Zlatni Retriver

Imam jedno pitanjce...
Šta znači kada pas jede travu???
Moja pase kao luda..razmišljam da joj promenim ime..recimo Milka :)))
Šalu na stranu ali ja stvarno ne znam šta mi je činiti...u odličnoj je formi,normalno je hranimo,ne pokazuje nikakve znake bolesti..Ako ste imali slična iskustva,molim vas da mi date neki savet kako da rešim problem.

Ima problem sa varenjem.....Ako si je prejeo ili je pojela neku tesku hranu pa joj creva malo vise rade pa travom unosi potrebne materije za bolji rad creva!

Ili sam isto cuo da jedu travu kad zele da izazovu namerno povracanje...Jer im se od lizanje dlake u zelucu nakupi jedan zamotuljak sopstvene dlake koji ih muci i zele da je izbace pasuci travu i povracajuci!Ne samo dlaku nego sve sto ih muci u zelucu da bi to sredili oni jedu travu....Cini mi se da i macke isto rade!

Imam jedno pitanjce...
Šta znači kada pas jede travu???
Moja pase kao luda..razmišljam da joj promenim ime..recimo Milka :)))
Šalu na stranu ali ja stvarno ne znam šta mi je činiti...u odličnoj je formi,normalno je hranimo,ne pokazuje nikakve znake bolesti..Ako ste imali slična iskustva,molim vas da mi date neki savet kako da rešim problem.

Travu jedu uglavnom kada im je muka ili im se povraca....uglavnom kad je muka..barem je tako radeo moj staford i sada doga...Najverovatnije se malo razbolela..samo bez panike pozzz....A jos se razmisljam izmedju samojeda i retrivera..mada zlatni vodi..

Moji imaju odgaiwacnicu kratkodlakih pticara,i oni (a i swi ostali psi) jedu travu kada im nedostaje vitamina.Znaci,nemoj da se brines jer psi jedu zemlju i trawu kada im nedostaje witamina... :D

Pozdrav svima.
Prikljucio sam se forumu iskljucivo zbog ove teme.
Zainteresovao sam se za zlatne retrivere preko devojke koja ih obozava,inace nikad ranije nisam imao psa kao kucnog ljubimca a nije da nisam hteo.Jednostavno,ziveo sam u stanu sa roditeljima a oni i nisu bas bili ludi za psima..sad zivim solo,i zeleo bih da imam ovog psa.
Procitao sam dosta korisnih informacija ovde i na drugim sajtovima vezano za ovu rasu pasa.Ajde da utvdimo gradivo i da postavim neka pitanja koja me jos uvek kopkaju.

1.Stene je najbolje uzeti kada ima oko 6 nedelja
2.Pri odabiru steneta veoma je vazno paziti na genetiku roditelja zbog naslednih oboljenja koja se ticu bolesti,a pre svega displazija kuka.
3.Prva vakcinacija se vrsi sa 4 nedelje a revakcinacija sa 8 nedelja
4.PITANJE:da li se prilikom vakcinacije pas cisti od parazita ili je potreban neki dopunski pregled i koja je cena usluga veterinara za te rutinske preglede?
5.Pregledi kod veterinara samo po potrebi
6.Rodovnik se vadi u lokalnom kinoloskom savezu po ceni od oko 1400 RSD
7.PITANJE:da li je moguce napraviti rodovnik ukoliko ne znamo direktno poreklo(odnosno podatke vezane za roditelje stenca)?
8.U kinoloskom savezu preporucuju granuliranu hranu (oko 15kg mesecno,cena u zavisnosti od kvaliteta 20-50e)
9.PITANJE:Koju hranu preporucujete i koja je cena iste u hipermarketima?Koliko iste vi trosite za vase pse?I da li,i koju drugu hranu koristite(mislim na hranu iz redovne ljudske ishrane,voce/povrce/meso/itd)?
10.PITANJE:S obzirom da bih radije psa ove pasmine bele boje zanima me kako u leglu odabrati onoga koji ce biti beo i kad poraste kad su svi beli kao stenci?(nemoj da se smejete:)
11.Cena psa u oglasima varira u zavisnosti od porekla,nacina odgajivanja(profi-amater),ocena(ukoliko su roditelji psa isli na takmicenja),itd.,pa se u oglasima moze naci po ceni od 60 do cak 700e.
12.PITANJE:Ja bih da kupim zlatnog retrivera bez zelje za nekim takmicenjima i sl,znaci iskljucivo kao kucnog ljubimca.Kao sto sam vec napisao znam da je genetika veoma bitna pa me zanima da li postoji nacin da golim okom vidim da je pas zdrav((suv)nos,dlaka,oci,itd) i koja je realna cena jednog zdravog i pravog stenca?
13.Pas je zreo za paranje posle devet meseci.
14:PITANJE:Da li je bolje imati zensko ili musko stene(prednosti/mane)?
15.PITANJE:Koliko odnosa je potrebno da bi zenka ostala skotna?
16.Dlaka psa se tretira jednom nedeljno,pas se kupa jednom mesecno(osim u slucaju da se isprlja).
17.PITANJE:Koja sredstva se koriste za kupanje psa?
18.PITANJE:Ako putujete u inostranstvo sta je neophodno da bi vas ljubimac mogao da ide sa vama(pretpostavljam da nesto treba zbog raznih bolesti,npr besnilo)?
19.Zivotni vek ovog psa je od 10 do 12 godina(ukoliko ne bude nesrecan da se razboli).
20.Ako imate neke dopunske info koje ovde nisu potencirane voleo bih da ih napisete:)

