Злочини четника у Другом светском рату

У борби за власт Дража је вребао моменат да Пећанца ухвати и ликвидира. Када је Коста Пећанац 28. јануара 1944, заједно са шест војвода и 50 четника, изашао из Сокобање у лов, четници под командом мајора Бране Петровића, кума Драже Михаиловића, све су их ухватили и убили. Пећанаца су саслушавали до 6. маја, када је, по Дражином нарећењу, био заклан. То је учињено на путу Сокобања-Читлук, свега 2 км од Сокобање.
По Дражином наређењу, Пећанац је заклан је исто као да га је лично Дража заклао.
Клали су се међусобно и то им је био тренинг и увод за остала клања и убијања недужних људи.
Дражина власт је била у Лондону, Пећанчева је била уз Немце, тако да су се једино за власт борили комунисти.
Сад кад убијеш и сарадника окупатора какав је Пећанац био и то је злочин,:hahaha: јел против народа или државе.:eek:
Пећанац чак мислим да није ни саслушаван, већ је одавно осуђен, а мислим да и није заклан, бар не постоје докази за то сем љотићевских аргумената.
На шта то личи сад "исто као да га је Дража заклао", јел јесте или није, и Тиле је наређивао да се побију сви противници комуниста, ево данас још увек ископавају јаме, па јел онда и он као да их је лично убио.
Што се мене тиче ти си дискредитован за вјек вјекова, тако да сад можеш да лажеш и мажеш, односно прекопираш колико волиш.

Ово што је Дража учинио указује на вапај војно-политички пораженог воће највећих издајника народа у његовој историји. Аража је пао на колена пред немачким окупатором да би измолио оружје и муницију за борбу против свог сопственог народа.
Као доказ вредности и оданости немачком окупатору, Аража је још пре него што је кренуо у Aивце наредио Јови ПЈкави да у селу Марковој Цркви, надвадесетак километара од Ваљева према Београду, изручи окупатору 365 партизана које су четници на превару заробили. Партизани су потом одведени у Ваљево, где су затворени 12. новембра 1941. у Петковића млин и једну једноспратну магазу на крају старог дела града званог Трешњар, да би затим њих 265 било стрељано у четвртак, 27. новембра 1941. набрду званом Крушик, на периферији града. На том
месту је после рата подигнуто спомен-гробље овим знаним и незнаним јунацима који су изгубили своје животе захваљујући четничкој издаји. То су све би-ла деца српског народа: сељаци, радници и ђаци.
*********************106******************
Трговац српским душама због оружја да би тим оружјем таманио Србе.
265 стрељаних је злочин.

Poslednja izmena:
Мајор Калабић је био злочинац посебног кова.
На стотине се пење број оних које је овај зликовап лично или преко својих потчињених побио на најсвирепији начин. У чланку Мирка Томића, члана Покрајинског комитета КПЈ за Србију објављеном V„ Гласу" за новембар 1942, о његовим злочинима, поред осталог, стоји и ово:
„Народ крагујевачког округа, нарочито народкачерског среза, никада неће заборавити тешке призоре који су се десили у подрумима једне зграде у Љигу, у коме су касапским ножем клани њихови синови. Под директним надзором крвника Калабића, ову касапску услугу, с прописно припасаном белом кецељом, вршио је бивши намештеник фирме „Бата"у Љигу.
Калабић је врло често лично убијао наше најбоље синове. Овај одрод је сам причао мајци и сестрици младог учитеља и борца Дугалића из селаЉига како је он (Калабић) лично мучио и убио њиховог сина, односно брата . . . Док је Калабић вршио овај свој крвави посао, дотле је његов син (НиколаКалабић), нижи официр, седео у штабу Драже Михаиловића на Равној гори.Одавде је редовно носио поруке своме крвавом оцу, кога ће и како да ухватн од народних бораца и да га уништи."

Мајор Милан Калабић није уживао потпуно по-верење немачког окупатора, јер су, и поред „добро"обављених задатака, Немци сумњали у њега збогњегових чврстих веза с Дражом. Због тога су му потурили шпијунку, с којом је требало чак и да се вен-ча. Она је Немцима открила све везе мајора Калабића, па су га они ухапсили и крајем 1942. стрељали, наводно као агента британске обавештајне службе.
***************118*******************************

И када су клали, трудили се да да то буде са стилом. Болесни мозгови су увек тако радили.
Скончао је јер су га Немци провалили да нешто мути. Можда чак и касно

На стотине се пење број оних које је овај зликовап лично или преко својих потчињених побио на најсвирепији начин. У чланку Мирка Томића, члана Покрајинског комитета КПЈ за Србију објављеном V„ Гласу" за новембар 1942, о његовим злочинима, поред осталог, стоји и ово:
„Народ крагујевачког округа, нарочито народкачерског среза, никада неће заборавити тешке призоре који су се десили у подрумима једне зграде у Љигу, у коме су касапским ножем клани њихови синови. Под директним надзором крвника Калабића, ову касапску услугу, с прописно припасаном белом кецељом, вршио је бивши намештеник фирме „Бата"у Љигу.
Калабић је врло често лично убијао наше најбоље синове. Овај одрод је сам причао мајци и сестрици младог учитеља и борца Дугалића из селаЉига како је он (Калабић) лично мучио и убио њиховог сина, односно брата . . . Док је Калабић вршио овај свој крвави посао, дотле је његов син (НиколаКалабић), нижи официр, седео у штабу Драже Михаиловића на Равној гори.Одавде је редовно носио поруке своме крвавом оцу, кога ће и како да ухватн од народних бораца и да га уништи."

Мајор Милан Калабић није уживао потпуно по-верење немачког окупатора, јер су, и поред „добро"обављених задатака, Немци сумњали у њега збогњегових чврстих веза с Дражом. Због тога су му потурили шпијунку, с којом је требало чак и да се вен-ча. Она је Немцима открила све везе мајора Калабића, па су га они ухапсили и крајем 1942. стрељали, наводно као агента британске обавештајне службе.

И када су клали, трудили се да да то буде са стилом. Болесни мозгови су увек тако радили.

Стотине убијених од стране Калабића је измишљотина.
До данас је доказано да је Гарда починила 3 масовнија убиства цивила-24 Рома у Копљарима(19 према недићевским документима), 12 у Малом Пожаревцу и 18 у Барама, плус око 20-ак појединачних убистава...

- - - - - - - - - -

Сад видих да се односи на Милана, а не Николу Калабића. Треба рећи да су Милана Калабића Немци стрељали као њиховог непријатеља, а с друге стране треба и доказати да је он заиста одговоран за толико велике цивилне и војне жртве...

- - - - - - - - - -

Ово што је Дража учинио указује на вапај војно-политички пораженог воће највећих издајника народа у његовој историји. Аража је пао на колена пред немачким окупатором да би измолио оружје и муницију за борбу против свог сопственог народа.
Као доказ вредности и оданости немачком окупатору, Аража је још пре него што је кренуо у Aивце наредио Јови ПЈкави да у селу Марковој Цркви, надвадесетак километара од Ваљева према Београду, изручи окупатору 365 партизана које су четници на превару заробили. Партизани су потом одведени у Ваљево, где су затворени 12. новембра 1941. у Петковића млин и једну једноспратну магазу на крају старог дела града званог Трешњар, да би затим њих 265 било стрељано у четвртак, 27. новембра 1941. набрду званом Крушик, на периферији града. На том
месту је после рата подигнуто спомен-гробље овим знаним и незнаним јунацима који су изгубили своје животе захваљујући четничкој издаји. То су све би-ла деца српског народа: сељаци, радници и ђаци.
*********************106******************
Трговац српским душама због оружја да би тим оружјем таманио Србе.
265 стрељаних је злочин.

