Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Не могу да верујем да заиста желите да живите у Канади. Убијте ме, али не могу да схватим.

Разумела бих да неко жели да живи у Шпанији, Италији, Француској - лепота, клима, храна, цивилизација, али ово... Не капирам.

Ja ne razumem zašto ne možeš da shvatiš? Šta Španija, Italija ili Francuska može da ponudi sem bolje klime? Da, za obilazak, posetu, malo uživanja, ali za život.. ja bih radije u Norvešku, Švajcarsku, Švedsku... za mene je standard i uređenje zemlje na prvom mestu.

Ja ne razumem zašto ne možeš da shvatiš? Šta Španija, Italija ili Francuska može da ponudi sem bolje klime? Da, za obilazak, posetu, malo uživanja, ali za život.. ja bih radije u Norvešku, Švajcarsku, Švedsku... za mene je standard i uređenje zemlje na prvom mestu.
Све оно што је те људе с укупно око 160М становника у те три земље определило да не иду у неке субарктичке пустиње као Канада, Шведска и Норвешка с укупно око 55М становника, или Швајцарска која је сем голог камена препуна ледника и са милион страних рездената из земаља сумњивог порекла капитала једва пребацује 6М душа.

Tako kao ti sam razmišljala kada sam bila u srednjoj školi (što beše prilično davno). Podsetilo me na leksikone iz klinačkih dana: Omiljena država: Španija, Italija i Francuska, za drugo niko nije znao.

Vidiš, ja bih rado živela u Švedskoj, u Stokholmu, ako mogu da biram. I u Kanadi i u Norveškoj, pa nek ima i upola manje stanovnika, šta me se to tiče. Živeću bilo gde, samo da je moja porodica sa mnom, meni ništa važnije nije.

znaci mogao bi i da radim legalno? u kanadskoj ambasadi su rekli da sa pasosem evropske unije mozes da ostanes kolko hoces u kanadi kao turista, a na vise mesta sam procitao da ipak moze samo 6 meseci?!
dobro znaci ako otputujem negde na mesec dana, to mi nece upropasti sansu da dobijem drzavljanstvo, nego mi se samo tih mesec dana odbije ???

samo onaj ko je ziveo u francuskoj, italiji, spaniji i kanadi duze od jedne godine je kompetentan da prica gde je bolje. i opet to je licna stvar a ukusi su razliciti.
sasvim je jasno da su pare jedini razlog, kad imas pare najlepse je kuci u Beogradu.

Poslednja izmena od moderatora:
Нисам живела у Канади али имам искуства из прве руке и то од људи који су тамо преко двадесет година, што ће рећи - трајно су се закопали, што због брака са домороцима што због других околности.
Када сам своју другарицу која живи у Алберти (и усто има сјајну материјалну ситуацију) питала да ли сам погрешила што нисам отишла из Србије - у животу нисам чула енергичније и секантније - НЕ.
Нећу давити са детаљима, исту причу имам из Винипега, Отаве и Торонта. Сви се слажу у једном - материјално богатство и духовна пустош.
Питаш ме да ли сам икада била у Италији Француској, Шпанији.
Француска - 3х, Италија - не зна се ни броја, Шпанија - само једном, нажалост.

Да ли смо погрешили или не то могу да кажу наша деца само и време. Неко ко је ситуиран и говори да ниси погрешила што си остала у Србији је сам по себи лицемер и хипокрит. Зашто се не пресели у Европу? Или назад у Србију где ће прво бити попљувана од стране необразованих и неписмених локал патриЈота и џабалебароша који су остали "да бране" Србију а друго тамо у свом крају ће бити странац као што сам и ја рођени Земунац који је не тако давно отишао.
Да се не лажемо отаџбина је увек у срцу ма где био то се никада неће променити. Много људи помаже многе породице. У већини пројеката се трудим да учествујем и далеко сам задовољнији што одавде могу да помогнем иако сам попљуван од многих и често праћен са доскочицама типа:да ме "боли ђоле", "ја сам запалио", "немој ти са сигурне дистанце да причаш" итд. итд...Нема везе
Једино што бих волео је да сам на Старом континенту ето ближе Србији и мало блаже и краће зиме. Када дође тај дан једном и када знаменити и нормални људи поведу оно мало поштења што је остало у отаџбини напред ја ћу бити пресрећан одавде или оданде. Знаш оно "мене, за дан државности ако ме се сете сете, ако не Боже мој!
Не знам о каквом богатству се ради када 90% живи ок а и духовно су испуњени. Свако своју судбину гради.

