Život u Kanadi - pitanja i odgovori

nije mi samo nesto jasno, ako mozes da pitas tog druga sto je dosao na turisticku pa predao za LMO ili aplicirao za PNP i nije napustao Kanadu.....

kod tebe je jasna situacija, ti si bila na radnoj dozvoli, dobila otkaz/ili dala otkaz, nemas pravo da radis ali imas pravo legalno da boravis u Kanadi sve dok ti prethodni WP vazi. Zatim apliciras kod novog poslodavca za LMO, pa nova WP ili apliciras za nominaciju pa ti je odobre i daju ti novu WP i pravac PR preko PNP ...sve jasno i legalno

nije mi jasno za tvog prijatelja kojom procedurom je on posle odobrenog LMO dobio WP ne izlazeci iz Kanade. Moj kolega sa prvog posla, identicna situacija, kad je poslao za WP dobio odgovor da mora nazad u Srbiju i tamo da trazi WP (sto je i uradio).
Posle dobijanja WP se otvaraju razne opcije za PR i to je skoro siguran put do ostanka u Kanadi.
Jos jednom pominjem (u sta sam siguran) ako je isao odmah na provincijsku nominaciju onda nije vadio LMO, nego samo je poslodavac dao oglas kao sto si navela i u pismu objasnio zasto mu je neophodna radna snaga....

ako ti nije problem, ovih dana pitaj tog drugara da ili ti detaljno objasni proceduru turisticka -pnp, ili mozda on napise ovde post, posto je to jako interesantno, cak i mene interesuje za neke moje prijatelje

- - - - - - - - - -

ima nekoliko advokata koji se intenzivno bave ovom materijom u Vankuveru.
jedini problem je jako je nezahvalno bilo koga preporuciti, jer krajnji ishod ne zavisi iskljucivo od advokata, pa posle razni ljudi imaju razna iskustva i komentare na te osobe.

Imas li kontakt sa nekim od njih, mail ili broj?
Inace pitanje #2: Vancuver ili Toronto?
Pozdrav!

...
jedini problem je jako je nezahvalno bilo koga preporuciti, jer krajnji ishod ne zavisi iskljucivo od advokata, pa posle razni ljudi imaju razna iskustva i komentare na te osobe.[/QUOTE]

Imas li kontakt sa nekim od njih, mail ili broj?
Inace pitanje #2: Vancuver ili Toronto?
Pozdrav!

nije mi samo nesto jasno, ako mozes da pitas tog druga sto je dosao na turisticku pa predao za LMO ili aplicirao za PNP i nije napustao Kanadu.....

kod tebe je jasna situacija, ti si bila na radnoj dozvoli, dobila otkaz/ili dala otkaz, nemas pravo da radis ali imas pravo legalno da boravis u Kanadi sve dok ti prethodni WP vazi. Zatim apliciras kod novog poslodavca za LMO, pa nova WP ili apliciras za nominaciju pa ti je odobre i daju ti novu WP i pravac PR preko PNP ...sve jasno i legalno

nije mi jasno za tvog prijatelja kojom procedurom je on posle odobrenog LMO dobio WP ne izlazeci iz Kanade. Moj kolega sa prvog posla, identicna situacija, kad je poslao za WP dobio odgovor da mora nazad u Srbiju i tamo da trazi WP (sto je i uradio).
Posle dobijanja WP se otvaraju razne opcije za PR i to je skoro siguran put do ostanka u Kanadi.
Jos jednom pominjem (u sta sam siguran) ako je isao odmah na provincijsku nominaciju onda nije vadio LMO, nego samo je poslodavac dao oglas kao sto si navela i u pismu objasnio zasto mu je neophodna radna snaga....

ako ti nije problem, ovih dana pitaj tog drugara da ili ti detaljno objasni proceduru turisticka -pnp, ili mozda on napise ovde post, posto je to jako interesantno, cak i mene interesuje za neke moje prijatelje

- - - - - - - - - -

jedini problem je jako je nezahvalno bilo koga preporuciti, jer krajnji ishod ne zavisi iskljucivo od advokata, pa posle razni ljudi imaju razna iskustva i komentare na te osobe.