Управо тај исти Шкава је био путовођа Немцима у операцији Михаиловић и да је због тога осуђен на смрт због чега је побегао у Немачку, па према томе приче да је Дража њему наредио да партизане изручи Немцима су измишљотине...

Стотине убијених од стране Калабића је измишљотина.
До данас је доказано да је Гарда починила 3 масовнија убиства цивила-24 Рома у Копљарима(19 према недићевским документима), 12 у Малом Пожаревцу и 18 у Барама, плус око 20-ак појединачних убистава....

И само (?) оволики број убијених је злочин. Али у ту бројку нико не верује. Ко је то установио: Суд или је то податак из Четничке читанке.
И не знам што се трудиш да сваки пост ,,прерадиш'' и разводниш, када у то нико не верује.

И само (?) оволики број убијених је злочин. Али у ту бројку нико не верује. Ко је то установио: Суд или је то податак из Четничке читанке.
И не знам што се трудиш да сваки пост ,,прерадиш'' и разводниш, када у то нико не верује.

:dash:

ko si ti da kazes da u to niko ne veruje,...niko normalan ne veruje u splacine koje ti iznosis sa propagandnog komunistickog sajta, gde podebljas naslov koji su dali urednici tog sajta, a zatim usledi njihov komentar, a kada se zagrebe u sam dokument onda ispadnes totalna budala jer postavljas stvari koje cetnicima idu u korist...samog sebe demantujes...

Оно што је најгоре је што користим изворе оних за које си ти, а не за које сам ја, да оборим твоје постове, да бар читаш комунистичку литературу толико би знао уместо што само копираш...

nazalost, saveznici i narod ne dele vase misljenje, tj lazi i izmisljotine

Potpukovnik Albert Sajc, koji je obilazio Gardu krajem 1943, zapisao je u svojim memoarima:

Sećajući se posete Kalabiću, učinjene početkom decembra 1943, američki pukovnik Sajc je kasnije pisao:

"Nikola Kalabić je bio jedan od najinteresantnijih ljudi u celoj Jugoslaviji. Bio je lep čovek, crne brade, pun duha, pojava koja se penušila uživajući u životu.

Imao je hitar duh i smisao za humor, zbog koga su ga zavoleli njegovi vojnici i seljaci koji su ga zvali 'čika Pero'.

U svojoj crnoj, dobro skrojenoj uniformi i uvek čistom rublju delovao je kao impozantan gospodin i vojnik. Njegovo junaštvo postalo je već legendarno
. Zbog njegovog uticaja na narod i zbog bespomoćnosti partizana da se uvuku u njegovu organizaciju da bi privukli otpadnike, postao je njihovim neprijateljem broj 1, kao što mi reče general Dapčević, partizanski komandant s kojim sam se kasnije sreo u Crnoj Gori. Partizani su, razume se, tvrdili da je zaklao mnoge njihove ljude i poznajući Kalabića i njegov način mišljenja da svi moraju zajedno sarađivati kao celina da bi uništili omrznutog Švabu, mogu zamisliti da komunisti, u želji da ga skrenu sa njegovog cilja i da dovedu do političkog rascepa na njegovoj teritoriji, kod njega nailaze na loš prijem i da se za kratko nađu u plitkoj raki.

Kalabić je bio sjajan organizator i administrator. Pod svojom komandom imao je ostatke Kraljeve garde, dobro obučene, iskusne stare vojnike. Disciplinu je uspeo održati na visini čak i u šumi. Bilo je više eskadrona konjice, čiji su konji bili na čuvanju seljaka po selima, spremni za upotrebu u svakom trenutku. Pored toga imao je i potpuno obučene veziste i inženjerce, dok mu je pešadija bila izvanredno visokog kvaliteta.

Oružje mu je bilo u odličnom redu, zahvaljujući, kako sam ustanovio, jednom sistemu oružarskih radionica u kojima su se mogle vršiti potrebne opravke. Procenat nemačkog oružja, zaplenjenog u prepadima, bio je veliki.

Kalabić je završio 1932. godine školu rezervnih oficira, dobio je čin inženjerijskog potporučnika i do 1941. godine služio je u blizini Valjeva. Njegov otac, viši oficir, bio je sreski načelnik.

Kada je stigla vest o kapitulaciji, Kalabić je radio na podizanju jednog mosta preko Drine u blizini Loznice. Raspustio je svoju četu i sa nekoliko svojih ljudi pošao u šumu kao četnik, postepeno prikupljajući jednu snagu, koju je priveo Mihailoviću na Ravnoj gori u septembru 1941. godine. Bio je postavljen za komandanta reorganizovane Kraljeve garde.

Kada su Nemci napali Ravnu goru velikim snagama u decembru, pošao je on kroz Srbiju u Šumadiju jugoistočno od Beograda. Kada je prolazio kroz srez gde mu je otac bio načelnik, koji se bio odlučio da ostane u službi i da pristane uz Nedića, Kalabić i njegovi ljudi bili su u bednom stanju — bez municije, polumrtvi od gladi, a jedino što ih je održavalo bila je njihova volja da prežive i da se bore. Otac se pobrinuo za to da mu sin i njegove pristalice budu potpuno nanovo opremljene.

U decembru 1942. godine Gestapo je otkrio da je starac potajno pomagao ne samo svoga sina već i druge Mihailovićeve snage. Bio je uhapšen i osuđen na smrt. Način izvršenja ove smrtne kazne bio je užasan. Povlačili su ga preko razbijenog stakla dok nije umro, ali iz njegovih usta nije se čula ni jedna reč.

Kada sam kasnije preko ruskog radija čuo da Kalabić sarađuje sa Nemcima, mogao sam samo da držim pred očima sliku krvave izmrcvarene lešine ovog starca, voljenog od svoga sina, i u čudu se pitati kakvi to moraju biti ljudi koji mogu Amerikance smatrati toliko lakovernim.

U jesen 1943. godine život u Šumadiji nije bio toliko težak. Žito je rodilo divno a bogata žetva šljiva, jabuka i krušaka bila je na nekim mestima tolika da su se grane na drveću lomile pod njenim teretom. Bilo je velikih količina šljivovice i ljute — to su dve vrste rakije — a kako crno, tako i belo vino bilo je odličnog kvaliteta.

Sada sam već poznavao običaje gazde ili domaćina. Kada bih se povukao na spavanje, on bi me otpratio u moju sobu, da mi pomogne pri spremanju za noć. On bi mi lično skidao cipele. U početku to me je dovodilo u nepriliku jer mi se činilo da to nije sasvim američki, dok nisam shvatio da je to samo običaj. Katkada bi i ostali članovi familije ulazili zajedno sa njim, nameštajući mi postelju i umotavajući me u ćebad.

Ujutro gazda bi se pojavio čim bi me čuo kako se krećem, u rukama poslužavnik sa šećerom i čašom vode. Šećer se umoči u vodu i stavlja u usta a zatim se proguta sa vodom. To služi za to da vam se usta osveže. Zatim dolazi rakija u malim čašicama i vi imate da popijete po jednu za oca, jednu za sina, i jednu za duha svetoga. Tu treba da se zaustavite, jer ako počnete sa apostolima, onda ste gotovi za celi dan. Posle rakije dolazi mala šoljica kafe, prave ili ječmene, kako vas sreća posluži. To vam je celi doručak! Sledeći obrok je u podne.

Ručkovi i večere sa Kalabićem su stvar koja se pamti. Seli bismo za sto sa njegovim štabom i telesnom gardom, dok bi jedan drugi momak, talentovani harmonikaš, svirao i pevao za sve nas kao starinski trubadur, gledajući u svoga komandanta i ispunjavajući njegove želje.

