бројне фотографије на којима се и не види ко кога коље уопште али у потпису обавезно стоји да су то четници ДМ, фалсификовано Дражино писмо Павелићу и Степинцу, наводни споразум између усташа и четника како аутор каже: Споразум између усташа и четника склопљен према личном наређењу Драже, наравно Дражиног потписа нигде нема на документу, има тога још а све је на рекла казала.
Замимљива је ова фотографија:
7ezb.jpg
Потписана са: Четнички кољач звани „Кереја"из групе Расинско-топличких корпуса војводе Драгутина Кесеровића (у реону Крушевца, 1944.)
Интересантно да је "кољач" лежеран, остали мирно гледају, "жртва" наслоњена главом на лакат са другом руком у ваздуху гестикулира нешто, а испред њега пушкомитраљез као да каже чекај да опалим још коју, или имаш и цигару.
Има и ова за коју сам сигуран да је фалсификат, ови скроз лево и десно стоје неприродно.
5e7p.jpg
Потписана са: Четничка четворка непосредно пред клање непознате жртве у источној Србији (1944)
Дакле аутор Јован Радовановић кога цитираш је фалсификатор.Очекујем извињење.
Ти и не полемишеш, ти само копираш а када се поведе прича о томе што си постовао и испостави се да то није истина, ти нећеш да полемишеш пази молим те.Најбитније да смо одавно развалили твоју пропаганду тако да и не мораш да полемишеш.

Poslednja izmena:
koju su najpoznatiji cetnicki zlocini?

videces na temi, one koje je ponavljao nekoliko puta, gotovo na svakoj stranici, u svom beskrajnom spamu...Vranic i Drugovac u Srbiji (verovatno jedina 2 mesta u Srbiji gde su cetnici ubili vise ljudi od komunista)...samo sto se o tome mora saslusati i druga strana, naravno, ne samo komunisticka...ovde mozes da procitas o cetnickim zlocinima, na osnovu cinjenica, poznatih dokumenata itd...ovo sto Dobro dosli postavlja je najobicnija propaganda, bukvalno literalni radovi u kojima do izrazaja dolazi bolesna masta komunistickih autora, koji takodje projektuju na cetnike ono sto su zapravo oni radili.

ДВА ЗЛОЧИНА У СЕЛУ ВРАНИЋ:

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=13734

ДРУГОВАЦ:

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=15836

ЗЛОЧИНИ НАД МУСЛИМАНИМА И ХРВАТИМА:

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=15914

Разоткривена комунистичка превара - Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији

После сусрета “Тројице Великих” у Техерану, крајем новембра 1943. године, и савезничког легализовања Брозове војне силе (НОВ и ПОЈ), партизанском Врховном штабу била је преко потребна убојитија пропагандна “муниција” после Другог АВНОЈ-а ради “легалног” преузимања функција Југословенске краљевске војске и владе. А и требало је оверити оправданост прве тачке савезничке Конференције “да се југословенским партизанима максимално помогне у намирницама и опреми, као и акцијама командоса”.

У селу Вранићу, недалеко од Београда, крајем децембра 1943. године, догодио се стравичан злочин. У полицијском записнику квислиншке Недићеве владе “Окружног начелства округа београдског” је записано: “Ноћу између 20. и 21. о. м., у селу Вранићу, заклано је, или побијено 67 лица од непознатих учиниоца. Сумња се на четнике Драже Михаиловића јер су жртве биле симпатизери, или помагачи комуниста...”

Три године касније у монтираном судском процесу генералу Михаиловићу се, између осталог, судило и због тог злочина јер су “четници... заклали у селу Вранићу 72 лица, међу којима једно дете од две године, друго од три месеца... Суд се уверио да су злочини... који су на претресу потпуно расветљени писменим документима и исказима преживелих сведока, извршени под непосредним Михаиловићевим наређењима...”

Касније, Драгољуб Пантић, који је у време злочина срећом био изван села, написао је књигу Ноћ каме у којој је до у детаља описао тај стравичан злочин: “У ноћи између 20 и 21. децембра 1943. године, четници Драже Михаиловића окупили су се у суседном селу Јасенку и, подељени у три групе, мучки су упали у село Вранић и зверски, на спавању, поклали читаве породице партизанских сарадника... Те стравичне ноћи, злочинци су заклали 72 родољуба... Међутим, ово није крај четничког дивљања. Они су довели још 11 грађана, који нису били из Вранића и над њима извршили покољ...”

