Zlatni Retriver

jao boze...danas prva setnja na povodcu...poprilicno katastrofalno zavrsena :) moj oskar ima 4 meseca,al taaako je divlji da je to za nepoverovati!ljudi molim vas pomozite,ko god je imao slicna iskustva,pa ja ziv ne znam sta cu...kako da shvati da sam ja autoritet?molim vas,kako je vama poslo za rukom da vas pas slusa?

slazem se sa Rea Tinom, pa to je stene, polako naucice i nas je sve to radio, skakao na povodac, vukao, to je sve normalno.Moras biti strpljiv i uciti ga polako.To su jako poslusni psi, kad ukapiraju sta od njih trazis i kad malo porastu.Videces da ce ti za par meseci to biti smesno a kad poraste i nauci da slusa mozda ce ti i faliti poneki nestasluk.

Nije nas bilo neko vreme, pa da vas sve pozdravim i ispričam šta nam se dešavalo prethodnih mesec dana...

Pre mesec dana otprilike sam primetila da se Belfi lako zamara i to sam pripisala nedostatku kondicije, jer se nije dovoljno kretala dok je bila u teranju (samo po bašti). Sve dok nije počela da odbija hranu. Prvi veterinar je otkrio aritmiju i poslao nas u poznatu ordinaciju, gde imaju veće mogućnosti da utvrde šta joj je. Tamo su poslušali srce, uradili rtg srca i pluća i prva dijagnoza je bila - jaka upala pluća, kao posledica dugogodišnjeg bronhitisa i srce uvećano skoro duplo... A terapija - injekcije Longacefa, 8 komada. Na kontroli, drugi veterinar u istoj ordinaciji je uradio ekg, poslušao srce i pluća i rekao da je i s jednim i s drugim sve u redu i da je u pitanju - najverovatnije želudac. I prepisao dijetu - pirinač s govedinom. To je htela da jede, ne mnogo, ali je jela. Ali joj nije bilo bolje. Rezultati krvi su svo vreme bili ok, sem povećanog holesterola.

Onda smo, po preporuci prijateljice konačno pozvali veterinara koji godinama nadgleda njenog psa. I njegova prva pretpostavka je bila da je u pitanju srce (i on je čuo aritmiju) i neka urođena srčana mana. S napomenom da je nedavno uspavao labradorku istih godina, sa sličnim simptomima... Uradio je i on analize krvi i prvi se setio da uradi dodatne, koje su u krvi pokazale nešto što je posledica ili alergije ili parazita. Po njegovoj preporuci otišli smo u neku treću ordinaciju koju smo i ranije posećivali i uradili ponovo rtg srca i pluća i ultrazvuk abdomena - svi rezultati su bili ok. E tamo veterinar nije čuo aritmiju :confused: Ali je predložio da dođemo sutra i uradimo ultra-zvuk srca i pluća i lavažu pluća i bronhija, da bi se utvrdilo da li je alergija uzrok hroničnog bronhitisa (koji su svi videli i čuli)... U međuvremenu nam je prvi veterinar (ako ste zapamtili koliko ih je bilo u priči) predložio da odnesemo uzorak stolice na vet. faks i tamo proverimo da li se radi o parazitima.

E tamo smo imali šta da vidimo... Doktorka koja je radila analizu izgledala mi je kao da je jedva dočekala da vidi vlasnika psa koji ima TO za šta kaže da se ne seća kad je poslednji put videla (a ima pooodosta godina) :roll:

Predstavljam vam Diphyllobothrium - riblju pantljičaru :per:

Interesantna živuljka, može da naraste do 12 metara :confused: a životni vek joj je do 20 godina!? :eek: Jedino lepo u svemu tome što se ne prenosi sa sisara na sisara, za razliku od obične pantljičare (Ehinokokus), jer da bi se jaja razvila, preko larve u odraslu jedinku - neophodno je da prođu kroz telo ribe.

Ljudi i životinje se mogu zaraziti samo ako jedu sirovu ili nedovoljno termički obrađenu ribu, u kojoj se već nalaze larve. Znam i kada je to pokupila - pre oko mesec ipo dana se na livadi uvaljala u smrdljivu ribu :evil: Veterinarka kaže da je bilo dovoljno da lizne dlaku na kojoj su se time našle larve... Još je dobro što se leči jednom injekcijom antiparazitnih lekova... a loše po mene je što sam i ja možda zaražena, jer sam je, naravno, ribala kad smo otrčale takve, smrdljive kući...