Intendant je bio visok, snažan čovek, jedan od najboljih baritona što ih je moje nedovoljno školovano uho ikada čulo, a pred kraj ručka počeo bi pevati četničke pesme, ciganske balade a katkada i poneku čarobno lepu dalmatinsku pesmu. Morao mi je obećati da će naučiti prolog iz opere 'Pajaci' dok se ne vratim.

Ovde, u blizini kraljevog imanja, pio sam vino iz njegovih podruma, koje Nemci nisu mogli pronaći.

Sa Kalabićem sam se rastao u Stragarima. Stragari je mrtav gradić, njegove izgorele i porušene zgrade predstavljaju oporuku za mržnju protiv Nemaca, njegovi stanovnici, osim onih malobrojnih koji su uspeli da se spasu u svetište visokih planina, ležali su u zajedničkim grobnicama, njihova izmučena tela umirena u pokoju smrti.

Psi su se još vrzmali ruševinama, a tu i tamo neka hrabra duša, neustrašena od pretnje smrti što su je mrmorili drveće i ugljenisane grede, marljivo je uklanjala brazgotine mržnje i despotizma.

Dok sam se približavao selu, spazio sam slavoluk od cveća, među kojim je preovladavala crvena boja hrabrosti, a žene i mlade devojke izlazile su sa vencima, tako da smo pred njima stajali osećajući se glupo kao paradni konji, dok nam je gomila klicala.

Dugački stroj vojnika, ostataka nekada raskošno uniformisane Kraljeve garde a sada svedene na to da nosi odelo skrpano od odeće pet raznih armija, otpozdravio je svojim uzvikom 'Bog ti pomogao', koji se prolamao do neba.

Kalabić je govorio o agoniji Stragara i o rešenosti naroda da radije umre nego da bude rob. Govorio je o borbi protiv Nemaca koja je izazvala ovu odmazdu; ovu odmazdu koju su Nemci pojačali do sotonskih razmera da bi suzbili sabotažu i gerilske aktivnosti Jugoslovena. Međutim, on je naročito naglasio činjenicu da je narod bio voljan i spreman da prihvati i krvoproliće, ako bi samo postignuti rezultat bio dovoljno visok.

Bio sam duboko dirnut. Video sam druga zgarišta i porušena sela, druga mesta gde je bilo teško sahraniti mrtve jer ih je bio toliko broj i uvek sam nailazlo na nesalomljivu rešenost 'Sloboda ili smrt. Smrt je nešto što mora jednog dana doći; danas smo tu a sutra nas nema; ali sloboda, ova svetinja, ona mora da ostane, ili inače ništa više neće biti važno, pa čak ni život.

Govorio sam narodu, svugde sam pokušavao da učinim tri stvari: da raspalim mržnju protiv Nemaca, da pokušam ublažiti mržnju protiv partizana, osuđujući posledice građanskog rata i da ublažim neraspoloženje protiv Britanaca, izazvano pristrasnim izjavama BBC. Moja prva namera postizavala je izvesne rezultate i Nemci su odredili još nekoliko bataljona da me uhvate.

Kalabiću sam ostavio sve što sam mogao dati od Amerike, moj pištolj colt kalibra 45.

Poslednja izmena:
Sad je jasno zasto komunjare mrze Kalabica i zasto su izmislili sve one lazi o njemu i izdaju...to je uostalom priznao i sam Djoko Jovanic koji je rekao da su Kalabica kao velikog neprijatelja hteli da kompromituju na sve moguce nacine

Evo i jedan njegov proglas svim neprijateljima srpskog naroda, izrodima i izdajnicima:

Screen_Shot017.jpg

Screen_Shot018.jpg

Kao sto kaze Sajc, narod ga je voleo i zvao cika Pera :D

kalabicustragarimanovem.jpg

Kalabic u Stragarima novembra 1943. dobija kolt od Americkog pukovnika Alberta Sajca. Desno je Hadson a iza Kalabicevi oficiri

Velika junacina je bio...slava mu i hvala!

PS

Ja ne znam kako ti 'veliki koljaci' imaju 80 posto naroda uz sebe, i imaju toliko slika sa narodom, a Tito gotovo ni jednu za sve vreme rata...Svi znamo kakva je nemacka obavestajna sluzba, a evo sta ona kaze za pokret djenerala Mihailovica:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

(Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566).

(9-II 1943), sef nemacke vojne Obavestajne sluzbe za Istocnu Evropu general Gelen napisao je referat u kome je istakao da

‘’Medju raznim ustanickim pokretima koji sve vise zadaju brige u prostoru bivse jugoslovenske drzave pokret Draze Mihailovica stoji na prvom mestu sto se tice vodjstva, naoruzanja, organizacije I aktivnosti…pristalice D.M. dolaze iz svih slojeva drustva I sada obuhvataju oko osamdeset odsto srpskog naroda. Nadajuci se oslobodjenju od ‘stranog jarma’ u jednom boljem novom poretku I jednoj novoj ekonomskoj I drustvenoj ravnotezi, njihov broj stalno raste…Stvaranjem D.M. pokreta sacinjena je jedna organizacija koja je zasnovana na fanaticnoj volji svakog pojedinca I koja moze da dobije kao revolucionarni pokret znatan politicki I vojni znacaj u kriticnim danima na Balkanu. Sjajno poznavanje terena od strane boraca I pozitivan stav vecine srpskog naroda koriste pokretu’’.

(Trials of War Criminals before the Nuerenberg Military Tribunals, vol. XI (Washington, D.C. : U.S. Government Printing Office, 1950), p. 1016, 1020

i stvarno pregrst je dokaza, iz svih zivih izvora, koji razbijaju ovu tupavu komunjarsku propagandu kao od sale

Poslednja izmena:
Видим да се стално оспоравају извори које користим и цитирам на овој теми. Мислим да су далеко озбиљнији, без сумње да су фризирани, да су коришћени подаци из реномираних архива.Чак и збирку фотографија из четничких архива јер они су имали мало писаних документа о својим активностима у току рата из познатих разлога али су волели да се сликају.
Једном сам навео те изворе, које поједини корисници не само да игноришу већ безобразно тврде да су ,,фабриковани'' за потребе партизана, НОР-а, СУБНОРА,комуниста,....и ко зна зашта све. Поручујем им: Нису ови извори ЧЕТНИЧКА ЧИТАНКА да ,,кошуљу преврће наопако'' и нуди нам доказе. Немам ја ништа против да се ви њом служите али не ниподаштавајте ове који су стварно валидни и потичу из валидних архива, па поново ћу навести део тих архива чији је материјал коришћен за израду докумената које цитирам:
Архив Војноисторијског института, Документациони фонд НОР-а,
Документациони фондови бри-танских, четничких, немачких, италијанских и усташко-домобранских јединица, штабова, команди иустанова
Фонд краљевске југословенске владе у избеглиштву.*
Архив Југославије, Фонд краљевске југословенске владе у избеглиштву.
Архив Србије,
Фонд докумената из Британскогархива у Лондону по избору проф. др ЈованаМарјановића и збирка четиичких фотографија.
Антонић Здравко, Устанак у источној и централној Босни 1941, Војноиздавачки завод, Београд 1973.
Босиљчић Слободан, Источна Србија, „Нолит"/„Просвета", Београд, 1961.
итд,итд.

