Zlatni Retriver

Drago mi je da vam se malecka sviđa, mene je potpuno osvojila! Ona je 14. član goldenovske obitelji, a uskoro im stiže i 15. Koja obitelj! Zato smo Pavo i ja preporođeni kada im dođemo u posjetu! Samo šteta da ne živimo bliže :(

Tamaricka, pitaj uzgajivača čime je hranio štence, ako nije neka kvalitetna hrana, uzmi malu vreću te kojom je hranio i vreću super kvalitetne i miješaj par dana - prvi dan više ove nekvalitetne i polaku smanjuj tu i povećavaj količinu kvalitetne dok potpuno ne izbaciš nekvalitetnu. Možeš mu davati za 1 obrok jogurt ili svježi sir - mlijeko i kajmak ni pod razno! Granule obavezno namoči u mlakoj vodi da omekšaju prije nego mu daš da jede inače bi mogao dobiti torziju želuca. Dodatne vitamine i kalcij ne davati! Pogotovo ne kalcij- dovoljno ga dobije kroz suhu hranu. Ako baš nešto želiš davati, možeš AD kapi, mada nema potrebe jer dolazi ljeto i D vitamin će dobivati kroz sunce. Nauči ga da poslije jela nema igranja i skakanja i trčanja, već pravac odmaranje i spavanje. Možeš mu davati i voće i povrće, naravno ne smiješ mu davati ništa što napuhuje (mahunarke, kukuruz, kelj, kupus, itd.)
Sretno i kad doše stavi koju slikicu!

Drugari evo i mene posle duzeg vremena da se pojavim i da priupitam nesto..Inace Atos ce 13.jula napuniti pune 3 god.. Jeeee.. Nego,pravi razlog zbog kog se javljam je mnogo ozbiljniji..U poslednje vreme pa mozda i vise meseci primecujem nesto vrlo cudno..Naravno,moj goldi se ne razlikuje od drugih,veseo,dobrocudan,ne ume da laje :D,uvlaci se pod kozu..U poslednje vreme kada ga izvedem napolje i pustim,obavezno se potkaci sa drugim psima..Bilo da su labradori,goldeni,rotovi,dalmatinci,muzjaci,zenke..cim ih vid,zabaci usi pozadi,bas kao kada je uplasen i posle njuskanja sledi obavezno konflikt..E sada,ja sam primetio da je poceo da naskace i na muzjake i zenke,ali u smislu da bi zeleo da se pari..interesuju me vasa iskustva u vezi sa ovim,da li je to taj period,da li je prolazan,da li je u pitanju neka dominacija,cuo sam cak i price da treba da ga vodim na kastraciju! Molio bih Vas za pomoc jer mi je totalno nebulozno da pas takvog karaktera koji doslovno ne zna da laje (bar ga ja nisam cuo),tako reaguje.
Inace evo ga Atos sa neki 2.5 god.

Prilozi

• 31291_1464701980326_1316803714_31235533_6751134_n.jpg
    31291_1464701980326_1316803714_31235533_6751134_n.jpg
    30,7 KB · Pregleda: 17
  • 4837_1189527781143_1316803714_30508396_7915826_n.jpg
    4837_1189527781143_1316803714_30508396_7915826_n.jpg
    68,9 KB · Pregleda: 17
  • 4837_1189527621139_1316803714_30508392_7957150_n.jpg
    4837_1189527621139_1316803714_30508392_7957150_n.jpg
    68,3 KB · Pregleda: 18
  • 4837_1189527701141_1316803714_30508394_359693_n.jpg
    4837_1189527701141_1316803714_30508394_359693_n.jpg
    82,9 KB · Pregleda: 17
Drugari evo i mene posle duzeg vremena da se pojavim i da priupitam nesto..

