Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Не могу да верујем да заиста желите да живите у Канади. Убијте ме, али не могу да схватим.

Разумела бих да неко жели да живи у Шпанији, Италији, Француској - лепота, клима, храна, цивилизација, али ово... Не капирам.

Не могу да верујем да заиста желите да живите у Канади. Убијте ме, али не могу да схватим.

Разумела бих да неко жели да живи у Шпанији, Италији, Француској - лепота, клима, храна, цивилизација, али ово... Не капирам.

Sve zavisi sta coveka zanima u zivotu i koji su mu prioriteti . . . Sto rek'o jedan moj poznanik: "Neko ce za moju ideju reci da je sjajna, neko ce me zbog nje osuditi, neko je nece razumeti. Ali najlepse je sto ce svi biti u pravu." Isti slucaj je i ovo :) :) :)

Sve zavisi sta coveka zanima u zivotu i koji su mu prioriteti . . . Sto rek'o jedan moj poznanik: "Neko ce za moju ideju reci da je sjajna, neko ce me zbog nje osuditi, neko je nece razumeti. Ali najlepse je sto ce svi biti u pravu." Isti slucaj je i ovo :) :) :)

Шта би једног Европљанина уопште могло занимати у Канади изузев голог преживљавања или експериментисања са сопственим мазохизмом?

Шта би једног Европљанина уопште могло занимати у Канади изузев голог преживљавања или експериментисања са сопственим мазохизмом?

Mislim da je tvoj opis situacije nazalost idealan za zemlju iz koje poticemo i iz koje toliko ljudi zeli da ode. Ali to nije tema. Nigde ne cvetaju ruze tek tako ali ne mozes druge osudjivati zbog necega sto ne razumes, ili ne znas. Prosto zivi i pusti druge da rade to isto, izmedju ostalog, i ovde na forumu.

Mislim da je tvoj opis situacije nazalost idealan za zemlju iz koje poticemo i iz koje toliko ljudi zeli da ode. Ali to nije tema. Nigde ne cvetaju ruze tek tako ali ne mozes druge osudjivati zbog necega sto ne razumes, ili ne znas. Prosto zivi i pusti druge da rade to isto, izmedju ostalog, i ovde na forumu.

Улога форумаша није да пушта друге на миру него да својим постовима побуди дискусију. Ако је ти не желиш - твој проблем.

Ја никога не осуђујем, само покушавам да разумем која то тешка мука тера људе да оду у нешто што није ни налик свету у коме живимо.

Ниједан човек, за кога знам да је отишао, није имао егзинстенцијалне проблеме. Побећи негде по сваку цену - да ли је то довољан мотив?

Улога форумаша није да пушта друге на миру него да својим постовима побуди дискусију. Ако је ти не желиш - твој проблем.

Ја никога не осуђујем, само покушавам да разумем која то тешка мука тера људе да оду у нешто што није ни налик свету у коме живимо.

Ниједан човек, за кога знам да је отишао, није имао егзинстенцијалне проблеме. Побећи негде по сваку цену - да ли је то довољан мотив?

Diskusija je ok, ono sto mi se nije dopalo to su tvoja poredjenja oko mazohizma i tsl. Nije ni vazno.
Mene naprimer isto ne vuku egzistencijalni razlozi, znaci u tom smislu mogu i ovde da zivim. Takodje, ne zelim bilo sta po svaku cenu. Bila sam ubedjena da ce se u nasoj zemlji situacija promeniti na bolje ali sam nazalist videla da nece. Shvatila sam da sam bila premlada da neke stvari razumem do kraja, nesto sto otprilike tek sada uvidjam. Videla sam na neki nacin i kako je to u nekom drugom svetu, videla sam mogucnost, ono sto ovde nemaju mnogi iako mozda daju sve od sebe. Ono sto ja zelim za svoju decu koju cu, nadam se, jednog dana imati, to je neka bolja buducnost a za sve nas jedna zdravija sredina. Mesto gde se zivi od svog rada i da - jednu sredinu koja nije ni nalik ovom ovde svetu u kojem zivimo.
Evropa ima neke svoje drugacije programe i imigracionu politiku koji mozda nekome ne odgovaraju ili se u njih ne uklapaju, posto si spomenula Francusku, Italiju i tsl.

Ок, значи то је потреба да се оде, без иједног ваљаног разлога.

Ima ih mnogo, nabrojacu samo neke - stanje u drustvu, obespravljenost, korupcija na apsolutno svakom cosku, stanje ubijenosti u mozak kod vecine naroda, opste nezadovoljstvo koje vlada, cinjenica da za svojih 27 godina NIKAD nisam zapamtila dobro vreme u ovoj zemlji i da ga ne vidim ni u narednih ko zna koliko godina . . . mogla bih jos da nabrajam ali ovde cu stati.

Ima ih mnogo, nabrojacu samo neke - stanje u drustvu, obespravljenost, korupcija na apsolutno svakom cosku, stanje ubijenosti u mozak kod vecine naroda, opste nezadovoljstvo koje vlada, cinjenica da za svojih 27 godina NIKAD nisam zapamtila dobro vreme u ovoj zemlji i da ga ne vidim ni u narednih ko zna koliko godina . . . mogla bih jos da nabrajam ali ovde cu stati.