Затим је Бошко Тодоровић постигао 30. новембра 1941. споразум с италијанским потпуковником Кастањером о уласку четника у Горажде и Фочу, па су Горажде четници посели истог дана, док су у Фочу ушли 5. децембра 1941.
Уласком четничких јединица у ова места дошло је до правог масакра становништва. Тако су у Фочи четници под командомкапетана Сергеја Михаиловића 6. децембра 1941.позвали прогласом све Муслимане и Хрвате од 16 до 60 година, па су за неколико дана поубијали назверски начин око 400 мештана и око 700 Муслиманакоји су се у Фочи затекли као избеглице из југоисточне Босне, склањајући се од четничког терора.За непуна два месеца у срезу фочанском поубијаноје око 5.000 мушкараца, жена и деце, док је спаљеновише стотина кућа. Слично седогаћало и у срезовима вишеградском, чајничком и горажданском.
Бројне избеглице из тих срезова, да би измакле покољима четника, бежале су у правцу Пљеваља или Сарајева.

Извини али упорно игноришеш да те ја обарам користећи не четничку него партизанску литературу.
Кад сам оборио податак о томе да је Никола Калабић одговоран за смрт стотина људи, користио сам следеће изворе-Зборник докумената, том 14, књига 3 и том 1, књига 21(извор за Копљаре), неутрални историчар Милета Симић, Хроника Малог Пожаревца(извор за Мали Пожаревац) и Документа са суђења Дражи Михаиловићу(извор за Баре), плус нешто појединачних убистава из књиге Централна Србија Александра Виторовића.
Дакле, према тим изворима, једина масовна убиства за која је Калабић одговоран су-24 Рома у Копљару(19 према недићевским изворима), 18 у Барама и 12 у Малом Пожаревцу. Дакле, 54, плус нешто појединачних убистава, можда 10-20.
Даље, када је твој колега Хогаријус изнео податак да су четници наводно заклали 10 000 Срба у Недићевој Србији, оборио сам податак користећи партизанске изворе и број пописаних за сваки округ у Недићевој Србији.
Дакле, у Нишком округу 393( Историјски архив Ниша, фонд „КОЗАРА“, кутије 1, 2, 3, 4), у Лесковачком 112(Историјски архив Ниша, фонд „КОЗАРА“, кутије 1 и 2; Јосиф Стефановић, Жртве фашизма (Бојник, Брестовац, Власотинце, Вучје, Грделица, Лебане, Лесковац, Медвеђа и Црна Трава) 1941—1945, Лесковац, 1969; Хранислав А.Ракић, Терор и злочини окупатора и домаћих издајника у Лесковачком и Врањском крају 1941-1944, Лесковац, 1986.), Врањском 55(Хранислав А.Ракић, Терор и злочини окупатора и домаћих издајника у Лесковачком и Врањском крају 1941-1944, Лесковац, 1986.), Косовскомитровачком 71((Божидар Божовић и Милутин Вавић, Сурова времена на Косову и Метохији, квислинзи и колаборација у Другом светском рату, Београд, 1991), Крушевачком 183(ИА.Крушевац, Архивски фонд ДМ, предмет 1073), Зајечарском 58(Историјски архив Ниша-микрофилмови недићевих докумената (4 и 5), др Павле Милошевић, Југословенска Војска у Отаџбини 1941—1945, Београд, 2005, стр.190, Александар Виторовић, Централна Србија, Београд, 1967), Пожаревачком 70(Александар Виторовић, Централна Србија, Београд, 1967), Моравском 99(Историјски архив Ниша, фонд „Козара“, кутија 2, док.бр.1/1), Крагујевачком 74(Историјски архив Ниша-микрофилмови недићевих докумената (4 и 5), Јован Кесер и Драгоје Лукић, Не осећам се кривим—Дража Михаиловић пред судом (стенографске белешке са суђења вођи четничког покрета), Београд, 1990; Александар Виторовић, Централна Србија, Београд, 1967), Београдском 288(Историјски архив Ниша-микрофилмови недићевих докумената (4 и 5), Јован Кесер и Драгоје Лукић, Не осећам се кривим—Дража Михаиловић пред судом (стенографске белешке са суђења вођи четничког покрета), Београд, 1990; Милослав Самарџић, Истина о Калабићу, Чачак, 2003, Александар Виторовић, Централна Србија, Београд, 1967), Краљевачком 510(Горан Давидовић, Милош Тимотијевић, Затамњена прошлост-Историја Равногораца Чачанског краја, Књига 3, Чачак—Краљево, 2004, стр.329-413; Добривоје Секуловић-Малиша, Врњачка Бања са околином у НОБ и Револуцији 1941-1945, Београд, 1977, стр.423—504), Ваљевском 156(Историјски архив Ниша-микрофилмови недићевих докумената (4 и 5),Бојан Б.Димитријевић, Ваљевски Равногорци-Југословенска Војска у Отаџбини у Ваљевском крају 1941—1945, Ваљево, 1998; Група Аутора, Ваљево град Устаника, Београд, 1962), Шабачком 183(Станоје Филиповић, Логори у Шапцу, Нови Сад, 1967, стр.22) и Ужичком 1052(с тим да овде има урачунавања жртава Пећанчеваца као жртава Дражиних четника)

Дакле, према комунистичким историчарима, четници су у Недићевој Србији убили 3183 човека. За 70 година већи број од овог није доказан.

Да те оборим и по питању податка о Фочи 1941.
Дакле, у књизи Геноцид над Муслиманима комунистичког тандема Дедијер-Милетић, четници су у Другом св. рату убили 8056 муслимана.
Од тога, за Фочански крај пописано је 3525 људи.

Poslednja izmena:
Видим да се стално оспоравају извори које користим и цитирам на овој теми. Мислим да су далеко озбиљнији, без сумње да су фризирани, да су коришћени подаци из реномираних архива.Чак и збирку фотографија из четничких архива јер они су имали мало писаних документа о својим активностима у току рата из познатих разлога али су волели да се сликају.
Једном сам навео те изворе, које поједини корисници не само да игноришу већ безобразно тврде да су ,,фабриковани'' за потребе партизана, НОР-а, СУБНОРА,комуниста,....и ко зна зашта све. Поручујем им: Нису ови извори ЧЕТНИЧКА ЧИТАНКА да ,,кошуљу преврће наопако'' и нуди нам доказе. Немам ја ништа против да се ви њом служите али не ниподаштавајте ове који су стварно валидни и потичу из валидних архива, па поново ћу навести део тих архива чији је материјал коришћен за израду докумената које цитирам:
Архив Војноисторијског института, Документациони фонд НОР-а,
Документациони фондови бри-танских, четничких, немачких, италијанских и усташко-домобранских јединица, штабова, команди иустанова
Фонд краљевске југословенске владе у избеглиштву.*
Архив Југославије, Фонд краљевске југословенске владе у избеглиштву.
Архив Србије,
Фонд докумената из Британскогархива у Лондону по избору проф. др ЈованаМарјановића и збирка четиичких фотографија.
Антонић Здравко, Устанак у источној и централној Босни 1941, Војноиздавачки завод, Београд 1973.
Босиљчић Слободан, Источна Србија, „Нолит"/„Просвета", Београд, 1961.
итд,итд.

Mozes li da nam kazes sta je to CETNICKA CITANKA? nije lepo da izmisljas nepostojece izvore i to nama poturas, kao nesto sto mi koristimo, samo zato sto nisi u stanju da na ono sto postavimo odgovoris, iako su precizno navedeni izvori za sve postavljeno...kao sto kaze Nenad, sve sto izneses, mahom pobijemo upravo iz ''tvojih'' izvora, kako ti se ne bi pruzila prilika da se vadis na Samardzica, sto vam je cesto jedini argument...ali nastavi da to ignorises i pripisujes nam neke tvoje izmisljene izvore...to samo govori o tvojoj nemoci...