Cao, prvo da ti kazem da ti je kuca preslatka... :)
Sto se tice tvog pitanja, ja ti stvarno nisam bas kompetentna nazalost za adekvatan odgovor, moras cekati nekoga na odgovor ko ima vise iskustva sa goldenima i ko ti moze dati malo konkretniji odgovor i resenje. :) Ono sto bih ti ja samo mogla reci iz price sa ljudima koji imaju takodje goldene je da se ta vrsta agresivnosti ponekad moze pojaviti i kod njih bezobzira sto su to nasi divni, dobri i lepi goldeni. Razlozi mogu biti mnogobrojni.
Prvi je taj da li je imao mozda neko negativno iskustvo sa nekom drugom kucom ili bilo cim sto moze izazvati kod njega dozu straha i samim tim nepoverenja prema drugim psima?
Drugi razlog moze biti i taj, s tim da kazes da naskace i na muzjake i na zenke da mu je potrebna zenka :), jos ako se nije pario do sada, verovatno moze biti i to razlog! :D
A treci, da je prolazni period u pitanju. Znam par vlasnika koji su se zalili isto tako da su im goldeni u odredjenim periodima prosli razne faze. Do prilazenja svakom coveku i psu, do biranja s kim ce se druziti i maziti, a sa kim ne, do agresivnog ponasanja prema drugim psima, a onda sve to prodje, i sve se vrati na staro... :roll: I da, to naskakivanje moze takodje biti i neka vrsta dominacije! ;) Pozdrav! :)

Ovako, prva stvar - naskakivanje i na ženke i na mužjake je izraz dominacije, a ne želje da napari. Ukoliko se kuja ne tjera- sve ostalo je izraz dominacije. To obično bude "simpa" ljudima dok je pas mali, samo kad naraste odrasli psi više nemaju tolerancije prema tome.
Što je prethodilo tom ponašanju? Je li ga netko napao ili je sam od sebe počeo napadati druge pse?
Njemu ne treba kastracija već odgoj. Probaj pronaći neku školu za dresuru i krenuti s njim, nikad nije kasno.

Pre svega,hvala svima na odgovorima.. Do sada nije imao negativnih iskustava,naprotiv,od kako je krenuo da izlaazi,jurcao je i igrao se sa raznim rasama.. Cak mu je jedno vreme najbolji prijatelj bio staford :D :D .. Sa stencima se bez problema igra,jurca,nemoguce da je posledica loseg iskustva jer ona kada vidim psa,na 100m on prosto place,cvili do 101 i nazad da mu pridje,hoce da pokida povodac..Inace sa svojom sekom,sa kojom stalno jurca,putuje itd.nema nikakvih problema..Neko je pomenuo da je mozda razlog parenje odnosno to sto se do sada nije pario..To je istina,jos mu zenku nismo nasli i bar se meni cini da je sve zbog toga..On trazi drustvo,prosto obozava da bude u drustvu ali izgleda da drugi psi ne tolerisu njegovu zelju i njegovo igranje..neko mi je rekao da ce to sa kastracijom proci,pa sam zato odlucio da se obratim ovde za pomoc u grupi koja je namenjena ovoj rasi..Hvala jos jednom svima na odgovorima i na buducoj pomoci

Moram priznati da ne razumijem u čemu je problem. U jednom postu si rekao da on napada sve pse, a u drugome da voli društvo i da drugi psi ne toleriraju njegovo ponašanje?!
E vidiš, upravo u tom cviljenju i je problem. Tvoj pas je vođa čopora i ti radiš sve što on hoće, on te vuče, on cvili, on hoće pokidati povodac kad prilazi drugom psu- što u tom slučaju ti radiš? Vioriš na drugom kraju povoca? Da si ti vođa čopora on bi na tvoju komandu mirno stajao dok mu drugi pas prilazi. Neće to nikakvo parenje srediti, to je jedna od zaostalih gluposti naroda. :dash:
Na National Geographicu ti se sad vrti jedna odlična emisija - Cesar Millan, Šaptač psima, pogledaj malo.....

:mazipsa:Pre svega,ne mogu ni da zamislim ovu moju ludicu kao nekakvog vodju,drugo,to sto sam napisao da voli drustvo,da cvili,to sam mislio u najpozitivnijem smislu..Nije on nekakv krvolocnik,naprotiv,upravo suprotno..Nije do sada bilo problema,nastao je kada mu je (opet kazem,po mom nestrucnom misljenju) doslo vreme da se pari,kada je sazreo.. A kao trece,stvarno ne znam sta ti ocekujes od svog psa,uz svo postavanje,ali ja sam mog uzeo upravo zbog te prirode koja je neobuzdana,nemam nameru da mi pas bude vojnik,pa kao u vojsci.On je moj ljubimac :mazipsa: ,slusa me,u kuci je najbolji i ne bih ga menjao ni za kakvu obuku,tacno zna sta i gde sme a sta ne..Opet kazem,ne zelim da shvatis uvredljivo ali meni je takav,blentav,lucidan,ponekad i neposlusan bas onakakav kakavog sam zeleo od malena i ne znam kakve veze ima njegovo ponasanje kada su u pitanju seksualni nagoni i njegova obuka :dontunderstand:??!