Nisam ja dala otkaz niti dobila otkaz. Istekla nam je radna viza. Trazili smo produzetak i odbili su nas ali su rekli da mozemo turisticki ostati u zemlji jos tri meseca. Znaci u trenutku apliciranja za novi LMO sam imala status turiste. Nisam izlazila iz zemlje. Sa novim LMO smo aplicirali za PNP pa za permanent.
Sto se tice prijatelja nije izlazio iz zemlje. Odavde je aplicirao to znam sigurno. Aplicirao za LMO za high skill posao i nakon odobrenog odmah aplicirao za permanent. U toku cekanja na permanent je jednom putovao u Srbiju jer je zeleo, nije morao.
Kad sam ja predavala za PNP advokat mi je rekao da bih uopste aplicirala moram imati devet meseci Kanadskog radnog iskustva sto sam ja imala. Takodje kad smo bili u procesu, tj cekali odgovor za permanent ja sam pitala advokata mogu li izaci iz zemlje, on mi je savetovao da ne izlazim niti da uzimam odmor duzi od dve nedelje radi npr bolovanja. Nisam izlazila iz zemlje niti sam uzimala bolovanje niti odmor. Momentalno nakon dobijanja permanenta sam prestala raditi taj posao i zavrsila skolu/kurs za dobijanje dozvole za cuvanje dece iliti otvaranje "family daycare" kako ga vec ovde zovu.

Nisam ja dala otkaz niti dobila otkaz. Istekla nam je radna viza. Trazili smo produzetak i odbili su nas ali su rekli da mozemo turisticki ostati u zemlji jos tri meseca. Znaci u trenutku apliciranja za novi LMO sam imala status turiste. Nisam izlazila iz zemlje. Sa novim LMO smo aplicirali za PNP pa za permanent.
Sto se tice prijatelja nije izlazio iz zemlje. Odavde je aplicirao to znam sigurno. Aplicirao za LMO za high skill posao i nakon odobrenog odmah aplicirao za permanent. U toku cekanja na permanent je jednom putovao u Srbiju jer je zeleo, nije morao.
Kad sam ja predavala za PNP advokat mi je rekao da bih uopste aplicirala moram imati devet meseci Kanadskog radnog iskustva sto sam ja imala. Takodje kad smo bili u procesu, tj cekali odgovor za permanent ja sam pitala advokata mogu li izaci iz zemlje, on mi je savetovao da ne izlazim niti da uzimam odmor duzi od dve nedelje radi npr bolovanja. Nisam izlazila iz zemlje niti sam uzimala bolovanje niti odmor. Momentalno nakon dobijanja permanenta sam prestala raditi taj posao i zavrsila skolu/kurs za dobijanje dozvole za cuvanje dece iliti otvaranje "family daycare" kako ga vec ovde zovu.

Korisni podaci, hvala
ovo svakako daje nadu ljudima koji dodju na turisticku, da se ipak nesto moze uraditi odavde

Moze zaista. Ima vise ljudi koji su tako ostali ali ne mogu detalje reci. Ovo sto znam pisem. Secam se pocetka razgovora sa nasim advokatom kad smo ocajni otisli kod njega sa vec rezervisanim kartama za povratak u Srbiju. Rekao je otkazite rezervacije, bitno je da ste ovde, naci cemo nacin. Mi u tom trenutku niti smo imali poslodavce koji su raspolozeni za pravljenje papira niti novac za placanje advokata. Srecom advokat je veliki covek koji pomaze nasima, placanje je bilo u ratama i veoma razumna suma. Za njega mogu samo najbolje da pisem i da pricam. I verujte mi mnogo toga mi ne znamo o imigraciji u ovu zemlju niti cete to naci na sajtovima. Mnogo toga nigde ne pise. Ima nacina zaista... Zainteresovanima koji zele doci ovde od srca kazem da ne odustaju niti da ih pokolebaju oni sto lose pisu o ovoj zemlji. Naravno da ima losih strana, pa svaka zemlja ih ima, ali opet je hiljadu puta bolje nego tamo kod nas. Ako ste spremni na rad i ne birate poslove uspecete kao sto su mnogi uspeli, neki manje neki vise...