Ako vam deluje da nisam dovoljno potrešena konstatacijom da mi pas ima metarsku pantljičaru, obratite pažnju na dijagnoze koje smo za ovih mesec dana prošli... Ovo je pravo olakšanje! Ostalo je još da ispitamo tu fantomsku aritmiju...

I na kraju - šta drugo da vam kažem, nego - nemojte jesti ili psima davati suši :D i slabo pečenu ribu!

jao e sada ja da vam ispricam....
Donna juce kada smo je pustili iz boxa bila kao i uvek "umereno" nemirina i nakon sto smo je nahranili
otisla je u kucicu u boxu i nesto je bila sva malaxala........
mi ajde da zovemo veterinara...
1.Nikola: "aA nije to nista sredice se ne morate da je dovodite" a ja :confused:
2.A sada zam zauzet mozda veceras a bilo je oko 11 h...
i ajde da zovem jos jednu vetirinarku sto je od moje drugarice majka....
pozovemo je mi zena ako mi verujete za 5 minuta je dosla....
malo ju je opipala (mislim zlezde :per: )
i pocela da joj meri temperaturu a Donna posta ne voli kada joj se mota oko guze ;)
neda pa to ti je...
mi je drzimo tamo,ovamo ali ona neda i nekako je uspemo primiriti ia ona izmeri
a temperatura 39.3 °C i ona ode do kola da uzme injekciju i Donna
kada je videla inekciju pobeze u bos i ja je neksako
"doovuce" ovde ispred kuce i ona nece da primi bocku
pa to tije drzali smo je ja moj brat i mama i sestra sa polomljenom rukom u remenu i neko je
zadrzasmo ali ona se izgleda malo mrdnulu i poce da cvili i vuce se po travi kao neko
malo dete kada vice "boli boli!!"
ja je izmazi i ugnjavi i vreme je za drugu bocku ona ni da vidi
ali sada ja vec imam "praxu" i uhvati je i druga je prosla bez bolno
i tako Donna prezive taj dan a i ja sa njom....;);););););)
sutra cu je malo slikati ako uspem i da je vidite
nego ona mi deluje jos nekako malo s' obzirom da ima tj. 7 maja puni godinu dana.............

Teško da se temperatura dobija zbog prekomerne hrane... Znaš li kakvu injekciju je dobila? Nemojte da dozvolite da veterinari daju svakakve lekove psima, a da ne znaju ni zašto, a vi ne znate šta :( Sutra će im se nešto desiti kao posledica tih injekcija, a vi nećete znati nekom drugom vetu da kažete šta su primili!

Temperatura 39,3 nije visoka temperatura za psa, bar ne mnogo.

temperatura od prekomerene hrane, ineteresantno, a i slazem se sa LidijaM, to i nije visoka temperatura ya psa. Ja nemam nista protiv veterinara, ali pogotovo privatnici, mnoge stvari rade zbog novca, tako da i ako joj nije nista bilo, pa dobro je naplatiti trud koji su ulozili da dodju dovas! nista licno! Bitno je da je njoj dobro!

paaaa ne znam bas kako ce to da ti uspe! I moja Rea iato radi, ali se ja ne trudim jos uvek da je nesto odvikavam, ali i druga kuca se dosetila pa i ona njoj pojede njenu hranu. Rea je jos uvek mala i jede sve sto joj padne pod nos, tako da ne mislim da ona to svesno radi, ima vremena da uci! :)

hvala ti rea tina,na tvoju pomoc mogu da racunam...vidio sam reinu sliku,stvarno je preslatka...drago mi je da razumijes moje probleme,zapravo problemcice,jer sa oskarom svaki dan ide sve bolje

hvala na komplimentu... Moram dodati nove slike, sad kad budemo isli na kampovanje, slikacu je pa cu da se hvalim... Svako ko ima psa razume, te, upravu si problemcici jesu, mali i slatki...Na mene mozes da racunas sta god ti treba.