A dovoljno je videti i godine izvora koje koristis (iako je i u to vreme postojala brojna literatura i dokazi ali zabranjeni kod nas)...jednostavno, ostao si zarobljen u proslom veku i komunistickoj propagandi...nisi napredovao dalje od Bulajicevih filmova...kao da poslednjih godina nisu otvarane sve one silne arhive i kao da ti danas nije dostupna sva ona literatura, domaca i strana, koja je bila zabranjena u Titovoj Jugoslaviji...samo nastavi da zivis u proslosti i zabludama ali ne nameci to drugima...

Koga zanima ova tema vrlo dobro zna sta predstavljaju Znaci...tako da si mogao jednostavno da napises odakle kopiras ove tekstove, umesto sto si ispisao sve ono da ljudima zamazes oci...ocigledno si i ti svestan sta su Znaci kada uporno izbegavas da napomenes da su oni tvoj izvor...POSTAVLJAS MAHOM KOMENTARE UREDNIKA ZBORNIKA I NJIHOVE NASLOVE ZA IZVESTAJE...KOGA TO ZANIMA I KAKO TO MOZE DA BUDE DOKAZ BILO CEGA??? EVO KOLIKO TEMA VEC TRAJE A TI NISI U STANJU DA POSTAVIS JEDNU KONKRETNU STVAR KAO STO JE JEDNO JEDINO DRAZINO NAREDJENJE ZA CINJENJE ZLOCINA...DA PODSETIMO DA SI ISAO DOTLE DA JE DRAZA NERETKO I LICNO KLAO, A ONDA KADA SMO TI ZA TO TRAZILI DOKAZE, TOLIKO SI SE POGUBIO U NEDOSTATKU ARGUMENATA DA SI POCEO DA SPAJAS RAZLICITE RECENICE I FALSIFIKUJES...TOLIKO I O TEBI I OVOJ TEMI...

Poslednja izmena:
Затим је Бошко Тодоровић постигао 30. новембра 1941. споразум с италијанским потпуковником Кастањером о уласку четника у Горажде и Фочу, па су Горажде четници посели истог дана, док су у Фочу ушли 5. децембра 1941.
Уласком четничких јединица у ова места дошло је до правог масакра становништва. Тако су у Фочи четници под командомкапетана Сергеја Михаиловића 6. децембра 1941.позвали прогласом све Муслимане и Хрвате од 16 до 60 година, па су за неколико дана поубијали назверски начин око 400 мештана и око 700 Муслиманакоји су се у Фочи затекли као избеглице из југоисточне Босне, склањајући се од четничког терора.За непуна два месеца у срезу фочанском поубијаноје око 5.000 мушкараца, жена и деце, док је спаљеновише стотина кућа. Слично седогаћало и у срезовима вишеградском, чајничком и горажданском.
Бројне избеглице из тих срезова, да би измакле покољима четника, бежале су у правцу Пљеваља или Сарајева.

A na ovome bi ti pozavideli i najveci bosnjacki i hrvatski propagandisti...pa eto ti jedan predlog od mene...da krenes da trazis materijal o cetnickim zlocinima na njihovim sajtovima, iz njihovih izvora...mozda da pozoves nekog od njih da ti se pridruzi ovde...posle mozete da otvorite i temu o Srebrenici...naravno zaboravicemo cinjenicu da su u Foci i Gorazdu bile ustase koje sprovode genocid nad Srbima...eto dokle ide tvoja zagrizenost i zaslepljenost, sa samim djavolom bi se udruzio protiv sopstvenog naroda...

Ja cu samo napomenuti da je autor ovoga sto si kopirao Branko Latas...
http://znaci.net/00003/457.pdf

ti to ne navodis, iz tebi poznatih razloga...mozda te je sramota da navedes...e, vidis i trebalo bi da te bude...kakva je Latas lazovcina i falsifikator dokazali smo ovde nebrojeno puta...to je covek koji je ni manje ni vise izjavio da Draza nije naredio ni jednu naredbu za borbu protiv okupatora...:dash:

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo...e_zbog_pravde_i_istine.14.html?news_id=255025

Poslednja izmena od moderatora:
Нисам написао да су Игмански марш извели четници, већ да су имали исти такав марш као Игмански у истој тој офанзиви преко Понора, као што нисам написао да је Владимир Перић Валтер био четник, већ сам написао да су и четници имали свог Валтера-мајора Жарка Тодоровића. Не стављај ми у уста оно што нисам рекао и врати се на тему која има друкчији наслов од онога што ти сада пишеш.
HHehehhehehe pa eto sam sad priznajes ono sto sam ja napisao. Prisvojio si Igmanski mars samo si umesto partizana napisao izveli su ga cetnici i ubacio si drugo ime te akcije, prisvojio si Vladimira Perica samo si napisao da su ga imali cetnici cak si i konspirativno ime prisvojio dok si pravo izmenio i ima jos primera gde ste ti i Koca "pobrkali loncice". Nego vratimo se temi:

To sto neko pise da su cetnici ubijali Muslimane to te procetnike nece mnogo uzdrmati jer oni cak stavise to odobravaju kao revans za ustaska klanja po NDH. Ali toj gospodi sto brane cetnike postavite pitanje da li su culi za zlocine cetnika nad svojim sopstvenim narodom samo zato sto je taj narod bio u kontaktu sa partizanima, a ne sa gibanicarima. Ubistvo jednogodisnje bebe u kolevci DA LI CE IH TO UZDRMATI MAKAR MALO??? Pored tog ogromnog masakra u Vranicu, Nikola Kalabic i Jevrem Simic su uz asistenciju Gestapoa (sta jedan pokret otpora saradjuje sa Gestapoom ako je stvarno pokret otpora JELI KOCO JELI NENADE?????) vrsili zlocine i u Ostruznici, Bozdarevcu, Sremcici, Umci itd. To se vi zapitajte ZASTO POKRET OTPORA (KAKO VI KAZETE DA JE BILA JVUO) SARADJUJE SA GESTAPOOM I UBIJA SOPSTVENI NAROD???? Neso sa svojim pricama skokni do tih mesta pa tamo drzi takva predavanja pa ces sam videti kako ces proci sa pricom "cetnici oslobadjali Srbiju", "cetnici nisu vrsili zlocine po Srbiji"itd

HHehehhehehe pa eto sam sad priznajes ono sto sam ja napisao. Prisvojio si Igmanski mars samo si umesto partizana napisao izveli su ga cetnici i ubacio si drugo ime te akcije, prisvojio si Vladimira Perica samo si napisao da su ga imali cetnici cak si i konspirativno ime prisvojio dok si pravo izmenio i ima jos primera gde ste ti i Koca "pobrkali loncice"

Присвојити значи негирати, што ја нисам урадио у партизанском случају.
Прекини да ми стављаш у уста нешто што нисам рекао.

Ubistvo jednogodisnje bebe u kolevci DA LI CE IH TO UZDRMATI MAKAR MALO???

Док ја осуђујем злочине четника, ти стављаш смајлије када се помене неки партизански злочин и отворено негираш исте.
Да не помињем како си реаговао на помен убиства петогодишњег Владе Пантовића од стране партизана. Довољно ко је овде нечовек.

Pored tog ogromnog masakra u Vranicu, Nikola Kalabic i Jevrem Simic su uz asistenciju Gestapoa (sta jedan pokret otpora saradjuje sa Gestapoom ako je stvarno pokret otpora JELI KOCO JELI NENADE?????) vrsili zlocine i u Ostruznici, Bozdarevcu, Sremcici, Umci itd.

Марш на читање. Не знаш ни сопствену историју, оћеш да ме учиш четничку. Оптужујеш људе који везе немају са Вранићем за злочин у истом.