Hvala unapred!

Imam ženku zlatnog retrivera staru 15 meseci..pa evo ti nekih odgovora iz mog iskustva:
4 PITANJE: oko 10 dana pred vakcinu bi bilo poželjno da je očistiš od glista.Ja sam koristila Drontal+..dozira se prema kilaži psa i košta oko 180-200 dinara.Sama vakcinacija je od 10 do 20e.
7 PITANJE: da bi se izvadio rodovnik moraš priložiti rodovnik oca i majke tako da bez toga ne možeš da izvadiš rodovnik štenetu.
9 PITANJE:Tu su iskustva različita i sigurno ćeš da čuješ različite savete..kada je Bubica bila mala davali smo joj uglavnom granule,međutim kako je počela da raste preovladala je kuvana hrana.Odlično je podnosi,ne buni se a i jeftinije je.Hranimo je jednom dnevno (dobije malo granula za doručak,čisto da se zasladi pa onda sledi večera) tako da se tokom dana uvek nešto nađe za jedan lep i ukusan obrok.
10 PITANJE:Kažu da kakve su boje štenetu uši,takve će biti boje i kada poraste.Mome psiću mama je bila žute,tata bele..njene uši žućkaste a sada je bele boje..hoću reći da ne znam odgovor na ovo pitanje :))
12 PITANJE:Što se toga tiče,možda bi bilo dobro da povedeš nekog stručnjaka ili veterinara sa sobom prilikom odabira šteneta,ukoliko nisi iskusan.
13 PITANJE:Kod ženki važi neko pravilo da prvo teranje (koje se dobija sa oko 9 meseci,a može i malo kasnije)uvek treba preskočiti.
14 PITANJE:Nekako sam ženkama više naklonjena..živela sam i u kući i u stanu i što se tiče stana-definitivno ženka.Evo sada ću ti reći i zašto..
Pošto sam živela u zgradi i kada bih izvodila psa napolje,odlazile smo na jednu livadu koja je namenjena upravo tome-park za pse.Tu je bilo i mužijaka i ženki ali su vlasnici mužijaka uvek bili malo više obazriviji čisto da nebi došlo do tuče..neki su svoje pse šetali rano ujutru,kasno uveče ili kada je livadica bila prazna ili kada su tamo bile ženke.Ja sa tim nisam imala problema..retko dođe do tuče između ženki a mogu lepo sa mužijacima.Ženku moraš da čuvaš 2 puta godišnje po 3 nedelje i to kada ima teranje i to je sve.
Sada živim u kući i mogu da ti kažem da nema neke razlike između mužijaka i ženki..To je neko moje mišljenje a na tebi je svakako da odlučiš.
15 PITANJE:ženka se,po nekom pravilu,vodi 2-3 puta na parenje.
17 PITANJE:To ti je najbolje da vidiš u Pet-shopu..prodavac će te najbolje uputiti.
18 PITANJE:Nemam pojma-balkankynology.net..odličan je sajt i tu ćeš sigurno naći odgovor.
Nadam sa da sam ti bar malo pomogla..
Pozdrav!