Tako kao ti sam razmišljala kada sam bila u srednjoj školi (što beše prilično davno). Podsetilo me na leksikone iz klinačkih dana: Omiljena država: Španija, Italija i Francuska, za drugo niko nije znao.

Vidiš, ja bih rado živela u Švedskoj, u Stokholmu, ako mogu da biram. I u Kanadi i u Norveškoj, pa nek ima i upola manje stanovnika, šta me se to tiče. Živeću bilo gde, samo da je moja porodica sa mnom, meni ništa važnije nije.
А па немају те субарктичке пустиње случајно тако мало становника.
Оно јесте да су красна станишта за поларне медведе само не и за нас.
А и Стокхолм по сигурности живота све више личи на Детроит, толико су напримали избеглица из земаља где је људски живот јевтинији од паклице цигара, а урођеници више цене камиљи него женски живот.

А па немају те субарктичке пустиње случајно тако мало становника.
Оно јесте да су красна станишта за поларне медведе само не и за нас.
А и Стокхолм по сигурности живота све више личи на Детроит, толико су напримали избеглица из земаља где је људски живот јевтинији од паклице цигара, а урођеници више цене камиљи него женски живот.

Sreća te ovom našom Srbijom teče med i mleko, tolerancija zemljom vlada, sve sjajno i bajno, ma kao u bajci. Mene eto ne drži mesto (nisam od onih što sagrade kuću pa po sprat za svako dete i ne daj bože da se ikada odsele), ja ću malo da šetam sa polarnim medvedima.

normalno da ti je rekla NE....

jer kada bi svima rekla DA, onda bi joj se prijatelji i rodbina nakacili sa molbama kako da im pomogne da dodju u Kanadu

i molim te nam objasni koje to duhovno bogatstvo vlada ovih godina u Srbiji?
ako je samo pola tacno od onoga sto procitamo u novimana i cujemo od rodbine, srecan sam sto sam konacno doneo pravu odluku i otisao da vidim kako zivi ostatak sveta

Тамо где она живи ја не бих отишла ни у лудилу. И најгори српски пичковац је СВЕТ у односу на ту недођију.

И она је тога свесна, не бој се, иначе не би купила кућу у Бгд за повратак (једног дана кад јој сва деца порасту и оду на колеџ).

Mislim na negativce koji pokusavaju cesto da ubede nekoga da su samo oni u pravu, da je neko lud sto mu se be svidja nesto lose i ucmalost gde ne mozes da se razvijas. Da li zaista mislis da neko odraslo bice nije sasvim dovoljno promislilo, umesto donelo "olaku odluku"? I varas se ako mislis da je bilo kome izuzetno lako palo donosenje te odluke, sta god da je.
A prijateljica se ne bi nikad selila, naravno, to je i bila poenta mog pitanja, a odavde se citave porodice iseljavaju i nikom nista, neka im je sa srecom!

Не могу да верујем да заиста желите да живите у Канади. Убијте ме, али не могу да схватим.

Разумела бих да неко жели да живи у Шпанији, Италији, Француској - лепота, клима, храна, цивилизација, али ово... Не капирам.

evo da ti odgovorim

Lepota - ako govorimo o izgledu gradova ne moze Kanada da se poredi sa Evropom. Ako govorimo o prirodi, Kanada je prelepa zemlja sa netaknutom prirodom i prizorima koji se ne zaboravljaju.
Klima - svakako je zemlja koja odgovara ljudima koji 'vole' zimu i zimske sportove. Za one koji ne podnose zimu mogu da zive u BC, gde je klima veoma blaga, prosecna temp zimi 5 - 8C
Hrana - ne vidim sta u Evropi ima a da ovde nema, a ovde ima mnogo nacionalnih kuhinja kojih je tesko naci u Evropi
Civilizacija - u kom smislu? Istorija- svakako kraca od Evropske i nema razloga da se to poredi; Urbanost - nema sta nema u Kanadi i USA, Kultura - sigurno ne na nivou Pariza ili Beca

jos jedna vazna stvar koju ljudi koji zive u Srbiji i nikada nisu probali da rade u nekoj stranoj zemlji ne razumeju je rasizam.
Pitajte nase ljude/radnike u Italiji i Spaniji kako se odnose prema njima, da li uspevaju da napreduju na drustenoj lestvici, da li imaju iste plate kao i Italijani ili Spanci?
To je jedan veoma bitan razlog zasto mnogo ljudi se odlucuje za imigranske zemlje kao Kanada, Amerika i Australija.