To se vi zapitajte ZASTO POKRET OTPORA (KAKO VI KAZETE DA JE BILA JVUO) SARADJUJE SA GESTAPOOM I UBIJA SOPSTVENI NAROD???? Neso sa svojim pricama skokni do tih mesta pa tamo drzi takva predavanja pa ces sam videti kako ces proci sa pricom "cetnici oslobadjali Srbiju", "cetnici nisu vrsili zlocine po Srbiji"itd

Што ти мало не скочиш до Крчагова или Косанчића да их ослобађаш, да налетиш на једну топлу добродошлицу чим кажеш да си партизан...

HHehehhehehe pa eto sam sad priznajes ono sto sam ja napisao. Prisvojio si Igmanski mars samo si umesto partizana napisao izveli su ga cetnici i ubacio si drugo ime te akcije, prisvojio si Vladimira Perica samo si napisao da su ga imali cetnici cak si i konspirativno ime prisvojio dok si pravo izmenio i ima jos primera gde ste ti i Koca "pobrkali loncice". Nego vratimo se temi:

To sto neko pise da su cetnici ubijali Muslimane to te procetnike nece mnogo uzdrmati jer oni cak stavise to odobravaju kao revans za ustaska klanja po NDH. Ali toj gospodi sto brane cetnike postavite pitanje da li su culi za zlocine cetnika nad svojim sopstvenim narodom samo zato sto je taj narod bio u kontaktu sa partizanima, a ne sa gibanicarima. Ubistvo jednogodisnje bebe u kolevci DA LI CE IH TO UZDRMATI MAKAR MALO??? Pored tog ogromnog masakra u Vranicu, Nikola Kalabic i Jevrem Simic su uz asistenciju Gestapoa (sta jedan pokret otpora saradjuje sa Gestapoom ako je stvarno pokret otpora JELI KOCO JELI NENADE?????) vrsili zlocine i u Ostruznici, Bozdarevcu, Sremcici, Umci itd. To se vi zapitajte ZASTO POKRET OTPORA (KAKO VI KAZETE DA JE BILA JVUO) SARADJUJE SA GESTAPOOM I UBIJA SOPSTVENI NAROD???? Neso sa svojim pricama skokni do tih mesta pa tamo drzi takva predavanja pa ces sam videti kako ces proci sa pricom "cetnici oslobadjali Srbiju", "cetnici nisu vrsili zlocine po Srbiji"itd

Poznata je stvar da su komunisti saradjivali sa Gestapom...krajem 41. i pocetkom 42. komunisti su saradjivali sa Nemcima u progonu cetnika, potkazivali ih Nemcima...tako je uhapseno i streljano preko 300 cetnika u Jajincima...o tome postoje dokumenta u istorijskom arhivu u Cacku...

sto se tice cetnike tu je stvar jasna...npr hapsenje majora Todorovica Valtera je najveca akcija Gestapa na ovim prostorima.

U izvestajima pretpostavljenima, komandant nemackih trupa u Srbiji, general Bader, navodio je svaki uspeh Gestapoa protiv beogradski ilegalaca. 10. februara 1943. godine javio je da se zbog masovnog hapsenja ilegalaca ''pokret DM u Beogradu ne moze vise smatrati organizovanima''.

U izvestaju od 19. marta, Bader pise: ''Hapsenjem majora Todorovica zadat je DM organizaciji u Beogradu ponovo jedan tezak udarac''.

Nesto kasnije, 19. jula, u Baderovom izvestaju o beogradskim ilegalcima stajalo je:''Hapsenjem vodecih ljudi staba omladinskog pokreta Draze Mihailovica u Beogradu, razbijeno je rukovodstvo ovog pokreta''.

Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 3, 86, 185, 454

Zapravo, Gestapo je smatrao Drazu neprijateljem br 1 pa ne znam odakle vadis te gluposti i lazi...

s20113131264.jpg

From the depositions of general Meissner and colonel Fuchs during their public trial in Belgrade, on december, 13th, 1946.

General Mihailovich, The world's verdict , 1947, str 201.

prevod:

iz iskaza generala Majsnera i pukovnika Fuksa, tokom javnog sudjenja u Beogradu, 13. decembra 1946.

Ne samo da Gestapo nije imao bilo kakve veze sa Generalom Mihailovicem vec ga je oduvek smatrao neprijateljem broj. 1 nemackog naroda. Ljudi iz pokreta djenerala Mihailovica su bili proganjani i strogo kaznjavani od strane Gestapa i Nemci su oduvek verovali da njegov nacionalni pokret u Srbiji predstavlja najvecu opasnost za sigurnost nemackih trupa na Balkanu. Uostalom, to je pokret koji je naneo najvise stete Nemcima.

Poslednja izmena:
Три комесара чета су заклана на спавању, док су неки у последњем тренутку избегли масакр. У селу Караули су заробили и одредску болницу, зверски убили инж. Вељка Вуковића, члана Окружног комитета КПЈ. У болници у Средњем четници су заклали 11 рањеника и болничарки.
Доласком Драже Михаиловића с његовим штабом у Горње Липово код Колашина почетком јуна 1942, приступило се формирању сеоских четничких чета и команди места и јачању у организацијском погледу четништва у Црној Гори уопште. На тај начин је ојачала четничка организација у Црној Гори,
која ће предузети бруталне злочине против припадника НОП-а.

Четнички терор који је започео у фебруару 1942. још више се распламсао. Тако је крајем маја на Браниловици, крај Даниловграда, основан националистички затвор, поред већ познатог у Колашину,који је представљао ужасну мучионицу. На Браниловици је било затворено око 500 лица углавном деце, жена и стараца. Затвор у Никшићу је био такоће пун припадника НОП-а, док је само у периоду фебруар — април на том подручју окупатор похапсио око 1.000 граћана и интернирао их.
Затвори су ницали као печурке после кише.Тако су се само у Цетињу налазила 4 затвора, а кадани то није било довољно, подигнуто је неколикомонтажних барака у које је затворено још неколикостотина родољуба из Црне Горе и Санџака.

Тачни подаци о броју стрељаних у другој половини 1942. не постоје. Рачуна се приближно да је на смрт било осућено око 1.400 припадника НОП-а,док је у току читавог трајања рата, од стране четника и окупатора, стрељано око 7.000 лица.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf) стр. 143 до 148
Четничке читанке и остала документа, четнике представљају као ,,Милосрдне сестре'' а клали су где год су стигли. Оно што нису могли, интернирали су у Немачку.

Poslednja izmena:
Дража је у мећувремену наредио Остојићу „да људи не седе беспослени" и да у што краћем року крену у правцу Калиновика, али уз пут да „очистеобласт Чајнича". Тако је 28. јануара донета одлукао „илегалном" одласку четника у западну Босну ида се уз пут изврши стравичан покољ Муслимана упљеваљском, чајничком и прибојском срезу, што јеи учињено почетком фебруара 1943, када је убијено 1.200 припадника муслиманске милиције, и 8.000жена, стараца и деце, о чему је већ било речи.
За то се побринуо и сам Дража, који је у својим инструкцијама од 1. и 4. фебруара 1943. предвидео да „успут чисте све пред собом" и да ће четници 4. корпуса ићи „као дивљи одреди којима се незна порекло", односно да „су већ кренули и чисте Санџак и тако редом".
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр.196)
Операција „Вајс" је почела 20. јануара 1943.
У тим својим операцијама непријатељ је очито тежио да затварањем обруча око слободне територије уништи главне снаге НОВЈ, не само дејствима својих оперативних јединица, већ и стварањем одговарајућих тешкоћа, паљењем бројних села, одвоћењем становништва у концентрационе логоре и спровоћењем терора великог размера, што је стварало реке избеглица, (око 80.000 људи, жена и деце), који су образовали збегове, што је знатно утицало на офанзивност и оперативност јединица НОВЈ.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр.197)

