pa nisam bas procitala sve strane ali jesam vecinu pa me samo jos zanima kada je najbolje da se uzme kuce?posto sam primijetila mnogi imaju problema sa malom kucom npr od 2-3 mjeseca?a izgleda da cu imati vremena i vise nego dovoljno da saznam sve o ovoj pasmini jer moji roditelji jos uvek ne dozvoljavaju da kupim kuce

ipak je to velika obaveza a posto sam ja u skoli veci dio dana onda....moracu da ih nagovorim

i da.....gdje vi drzite vasu kucu,u kuci ili u dvoristu???
spremite se da odgovarate na moja pitanja,bice ih dosta izgleda

hvala....
Da si ovo pitanje postavila kada je moj pas imao dva meseca rekao bih ti da obavezno uzmeš starijeg (4-5) meseci ali svaki period bebećeg staža je pomalo komplikovan i kod retrivera traje relativno dugo, što je logično jer retriveri ostaju dugo bebe - do godinu dana i više

Kod šteneta od npr. dva meseca prva obaveza je naučiti ga da na određeno mesto ide u wc a zatim da to isto radi napolju. Nakon toga (sa oko tri meseca) ide prva dresura

to je po meni jako lep period, tada će tvoja mala pufnica biti slatka i slušaće neke bitnije komande ali će početi i da ga hvata manija za klopanjem svega i svačega

Već nakon toga sa (četiri - pet meseci) problem su zubići koji teraju štene da grize sve i svašta non stop! Tu treba biti obazriv i sačuvati što više od nameštaja

i naravno ruke

Oko šest meseci, štene počinje da se postavlja u hirearhijskoj lestvici okruženja u kome živi i naravno trudi se da bude prvi

ali ga ti moraš postaviti tako da bude zadnji

naravno NIKAD uz batine i maltretiranje

i to tako traje i traje do nekih godinu dana i onda ako je mužjak počinje nagon za parenje i to su onda drugi problemi, beskonačna jurnjava za ženkom i skakanja na sve što se kreće

E to je faza u kojoj je moj pas sada

Nakon toga kada se i to reši trebalo bi da bude sve OK i onda ako mu je pružena sva ljubav i pažnja (a lako ih je voleti

) i ako su naučeni na vreme šta smeju a šta ne, onda ćeš imati mirnog, staloženog i privrženog psa koga ćeš obožavati.
Bez obzira na sve problemčiće čuvati ovakvog psa je pravo zadovoljstvo

i sve se to prevaziđe bez većih problema. Iskustva koja sam ti naveo su prevashodno moja i nisam siguran da je redosled problematičnih faza isti po mesecima ali je svakako prisutan kod svakog retrivera. Napomena moja je samo i to da su kao bebe preslatki i to vredi videti baš zato što tako kratko traje (brzo porastu) ali im svakako temperament i karakter ostane isti celog života i budu zauvek velike preslatke bebe koje najviše od svega vole da se maze

Tako ja doživljavam svog psa

i nadam se da će ti informacije koje sam naveo biti od pomoći pri odlučivanju u kom uzrastu uzeti štene
i da li dlaka mnogo opada????
Opada u periodima linjanja, kraj proleća i početak jeseni, moje iskustvo - ali ono prolećno je baš žestoko

u svakom slučaju četkanje jednom dnevno i nema problema
ok,hvala puno...
e da....i zanima me da li je bolje uzeti zenku ili muzjaka?zenka bi mi vise odgovarala jer je mirnija(valjda

) ali ipak ne zelim kasnije jos 10 malih

......

......
Sa mog stanovišta - ženka je možda bolji izbor jer jesu mirnije i poslušnije i što nije tako zanemarljivo - manje su (niže i lakše), jako je teško boriti se sa velikim mužjakom retriverom na povocu kada ugleda ženku a prva mu je sezona parenja (osim ako naravno nemaš fizičku konstituciju za to

) NIje loše imati štence, jer nikada nećeš imati problem da ih pokloniš prijateljima, svi će ih hteti za razliku od sirotih pasa koji lutaju ulicama
treba mi pomoc..
imam zlatnog retrivera, ima 4 meseca i vec nedeljama se muci sa alergijom.. veterinarer ne moze da utvrdi na sta je alergican..stalno se ceska po stomako..vec je i rane sebi napravio.crveno mu je na stomaku i kod nogica.pio je antibiotike, ali mu nisu pmogli..na zadnjem pregledu, veternar je primetio nesto zeleno..sumnja na neku zlezdu..pa ako mi neko moze pomoci o kakvoj zlezdi je rec i kako se ona leci?
unapred hvala...
I moj pas je imao tu alergiju i vukao je baš tako od četiri meseca pa do nekih godinu dana sa razlikom u intenzitetu, (to dobro zna i Mackic jer smo imali isti problem

) nekad jače a nekad slabije crvenilo, s'tim što je ona manje više sama prošla

Soniju je pomoglo mazanje jabukovim sirćetom i češće smo ga kupali a najverovatnije će sa prolaskom ovih toplih dana to samo da se sredi, jer uzrok je često i vrućina.