Нисам живела у Канади али имам искуства из прве руке и то од људи који су тамо преко двадесет година, што ће рећи - трајно су се закопали, што због брака са домороцима што због других околности.

Када сам своју другарицу која живи у Алберти (и усто има сјајну материјалну ситуацију) питала да ли сам погрешила што нисам отишла из Србије - у животу нисам чула енергичније и секантније - НЕ.

Нећу давити са детаљима, исту причу имам из Винипега, Отаве и Торонта. Сви се слажу у једном - материјално богатство и духовна пустош.

Питаш ме да ли сам икада била у Италији Француској, Шпанији.

Француска - 3х, Италија - не зна се ни броја, Шпанија - само једном, нажалост.

Znam o cemu pricas, ali to je vise problem u osobi koja posmatra i osudjuje, tj to je vise interpersonalni problem.
Ako nekom coveku pristupis otvorenog srca i nesebicno videces divnog coveka. Ponekad je potrebno malo vremena da se razumete tj da omeksa. Normalno je da covek drzi distancu kad su nepoznati ljudi sa nepoznatom pozadinom usli u jedan tako strogo definisan sistem vrednosti. treba samo nastupiti otvoreno i sa razumevanjem i ljubavlju. Onda ce duhovna pustos nestati, bilo gde, u Srbiji ili u Kanadi ili gde god. Znaci ti sa svojim stavovima definises svoj svet. U Kanadi je specificno i to sto moras da imas njihov akcenat, mozda ti nece reci, ali ne mozes da pricas ko da si pre nedelju dana dosao iz Evrope i da im nesto prekrajas i smatras. Inace vecina Kanadjana se upravo grozi zemalja koje si navela i ostalih Evropskih, misle da su Evropljani prljavi i da zive ko bednici u kartonskim kutijama. Ne kazem da je tako, nego je to njihovo misljenje.

Koliko traje radni dan u Kanadi i USA?
Ja sam cuo da je deset sati?

Normalno radno vreme je 8 sati, svaki sat prekovremenog i rad za vreme praznika se naplacuje dodatno 1.5
Postoje dve vrste ugovora sa poslodavcem, fiksna plata i rad na satnicu.
Kada potpisete ugovor za fiksnu platu treba voditi racuna o ugledu firme kada se bira posao jer sve bolje firme ce strikno voditi racuna da ne ostajete prekovremeno ako nije neophodno jer ne zele da plate extra. Svakako da postoje firme koje ucenjuju ljude da ostaju duze, ali to je vec licni izbor....
Kada potpisete ugovor po satu onda vam se plata jednostavno obracunava koliko radite - toliko para, a da biste dobili benificije kao zaposleni sa punim radnim vremenom potrebno je odraditi od 32-37sati nedeljno (u zavisnosti od provincije)

Znam o cemu pricas, ali to je vise problem u osobi koja posmatra i osudjuje, tj to je vise interpersonalni problem.
Ako nekom coveku pristupis otvorenog srca i nesebicno videces divnog coveka. Ponekad je potrebno malo vremena da se razumete tj da omeksa. Normalno je da covek drzi distancu kad su nepoznati ljudi sa nepoznatom pozadinom usli u jedan tako strogo definisan sistem vrednosti. treba samo nastupiti otvoreno i sa razumevanjem i ljubavlju. Onda ce duhovna pustos nestati, bilo gde, u Srbiji ili u Kanadi ili gde god. Znaci ti sa svojim stavovima definises svoj svet. U Kanadi je specificno i to sto moras da imas njihov akcenat, mozda ti nece reci, ali ne mozes da pricas ko da si pre nedelju dana dosao iz Evrope i da im nesto prekrajas i smatras. Inace vecina Kanadjana se upravo grozi zemalja koje si navela i ostalih Evropskih, misle da su Evropljani prljavi i da zive ko bednici u kartonskim kutijama. Ne kazem da je tako, nego je to njihovo misljenje.