Добићеш већу плату и масу проблема које овде немаш.

Добићеш већу плату и масу проблема које овде немаш.

Sve je moguce, mislim da sam sad dovoljno zrela za puno toga. Zavisi ko je sta imao prilike i ovde da dozivi, mozda nam se price razlikuju.
Ali bar za deset godina necu da kazem da nisam ni pokusala. Smatram da covek uvek treba da radi na promeni ako je nezadovoljan postojecim, ne zelim da se kajem i da u nekim godinama mozda kazem, "ma necu sad, za mene je kasno, ali cu dete da sutnem u d..e cim napuni 18 godina!" Zelim i da za sebe licno pokusam da uradim nesto bolje.

Добијеш PR за пар недеља ако већ имаш визу и држављанство после 3 године узастопног боравка - дани које си ван Канаде.

Hvala na odgovoru, samo da mi objasnis sta je to PR???? za eu pasos ne treba viza. sad i to me buni.. posto u ambasadi kazu da mozes da ostanes koliko oces kao visitor, a sa foruma nekih sam cuo da je ipak samo 6meseci dozvoljeno. ?!
znaci mora 3 god uzastopno da se bude tamo, cuo sam da u 5 god moras 3 god da provedes tamo. !?

Poslednja izmena od moderatora:
Ако вам је туђина боља, само изволите. И не враћајте се.

Toliko sam se puta ovde osetila kao stranac ili "cudak" u sopstvenoj zemlji jer bih da zivim po nekim pravilima i vrednostima u koje verujem. Ova zemlja mi je cesto tudjina! Ne znam sta me ceka tamo negde, ali Srbija je mnogo svoje dece vec otudjila od sebe, rado joj dolaze na odmor i da vide rodjake i to je sve. Mozda tako i treba, posle svega!

Jesi ti nekad zivela u Kanadi, te pricas iz sopstvenog iskustva? Jesi li zivela u Spaniji ili Italiji i Francuskoj?
Jesi li uopste posetila sve te zemlje?

Zivela sam i zivim u Kanadi i u jednoj zemlji sa tvog spiska, i naravno odrasla sam u Srbiji. Mislim da sam kompetentna da ti kazem da je sve sto si navela: lepota, hrana, civilizacija i klima (ako ne volis jako toplo vreme, a ja ne volim!) bolje u Kanadi. To je moje licno misljenja i moja licna odluka. Tebi je lepse u Srbiji, super!

Hvala na odgovoru, samo da mi objasnis sta je to PR???? za eu pasos ne treba viza. sad i to me buni.. posto u ambasadi kazu da mozes da ostanes koliko oces kao visitor, a sa foruma nekih sam cuo da je ipak samo 6meseci dozvoljeno. ?!
znaci mora 3 god uzastopno da se bude tamo, cuo sam da u 5 god moras 3 god da provedes tamo. !?

PR je permanent resident картица као лична код нас. Имаш све исте привилегије као да имаш држављанство. Где можеш да останеш колико хоћеш? Са којом визом? Не капирам?
3 године мораш да испуниш, е сад ако у те три године путујеш то ти се одбија. Надам се да капираш.

Poslednja izmena od moderatora:
Jesi ti nekad zivela u Kanadi, te pricas iz sopstvenog iskustva? Jesi li zivela u Spaniji ili Italiji i Francuskoj?

Zivela sam i zivim u Kanadi i u jednoj zemlji sa tvog spiska, i naravno odrasla sam u Srbiji. Mislim da sam kompetentna da ti kazem da je sve sto si navela: lepota, hrana, civilizacija i klima (ako ne volis jako toplo vreme, a ja ne volim!) bolje u Kanadi. To je moje licno misljenja i moja licna odluka. Tebi je lepse u Srbiji, super!
Ово је неозбиљан одговор.
Поредити наведено у Француској, Италији и Шпанији с једне стране и Канади с друге стране и дати предност субартичкој забити чију западну обалу пржи Фукушима је у најмању руку неозбиљно.
http://vesti.krstarica.com/svet/jap...u-americi-5-puta-veca-od-dozvoljenog/#c166101
То што је много шта у Канади јефтиније не чини на ствар да би оправдала наведене тврдње.
Нешто отприлике као и Мерцедес и Вартбург су немачки аутомобили.
И то би била једина сличност.

Boze svasta! Pa ja sam ovde glavni pljuvac Kanade I u zivotu ne bih otisao u te navedene propalitete zamalja. Civilizacija gde? U Italiji I Spaniji? Pa to je jos prestalo u renesansi.

Cekam samo da Amerika pukne pa da vidim sta ce da se desi sa tim Evropskim kolonijama....

Нисам живела у Канади али имам искуства из прве руке и то од људи који су тамо преко двадесет година, што ће рећи - трајно су се закопали, што због брака са домороцима што због других околности.

