Zlatni Retriver

Da li ti sumnjaš da Lara ima problem sa kukovima ? pre svega , odgajivač je trebao da ima snimak kukova i ženke i mužjaka jer je displazija nasledna..a pas koji je ima ne bi smeo da se koristi u priplodu...e sad, ako to nema, onda ti ostaje samo da veruješ u to, da Lara neće imati taj problem...displazija se utvrdjuje rentgenskim snimanjem a to se radi kada je pas odrastao... i pod sedativima, mislim, uspava se pas jer ne sme da se pokreće u toku snimanja...

Za rodovnik, ne znam konkretno šta te zanima, pogledaj sajt Kinološkog društva Srbije, možda nadješ odgovor , ili pitaj ovde, pa ako znamo, neko će već odgovoriti...

Pa nema problema, al zato me i zanima, kad se to moze primjetitm i kada bi trebalo uraditit rentgen? Nemam snimke nazalost... Nisam direktno ni kontaktirala sa odgajivacem, posto je bio problem ovdje naci stene, jedna odgajivacnica iz bara je uzela iz druge odgajivacnice iz sente...

Pa nema problema, al zato me i zanima, kad se to moze primjetitm i kada bi trebalo uraditit rentgen? Nemam snimke nazalost... Nisam direktno ni kontaktirala sa odgajivacem, posto je bio problem ovdje naci stene, jedna odgajivacnica iz bara je uzela iz druge odgajivacnice iz sente...

Koliko znam , snimanje se vrši kada je pas potpuno razvijen i završio sa rastom , znači sa godinu i po -- dve..

Da koža mu je čista i četkam ga povremeno,i nema on vidljivih nečistoća na dlaci,samo se osjeti prašina kada pređem dlanom preko dlake!
Do koliko mu je bebeća dlaka,do godinu ili....,pošto on preko leđa,od glave do repa, ima oštriju dlaku a dole na trupu mu je nježna dlaka ? I da li bi smio da pliva prije promjene bebeće dlake ili to ima veze samo sa šamponiranjem?
Hvala puno na dosadašnjem odg. Magdalena a i unaprijed na ove!

Kupanje je druga stvar, možeš slobodno da ga vodiš.

Koliko znam , snimanje se vrši kada je pas potpuno razvijen i završio sa rastom , znači sa godinu i po -- dve..

Hvala puno, to me bas brinulo... Nadam se da nece imati taj problem...
Moram da vam se pohvalim mojom mrvicom :)
attachment.php

Ovo je Lara par dana posto je stigla kod nas :)
attachment.php

Obozava da je na plazi i pjesku, a posebno voli ovu plazicu gdje se provlaci izmedju stijena :)

to je moja maza... :) inenadilo me kako je brzo naucila da trazi da je pustim vani kad treba da obavi nuzdu! poslije 10-tak dana je sve bilo ok! ako je sama u sobi i nema ko da je pusti, onda ce da to obavi na novinama! posto je bila bas mala mislila sam da cemo se dosta mucit oko toga :)
znam da prije trece vakcine ne bi trebalo da je pustam puno vani, al mi je zao da sjedi u kuci, imamo bas veliko dvoriste i uziva da je tu! prije sedmicu dana sam primjetila da joj je izaslo nesto po stomaku, kao da se osula... pipala sam kroz dlaku, nisam mogla da osjetim nigdje drugo to, samo po stomacicum gdje nema dlake! jel moguce da je to neka alergija od trave ili nesto slicno? stoji tako, ne cese se i ne povecava se ni smanjuje!

Evo i nas! Nije nas bilo duze vreme, zbog raznoraznih obaveza i odsustava, ali vas nismo nikako zaboravili! :D;) Vidim da ima dosta novih tema i noviteta, sto mi je jako drago! :) Mi jos malo punimo dve godinice i lagano ostavljamo za sobom deciji period i prelazimo u svet odraslih ( mada samo fizicki, psihicki tesko, jer smo jos uvek jako blesavi kao sestomesecno stene! ;):lol:

Lara, mala mrvica ti je preslaka, puno slatkih poljubaca od mene i Leksa! :heart::heart:

2vih93p.jpg
1z1fs0p.jpg

f1yvr7.jpg
292y59h.jpg

a ovako inace cesto spavamo nas dvoje.... :D a na ovoj slici poslednjoj pokazujemo kako smo jako kulturni kada smo u gostima.... ;) :D

Poslednja izmena:
to je moja maza... :) inenadilo me kako je brzo naucila da trazi da je pustim vani kad treba da obavi nuzdu! poslije 10-tak dana je sve bilo ok! ako je sama u sobi i nema ko da je pusti, onda ce da to obavi na novinama! posto je bila bas mala mislila sam da cemo se dosta mucit oko toga :)
znam da prije trece vakcine ne bi trebalo da je pustam puno vani, al mi je zao da sjedi u kuci, imamo bas veliko dvoriste i uziva da je tu! prije sedmicu dana sam primjetila da joj je izaslo nesto po stomaku, kao da se osula... pipala sam kroz dlaku, nisam mogla da osjetim nigdje drugo to, samo po stomacicum gdje nema dlake! jel moguce da je to neka alergija od trave ili nesto slicno? stoji tako, ne cese se i ne povecava se ni smanjuje!

