U vezi dresure tj kako da ga naucis da ne jede sa ulice - jedan decko kojeg poznajem a isto ima retrivera, zenku, mi je objasnio kako ju je naucio da nista ne uzima sa ulice.
Prvo moras da mu stavis do znanja da to ne sme da radi, a to ces da uradis tako sto ces ga blago lupiti po guzi kad uzme nesto. Sledeci put kad opet nesto bude uzeo ti mu reci ostro ne, i ako pusti reci mu bravo, pomazi ga i daj mu neki keksic (nesto od grickalica sto voli). Tu pricu onda teraj nekih mesec-dva, a onda prvo izbaci nagradicu - keksic. Znaci ako mu se desi da opet nesto uzme u usta i kad mu kazes ne i on pusti, samo ga pomazi i reci bravo. Posle nekog vremena (znaci opet neka prodje mesec-dva) izbaci mazenje. Na kraju ako mu se slucajno desi da opet nesto uzme ostace samo "ne" i "bravo", a to ce mu onda biti sasvim dovoljno da shvati sta od njega hoces. Vremenski razmaci izmedju izbacivanje jedne po jedne nagrade zavise od njega. Dakle koliko cesto uzima nesto za zemlje, i koliko te slusa kad kazes ne. Ali prvi korak je da nauci sta znaci "ne" i da tad mora obavezno da pusti to sto je uzeo. Tek kad to savlada onda krece nagradjivanje.
Kao sto rekoh za ovo ce ti zaista trebati strpljenja (koje ja nisam imala

), i nikako nemoj da menjas nacin kaznjavanja i nagradjivanja. Onog trenutka kad prvi put pusti kad ti kazes "ne" tad prestaje lupanje po guzi, i odmah moras da ga pohvalis, pomazis i das nagradicu.
Eto, nadam se da ce ovo uspeti i kod tebe, jer ta zenka koju taj decko ima ja stvarno nisam videla da bilo sta uzima sa zemlje.