Док је гро четника из Црне Горе хитао ка Неретви да би заједно с окупатором узео учешћа у борби против Главне оперативне групе Врховног штаба НОВ и ПОЈ, дотле су у позадини преостале четничке јединице „прочешљавале" терене хватајући илегалне партијске раднике. Тако су 21.јануара 1943. у селу Поди код Херцег-Новог похватали, с италијанским окупаторима, цео МК КПЈ за Херцег-Нови мећу њима Николу Бурковића, правника и члана КПЈ од 1936. и Саву Илића, службеника и члана КПЈ од 1938.Обојицу су стрељали, а потом око њихових лешева у Херцег-Новом заиграли коло.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр.203)
У међувремену је Дража био обавештен од својих италијанских савезника да немачка КомандаЈугоистока припрема операцију разоружања свих четника, као и напада на четничку Врховну команду, па је 12. маја 1943. напустио своје дотадање пребивалиште и пребацио се у Србију.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр. 224)

,,Теткице'', четнички сарадници и главни снабдевачи храном и муницијом су крахирале, па су четници поново дошли у Србију (злочинци се враћају на место злочина) да и даље чине зулуме и злодела српском народу.
Можете на суседним странама прочитати и шта су четници тражили тамо око Калиновика, на Неретви, коме су помагали и како се провели. Поучно је!

Poslednja izmena:
Дража је у мећувремену наредио Остојићу „да људи не седе беспослени" и да у што краћем року крену у правцу Калиновика, али уз пут да „очистеобласт Чајнича". Тако је 28. јануара донета одлукао „илегалном" одласку четника у западну Босну ида се уз пут изврши стравичан покољ Муслимана упљеваљском, чајничком и прибојском срезу, што јеи учињено почетком фебруара 1943, када је убијено 1.200 припадника муслиманске милиције, и 8.000жена, стараца и деце, о чему је већ било речи.
За то се побринуо и сам Дража, који је у својим инструкцијама од 1. и 4. фебруара 1943. предвидео да „успут чисте све пред собом" и да ће четници 4. корпуса ићи „као дивљи одреди којима се незна порекло", односно да „су већ кренули и чисте Санџак и тако редом".
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр.196)
Операција „Вајс" је почела 20. јануара 1943.
У тим својим операцијама непријатељ је очито тежио да затварањем обруча око слободне територије уништи главне снаге НОВЈ, не само дејствима својих оперативних јединица, већ и стварањем одговарајућих тешкоћа, паљењем бројних села, одвоћењем становништва у концентрационе логоре и спровоћењем терора великог размера, што је стварало реке избеглица, (око 80.000 људи, жена и деце), који су образовали збегове, што је знатно утицало на офанзивност и оперативност јединица НОВЈ.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр.197)

Док је гро четника из Црне Горе хитао ка Неретви да би заједно с окупатором узео учешћа у борби против Главне оперативне групе Врховног штаба НОВ и ПОЈ, дотле су у позадини преостале четничке јединице „прочешљавале" терене хватајући илегалне партијске раднике. Тако су 21.јануара 1943. у селу Поди код Херцег-Новог похватали, с италијанским окупаторима, цео МК КПЈ за Херцег-Нови мећу њима Николу Бурковића, правника и члана КПЈ од 1936. и Саву Илића, службеника и члана КПЈ од 1938.Обојицу су стрељали, а потом око њихових лешева у Херцег-Новом заиграли коло.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр.203)
У међувремену је Дража био обавештен од својих италијанских савезника да немачка КомандаЈугоистока припрема операцију разоружања свих четника, као и напада на четничку Врховну команду, па је 12. маја 1943. напустио своје дотадање пребивалиште и пребацио се у Србију.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр. 224)

,,Теткице'', четнички сарадници и главни снабдевачи храном и муницијом су крахирале, па су четници поново дошли у Србију (злочинци се враћају на место злочина) да и даље чине зулуме и злодела српском народу.
Можете на суседним странама прочитати и шта су четници тражили тамо око Калиновика, на Неретви, коме су помагали и како се провели. Поучно је!

Iako ti je odgovoreno, ti nastavljas da medju cetnicke zlocine ubrajas i ubistva ustasa, tj borbe protiv njih itd... u ovom slucaju konkretno muslimanske milicije (koja je u sluzbi okupatora, koje formiraju i cije komandante postavljaju ustaske vlasti) :dash:...iako ti je postavljeno Djurisicevo naredjenje kojim se strogo zabranjuju zlocini nad civilima, iako ti je Nenad postavio koliko je stradalo muslimana od strane cetnika i to prema komunistickim izvorima, tj prema Dedijeru koji je te zrtve popisao, ti nastavljas sa dokazanim falsifikatom i lazima o 8000 ubijenih ...ali to vec govori o tebi i tome kako nemas vise sta da postavis i kako po stoti put ponavljas iste stvari...

a tako dok su se cetnici borili i protiv muslimanske milicije, koja je takodje pocinila stravicne zlocine nad Srbima u saradnji sa ustasama, s druge strane partizani su ih primali u svoje redove:

1e42v4.jpg

:D

dakle, ''nemacki saradnik'' mora da promeni svoje prebivaliste jer Nemci oce da napadnu njegovu vrhovnu komandu :D :mrgreen: :hahaha:

Naš osnovni zadatak u vojnim operacijama 1943. godine na Neretvi i Sutjesci, po Hitlerovom najstrožem naređenju bilo je hvatanje živog generala Draže Mihailovića i 35.000 četnika - zabeležio je Hitlerov general Aleksandar fon Ler.

Pero Simic, Smrt duza od zivota
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:386152-Sovjeti-biraju-Tita

Poslednja izmena:
Drago mi je da vidim da je Добро дошли kaznjen zbog falsifikovanja istorije

http://forum.krstarica.com/showthre...ika-i-radu-moderatora?p=26643575#post26643575

jer to on ovde uporno radi...steta sto su mnogi postovi kao off-topic obrisani pa se to ne moze videti na delu jer mislim da je bitno da ljudi koji prate ove teme vide o kome je rec...flasifikovanje, laziranje, lazno optuzivanje za ono sto se iznese i zasta se precizno navedu izvori, oznake dokumenta, linkovi, a sa cime on nije u stanju da se uhvati u kostac.....

Poslednja izmena:
Па да наставим:
Лукачевић је у Лимској долини, од Заостра до Мурина, завео прави терор, примењујућипрема симиатизерима НОП-а ужасне телесне казнепознате у народу под именом „рогљање". Наиме, Лукачевић је по селима формирао четничке „народне судове" који су народ кажњавали батинањем применом рогљи, због чега су и Лукачевића назвалн „Рогљаш". Реч је о справи од три крака, два дужаи један краћи. Два дужа крака су обухватала вратжртве с оба краја и заривала се у земљу, а грећи, краћи крак, притискивао је жртву и убадао оборенога у врат. Жртва је полагана потрбушке на земљу,затим се побадао рогаљ, па се онда приступило ба
тинању по лећима и бедрима. Свако покретање жртве под оштрим ударцима изазивало је убадање у врат трећег, односно краћег крака, што је све ску-па изазивало страховите муке, док се кожа распадала под ударцима батина.
Напросто је било невероватно колико су се четници утркивали у проналажењу одговарајућих метода да би се припадницнци симпатизери народноослободилачког покрета излагали најстрашнијим мучењима. Мећутим, као нито, ни све друго није могло скршити отпор народаи његову веру у крајњу победу народноослободилачке борбе.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр230)
За такве четнике рећи да су болесни умови је мало!