Sad tek vidim da si postavila pitanje, a još nisi dobila odgovor...nadam se da je u medjuvremenu taj osip prošao...takav osip sam ja rešavala sa kantarionovim uljem, malo namazala stomačić , 2-3 puta dnevno i lepo se povuklo.... :)

Evo i nas! Nije nas bilo duze vreme, zbog raznoraznih obaveza i odsustava, ali vas nismo nikako zaboravili! :D;) Vidim da ima dosta novih tema i noviteta, sto mi je jako drago! :) Mi jos malo punimo dve godinice i lagano ostavljamo za sobom deciji period i prelazimo u svet odraslih ( mada samo fizicki, psihicki tesko, jer smo jos uvek jako blesavi kao sestomesecno stene! ;):lol:

Lara, mala mrvica ti je preslaka, puno slatkih poljubaca od mene i Leksa! :heart::heart:

2vih93p.jpg
1z1fs0p.jpg

f1yvr7.jpg
292y59h.jpg

a ovako inace cesto spavamo nas dvoje.... :D a na ovoj slici poslednjoj pokazujemo kako smo jako kulturni kada smo u gostima.... ;) :D

:) mislim da oni zapravo, psihički, nikada ne odrastu...uvek ostanu veseli, razigrani, puni energije...ma najlepši i najbolji...:zaljubljena: Lex je baš lep ...

A sto se tice tog ujedanja, to je valjda normalno. Jedan veterinar mi je rekao da tako pokazaju koliko su srecni.

Naravno, ovi psi nisu agresivni, sto znaci da ne ujedaju iz besa, vec iz igre. Ali cuo sam da je neophodno spreciti to jos dok je stene, jer ako poraste i shvati da je ujedanje ok, onda moze doci do problema.

Raspitivao sam se mnogo na tu temu, rekli su da postoje nekoliko nacina.

- Svaki put kada krene da ujeda, staviti mu roke oko njuske i samo jasno i glasno "NE"
- Kada krene da ujeda dodirivati mu nos, jer ne vole to, i znace da rade nesto sto nije u redu.
- Kupiti vodu u spreju, i svaki put kada krene da ujeda, prsnuti vodu u njega.

Ne znam koliko su ispitane ove metode, ali vredi pokusati. Naravno sve to bez trunke agresivnosti prema psu.

danas sam bas gledao emisiju sa Cezarom, 1 slucaj je bio da pas napada ostale pse i da hoce s vremena na vreme da ujede gazdu. nacin na koji ga je prevaspitao je , da mu preveze povodac oko vrata, i da ga udari rukom ili nogom u telo u predelu kuka.. ako neko moze da nadje snimak bice mu lakse da shvati kako i sta da uradi, jer nisam bas najbolje objasnio :D

danas sam bas gledao emisiju sa Cezarom, u pitanju su bili agresivni psi koji napadaju druge pse ,cak i gazde. metod je da mu obavije povodac oko vrata i da ga udari rukom ili nogom u predelu kuka

ne mogu da nadjem bolji snima a u pitanju je ova epizoda

Sad tek vidim da si postavila pitanje, a još nisi dobila odgovor...nadam se da je u medjuvremenu taj osip prošao...takav osip sam ja rešavala sa kantarionovim uljem, malo namazala stomačić , 2-3 puta dnevno i lepo se povuklo.... :)

Nije proslo.... Prije 2 dana Lara je napunila 3 mjeseca, bili smo na vakcinaciji, al veterinar nije bio tu da ga pitam za osip, pa cemo otici drugi put, valjda ga nadjemo :) Sestra je gledala, kaze da to nije nista cim se ne siri i ne svrbi je.... Moguce da je ti izaslo jer lezi svuda, pogotovo gdje je hladno, kupatilo, kuhinja, mozda joj nesto smeta jer se odma baci na stomak kad legne, skroz se rasiri... Probacu ja sa kantarionom- HVALA! :)

Citam ovo za grizenje.... Lara ne zna drugacije da se igra... Kako god krene, zavrsi sa tim da nam grize ruke! Donosi nam igracke da joj bacamo, ode, donese i onda nece odmah da pusti da bi joj ih otimali, i tako dok se kao "otimamo" isto grize ruke, batali igracku i predje na ruke! :) Ako jace ugrize viknem na nju, vicem joj NE al ne registruje me :) Nadam se da ce da prestane kad poraste...

Pre neki dan sam imala susret sa vrlo ozbiljnim mladim veterinarom i baš smo se dotakli teme displazije kukova. Ona je posledica genetike, ali i pogrešne ishrane. To je ono kad im samo guramo kalcijum u hranu i... da ne nabrajam.
I još nešto: Predispozicija, sklonost ka displaziji se može uočiti kad je štene staro samo 6 meseci ili godinu dana.
Kasnije, što reče Magda, - tek kad se potpuno razvije.

Back