Hvala:)
Nisam najbolje razumeo:
PITANJE 13: Kako mislis treba preskociti?Moze malo objasnjenje?Preskace odnos ili sta?
PITANJE 14: Kada ce tvoja Bubica imati stence? :)
U kom intervalu se pazi na zenku(u vezi odnosa)?Jel su to neki odredjeni meseci(kao kod macaka npr) ili u zavinosti od starosti psa(npr. kad pas ima 9 meseci i kad ima 15 meseci)?
PITANJE 15: Zenka ide 2-3 puta na paranje,ok..ali u kom vremenskom intervalu?

Hvala ti puno,pozdrav sa New Detelinare:)

Nisam najbolje razumeo:
PITANJE 13: Kako mislis treba preskociti?Moze malo objasnjenje?Preskace odnos ili sta?
U kom intervalu se pazi na zenku(u vezi odnosa)?Jel su to neki odredjeni meseci(kao kod macaka npr) ili u zavinosti od starosti psa(npr. kad pas ima 9 meseci i kad ima 15 meseci)?

PITANJE 13:netreba imati nikakav odnos sa psima..... znaci pazis je od muzjaka

PITANJE 15: u vreme kada je u teranju..... i to je dva puta godisnje i ako je paris jednom onda bi trebalo da preskocis minimum 1-2 teranja;)

E sad final question..
kako da znam da je u teranju?:roll:
ok,kontam po ponasanju,ali da li je to jedini nacin ili...?
znaci,ako ima odnos u prvom teranju propusta naredna dva..a najbolje je propustiti to prvo(kad bude imala 9 meseci)?:dontunderstand:

:hvala:

Nisam najbolje razumeo:

Pa ima 2x godišnje,svakih 6 meseci...kada dobije prvo teranje,sledeće je za oko 6 meseci.
Ne znam kada će imati kučiće,još je mlada..:)

E sad final question..
znaci,ako ima odnos u prvom teranju propusta naredna dva..a najbolje je propustiti to prvo(kad bude imala 9 meseci)?:dontunderstand:

da prvo propustis a mozes i drugo ja cu kod moje donne propustiti i prvo i drugo najverovatnije nego ona je imala terajeranije sa oko 6 i 1/2 meseca...... a po ponasanju ces zakljuciti i ja mislim ako se ne varam da ce prokrvariti ili tako nest......

E sad final question..

Kuja moze da odbije prvo teranje sa 6 meseci,a moze i sa vise od godinu dana. Kada dobije teranje vagina joj otekne,bas mnogo,vidno,i prvih nedelju dana bi trebala da krvari. Ali postoje kuje koje se stalno u tom periodu lizu pa se krv skoro i ne vidi,a opet ima kuja koje mnogo krvare. Nakon sto krvarenje prestane dolaze plodni dani kada kuja moze ostati skotna i kada se uglavnom sama nudi muzijacima. Celo teranje traje 3 nedelje,ali miris se oduzi na mesec dana.

Prvo,a pozeljno je i drugo,teranje treba preskociti,ako zelis da ti kuja bude zdrava. Kako preskociti? Jednostavno joj ne dozvolis da bude u kontaktu sa muzijacima,ne smes je ostaviti ni na sekund bez nadzora.

Rodovnik za stenad vadi iskljucivo vlasnik zenke pod uslovom da oba roditelja imaju rodovnike i da su pozitivno ocenjeni od strane kinoloskog sudije.

Joj, bas dugo nisam bila na forumu.
Moj mali Badi sada ima 4 meseca, i upravo se preselio napolje.
Uzas, znam... roditelji su se stalno raspravljali sa mnom zato sto ja sam htela da ga drzimo u kuci, i onda su oni hteli da ga poklone mojoj sestri... na kraju smo se dogovorili da ce biti kod nas, ali morace da zivi u dvoristu.
Ima preslatku malu kucicu, i kupili smo mu lanac (4m) zato sto moje dvoriste nije zatvoreno..
Mislila sam da ce se buniti, da ce mu smetati lanac...ali njemu se skroz svidja. I ja sam konacno srecna! Bar smem da ga zadrzim.
Evo i ja da stavim neke slicice...

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    27,9 KB · Pregleda: 29
  • untitled1.jpg
    untitled1.jpg
    22,1 KB · Pregleda: 25
  • untitled3.jpg
    untitled3.jpg
    29,9 KB · Pregleda: 33

Back