Када су јединице 5. пролетерске (црногорске) бригаде 3. ударне дивизије 2. ударног корпуса НОВЈ у манастиру Острогу опколиле Букановића и Станишића с њиховим штабовима и другим војним и политичким четничким функционерима, немачке трупе су интервенисале да их спасу од уништења.
Мећутим, интервенција немачких и четничких јединица није успела — 19. октобра 1943. та два штаба су била онкољена и уништена. Као одмазду за уни-
Генерал Блажо Букановнћ (лево) и пуковник Бајо Станишић (десно) штење ових издајника, делегат Врховне команде за Црну Гору капетан Саво Вукадиновић тражио јз од Немаца да стрељају 300 припадника НОП-а, о чему је 22. октобра обавестио Дражу следећом депешом:
„За убиство Блажа и Баја тражио сам од наших људи у Подгорици да интервенишу преко Арсе Петровића код Немаца, да се стреља 300 комуниста пуштених из затвора из Бара, а који су поново ухапшени у Подгорици."
После ликвидације Букановића и Станишићанастало је расуло и обезглављеност у четничким редовима.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр: 233)
**********************************++
Дал' су баш свих 300 стрељаних, били комунисти?

На дан 29. априла Коњички четнички одред напао је другу групу партизана на сектору Хумац——Вала, и та је група потпуно разбијена. Партизани су имали 8 мртвих и неколико рањених.
На дан 30. априла четници су претресли читав терен на коме су били партизани и пронашли болницу; 9 партизана су ликвидирани; поред тога,ухваћено је 6 партизана, који су након испита стрељани на лицу мјеста. . .
Значи у овим борбама којесу водили четници с паргизанском бандом Шатора (Ибро — прим. а.) у Коњичкој жупи у дане 28, 29.и 30. априла уништена су 43 партизана."

Чегнички команданти такоће су извештавали немачке команде о утрошку муииције у борбама против јединица НОВЈ. Тако се на пример, у извештају Коњнчке четничке бригаде од 8. маја 1944. немачкој команди у Коњицу, и поред осталог, наводи: „За време акција вршених од 28. априла до5. маја 1944, о чему подносим извештај, утрошило ми је људство сву муницију којом је располагало. Сада ми је људство потпуно без муниције, и у слу-чају ма какве борбе морао бих одступити услед недостатка муниције.
Актом Ваше команде од 22. априла 1944. извештен сам да ми стоји иа расположењу у Вашој команди 2.363 метака за пушке и 1.440 комада метака за игалијански пушкомитраљез, те да по исге пошаљем. Одмах сам послао курира с коњима да превезе муницију, и када је курир дошао по муницију, у Вашој команди је одбијено да се већ доде-
љена муниција изда. Наводно су тражене празне чауре (хилзне) да се пошаљу, па ће се тада муниција издати.
(http://www.znaci.net/00003/457.pdf стр:247)
Ајд' што су их трт**ли партизани, већ и Швабе и за муницију тражили празне чауре. Знали су да имају посао са јајарама.

Па да наставим:

Da falsifikujes??? samo napred...i ovako je svima jasno da su ove splacine komentari urednika komunistickih Zbornika koji nemaju veze sa istinom...strasno je samo kada o tome pricaju oni koji su u mucenjima dostigli i same ustase...samo sto za to imamo konkretne dokaze i dokumenta, za razliku od komentara komunista sa komunistickog propagandnog sajta koji nemaju apsolutno nikakvu vrednost...

12001206.jpg
Тело четника кога су партизани заробили и исекли на комаде, у околини Дубровника пролећа 1942.

Kao sto sam pisao, sve bolescine koje su cinili komunisti, nakon rata su projektovali na cetnike...

Svima su poznata mucenja komunista na staljinistickim procesima...takvom mucenje je bio podvrgnut i Draza...o tome postoji dokument britanske obavestajne sluzbe...''mucenja su bila jeziva''

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:386338-Jedina-dilema-vlasti

Oni koji su maljem likvidirali svoje zrtve, sekli ih na komade, vadili im oci i igrali kolo oko svojih zrtava, koji su se hvalili da ruka nije zadhtala ni kada je trebalo ubiti rodjenog oca ako ne bi bio na njihovoj strani jer ko nije sa njima taj je protiv njih, projektuju nakon rata sve svoje bolescine na cetnike...i to vidimo i ovde, gde ne postoji ni jedan konkretan dokument i dokaz za ove splacine koje se iznose, samo prazne price i izmisljotine...

Poslednja izmena:
Takodje, ovde se potura komunisticka propaganda kako su cetnici masovno ubijali sopstveni narod...pa kakav je to onda lud narod koji je 80 posto uz cetnike, ako ga cetnici ubijaju...a to su cinjenice...svi znamo sta predstavlja nemacka obavestajna sluzba, a uvek precizni i tacni Nemci kazu sledece u svojim internim izvestajima i dokumentima:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566

________________________________________________________________________________________________________________

(9-II 1943), sef nemacke vojne Obavestajne sluzbe za Istocnu Evropu general Gelen napisao je referat u kome je istakao da

‘’Medju raznim ustanickim pokretima koji sve vise zadaju brige u prostoru bivse jugoslovenske drzave pokret Draze Mihailovica stoji na prvom mestu sto se tice vodjstva, naoruzanja, organizacije I aktivnosti…pristalice D.M. dolaze iz svih slojeva drustva I sada obuhvataju oko osamdeset odsto srpskog naroda. Nadajuci se oslobodjenju od ‘stranog jarma’ u jednom boljem novom poretku I jednoj novoj ekonomskoj I drustvenoj ravnotezi, njihov broj stalno raste…Stvaranjem D.M. pokreta sacinjena je jedna organizacija koja je zasnovana na fanaticnoj volji svakog pojedinca I koja moze da dobije kao revolucionarni pokret znatan politicki I vojni znacaj u kriticnim danima na Balkanu. Sjajno poznavanje terena od strane boraca I pozitivan stav vecine srpskog naroda koriste pokretu’’.

Trials of War Criminals before the Nuerenberg Military Tribunals, vol. XI (Washington, D.C. : U.S. Government Printing Office, 1950), p. 1016, 1020

Da li ce neko da nam objasni i ovaj fenomen???

Poslednja izmena od moderatora:
Da falsifikujes??? samo napred...i ovako je svima jasno da su ove splacine komentari urednika komunistickih Zbornika koji nemaju veze sa istinom...strasno je samo kada o tome pricaju oni koji su u mucenjima dostigli i same ustase...samo sto za to imamo konkretne dokaze i dokumenta, za razliku od komentara komunista sa komunistickog propagandnog sajta koji nemaju apsolutno nikakvu vrednost...

12001206.jpg
Тело четника кога су партизани заробили и исекли на комаде, у околини Дубровника пролећа 1942.

Kao sto sam pisao, sve bolescine koje su cinili komunisti, nakon rata su projektovali na cetnike...

Svima su poznata mucenja komunista na staljinistickim procesima...takvom mucenje je bio podvrgnut i Draza...o tome postoji dokument britanske obavestajne sluzbe...''mucenja su bila jeziva''

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:386338-Jedina-dilema-vlasti

Oni koji su maljem likvidirali svoje zrtve, sekli ih na komade, vadili im oci i igrali kolo oko svojih zrtava, koji su se hvalili da ruka nije zadhtala ni kada je trebalo ubiti rodjenog oca ako ne bi bio na njihovoj strani jer ko nije sa njima taj je protiv njih, projektuju nakon rata sve svoje bolescine na cetnike...i to vidimo i ovde, gde ne postoji ni jedan konkretan dokument i dokaz za ove splacine koje se iznose, samo prazne price i izmisljotine...
Дај извор, ЛИНК,.... за ову слику коју си сакрио да оправда твоју тврдњу да су овакав злочин начинили партизани над четником у поратним годинама. Пре ће бити да је то тело човека кога су четници унаказили.
Верујем да се ради о тешком фалсификату. И пази шта радиш и кријеш!

Back