Moze zaista. Ima vise ljudi koji su tako ostali ali ne mogu detalje reci. Ovo sto znam pisem. Secam se pocetka razgovora sa nasim advokatom kad smo ocajni otisli kod njega sa vec rezervisanim kartama za povratak u Srbiju. Rekao je otkazite rezervacije, bitno je da ste ovde, naci cemo nacin. Mi u tom trenutku niti smo imali poslodavce koji su raspolozeni za pravljenje papira niti novac za placanje advokata. Srecom advokat je veliki covek koji pomaze nasima, placanje je bilo u ratama i veoma razumna suma. Za njega mogu samo najbolje da pisem i da pricam. I verujte mi mnogo toga mi ne znamo o imigraciji u ovu zemlju niti cete to naci na sajtovima. Mnogo toga nigde ne pise. Ima nacina zaista... Zainteresovanima koji zele doci ovde od srca kazem da ne odustaju niti da ih pokolebaju oni sto lose pisu o ovoj zemlji. Naravno da ima losih strana, pa svaka zemlja ih ima, ali opet je hiljadu puta bolje nego tamo kod nas. Ako ste spremni na rad i ne birate poslove uspecete kao sto su mnogi uspeli, neki manje neki vise...

Dobro je da jos uvek ima nade i nacina za nas koji nismo mozda na vreme otisli ili zapoceli proces.
Ono sto je meni interesantno osim stvari koje mogu da se nadju u prethodnim tekstovima je kako prebroditi pocetak, specijalno sa dvoje maloletne dece i skolom (osnovnom), troskovima i cuvanja samih dok su oba roditelja na poslu. Voleo bih ako je moguce opisati nacin na koji se ljudi dovijaju i uspevaju da postignu cilj.
Naravno zanimalo bi nas da znamo koliki je red velicina iznosa usluga advokata i samog procesa od trenutka kada se kroci na tlo uz pomoc turisticke vize.
Unapred zahvalan i veliki pozdrav!

Pa gde si bre Šone kućo stara, živ li si? Long time no see? Da li si čuo da nam se konačno udala školska drugarica? :D

Btw, jedna prijateljica, kanadska državljanka inače, mi je napisala, kopiram:

Zato sam napisao ono što sam već napisao.

Inače, kada ćeš u ove krajeve, da odemo na piše kao u stara, dobra vremena? Pozdravi Sisketa, Nebojšu, Mrcinu i Šolajka!

Pozdrav

Dakle , hteo bih da dam malu retroperspektivu, ovoga puta za Nativ People........ ili kako si ti naveo Kanadske indijance.

Konstatacija da se kanadska drzava , mnogo brine za njih je u najmanju ruku i tacna. Veoma se dobro drzi da u sto kracem roku odu za Vecna lovista.

O zdrastvenom, o obrazovnom kao i o zivotnom standardu tj Stanovanja, da i ne govorim.

Veoma velik procenat samoubistava, problemi mentalnog zdravlja, Bolesti zavisnosti je u stalnom porastu.Nezaposlenost je najveca kod njih.

Tako da tvoja konstatacija da se drzava brine o njima a narocito ova konzervativaca je u najmanju ruku neumesna.

Pogledaj izvestaj iz UN i kritike Konzervativcima......

Ne znam gde i u kojoj provinciji zivis pa si sve to video i cuo svojim ocima ,u kakvim uslovima Oni zive, i voleo bih da mi das taj podatak.

