Zlatni Retriver

mackic neko kaze da imaju goldeni sa duzom i kracom dlakom
da li je to tacno?
pravo da ti kazem ja nikad ne bih mogao da goldena upredim sa bilo kojim psom pogotovu
ne sa labradorom!!!
vise sam ih zamrzio zbog njihovih vlasnika (sa onim kupi laba,:mad: su mi se popeli na glavu)!!!

YellowLabradorLooking.jpg
labrador

get_image
golden retriver

Zlatni retriver sa kracom dlakom ne postoji. Postoje samo labrador retriver i zlatni retriver, a dosta ljudi misli da je to jedna ista rasa ili da su to sve labradori. Postoje jos neke vrste retrivera ali kod nas ih ima izuzetno malo ili nimalo. U svakom slucaju jedini kratkodlaki od njih je labrador. Ljudi se verovatno zbunjuju zbog boje labradora i zlatnog, jer je vecina navikla da vidi crnog labosa, pa kad vide zutog misle da je to zlatni retriver.
Inace ovaj lab ciju si silku prvu postavio je tipicni americki lab. Engleski izgledaju totalno drugacije, imaju znatno krace noge i mnogo su vise nabijeni.

L@kky , a da ti ipak malo pregledas forum? Ako imas vremena, nije ti neka frka za nekim odgovorom....prelistaj malo imas gotovo sve odgovore na ta pitanja. Na cenu utice puno faktora, pa cak i do toga kakva je osoba koja ti prodaje psa.

Evo i ja da se pohvalim..
Pre 3 dana sam uzeo zenku zlatnog retrivera (bez papira),ali napravio sam gresku,u bliskom srodu je sa muzijakom (kojeg imam vec 6 godina) <Leova mama je njena baba>,tako da ne mogu imati male. :(
Bilo kako bilo,nek je ona meni ziva i zdrava,ime joj je Molly.

mackic jeli tvoj tedi uvijek sa nekim to jest da nikad nije sam?
posto sam procitao da kad se oni nemaju s kim da se druze postaju agresivni ili im nije stalo do nicega?
jeli to istina?
pise da se on ne preporucuje osobama koje nemaju puno vremena!!!
pozzzz!!!

Da, Tedi je u drustvu 24h dnevno posto mi kod kuce uvek ima nekoga.
Inace oni jesu rasa koje zahteva porodicnu atmosferu, sto ne podrazumeva ostavljanje u dvoristu ili na nekom placu gde nema nikoga ili se neko pojavi jednom dnevno. I znaju da postanu vrlo agresivni ako su prepusteni sebi tj ako nemaju drustvo.
U principu mogu da ih uzmu ljudi koji nisu mnogo kod kuce ali samo ako uzmu jos nekog psa pored retrivera.

Da, Tedi je u drustvu 24h dnevno posto mi kod kuce uvek ima nekoga.
Inace oni jesu rasa koje zahteva porodicnu atmosferu, sto ne podrazumeva ostavljanje u dvoristu ili na nekom placu gde nema nikoga ili se neko pojavi jednom dnevno. I znaju da postanu vrlo agresivni ako su prepusteni sebi tj ako nemaju drustvo.
U principu mogu da ih uzmu ljudi koji nisu mnogo kod kuce ali samo ako uzmu jos nekog psa pored retrivera.

naravno nisam tako mislio nego mogu li ostajati jednom u dva mjeseca sami i to bi trajalo od 3 do 4 sata.
posto sam danas listao ovaj forum "kucni ljubimci" i jedna mala je rekla da ima goldena od 4 godine i kad ostaje sam u kuci da laje, a kad dođe kući odmah prestane.
tako da za ovaj slučaj postoji samo jedno resenje a to je da mu hvali ljudsko drustvo!!!