Ne mogu se sloziti sa time da Kanadjani misle o Evropljanima.....
NIkada ni od koga nisam cuo nista ni slicno, cak sta vise vecina njih je zeljna da proputujekroz celu Evropu, i uvek su puni pozitivnih utisaka kada se vrate

Normalno radno vreme je 8 sati, svaki sat prekovremenog i rad za vreme praznika se naplacuje dodatno 1.5

Znas I sam da to nije tacno. Vrse se razni pritisci (govorim o radnicima koji niju u maf.... unionu) gde sefovi "preporucuju" overtime bez dodatnog placanja pod izgovorom da je radnik srecan sto ima posao o ovakvoj ekonomiji. Takodje koliko ljudi posao "odnese kuci".

Overtime my ass!

Ne mogu se sloziti sa time da Kanadjani misle o Evropljanima.....
NIkada ni od koga nisam cuo nista ni slicno, cak sta vise vecina njih je zeljna da proputujekroz celu Evropu, i uvek su puni pozitivnih utisaka kada se vrate

Pa da... to tako apstraktno i na papiru, a onda kada odu i vide... neki su samo previse nobles jer im je Evropa kao simbol pompeznog i kao nesto kulturnijeg, ali neki kada vide strasno se razocaraju. Ti si ocigledno u Vankuveru (btw, Vankuver nije jednako Britanska Kolumbija! i klima u Britanskoj Kolumbiji je mnogo drugacija nego u Wack-u i Vancouver-u) mogao da pricas samo sa svezim Kanadjanima, ovde kod mene ima vrlo malo svezih, uglavnom su rodjeni u Kanadi. Ne vidim da se nesto sele u Evropu iz svoje "grozne" i hladne Kanade.

Sreća te ovom našom Srbijom teče med i mleko, tolerancija zemljom vlada, sve sjajno i bajno, ma kao u bajci. Mene eto ne drži mesto (nisam od onih što sagrade kuću pa po sprat za svako dete i ne daj bože da se ikada odsele), ja ću malo da šetam sa polarnim medvedima.
Баш чудно да од толиког силног меда&млека споменута субарктичка пустиња и после 4 века колонизације није добацила преко 4 становника по квадратном километру.
Да сам пакостан рекао бих да је разултат колонизације увећање насељености од 1 особа по квадраном километру у веку.
О толеранцији... па у Србији је заправо има у умоболним количинама које су несразмерне и штетне.
Нпр донедавно су деца морала учити мађарски у школама под обавезно(пракса још од 70их) што је као када би у Канади морали учити урди пошто Пакистанци просто куљају у исту, да не причам што рецимо Роми и кад немају квалификацију имају предност у запошљавању само зато што су Роми, а о разним гејевима не бих ни трошио речи.

Dobro, Kanadjani... koliko para godisnje (otprilike) dajete na charity?
Добротворне сврхе мислиш? Поред својих родитеља имам пар људи и организација српских које подржавам колико могу. Око 1000+ зависи.
Што се тиче прековременог и плаћеног то већ зависи од компаније. Има и где мораш да останеш а има и лаганини.
А да је хладно јесте јбг и пингвини би позавидели ове зиме поготово, ал' шта ћеш јбг.

Добротворне сврхе мислиш? Поред својих родитеља имам пар људи и организација српских које подржавам колико могу. Око 1000+ зависи.
Што се тиче прековременог и плаћеног то већ зависи од компаније. Има и где мораш да останеш а има и лаганини.
А да је хладно јесте јбг и пингвини би позавидели ове зиме поготово, ал' шта ћеш јбг.

pa ko te tera tamo da sedis, preselis se kod nas u grad, kod nas nije tako losa zima jer smo zasticeni planinama, a ova nam je bas izrazito topla, meni nedostaje bela zima.

vidis svako ima neki profil za charity

Баш чудно да од толиког силног меда&млека споменута субарктичка пустиња и после 4 века колонизације није добацила преко 4 становника по квадратном километру.
Да сам пакостан рекао бих да је разултат колонизације увећање насељености од 1 особа по квадраном километру у веку.
О толеранцији... па у Србији је заправо има у умоболним количинама које су несразмерне и штетне.
Нпр донедавно су деца морала учити мађарски у школама под обавезно(пракса још од 70их) што је као када би у Канади морали учити урди пошто Пакистанци просто куљају у исту, да не причам што рецимо Роми и кад немају квалификацију имају предност у запошљавању само зато што су Роми, а о разним гејевима не бих ни трошио речи.

Siris dezinformacije
sa tobom uopste nema smisla pricati...

Poslednja izmena od moderatora:

Back