Када су се готово после пола века владавине комунистичког режима стекли услови да се чује и “друга страна”, поручник Милисав Марковић, који је у то време био командир 1. чете 1. батаљона Посавске бригаде Авалског корпуса Југословенске војске, у књизи Са Дражом у победу или смрт (2001), писао је, измеђо осталог, и о злочину у Вранићу као о самовољној одлуци команданта батаљона Спасоја Зеке Живановића да постреља 12 одраслих лица за одмазду што су у кућама, у којима је на коначење разместио своје рањене борце, преко ноћи непозната лица преклали. Када је о том случају надлежним путем извештена Врховна команда, она је брзо реаговала: командант батаљона Зека је ражалован, и учињен обичним редовом, и речено му да ће му бити суђено после рата. Те чињенице се сећа др Огњен Адум, почасни председник Удружења припадника ЈВУО 1941-45, јер је у то време обављао шифрантске послове у одељењу везе у штабу ВК ЈВ. Време извршења тог злочина аутор је написао “касно у јесен 1943.”

Очевидно да је Марковић описао један други злочин који је поменуо и сам Пантић, вероватно имајући у виду наведени “Петнаестодневни извештај по општој ситуацији и приликама у округу београдском у времену од 15. до 31. децембра 1943. Окружног начелства, к. бр. 315/1943), али и Перко Бојичић недавно у разговору са аутором овог текста, наводећи да је “овај поручник, четник, Зека (уколико се ради о истој особи!), са својим одредом, боравио у Вранићу пре 1-2 месеца и, знајући да има много комунистичких породица, једног познатог марксисту јавно стрељао. А претио је и другима пред одлазак за Обреновац. Он се, међутим, никада више није вратио у ово село, после овог догађаја”. Међутим, када сам господину Бојичићу скренуо пажњу да већ годинама истражујем функцију командовања Врховне команде Југословенске војске у Другом светском рату у документима Војног архива и нашао да је још јула 1943. године Брозов ВШ НОВ и ПОЈ (стр. пов. 785, к-12, 39/3) наређивао партизанским дивизијама:

“...Потребно је са успјехом ликвидирати четничку организацију, претставити се Савезницима као једина борбена група у Југославији... Тројкама ставите у дужност првенствено ликвидирање четничких команданата корпуса, бригада и њихових присталица како по селима тако и по градовима. Материјална средства за извршење ових задатака немојте жалити...“; затим (документ 1/1-3, к-17) о вестима од 12. јула 1943. године једине равногорске радио-станице “ИКС” на тлу Југославије: “И досад су комунисти одлазили у Гестаповце, али ова последња навала казује убедљиво, да се сада ради по једном утврђеном плану...”, о једном тајном обавештајном извештају (Аксентијевић) из Београда Штабу ВК на Равној гори: “Гестапо је послао људе у Ваљево, Јагодину, Вранић и Болеч да испитају како је текло вишебројно убиство у свима овим местима. У Вранић су слали и специјалне фотографе да се сними тамошње убиство од 70 чланова. Гестапо скупља ове податке и шаље у Берлин својој централи, са циљем да компромитују нашу (Равногорску) орагизацију као терористичку, која врши гори терор него Титове (Брозове) банде...” (“др Краус”, 2/4, к-19) и господину Бојичићу указао на једно обавештење генерала Михаиловића британском шефу мисије пуковнику Бејлију од 17. августа 1943., (25/3, к-20): “Нашом депешом бр. 1850 од 4. августа 1943. јавили смо нашој Влади да је код мајора Мирића, кога су комунисти ранили на Динари, остало 30 бланко потписаних табака са мојим потписом и оригиналним печатом. Молим Вас предузмите потребно и известите нас кад је ова депеша уручена нашој Влади. Ово нам је важно да знамо због тога што су доцније комунисти стрељали мајора Мирића... те није искључена њихова злоупотреба од стране комуниста” (што се може претпоставити јер у пресуди за генерала Михаиловића стоји “који (злочини) су на претресу потпуно расветљени писменим документима” и да сам у вези с Вранићем пронашао само један помало чудан докуменат (12/3, к-107) који нема форму акта командовања (ко га је, када и с којим циљем израдио, коме је намењен и др.), а који има наслов “Покољ у селу Вранићу извршен у децембру... Поклано 80-душа (жена, људи, деце и девојака) партизанских породица и симпатизера партизанских. План за покољ извршен у селу Јасенку код куће команданта села Точе... Вође десетина: подн. Марковић, подн. Стојадиновић Војислав, из Баћевца, Дрењанин Спасоје, звани ‘Зека’, из М. Моштанице, Точа из Јасенка, Велимир Вићентијевић ‘Курјак’, из Дражевца, Илија из Београда...” имена која се помињу у књизи Ноћ каме, те да су, вероватно, Дикин и Маклин упућени у партизански ВШ да пронађу доказе ради већ раније договореног савезничког признања које ће се догодити у Техерану после Другог АВНОЈ-а, о чему је писао и амерички пуковник Макдауел у књизи Стрељање историје (2012), онда је на то све господин Бојичић додао следеће:

“Броз тражи од српских комуниста (Благоја Нешковића и Сретена Жујовића) да предузму све мере како би у Србији добили што веће симпатије, а народ окренули к себи. Нешковић, у договору са својим сарадницима, доноси одлуку да свог противника Дражу Михаиловића, што више компромитује пред народом, са суровим злочинима које ће они сами починити, пресвучени у униформе Дражиних југословенских официра, и четничких формација: 1) Поклати породице и многе ножеве оставити у грудима деце, и младих, да би сутрадан народ то видео; 2) Уз убијање узвикивати пароле: ‘Живео Дража!’ ‘Живела Равна Гора’! ‘Живео Краљ Петар Други’! и гласно псовати комунисте; 3) По обављеном послу, пошто се раздавају на две групе, и одлазе на две стране, ка Барајеву и Великој Моштаници, комунисти ће запевати јачим гласом да народ чује четничке песме: ‘Од Тополе, па до Равне Горе, све су страже генерала Драже’; и ‘Заклаћемо, убићемо и Тита и Мошу’! ‘Равна Гора победити мора’; 4) Не заборавити краљевог официра, поручника Спасоја Дрењанина ‘Зеку’, команданта батаљона Посавске-четничке бригаде, и као у одушевљењу, командантово име узвикивати да одлеже обронцима села Вранића, суседних села: Мељака, Велике Моштанице и Липовачке шуме...”

Уз то Бојичић је испричао и више детаља: “Рајко Димитријевић, Брозов генерал: ‘Ово је било безумно! Да сам знао у шта ће ме увалити Комунистичка партија никада не бих био њен члан! И сад ми јече деца у сновима!...’; Драгиша Радовић: ‘Никада нисам могао избацити јауке, кукњаву и лелек недужних људи из моје душе. Стално ме је прогонио дечији врисак! Партија ми је донела несрећу...’ Радоје Живановић: ‘Ја добро познајем суседа Пантића, он није био у Селу са породицом те кобне ноћи, када смо извели онај масакр. Био је код пријатеља, подаље од Вранића. Када је стигао кући, и чуо од сељана да су видели четнике, и слушали њихове псовке и песме, песме о Дражи и о Краљу, они су за њега главни сведоци догађаја, очевици несреће. И да му ја причам као учесник не би ни мени веровао. Нико се није усудио да му изнесе истину, а било је опасно по живот одати партијску тајну’. Зораида Шпадијер, сведок на монтираном суђењу генералу Михаиловићу, која се касније деценијама јадала: ‘Све моје изјаве су лажне и неистините. Никад нисам знала ништа о покољу у Вранићу... Све неистине за личност Михаиловића су измишљотине и масло мојих стричева!...’”

Дакле, могло би се рећи, после седам деценија истина о злочину у Вранићу је испливала на површину. Да се уважавала реч науке (командовање југословенским партизанима на стратегијском и оперативном нивоу) она би се, свакако, појавила и раније и, можда, тако били избегнути Рачак, Маркале, Сребреница и др.

Новица Стевановић
генералштабни пуковник у пензији
January 2014

www.savremenaistorija.com

Разоткривена комунистичка превара - Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији
Баш ти је јак извор.
Нео-четничка историја припремана за промоцију четништва.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Новица Стевановић
генералштабни пуковник у пензији
January 2014
Ово превазилази и Риплија.
По овом намонтираном докумету (далеко од документа) испада да су партизани побили и своје сараднике и њихове породице.
Имају ли писци ових памфлета образа да на овако нешто помисле а камо ли да напишу?
А изгледа да има јер су бескруполозни и сва је срећа да није рата. Највероватније би се понашали као: ,,Симини четници 90-тих (http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/369...ucili-silovali) а и ригорозније.
Постављач поста грубо манипулише са монтираним документом и даје као извор само уопштени ЛИНК www.savremenaistorija.com, за који дуже време знамо да производи: фалсификате, памфлете, кроји историју, опањкава политичке неистомишљенике,..... и ко зна шта све. Овај ЛИНК је намерно уопштен јер би постављач био проваљен да за измишљотину а све је измишљено. Ако је је већ хтео да те фалсификате покрије ЛИНК-ом, а могао је то да уради са конкретним нпр.за: ,,Чичин штаб: http://savremenaistorija.com/?p=1939 '', тако да се до текста дође изворно. Овако крије као змија ноге јер се боји да се не нађе сличан текст али прерађен за овакве потребе.Можда тог текста и нема а ово приложено написао сам постављач. И то треба очекивати.
,,Савремена Историја'' је фабрика за фалсификате. Нема опцију ,,Контакт'' (бр.телефона, Е-mail,.......) и очигледно је да виртуелна организација за фабриковање вести по поруџбини.