:mazipsa:Pre svega,ne mogu ni da zamislim ovu moju

Izvini, ali ni meni nije jasna bas najbolje ova recenica: "On trazi drustvo,prosto obozava da bude u drustvu ali izgleda da drugi psi ne tolerisu njegovu zelju i njegovo igranje." A rekao si prvo da odmah posle njuskanja sledi konflikt bezobrira na rasu i pol? :confused:
Interesuje me jesi mislio u ovoj prvoj recenici na njegovo pozitivno ponasanje pre ovog problema ili da se sada tako ponasa?
A da je vreme za zenkicu, u svakom slucaju mislim da jeste! ;)

Poslednja izmena:
E upravo u tome i je najveći problem vlasnika goldena - jer iako su tako slatki, medeni, blentavi - oni su ipak PSI. Srećo, psi imaju svoj "bonton", svoj način komuniciranja i ponašanja. Svaki pas, bez obzira na spol, rasu ili dob traži jedno - vođu. Ne radi se tu o nikakvoj vojsci ili ne znam čemu. To je jednostavno tako. Tvoj pas tebi daje signale - što kroz oblizivanje, zijevanje, položajem tijela i ti ne znaš što to znači. Pokušaj komunicirati s nekom drugom kulturom a da nemaš pojma što geste rukama i tijelom, a kamoli riječi znače. Ti očekuješ da tebe tvoj pas sve razumije a uopće nemaš volje da ti naučiš njega razumijeti. Zamisli da u kući djeca imaju glavnu riječ, a roditelji samo odmahnu, baš takvo derište smo htjeli. Roditelji djecu uče kominicirati, uče ih što je društveno prihvatljivo a što ne, ne prepuste ih samima sebi. Takve stvari ne funkcioniraju, tebi je funkcioniralo 2 godine dok pas nije postao svjestan svoje veličine i snage. Da sex pomaže misliš da bi bilo toliko zločina na svijetu? Pa svima bi prepisali sexualnu terapiju! Kad ubiješ nekog, opa evo ti ženska, kad opljačaš banku, evo ti opet ženska, kad počiniš genocid evo ti harem! Da, tako se riješavaju stvari! Bravo!
Ti ako ne želiš slušati to je tvoj problem, ali nemoj širiti gluposti da je naskakivanje na mužjake i ženke seksualni nagon- tu puno, puno odgoja fali. U društvu smo imali jednog buldoga koji je kao mali naskakao na sve živo, vlasnicima je to baš super bilo. Danas tog psa ne mogu prošetati kroz naselje jer se boje da ne nalete na nekoga, jer štene nitko ne doživljava dok naskakuje, ali svaki normalan pas će napasti odraslog koji ga naskakuje jer je to da ponovim - izraz dominacije

E upravo u tome i je najveći problem vlasnika goldena -

U pravu si Golden Leo za ovo sto si rekla da mora da se zna ko je glavni i da se nauci pas obostranoj komunikaciji, jer ce tako biti lakse i njemu i vlasniku, kada se zna sta se tolerise, a sta ne! :)
Leks je takodje od skoro poceo da naskace na pojedine pse ( uglavnom na muzjake ), sto je ipak dokaz da je svakako u pitanju pokusaj dominacije, svi su od tih vlasnika u fazonu, neka ga, mali je, svi oni to rade, itd... ali izgleda da je ipak dobro sto mu ja to ne dopustam i uvek opominjem kada to uradi... ;)