Domaci ljudi su tako discriminisani na fin nacin, da u svom radu, dok sam radio sa i njima, je za ne verovati.

Онај који то не зна у овом веку поред свих историјских чињеница може се сматрати класичним болидом или незаинтересованим чиниоцем у целој причи. Марсијанер-немој молим те УН да наводиш, ту злочиначку и криминалну организацију која је и довела довде где смо а знамо сви где им је седиште. Не треба бити историчар да би схватили какав је геноцид над тим светим народом одрађен а данас, када су сведени на резервате, само настављен.

Secam se '95 kada je bio referendum I La Belle Province je htela da se odcepi, indijanci (liiti Aboriginals iliti First Nations) su podigli uzbunu I zapretili njihovo odcepljenje od Kvebeka. Francuzi odhah... pa ne moze to tako, bla, bla, bla.... koji hipokriti. Da su "pobedili" na tom referendum, Kvebek bi bio automatski 50% manja provincija nego sto je sada.

Онај који то не зна у овом веку поред свих историјских чињеница може се сматрати класичним болидом или незаинтересованим чиниоцем у целој причи. Марсијанер-немој молим те УН да наводиш, ту злочиначку и криминалну организацију која је и довела довде где смо а знамо сви где им је седиште. Не треба бити историчар да би схватили какав је геноцид над тим светим народом одрађен а данас, када су сведени на резервате, само настављен.

Deo UN ,moze se reci da i radi svoj p[osao, a uzeh je kao primer na tekst koji je nas forumas stavio o domacim ljudima i kakva sve oni imaju prava.

U to izvestaju je decedirano receno da su u svakom elementu Oni discriminisani, Sto je samar Harperu i njegovoj politici.

Posto sam radio i na njihovim problemima, veoma dobro znam kako Ova drzava cini i to na perfidan nacin da ih ima sto manje i da kako uvode svadju ,izmedju grupa.

Oni koji napuste svoj rezervat, trazeci posao, gube svije " beneficije" i zavrsavaju kao beskucnici, sa problemima, Droga, Alkohol, prostitucija..... Ako imate mogucnosti u Torontu ima oprganizacija, njihova Na Ma RES, koja pokusava da im na neki nacin pomogne.

У принципу ти јадни Индијанци су прошли голготу буквално као и српски народ тако да су ми веома блиски. Идем на фестивале њихове и помажем на неки начин. Јако паметан и скроман народ. Ова држава не чини ништа а и да чини не може ни ових 1000 језера да их опере од генцоида почињеног над овим храбрим народом.

Dobro vece(bar je u Frankfurtu vece) forumasi.Nov sam pa se izvinjavam unapred ako u necemu gresim.Planiram da se selim za Kanadu sa porodicom ove godine ali proces za iseljenicku vizu je previse dug i zbog bodova nemoguc.Bar sto se mene tice.Kontaktirao sam advokata iz Vankuvera koji me je uputio u neke stvari oko dobijanja papira i LMOa.Posto kako sam vec rekao nemam dovoljno poena za iseljenicku moram doci na turisticku.Advokat me savetuje da dodjem turisticki i kako on rece nadjem posao posto nije zabranjeno traziti vec raditi.Predam u USA naravno sa LMO papirom i kako kaze on dobijam sigurno.Interesuje me ima li ko takvog iskustva oko predavanja na ovaj nacin.Unapred hvala na pomoci...

Pozdrav svima,nova sam na forumu,imaću mnogo pitanja pa bih zamolila sve koji imaji iskustvo i znanje da mi pomognu:)unapred hvala.
Sad da vam objasnim:
Imam rođake u Kanadi u Montrealu koji žele da mi pomognu da se preselim sa porodicom u Montreal.suprug i ja ćemo imati obezbeđen posao u njihovoj firmi.plan nam je radna viza,prvo bih išla ja pa posle godinu dana suprug sa decom.inače imam dvoje dece od 11i 7 godina.e sad da li ima neko ko je isto tako išao preko radne dozvole,jer smo u fazi prikupljanja informacija oko dokazivanja zašto zaposliti baš mene a ne nekog Kanađanina,oni će mi napraviti ugovor o poslu i LMO papir.inače je u pitanju firma za pravljenje kolača i torti i mogao bi me zaposliti u pogonu gde se prave kolači ili u pogonu gde se peku.neće mi tražiti znanje francuskog(učila bih ga kad dođem)a engleski solidno znam