Када сам своју другарицу која живи у Алберти (и усто има сјајну материјалну ситуацију) питала да ли сам погрешила што нисам отишла из Србије - у животу нисам чула енергичније и секантније - НЕ.

Нећу давити са детаљима, исту причу имам из Винипега, Отаве и Торонта. Сви се слажу у једном - материјално богатство и духовна пустош.

Питаш ме да ли сам икада била у Италији Француској, Шпанији.

Француска - 3х, Италија - не зна се ни броја, Шпанија - само једном, нажалост.

Нисам живела у Канади али имам искуства из прве руке и то од људи који су тамо преко двадесет година, што ће рећи - трајно су се закопали, што због брака са домороцима што због других околности.

Када сам своју другарицу која живи у Алберти (и усто има сјајну материјалну ситуацију) питала да ли сам погрешила што нисам отишла из Србије - у животу нисам чула енергичније и секантније - НЕ.

Нећу давити са детаљима, исту причу имам из Винипега, Отаве и Торонта. Сви се слажу у једном - материјално богатство и духовна пустош.

Pitam se samo zasto se ta vasa drugarica ne vrati? Jos materijalno sredjena... Zasto ne ode iz ove "vukojebine"? Pisem iz Kanade. Srbiju obozavam ali ono tamo vise nije zivot. Sto se tice duhovnog i drustvenog zivota, to ne zavisi od mesta na kome se nalazite, to zavisi od vas. Imala sam u Srbiji divan drustveni zivot, imam ga i ovde. Na zalost, trenutno je takva situacija da mi je u svakom mogucem pogledu ovde bolje. Kazem na zalost samo zbog osoba koje sam ostavila u Srbiji. I nemojte, molim vas, o nekoj zemlji suditi samo po pricama drugih ljudi. Ako ste duhovno i drustveno bogata osoba svejedno vam je u kojoj cete zemlji ziveti. Ako negde odlazite sa predrasudama i zivite samo uporedjujuci sa vasom "obecanom zemljom" necete uspeti. Kad sirokogrudo gledate uspecete i bicete srecni bilo gde, pogotovo ako ste tamo sa svojom porodicom...

Tacno 100% tako. Zato sam I otisao iz te zemlje. To je nesto sto ljudi obicno shvate pred smrt. Medjutim I ti treba da razlikujes turizam I zivot. Da li bi stvarno mogla opstati u Italiji, Spaniji itd.... gde nase ljude nesto narocito ne vole i gde je stopa nezaposlenosti danas 25% (I cak vise ako verujes ne zvanicnim izvestajima).

Duhovni zivot u Kanadi je..... odvratan.... osim ako ne novis hokej. Jedina dobra stvar je Kanadski pasos, pa ako ste pametni iskoristite to umesto sto se trkate sa komsijom oko nove kuce ili televizora..... to je moj savet.

Pitam se samo zasto se ta vasa drugarica ne vrati? Jos materijalno sredjena... Zasto ne ode iz ove "vukojebine"? Pisem iz Kanade. Srbiju obozavam ali ono tamo vise nije zivot. Sto se tice duhovnog i drustvenog zivota, to ne zavisi od mesta na kome se nalazite, to zavisi od vas. Imala sam u Srbiji divan drustveni zivot, imam ga i ovde. Na zalost, trenutno je takva situacija da mi je u svakom mogucem pogledu ovde bolje. Kazem na zalost samo zbog osoba koje sam ostavila u Srbiji. I nemojte, molim vas, o nekoj zemlji suditi samo po pricama drugih ljudi. Ako ste duhovno i drustveno bogata osoba svejedno vam je u kojoj cete zemlji ziveti. Ako negde odlazite sa predrasudama i zivite samo uporedjujuci sa vasom "obecanom zemljom" necete uspeti. Kad sirokogrudo gledate uspecete i bicete srecni bilo gde, pogotovo ako ste tamo sa svojom porodicom...

Муж јој је тзв прави Канађанин.

Nista, prijateljica u svakom trenutnku moze da uhvati za ruku muza i celu porodicu i kaze "vodim vas sad malo ja u moju zemlju, ali ne samo turisticki, na cevape, kajmak i dobar provod, zivecemo tamo neko vreme, zapocecemo posao . . . . upoznacemo tamo neke nove zanimljive ljude, ( sto kaze Shone u onom komentaru koji mu je izbrisan ) velikane politicke i medijske scene koji vedre i oblace, a tu su i Arapi i njihove milijarde. Srbija ima super klimu, civilizaciju, idealan polozaj, hajdemo lepo tamo, dosta smo ovde ziveli, a muz bi mogao zeni da ucini posle toliko godina provedenih ovde".
Sustina je da drugarica ima pravo izbora da to uradi, pitanje je zasto nece, a takodje, dalekooooo joj je prohodniji put sa kanadskim pasosem za zivot u nekoj sasvim trecoj zemlji i to je cilj mnogima. Dakle, pravo izbora, ono koje je nekom dato rodjenjem, a neko se grcevito bori za njega duzi niz godina.

Back