E upravo u tome i je najveći problem vlasnika goldena - jer iako su tako slatki, medeni, blentavi - oni su ipak PSI. Srećo, psi imaju svoj "bonton", svoj način komuniciranja i ponašanja. Svaki pas, bez obzira na spol, rasu ili dob traži jedno - vođu.
Ne radi se tu o nikakvoj vojsci ili ne znam čemu. To je jednostavno tako. Tvoj pas tebi daje signale - što kroz oblizivanje, zijevanje, položajem tijela i ti ne znaš što to znači. Pokušaj komunicirati s nekom drugom kulturom a da nemaš pojma što geste rukama i tijelom, a kamoli riječi znače. Ti očekuješ da tebe tvoj pas sve razumije a uopće nemaš volje da ti naučiš njega razumijeti. Zamisli da u kući djeca imaju glavnu riječ, a roditelji samo odmahnu, baš takvo derište smo htjeli. Roditelji djecu uče kominicirati, uče ih što je društveno prihvatljivo a što ne, ne prepuste ih samima sebi. Takve stvari ne funkcioniraju, tebi je funkcioniralo 2 godine dok pas nije postao svjestan svoje veličine i snage. Da sex pomaže misliš da bi bilo toliko zločina na svijetu? Pa svima bi prepisali sexualnu terapiju! Kad ubiješ nekog, opa evo ti ženska, kad opljačaš banku, evo ti opet ženska, kad počiniš genocid evo ti harem! Da, tako se riješavaju stvari! Bravo!
Ti ako ne želiš slušati to je tvoj problem, ali nemoj širiti gluposti da je naskakivanje na mužjake i ženke seksualni nagon- tu puno, puno odgoja fali. U društvu smo imali jednog buldoga koji je kao mali naskakao na sve živo, vlasnicima je to baš super bilo. Danas tog psa ne mogu prošetati kroz naselje jer se boje da ne nalete na nekoga, jer štene nitko ne doživljava dok naskakuje, ali svaki normalan
pas će napasti odraslog koji ga naskakuje jer je to da ponovim - izraz dominacije

Mali_Psic;14094672

U potpunosti se slažem sa Golden Leo....Vlasnik mora da bude vodja čopora i da se njega sluša a ne da bude po volji psa....Ja sam imala dve ženke, majku i ćerku, i bilo je pokušaja naskakivanja....da li je tu trebalo da pomislim da su bili seksualni nagoni u pitanju...ne..., starija je bila dominantna izmedju njih dve ,mladja je pokušavala da preuzme dominaciju , ali bezuspešno ...i u slučajevima pokušaja naskakivanja bih viknula na njih -fuj, ne to....i one su prestajale sa pokušajima...jer sam ja bila vodja čopora, i morale su da slušaju...a bili smo jako daleko od neke vojničke discipline..

I još da dodam...nikad nije kasno da se počne ili nastavi sa vaspitanjem psa...Tvoj pas je mlad, poživeće još barem desetak godina, ne možeš takvo njegovo ponašanje tolerisati toliko godina...A druženje sa psom koji je lepo vaspitan predstavlja uživanje .....

Poslednja izmena:
E upravo u tome i je najveći problem vlasnika goldena -

U pravu si Golden Leo za ovo sto si rekla da mora da se zna ko je glavni i da se nauci pas obostranoj komunikaciji, jer ce tako biti lakse i njemu i vlasniku, kada se zna sta se tolerise, a sta ne! :)
Leks je takodje od skoro poceo da naskace na pojedine pse ( uglavnom na muzjake ), sto je ipak dokaz da je svakako u pitanju pokusaj dominacije, svi su od tih vlasnika u fazonu, neka ga, mali je, svi oni to rade, itd... ali izgleda da je ipak dobro sto mu ja to ne dopustam i uvek opominjem kada to uradi... ;)

I treba da ga opominješ, nemoj mu to dozvoliti...sad je mali a kad poraste iz toga mogu da se stvore konflikte situacije...

:mazipsa:Pre svega,ne mogu ni da zamislim ovu moju

Izvini, ali ni meni nije jasna bas najbolje ova recenica: "On trazi drustvo,prosto obozava da bude u drustvu ali izgleda da drugi psi ne tolerisu njegovu zelju i njegovo igranje." A rekao si prvo da odmah posle njuskanja sledi konflikt bezobrira na rasu i pol? :confused:
Interesuje me jesi mislio u ovoj prvoj recenici na njegovo pozitivno ponasanje pre ovog problema ili da se sada tako ponasa?
A da je vreme za zenkicu, u svakom slucaju mislim da jeste! ;)