Imam nesto da vam ispricam, danas sam se zgrozila. Komsija mog decka ima malog retrivera od tri meseca, on je danas pobegao kod komsije u dvoriste, i mi smo to primetili, rekli smo im da smo ga videli. Ja jos otvorim kapiju od tih ljudi da ga izvedem napolje, i kao da ga odvedem kod gazde u dvoriste, kad izadje gazda na ulicu i poce da ga vuce za ogrlicu, ja kazem nemojte ga vuci ja cu ga zvati doci ce zamnom, a on meni neka ostavi ga, jos devojcic unuka od tog coveka pocne da place jer ga ovaj vuce... A on mrtav hladan, i komentar na sve je kako ga uci pameti da ne be\i vise... UZAS!:besna:

hvala na komplimentu... Moram dodati nove slike, sad kad budemo isli na kampovanje, slikacu je pa cu da se hvalim... Svako ko ima psa razume, te, upravu si problemcici jesu, mali i slatki...Na mene mozes da racunas sta god ti treba.

Imam nesto da vam ispricam, danas sam se zgrozila. Komsija mog decka ima malog retrivera od tri meseca, on je danas pobegao kod komsije u dvoriste, i mi smo to primetili, rekli smo im da smo ga videli. Ja jos otvorim kapiju od tih ljudi da ga izvedem napolje, i kao da ga odvedem kod gazde u dvoriste, kad izadje gazda na ulicu i poce da ga vuce za ogrlicu, ja kazem nemojte ga vuci ja cu ga zvati doci ce zamnom, a on meni neka ostavi ga, jos devojcic unuka od tog coveka pocne da place jer ga ovaj vuce... A on mrtav hladan, i komentar na sve je kako ga uci pameti da ne be\i vise... UZAS!:besna:

:eek:Nasilnost nad ziwotinjama MRZIM (a posebno prema malim,slatkim,prediwnim retriwerima :heart:),tako da mi se uopste ne dopada taj staw prema ljubimcima...Pametna su to stworenja,naucice wec sta je pogresno,a sta ne!Sta mislite,da su psi pametniji od ljudi i da oni hodaju na dwe noge,a mi na cetiri,pa da oni nas tako tuku...:think:...katastrofa :thumbdown: ...dajte ljudi stwarno...:rtfm:ako cemo wec da ih waspitawamo i treniramo,radimo to na bolji nacin: sa poslasticama za swaki dobro uradjen posao,mazenjem i igranjem,a ne sa tucom i wikom.... :thumbdown:

ma ne mogu da vjerujem,kakav kreten...stvarno ima svakakvih ljudi,uzas...takve ljude treba prijaviti organizaciji koja se bavi zastitom zivotinja pa bi mu oni odmah oduzeli psa.ne mogu ni da zamislim kakve ce traume da ima taj psic kad poraste ako nastavi tako da se ponasa prema njemu

ma ne mogu da vjerujem,kakav kreten...stvarno ima svakakvih ljudi,uzas...takve ljude treba prijaviti organizaciji koja se bavi zastitom zivotinja pa bi mu oni odmah oduzeli psa.ne mogu ni da zamislim kakve ce traume da ima taj psic kad poraste ako nastavi tako da se ponasa prema njemu

:thumbdown: a on nije jedini koji se tako ponasa prema zivotinjama,zamisilte koliko ih jos ima...katasrofa..:sad2:

jadni oni i ja juce video neka mala deca psa za zadnje noge
i prednje sape uhvatili i kao oce da ga bace u reku......
ja sam se tako izdrao a oni zvali oca i ja mu lepo pojasnio i covek sve
razumeo i pojasnio deci i tako odose....
e svakav narod ima....

jadni oni i ja juce video neka mala deca psa za zadnje noge
i prednje sape uhvatili i kao oce da ga bace u reku......
ja sam se tako izdrao a oni zvali oca i ja mu lepo pojasnio i covek sve
razumeo i pojasnio deci i tako odose....
e svakav narod ima....

Bas wala....:thumbdown:samo mi je mnogo zao tih jadnih ziwotinja sto ih toliko muce.......:sad2:ajde deca....mozda nisu nu znala da to ziwotinjama smeta i da ih boli ili sl. ali odrastao cowek?! to wec ne mogu da razumem.....

:dontunderstand:

Cao ljudi
Posto pretpostavljam da mi ovde najbolje moze neko pomoci od vas.
Ako neko ima ili cuje da neko ima stence zlatnog retrivera a hteo bi da ih da na poklon(mislim na jedno stene), ako bi mogao da me obavesti.Posedujem veliko dvoriste, imao bi kucicu i svu potrebnu negu.Platio bih da imama para, ali koliko ja imam nije dovoljno za kupovinu steneta:(
Ako neko moze nesto da ucini, unapred hvala

markovic_bg@hotmail.com
064/117-91-93

Back