Dovoljno je procitati samo tvoje postove o Vranicu pa videti kakva je to lakrdija...toliko si se pogubio da vise ni sam ne znas koga si citirao i gotovo u svakom postu navodis drugi broj zrtava...pametnom dosta...

Kazes da sam dao nekakv uopsteni link iako u drugom postu dajem direktan link ka stranici...

http://savremenaistorija.com/?p=1834

kakve veze ima link ka tekstu Cicin stab... sa ovim sto sam ja postavio???? sta pokusavas, mislis da je ovde neko lud i slep...sta izmisljas....kog tog teksta nema, jer ovog za koji sam postavio link??? :dash::dash::dash:

i ne znamo mi nista...ne znam koji ste to vi koji duze vreme znate da se na sajtu Savremena istorija, na kome pisu ugledni ljudi, doktori istoricari, za razliku od subnorovske nepismene stoke sa tvojih Znaka, nalaze falsifikati...ti naravno nisi u stanju da izneses ni jedan konkretan dokaz pa ces za ovo lazno optuzivanje po ko zna koji put biti opomenut, a bio bi red i sankcionisan od strane moderatora...a vec si bio kaznjavan za isto i nastavljas po starom...

Fabrika za falsifikate si ti i tvoji Znaci, to je ovde svakom normalnom jasno...a tekst je glavom i bradom potpisao Novica Stevanovic, generalstabni pukovnik u penziji, tako da mani nas tvojih budalastina...mozes samo da nastavis da pizdis, jer kao sto vidis i kao sto nalosv kaze, KOMUNJARSKA PREVARA JE RAZOTRKIVENA :D i tek ce se otkrivati i tek cete da penite i da se trzate...poslednji trzaji pred konacni put na smetliste istorije :)

i jos jedna komunisticka prevara i laz o cetnickim zlocinima je razotkrivena...pa da vidimo kako su to saradnici okupatora postali ''zrtve fasista'' :dash::dash::dash:....lazuci do besvesti komunisti su se cesto uplitali u svoje lazi bez granica...ali istina izlazi na videlo, to je neminovno, a drugovi mogu samo da grcaju u blatu :D

Сарадници окупатора – „жртве фашиста“

092-copy-09-Jagodina-februara-44.jpg

Јагодина, 2. фебруара 1944. године: Недићевци на спроводу својих чиновника убијених претходног дана

Шта је истина о тзв. првофебруарском покољу у Јагодини 1944. године?