Sto je meni najcudnije,stvarno obozava drustvo,igra se,jurca ali od skoro je poceo tako da se ponasa,paralelno sa tim njegovim nagonima.E sad,po ko zna koji put pominjem,nije on krvolocan,ne pocinje on prvi vec kada se onjuse,projurcaju on pocne,pokusa sa naskocima gde dolazi do konflikta..Isto tako sto sam primetio je da ne moze muzjak da urinira a da preko toga on ne ostavi svoj trag.Niko jos nista nije rekao oko kastracije,kakva su vasa iskustva?? Hvala jos jednom

E upravo u tome i je najveći problem vlasnika goldena - jer iako su tako slatki, medeni, blentavi - oni su ipak PSI. Srećo, psi imaju svoj "bonton", svoj način komuniciranja i ponašanja. Svaki pas, bez obzira na spol, rasu ili dob traži jedno - vođu. Ne radi se tu o nikakvoj vojsci ili ne znam čemu. To je jednostavno tako. Tvoj pas tebi daje signale - što kroz oblizivanje, zijevanje, položajem tijela i ti ne znaš što to znači. Pokušaj komunicirati s nekom drugom kulturom a da nemaš pojma što geste rukama i tijelom, a kamoli riječi znače. Ti očekuješ da tebe tvoj pas sve razumije a uopće nemaš volje da ti naučiš njega razumijeti. Zamisli da u kući djeca imaju glavnu riječ, a roditelji samo odmahnu, baš takvo derište smo htjeli. Roditelji djecu uče kominicirati, uče ih što je društveno prihvatljivo a što ne, ne prepuste ih samima sebi. Takve stvari ne funkcioniraju, tebi je funkcioniralo 2 godine dok pas nije postao svjestan svoje veličine i snage. Da sex pomaže misliš da bi bilo toliko zločina na svijetu? Pa svima bi prepisali sexualnu terapiju! Kad ubiješ nekog, opa evo ti ženska, kad opljačaš banku, evo ti opet ženska, kad počiniš genocid evo ti harem! Da, tako se riješavaju stvari! Bravo!
Ti ako ne želiš slušati to je tvoj problem, ali nemoj širiti gluposti da je naskakivanje na mužjake i ženke seksualni nagon- tu puno, puno odgoja fali. U društvu smo imali jednog buldoga koji je kao mali naskakao na sve živo, vlasnicima je to baš super bilo. Danas tog psa ne mogu prošetati kroz naselje jer se boje da ne nalete na nekoga, jer štene nitko ne doživljava dok naskakuje, ali svaki normalan pas će napasti odraslog koji ga naskakuje jer je to da ponovim - izraz dominacije

Opet kazeem,nemoj pogresno da me shvatisi ne znam cemu takvo neraspolozenje,lepo sam pitao bas zato sto mislim da ovde mogu dobiti adekvatnu pomoc ali mislim da smo previse otisli od teme..U svako mslucaju,hvala na odg i ako imate neke predloge kako da krenem sa resavanjem tog problem otvoren sam za iste

Sto je meni najcudnije,stvarno obozava drustvo,igra se,jurca ali od skoro je poceo tako da se ponasa,paralelno sa tim njegovim nagonima.E sad,po ko zna koji put pominjem,nije on krvolocan,ne pocinje on prvi vec kada se onjuse,projurcaju on pocne,pokusa sa naskocima gde dolazi do konflikta..Isto tako sto sam primetio je da ne moze muzjak da urinira a da preko toga on ne ostavi svoj trag.Niko jos nista nije rekao oko kastracije,kakva su vasa iskustva?? Hvala jos jednom

Niko ti ne kaze da je tvoj pas krvolocan, niti bilo sta od toga zaboga, pa svi znamo da je to kod retrivera gotovo nemoguce i kakav je njihov temperament, ali pokusaj da budes za pocetak samo malo ostriji po pitanju vaspitanja i svega na sta smo ti skrenuli svi paznju, znaci, naravno da treba da uzivas u svom psu maksimalno, da se igrate, mazite, itd, oni za to i sluze, ali, da se zna gde je granica. Znaci, ti si taj koji pocinje igru, ti si taj koji odredjuje kraj igre i gde je granica svega. To je jedini nacin da lepo funkcionises sa svojim psom u daljoj buducnosti. A za ostalo ne brini, jer mislim da ce sve to onda samim tim vratiti samo od sebe u normalu i da je to samo prolazna faza u pitanju gde ti pas sazreva, svestan svoje snage, izgleda i pokusava da namece svoju dominaciju! :)

Poslednja izmena:

Nemoj nas pogrešno shvatiti....ovde smo svi dobronamerni i trudimo se , ako neko ima problem da pomognemo u rešavanju istog, ili makar iz svog iskustva da iznesemo primere koji mogu da pomognu....To uriniranje preko urina nekog drugog mužjaka je obeležavanje teritorije, i opet jedan vid dominacije da se onaj poslednji urin najviše oseti...