Takođe se i oni raspituju šta je najbolje napisati kao razlog zašto baš ja,pa ako neko nešto zna neka pomogne i takođe još jedno pitanje pošto nemam radnog iskustva vezano za kolače u radnoj knjižici da li će mi dražiti dokaze u ambasadi o znanju tog posla pri apliciranju za radnu dozvolu?

Evo neka ideja, mozda mozes proci kao strucnjak za nacionalne poslastice, nesto kao leskovacki rostilj ili banjalucki cevap , samo u kolacima. Kanadska baklava! - kao ima trziste u nasem iseljenistvu, ali nema nikoga ko zna da pravi strudlu s makom i tako nesto etno.

Poslednja izmena:
Takođe se i oni raspituju šta je najbolje napisati kao razlog zašto baš ja,pa ako neko nešto zna neka pomogne i takođe još jedno pitanje pošto nemam radnog iskustva vezano za kolače u radnoj knjižici da li će mi dražiti dokaze u ambasadi o znanju tog posla pri apliciranju za radnu dozvolu?

ako ti oni bezbede Job offer (sto nije problem jer ga oni sami napisu) i ako "prodje" LMO pola posla si zavrsila
naravno da ce u ambasadi da ti traze dokaze da imas iskustva u poslu za koji apliciras, to i jeste sustina da prime radnike koji su potrebni Kanadi sa visegodisnjim iskustvom

Hvala Botexag,i mi smo mislili nešto slično tome tipa stari zanati,e sad da li u ambasadi traže isključivo kao dokaz staž u radnoj knjižici ili može i neka potvrda od udruženja starih zanata uz fotografije o tortama i kolačima a te slike bi mogle da budu sa izložbi?jer ja jedino imam upisan staž kao frizer i 11 meseci u pekari.

Hvala Botexag,i mi smo mislili nešto slično tome tipa stari zanati,e sad da li u ambasadi traže isključivo kao dokaz staž u radnoj knjižici ili može i neka potvrda od udruženja starih zanata uz fotografije o tortama i kolačima a te slike bi mogle da budu sa izložbi?jer ja jedino imam upisan staž kao frizer i 11 meseci u pekari.

nabavi dosta pisma preporuka sa firmama ili ljudima za koje ste radili
svesni su oni da vrlo cesto se ljudi placaju na crno, pa uz knjizicu hoce da priznaju i druge dokaze o strucnosti

Hvala botexag na savetu uradiću tako,još jedno pitanjce,zbunilo me kad sam zvala odsek ambasade u Beogradu rekli su mi da kad podneseš zahtev za radnu vizu i oni ga proslede u Beč odgovor ću dobiti za 2 meseca,a rođacima u Montrealu u ambasadi su rekli da se za evropske zemlje odgovor čeka od 6-8meseci:dontunderstand: Da li neko ko je skoro išao tako iz Srbije može da mi kaže koliko je čekao odgovor na vizu?hvala.

Hvala botexag na savetu uradiću tako,još jedno pitanjce,zbunilo me kad sam zvala odsek ambasade u Beogradu rekli su mi da kad podneseš zahtev za radnu vizu i oni ga proslede u Beč odgovor ću dobiti za 2 meseca,a rođacima u Montrealu u ambasadi su rekli da se za evropske zemlje odgovor čeka od 6-8meseci:dontunderstand: Da li neko ko je skoro išao tako iz Srbije može da mi kaže koliko je čekao odgovor na vizu?hvala.

svakako je odgovor iz Beograda precizniji

Back