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Као и сваке године, 1. фебруара је на гробљу у Јагодини одржана комеморација “жртвама првофебруарског покоља“. Комеморацији је присуствовало свега десетак чланова тзв. Субнора, а према фотографијама би се рекло да су сви из друге и треће генерације следбеника комунистичког покрета. Ипак, њихов глас се далеко чује. За разлику од бројних масовних скупова, који нису по вољи власти, изјаве и саопштења комуниста преносе многи медији, од локалне телевизије до агенције Танјуг
Тако се и овом приликом, у свим информативним емисијама ТВ Јагодина, 1. фебруара 2014, могло чути: “У раним јутарњим сатима 1. фебруара 1944. године четничко-фашистичке тројке су по улицама Јагодине улазиле у домове и све за које су сумњали да сарађују са партизанима и комунистима – убијали. Тог дана у Јагодини је страдало 23 цивила. Обележавајући 70 година од њиховог страдања, борачка организација Града Јагодине положила је цвеће на спомен-костурници…“
Истовремено, Танјуг је емитовао изјаву члана Републичког одбора СУБНОР-а, Велимира Остојића, која гласи: „Те ноћи `црне тројке` Раваничке четничке бригаде, у Јагодини су заклале 24 особе, у Ћуприји и Параћину по 12 особа. Покољи угледних грађана су учињени док је трајао полицијски час који је спроводила армија фашистичке Немачке, што говори да је био организован и изведен са знањем немачких власти и војске. Реч је о невиним цивилима, који нису ратовали и није требало да страдају. Убијени су пред ослобођење земље од фашистичког окупатора, а овако свирепу методу четници су користили да би застрашили народ, занајући колико су злодела учинили и да се ближи крај фашитичке окупације и њихов“.
“Првофебруарски покољ“ спада у кључне тачке комунистичке пропаганде, па је тако и Добрица Ћосић, на питање како данас гледа на судбину интелектуалаца стрељаних без суђења крајем 1944. године, за НИН од 5. фебруара 2009. изјавио: „Наравно да осуђујем свако убиство без судске пресуде. Не знам колико је интелектуалаца стрељано у Београду без суђења, али сам склон уверењу да су четници у Србији заклали више интелектуалаца него што су их партизани убили после ослобођења Београда и Србије 1944. Јесте ли на пример чули да су четници у Јагодини јануара 1944. заклали 42 интелектуалца?“
Новинар је рекао да то не може бити оправдање, а Ћосић је узвратио: „Наравно да то не оправдава партизане. Хоћу да кажем да је у грађанском рату свирепо уништавана српска интелигенција. Данас се говори само о београдским интелектуалцима, а заборавља се и неће да се зна, колико су учитеља и учитељица, студената и ђака поклали четници по Србији. Само зато што су осумњичени као русофили, симпатизери партизанског покрета, чак, просто, што су читали књиге, јер се четнички покрет, поразно примитиван у својој маси, плашио школованих и мислећих људи. То наводим само као чињенице несреће која се догодила српској интелигенцији. А шта да кажемо колико је убијено у Специјалној полицији, на Бањици, Сајмишту, у немачким логорима.“
Дакле, тек са овим изјавама Добрице Ћосића употпуњује се слика о Другом светском рату коју комунисти упорно шире и на почетку 21. века. Таква слика је управо приказана и у ТВ серији „Равна Гора“: комунисти су школовани и мислећи људи, посећују библиотеке и читају књиге, док је четнички покрет „поразно примитиван“ и зато убија интелектуалце. У том смислу Добрица Ћосић је написао и посвету диктатору Ј. Б. Титу на свом роману „Деобе“, захваљујући му се, приде, на просвећењу Србије. То је недавно саопштено у Библиотеци Јосипа Броза Тита, која се налази у фонду Музеја историје Југославије.
У стварности, међутим, комунистима су баш интелектуалци били највећи непријатељи. Образовање других особа, па чак и марксистичко, и Броз је схватао као ману. „Имао је неку интелектуалистичку црту, није имао понашање правог партијца и то је људе плашило“, рекао је агентима Коминтерне за Камила Хорватина, свог партијског друга из Загреба. А овако је окарактерисао обућара Благоја Паровића: „Мислим да је он прави пролетер, мада има и образовање и теоретску обуку“. За Владимира Ћопића је саопштио: „Фракционаштва код њега није било, то је оно што се обично примећује код интелектуалаца“. После жалбе на интелектуалце, у извештају генералном секретару Централног комитета КПЈ, Јосипу Чижинском, званом Милан Горкић, из Загреба с почетка 1937, Броз закључује: „С мануелцима је много лакше и стално сам у вези са њима“.

Шта се крије иза пропаганде око „првофебруарског покоља“?

У ноћи између 1. и 2. фебруара 1944. године убачени диверзанти Иванковачког корпуса ликвидирали су у Јагодини 28 особа осуђених на смрт по разним основама: сарадња са окупаторима, црна берза, пета колона, проституција… Неке су убили на лицу места, хладним оружјем, како Немци не би чули пуцње и покренули потеру, а неке су извели и стрељали ван града. Да их је било 28 знамо према извештају Службе државне безбедности „Недићеве Србије“. Операција Иванковачког корпуса итекако се тицала недићеваца, јер су главни међу ликвидиранима били њихови чиновници: тројица судија и један судски чиновник Јагодинског суда. Те ноћи је рањен и један водник Недићеве Српске државне страже, који се вероватно налазио у обезбеђењу судија.
Ни један од ликвидираних није био члан Комунистичке партије, али Јагодинци су сматрали да неки од њих помажу комунистима, па и ликвидирани судија Светислав Грујичић. И он је, као и други ликвидирани недићевци, био оптужен да прави спискове припадника Југословенске војске (четника) и њених сарадника и предаје их Немцима. Немци су ове „ДМ присталице“, како су их звали, одводили у логоре или су их стрељали. Командант Иванковачког корпуса, мајор Љубомир Михајловић, је до 1943. године био легализован као командант одреда Српске државне страже у Јагодини, па је све судије лично познавао.

Poslednja izmena:

Back