Što se tiče kastracije mužjaka , ne mogu ti ništa reći iz iskustva jer sam imala dve ženke ...Jedna, mladja je kastrirana sa 8 godina zbog upale materice, ali i pored toga je pokušavala da naskakuje stariju, što je opet potvrda da se ne radi o potrebi parenja već o dominaciji, odnosno pokušaju preuzimanja dominacije...

Niko ti ne kaze da je tvoj pas krvolocan, niti bilo sta od toga zaboga, pa svi znamo da je to kod retrivera gotovo nemoguce i kakav je njihov temperament, ali pokusaj da budes za pocetak samo malo ostriji po pitanju vaspitanja i svega na sta smo ti skrenuli svi paznju, znaci, naravno da treba da uzivas u svom psu maksimalno, da se igrate, mazite, itd, oni za to i sluze, ali, da se zna gde je granica. Znaci, ti si taj koji pocinje igru, ti si taj koji odredjuje kraj igre i gde je granica svega. To je jedini nacin da lepo funkcionises sa svojim psom u daljoj buducnosti. A za ostalo ne brini, jer mislim da ce sve to onda samim tim vratiti samo od sebe u normalu i da je to samo prolazna faza u pitanju gde ti pas sazreva, svestan svoje snage, izgleda i pokusava da namece svoju dominaciju! :)

I ovo je vrlo važno.....znači ako se igrate nekom igračkom, ili bacaš mu neku lopticu ...kada je završena igra, onda je uzmi i skloni...nemoj da mu je ostaviš....ti treba da budeš pobednik( pod znacima navoda) i to treba da mu je jasno....

I da....moram da pohvalim , pas ti je vrlo lep.....

Poslednja izmena:
Evo ti moj primer jedne luckaste zenke... u stanju je da bude toliko vetropirasta da mi ljudi na ulici stanu cuditi se kakva je blesa i ne drzim je u vojnickom stroju ali ipak zna se ko koga i na koji nacin uci a ko slusa (mnogo puta mi ucimo nesto od nje)... tako joj mnoge stvari ostanu progledane kroz prste ali skakanje i kidisanje na druge zivotinje ili poskakivanje po ljudima to nikako. Uvek je opomenem, zategnem povodac, naredim da sedi i ne nastavljam setnju dok se ne smiri... ej da vidis tada umiljavanja pa kao pravi krivac uvija glavu. Bude mirna posle toga i nemamo problema... dok ne zaboravi ali opet onda ispocetka.

Opet kazeem,nemoj pogresno da me shvatisi ne znam cemu takvo neraspolozenje,lepo sam pitao bas zato sto mislim da ovde mogu dobiti adekvatnu pomoc ali mislim da smo previse otisli od teme..U svako mslucaju,hvala na odg i ako imate neke predloge kako da krenem sa resavanjem tog problem otvoren sam za iste

Nije neraspoloženje već se ljutim kad "baba šumom, deda drumom" :mrgreen: Onda malo jače reagiram.
Razlog zašto tako reagiram je jer sam sve to prošla. Mog goldena je sa 2 i pol godine napao malamut u nekoliko navrata, otada je počeo napadati sve mužjake. I pošto on za mene nije bio pas, ja bi se svaki put rasplakala i kumila ga i molila da se ne tuče. :sad2: Onda sam počela čitati knjige, išla na tečajeve i još puno ljudi mi je pomoglo. Danas taj "krvolok" koji se postavljao na rottove živi sa mužjakom starim 2 godine. I još uvijek pokušava dominirati ali ga ispravljamo i u ove 2-3 godine se dosta promijenio. Sad se ponjuši sa psom, ako mu štima ok, ako ne okrene se i ode, nema režanja.

Back