Belfi je do nedavno stalno bila u mom društvu, a sada, kad sam se zaposlila u drugoj firmi, ostaje sama i po 8-9 sati. I ne pravi nikakve probleme, nema promene ponašanja, agresiju da i ne spominjem :D Nikada nije lajala kada je sama, nije ništa uništavala po kući niti pravila nered. Kad god se vraćam kući - bila odsutna 2 sata ili 9, znam da ću je zateći kako me čeka na krevetu u dnevnoj sobi. Doduše, ona jaaako retko laje - maltene laje samo na komandu "glas" :). S obzirom da je napunila godinu ipo, mnogo duže trpi da ne izlazi. Naravno da je izvedem čim dođem kući, odmah, s vrata - ali se ona uglavnom prvo istrči i izigra, pa tek onda obavi šta treba :p Zgodno je što na posao odlazim nekih sat vremena posle muža, pa je ja prošetam pre nego što odem, a on čim se vrati.

Što se tiče dužine dlake ritrivera, nekih razlika ima. Ne mislim da je to neka zvanična i dokumentovana razlika, to je samo ono što ja primećujem kod ritrivera koje susrećem. Postoje ritriveri sa oštrijom dlakom i ovako svilenkastom kao kod Belfi... postoje oni sa gušćom i oni sa ređom, ali predpostavljam da to zavisi i od uslova u kojima žive. A meni se čini da postoje i dva tipa građe glave i svi goldeni koje sam ikada videla liče na jednu od ta dva tipa. Ne znam da li sam uspela dobro da prenesem moj utisak?

Belfi je preslatka na slikama, a na prvoj izgleda kao da onda duva balon.:lol::D

Posto postoje taj americki i engleski tip (u stvari trebalo bi da se izdvoji samo americki, jer goldeni jesu potekli iz engleske) razlike izmedju njih jesu dosta vidljive. Obicno americki ima ne tako gustu i dugacku dlaku (one resice na nogama i stomaku su dosta krace) a engleski imaju dosta gusce i chupavije krzno, i obicno su im te rese (a i ona kragnica ispod vrata) dosta dugacke. Takodje su americki u stvari van standarda jer oni prepastu velicinu koja je upisana za muzjake i zenke, a i da kazem "ne postuju" ono pravilo da su retriveri malo vise duzi nego sto su visoki.

Belfi je preslatka na slikama, a na prvoj izgleda kao da onda duva balon.:lol::D

Posto postoje taj americki i engleski tip (u stvari trebalo bi da se izdvoji samo americki, jer goldeni jesu potekli iz engleske) razlike izmedju njih jesu dosta vidljive. Obicno americki ima ne tako gustu i dugacku dlaku (one resice na nogama i stomaku su dosta krace) a engleski imaju dosta gusce i chupavije krzno, i obicno su im te rese (a i ona kragnica ispod vrata) dosta dugacke. Takodje su americki u stvari van standarda jer oni prepastu velicinu koja je upisana za muzjake i zenke, a i da kazem "ne postuju" ono pravilo da su retriveri malo vise duzi nego sto su visoki.

hehehe moj Enco iz italije???:p;):p;):p;)
on je zaluto...:?::?::?:

Divan je i tvoj ritriver, pravi dečko! Masa ljudi više voli bele ritrivere, a meni je zaista najlepša ova boja koju Belfi ima - prava zlaćana :) U stvari, odozgo je zlatni ritriver, a po stomaku srebrni :D Btw, izgleda je istina ono što sam negde pročitala, da se goldenima boja i dužina dlake formira do navršene 2 godine. Neki dan sam gledala sličice od pre 3-4 meseca i shvatila koliko je Belfi potamnila dlaka za to vreme!

Što se linjanja tiče - moram da priznam da se linja cele godine, samo je ovo sada milina u odnosu na prelazne periode vruće/hladno i obrnuto... Zbog nje smo kupili usisivač sa vodenim filterom, jer drugačije nismo mogli da se izborimo sa dlakavim tepisima :p

A ona je malo prerasla, pa je kao i ja, više u muškoj kategoriji :D Mislim da je visoka 58-59 cm.

Back